GYH 9A 2018 Sonuçları – Güçlü büyüme, ivme kazanarak devam ediyor
09 Kasım 2018
Global Yatırım Holding, 2018 yılı ilk dokuz ay sonuçlarını açıkladı: Güçlü büyüme, ivme kazanarak devam ediyor.
Global Yatırım Holding’in 2018 yılı ilk dokuz aylık dönemine ilişkin konsolide gelirleri geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 34 artışla 820,6 milyon TL seviyesinde gerçekleşti. Konsolide operasyonel faiz vergi amortisman öncesi karı (FAVÖK) ise bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 68 artarak 349,4 milyon TL seviyesine ulaştı.
GYH Mali İşler Grup Başkanı Kerem Eser, grup bünyesindeki şirketlerin performanslarından duyduğu memnuniyeti ve yılın ilk yarısında yakalanan ivmenin üçüncü çeyrekte artarak devam ettiğini ifade etti. Eser, “Güçlü serbest nakit akım yaratımının yanı sıra FAVÖK’teki büyümenin konsolide gelirlerdeki büyümeden iki kat fazla olması iş modelimizin başarısını bir kez daha teyit ediyor” dedi.
Global Yatırım Holding (GYH), 2018 yılı ilk dokuz aylık dönemime ilişkin finansal sonuçlarını açıkladı. Konsolide ciro bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 34 artarak 611,0 milyon TL’den 820,6 milyon TL’ye yükseldi. GYH bünyesinde başta liman işletmeciliği ve elektrik üretimi olmak üzere tüm işkolları bu artışa katkı sağladı.
GYH 2018 yılının ilk dokuz ayında, bir önceki yılın aynı döneminde açıkladığı 208,0 milyon TL’ye kıyasla yüzde 68 artış ile 349,4 milyon TL tutarında amortisman, faiz ve vergi öncesi operasyonel kar (FAVÖK) elde etti.
Limanlarda yüzde 37’lik gelir artışı
GYH faaliyetleri içinde önemli bir yer tutan liman işletmeciliğine ait 2018 yılı ilk dokuz ay gelirleri, yıllık bazda yüzde 37’lik artış göstererek 431,6 milyon TL, FAVÖK ise yıllık bazda yüzde 46’lık artışla 300,7 milyon TL olarak gerçekleşti. Bu artışa hem kruvaziyer hem de ticari liman faaliyetleri katkı sağlarken, kruvaziyer liman işletmeciliği tarafındaki büyüme, İspanya’daki limanların artan yolcu sayısına paralel güçlü performansı ve Türk lirasının döviz kurları karşısındaki hareketinden kaynaklandı. Konsolidasyona dahil olmayan ve öz sermaye yöntemi ile muhasebeleştiği için konsolide gelirlere dahil edilmeyen kruvaziyer limanlar FAVÖK’e önemli katkı sağladı. Ticari liman işletmeciliği tarafında ise, proje kargo ticaretindeki hacim artışı ve Adria Limanında tamamlanan yatırım programı sonucu artan hacim gelir artışında etkili oldu.
Elektrik üretimi gelirlerini 2’ye katladı
Elektrik üretimi işkolu 2018’in ilk dokuz ayında gelirlerini neredeyse 2’e katlayarak 59,4 milyon TL seviyesinde gelir açıkladı. Bu artışta büyük ölçüde, kojenerasyon faaliyetlerindeki kapasite artışı ile Aydın ve Urfa’daki toplam 17.2 MW kurulu güç ve YEKDEM kapsamında, 13.3 USc/Kwh tarife ile biyokütle bazlı elektrik üretiminin başlaması etkili oldu. Biyokütle bazlı elektrik santrallerinin 2018 yılının üçüncü çeyreğinden itibaren optimuma yakın kapasite ile üretim yapmaya başlayarak grubun konsolide FAVÖK’üne önemli katkıda bulundu. Bu dönemde elektrik üretimi işkolu geçen sene aynı dönemde açıkladığı 0,4 milyon TL’ye kıyasla 4,8 milyon TL FAVÖK açıkladı.
Gaz sektöründe FAVÖK 4 kat arttı
Gaz sektöründe faaliyet gösteren Naturelgaz şirketinin gelirleri (spot gaz ticareti hariç) yüzde 29,8 artarak 178,9 milyon TL, FAVÖK’ü ise neredeyse dört katına çıkarak 30,5 milyon TL seviyelerinde gerçekleşti. Maliyetlerdeki gerileme ve iki yıl vadeli riskten korunma sözleşmesinin dolması ile daha uygun fiyatlarla alım yapılabilmesi sayesinde FAVÖK marjı 2018 yılının ilk dokuz ayında 12 puan artış gösterdi. Gaz işkolu 2018 yılının ilk dokuz ayında 110,5 milyon metreküp sıkıştırılmış gaz dağıtımı (spot gaz ticareti hariç) gerçekleştirdi.
Madencilikte yüksek getirili ürün satışı arttı
Maden işkolu ise 2018’in ilk dokuz ayında geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre gelirlerini yüzde 20 artırarak 54,6 milyon TL olarak açıklarken; FAVÖK’ünü ise yaklaşık dört katın üzerinde artırarak 13,7 milyon TL seviyesinde açıkladı. Yüksek getirili ürünlerin satışındaki artış, güçlü operasyonel performansta etkili oldu.
Van AVM’den güçlü performans
Gayrimenkul işkolu gelirleri iki katın üzerinde artarak 45,8 milyon TL seviyesinde gerçekleşirken; bir önceki yıl 15.2 milyon TL olan FAVÖK ise 20.1 milyon TL seviyesine yükseldi. Güçlü operasyonel performansta Skycity ofis projesinin gelirlerinin beklentinin üzerinde gerçekleşmesive Van AVM’nin güçlü performansı etkili oldu.
Menkul kıymetler ve varlık yönetiminde işlem hacmi arttı
Menkul kıymet ve varlık yönetimine ilişkin gelirler 2018 yılının ilk dokuz ayında yüzde 24 artarak 36,3 milyon TL seviyesinde gerçekleşti. 2017’nin ilk dokuz ayında 1,2 milyon TL olan FAVÖK ise 2018’in ilk dokuz ayında 2,1 milyon TL seviyesine yükseldi. FAVÖK’teki olumlu gelişme işlem hacimlerindeki artıştan ve azalan maliyetlerden kaynaklandı.
Sonuçlar iş modelimizin başarısını bir kez daha teyit ediyor
Dalgalı koşullarda yüksek gelir ve FAVÖK artışı sağlandı
GYH Mali İşler Grup Başkanı Kerem Eser Grup bünyesindeki şirketlerin performanslarından duyduğu memnuniyeti ve yılın ilk yarısında yakalanan ivmenin üçüncü çeyrekte artarak devam ettiğini ifade etti. Eser, grubun dalgalı piyasa koşullarında bile tüm işkollarının yıllık bazda yüksek oranlarda gelir ve FAVÖK artışı sağladığını, ana faaliyet alanları olan liman işletmeciliği ve yenilenebilir enerji işkollarında yatırımlarının devam ettiğini belirtti. Eser, “Güçlü serbest nakit akım yaratımının yanı sıra FAVÖK’teki büyümenin konsolide gelirlerdeki büyümeden iki kat fazla olması iş modelimizin başarısını bir kez daha teyit ediyor” dedi.
Eser sözlerine şöyle devam etti: “Liman işkolumuz, Küba’da Havana Kruvaziyer Limanı’nın işletmesinin 21 Haziran’da devralınması ardından, dünyanın en büyük kruvaziyer yolcu pazarı Karayipler’de genişleme stratejimiz çerçevesinde Antigua ve Barbuda Hükümeti ile St. Johns Kruvaziyer Limanı’nın işletilmesine yönelik iyi niyet anlaşması (MOU) imzalayarak yeni bir adım attık. Nihai anlaşmanın 2019’un ilk yarısında imzalanmasını bekliyoruz. Ayrıca, Global Ports Holding, Hırvatistan Zadar Gazenica Kruvaziyer Limanı’nın işletmesini 20 yıllığına devraldı ve böylelikle Türkiye dahil liman işletilen ülke sayısı 9, kruvaziyer limanı sayısı 15 ve 2 ticariyle birlikte toplam liman sayısı 17’ye çıktı.“
Elektrik üretimi işkolunda Mardin – Derik’te 12MW kurulu güç ile üçüncü biyokütle santrallerinin rekor bir sürede ve örnek bir ekip çalışması ile hayata geçtiğini belirten Eser, “Yine 12 MW kurulu güce sahip Aydın – Söke santralimizin kapasite artış çalışmaları devam ediyor. Çalışmalar tamamlandığında Aydın – Söke’de toplam kurulu güç 24MW’a, biyokütle enerji üretimimiz ise 41 MW’a ulaşmış olacak” diye konuştu.