GYH 2019 Sonuçları – Global’in konsolide gelirleri 1,4 milyar TL FAVÖK’ü 563 milyon TL’ye ulaştı

Global Yatırım Holding’in (GYH) 2019 yılına ilişkin konsolide gelirleri yüzde 28 artışla 1 milyar 441 milyon TL seviyesinde gerçekleşti. Grubun konsolide operasyonel faiz, vergi ve amortisman öncesi karı (FAVÖK) ise 2018 yılına oranla yüzde 21 artarak 563,3 milyon TL seviyesine ulaştı.

GYH Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, şunları söyledi: “Geçtiğimiz iki yıldaki politik belirsizlik ve küresel değişkenlikler zorlu bir iş ortamı yarattı. Gelişen pazarlardaki risk primlerinin yükselmesi, komşu ülkelerde jeopolitik risklerin artışı ve seçimlerinde etkili olduğu ülkemizdeki politik belirsizlikler özel sektör yatırımlarını birçok sektörde durma noktasına getirdi. Bütün bu gelişmelere rağmen küresel büyüme stratejimiz paralelinde birçok adım attığımız bir yılı daha geride bıraktık”

GYH Mali İşler Grup Başkanı Mehmet Kerem Eser “Böyle zor bir senede odaklanma stratejimiz ve aldığımız tedbirler sayesinde hedeflerimizi gerçekleştirdik. 2019 yılını sağlam bilanço yapımızı koruyarak tamamlamaktan memnuniyet duyuyoruz” dedi.

2019’da en iyi performans gösterilen işkolu sıkıştırılmış doğalgaz (CNG) oldu. CNG dağıtımında faaliyet gösteren Naturelgaz’ın gelirleri yıllık bazda neredeyse ikiye katlanarak 428,4 milyon TL oldu. SOCAR Turkey LNG’nin yüzde 100’ünü almak üzere hisse satın alım sözleşmesi imzalayan Naturelgaz’ın genel konjonktür ve piyasa koşullarının elverişli olması durumunda 2020’de halka arzı planlanıyor.

Global Yatırım Holding (GYH), 2019 yılı finansal sonuçlarını açıkladı. Konsolide gelirler, bir önceki yıla kıyasla yüzde 28 artarak 1 milyar 128 milyon 400 bin TL’den 1 milyar 441 milyon TL’ye yükseldi. Amortisman, faiz ve vergi öncesi kar (FAVÖK) ise aynı dönemde yüzde 21 artış ile 563,3 milyon TL tutarında gerçekleşti. Konsolide gelirlere başta sıkıştırılmış doğalgaz olmak üzere neredeyse tüm işkolları katkı sağlarken, FAVÖK artışında en önemli katkı CNG işkolunda geldi.

Küresel büyüme için birçok adım attık

GYH Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, şunları söyledi: “Geçtiğimiz iki yıldaki politik belirsizlik ve küresel değişkenlikler zorlu bir iş ortamı yarattı. Gelişen pazarlardaki risk primlerinin yükselmesi, komşu ülkelerde jeopolitik risklerin artışı ve seçimlerinde etkili olduğu ülkemizdeki politik belirsizlikler özel sektör yatırımlarını birçok sektörde durma noktasına getirdi. Bütün bu gelişmelere rağmen küresel büyüme stratejimiz paralelinde birçok adım attığımız bir yılı daha geride bıraktık.”

Tüm bu gelişmelere karşın, Global Yatırım Holding’in güçlü bilançosu ve titiz risk yönetimi sayesinde 2019’da da istikrarlı performansını devam ettirdiğine dikkat çeken Kutman, “Grup olarak küresel varlığımızı genişletirken, rekabetçiliğimizi artırmak ve ülkemizin kalkınmasına katkıda bulunmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Önümüzdeki dönemde de aynı kararlılıkla yatırım yapmaya, büyümeye, öncü rolümüzle cesur adımlar atmaya ve ülkemizin kalkınması için üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz” dedi.

Sağlam bilanço yapımızı koruduk

2019 yılı sonuçlarına ilişkin GYH Mali İşler Grup Başkanı Mehmet Kerem Eser “Böyle zor bir senede odaklanma stratejimiz ve aldığımız tedbirler sayesinde hedeflerimizi gerçekleştirdik. 2019’da piyasalarda yaşanan dalgalanmalar nedeniyle, büyüme, kârlılık ve verimlilik hedeflerimizle birlikte, likidite ve borçluluk yönetimine her zamankinden daha fazla önem verdik. Dengeli portföy yapımız, güçlü ihracat performansımız, etkin bilanço ve risk yönetimi anlayışımız finansal sonuçlarımıza olumlu olarak yansıdı. 2019 yılını sağlam bilanço yapımızı koruyarak tamamlamaktan memnuniyet duyuyoruz” diye konuştu.

Elde edilen olumlu sonuçların gelecekte artarak devam etmesinin en temel hedefleri olduğunu belirten Eser, faaliyet gösterdikleri sektörlerde verimli, rekabetçi ve kârlı olmaya özen gösterdiklerini ifade etti.

En iyi performans CNG’den

İşkollarına bakıldığında, 2019’da en iyi performans gösterilen faaliyet alanı sıkıştırılmış doğalgaz (CNG) işkolu oldu. CNG dağıtımı sektöründe faaliyet gösteren Naturelgaz, 2019 yılında 167,0 milyon metreküp sıkıştırılmış gaz dağıtımı gerçekleştirdi. 2018’de bu rakam 138,4 milyon metreküp seviyesindeydi. Yaz aylarında zirve yapan satışların etkisini azaltmak için kış ayları ve yıl boyu müşterilerine satışlarını artırma stratejisi devam etti.
Naturelgaz’ın gelirleri yeni satış kanalları sayesinde artan satış hacmi ve BOTAŞ tarifesindeki artışın fiyatlara etkisi paralelinde yıllık bazda neredeyse ikiye katlanarak 428,4 milyon TL olarak gerçekleşti. Gaz işkolu, maliyet yönetiminde alınan verimlilik önlemleri, gaz marjlarındaki artış ve yeni satış kanalları sayesinde gerçekleşen güçlü gelir artışı ile geçen yıla kıyasla iki kattan fazla artışla 101,1 milyon TL FAVÖK açıkladı. Bu da FAVÖK marjında yaklaşık 7 baz puanlık artış sağladı.

Limanların geliri 668,5 milyon TL

GYH faaliyetleri içinde önemli bir yer tutan liman işletmeciliğine ait 2019 yılı gelirleri, yıllık bazda yüzde 11’lik artış göstererek 668,5 milyon TL, FAVÖK ise yıllık bazda yüzde 9’luk artışla 437,1 milyon TL olarak gerçekleşti.

Elektrik üretiminde iki katı aşan FAVÖK artışı

Ko/tri-jenerasyon ve biyoküle bazlı temiz enerji üretimini içeren elektrik üretimi işkolu 2019 gelirlerini yüzde 79 arttırarak 148,5 milyon TL seviyesinde açıkladı. Bu artışta büyük ölçüde 12MW’lık Mardin biyokütle tesisinin devreye alınması ve YEKDEM kapsamında, 13,3 USc/Kwh tarife ile biyokütle bazlı elektrik üretiminin başlaması ve ko/tri-jeneasyon sistemlerinde gerçekleşen olumlu performans etkili oldu. Bu dönemde elektrik üretimi işkolu iki kattan fazla artışla 18,3 milyon TL FAVÖK açıkladı. Güçlü artışta artan tesis emre amadeliği (üretime hazırlık) ve operasyonel performans etkili oldu.

Actus’un fonları 2019’da getiri lideri oldu

Menkul kıymet ve varlık yönetimine ilişkin gelirler 2019 yılında yüzde 11 artarak 53,5 milyon TL seviyesinde gerçekleşti ve FAVÖK bir önceki seneki 2,9 milyon TL’ye kıyasla 2,7 milyon TL seviyesinde açıklandı. Grup’un sermayesinin yüzde 80’ine sahip olduğu bağlı ortaklığı Actus Portföy Yönetimi, başarılı performansını devam ettirmiş olup, Actus Hisse senedi fonu 2019’da BIST 100 endeksinin yüzde 25,4 getirisine karşın, yüzde 73,0 oranında getiri sağlayarak tüm hisse senedi fonlarında birinci sırada yer aldı. Yine aynı dönemde, Actus tarafından yönetilen Vakıf Emeklilik ve Hayat Değişken Grup Emeklilik Fonu, kıstas getirisi yüzde 27,9 iken yüzde 47,0 getirisi ile 70 adet emeklilik fonu içerisinde en yüksek getiriye sahip emeklilik fonu oldu.

Madende ürün satışı 483 bin ton

Maden işkolu 2019’da 483.454 ton ürün satışı gerçekleşti. Maden işkolu geçtiğimiz yıla göre gelirlerini yüzde 23 artırarak 96,0 milyon TL olarak açıklarken; FAVÖK’ünü ise yüzde 49 artırarak 32,7 milyon TL seviyesinde açıkladı. Yüksek getirili ürünlerin satışındaki artış ve üretim performansında iyileşme güçlü operasyonel performansta etkili oldu.

Öte yandan gayrimenkul işkolu 42,5 milyon TL gelir ve 21,1 milyon TL FAVÖK açıklarken, bir önceki yıl 61,1 milyon TL gelir ve 25,6 milyon TL FAVÖK gerçekleştirmişti. 2018 yılında Skycity ofis projesinin tamamlanması nedeniyle devredilen ofislerden gelen gelirler etkili olmuştu.

Yatırımlar devam ediyor

GYH, ana faaliyet alanları olan liman işletmeciliği, temiz ve yenilenebilir enerji ile varlık yönetimi işkollarında yatırımlarına devam ediyor. Liman işletmeciliği iş kolunun uluslararası genişleme stratejisi de başarıyla sürüyor. Dönem içinde portföye katılan Nassau (Bahamalar) ve Antigua (Antigua & Barbuda) kruvaziyer limanları ile önemli kilometre taşları kaydedildi. Bunun yanı sıra, kruvaziyer turziminde hızlı büyüyeme kaydeden Asya-Pasifik bölgesinde Vietnam’daki Ha Long Kruvaziyer Limanı’nın işletilmesinin alınması ve Singapore’da Marina Bay Cruise Centre’ın işletme süresi uzatılması büyümeyi sürdürdü. Ayrıca içinde bulunduğu ortak girişim Tunus’taki La Goulette Kruvaziyer Limanı’nın işletilmesini aldı. İşkolu 13 ülkede ikisi ticari olmak üzere 21 liman işletiyor.

Temiz enerji işkolunda da önemli hedefler gerçekleştirildi. Portföye katılan ilk güneş enerjisi santrali Mardin’de 10,8 MWp kurulu güç ile Ra Solar olurken, GYH’in ilk yurtdışı güneş santrali 6MWp’lik Barsolar’ın 2020 içinde faaliyete geçmesi planlanıyor. Global Yatırım Holding’in portföyünde bulunan enerji santrallerinin kurulu gücü 100,1 MW’a ulaşırken, kurulu gücünün 46,0 MW’ı temiz ve yenilenebilir enerji oluşturuyor.

CNG’de Naturelgaz SOCAR Turkey LNG’nin yüzde 100’ünü almak üzere hisse satın alım sözleşmesi imzaladı. Ayrıca genel konjonktür ve piyasa koşullarının elverişli olması durumunda 2020 yılında Naturelgaz’ın halka arzı planlanıyor.

Odaklanılan alanların üçüncüsü olan varlık yönetiminde, Global Yatırım Holding’in Centricus ortaklığı sonrasında belirlenen varlık yönetimindeki büyüme stratejisi çerçevesinde ilk adım olarak Actus Portföy Yönetimi ile İstanbul Portföy Yönetimi A.Ş birleşme kararı aldı. Birleşme sonrasında Actus Portföy Yönetimi’nin yüzde 90,1 hissedarı Global Yatırım Holding ile yüzde 9,9 hissedarı Polsan yeni yapıda yüzde 33,25 pay sahibi olacak. Global Yatırım Holding’in ayrıca şirketin yüzde 40 hissesini almak üzere opsiyonu bulunuyor. İmzalanan anlaşma çerçevesinde birleşmenin 2020 yılında tamamlanması bekleniyor. Global Yatırım Holding, birleşme sonrası oluşacak şirketteki çoğunluk hisselerin satın alınması opsiyonunun kullanılması da dâhil olmak üzere sektörde yeni birleşme, satın alma ve stratejik işbirlikleri ile sektördeki varlığını güçlendirmeyi planlıyor.