-
Global Yatırım Holding 9 ayda konsolide net kârını %84 artırarak 1,1 milyar TL’ye çıkardı.
11 Kasım 2024
Global Yatırım Holding 9 ayda konsolide net kârını %84 artırarak 1,1 milyar TL’ye çıkardı.
Çeşitli iş kollarında yatırımlarıyla 4 kıta ve 19 ülkede faaliyet gösteren Global Yatırım Holding’in (GYH) enflasyon muhasebesinin uygulandığı 2024 yılı ilk dokuz aylık dönemine ait finansal sonuçları açıklandı. Yılın ilk 9 aylık döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre konsolide gelirlerini yüzde 4’lük artışla 12.5 milyar TL’ye yükselten Global Yatırım Holding, net karını ise yüzde 84 artırarak 1.1 milyar TL’ye çıkardı. Holding’in FAVÖK’ü ise aynı dönemde yüzde 13 artışla 5.2 milyar TL oldu.
Başarılı performansı yılın son çeyreğinde de sürdürmeyi hedeflediklerini söyleyen Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Mehmet Kutman, “Böyle bir ortamda Global Yatırım Holding olarak etki yaratabileceğimiz alanlara odaklandık ve tüm paydaşlarımız için değer yaratma misyonumuzu sürdürdük. Üçüncü çeyrekte, enflasyonist baskılara ve zorlu piyasa koşullarına rağmen dirençli ve stratejik açıdan çeşitlilik gösteren yapımız, operasyonel kârlılığımızı desteklemeye devam etti” dedi.
GYH Mali İşler Grup Başkanı Ferdağ Ildır ise, “Makroekonomik zorlukların ve jeopolitik belirsizliklerin hakim olduğu zorlu bir çeyreği tamamladık. Bu dönem boyunca Global Yatırım Holding olarak çeşitlendirilmiş yapımızla operasyonel kârlılığımızı desteklemeye devam ettik” diye konuştu.
Çeşitli iş kollarında yatırımlarıyla 4 kıta ve 19 ülkede faaliyet gösteren Global Yatırım Holding (GYH), 2024 yılı ilk dokuz ayına ilişkin finansal sonuçlarını açıkladı. Grubun konsolide gelirleri 2024 yılının ilk dokuz ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4’lük yükselişle 12.5 milyar TL’ye ulaşırken, zorlu makro ekonomik şartlar altında etki yaratabileceği alanlara odaklanarak istikrarlı büyümesini sürdürdü. Stratejik açıdan çeşitlilik gösteren yapısı sayesinde karlılığını da önemli bir ölçüde artırdı. FAVÖK’ünü yüzde 13 artışla 5.2 milyar TL’ye yükselten Grubun, konsolide karı ise yılın ilk 9 aylık döneminde bir önceki yıla göre yüzde 84 artarak 1.1 milyar TL’ye çıktı. Net kar rakamının içinde 1,8 milyon TL tutarında gayri nakdi amortisman giderleri ve 118 milyon TL tutarında net kur farkı gideri yer alıyor.
Değer yaratma misyonumuzu sürdürdük
Devam eden makroekonomik zorluklar ve jeopolitik hassasiyetlerin damgasını vurduğu son derece zorlu bir çeyreği geride bıraktıklarını söyleyen Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Mehmet Kutman, “Böyle bir ortamda Global Yatırım Holding olarak etki yaratabileceğimiz alanlara odaklandık ve tüm paydaşlarımız için değer yaratma misyonumuzu sürdürdük. Üçüncü çeyrekte, enflasyonist baskılara ve zorlu piyasa koşullarına rağmen dirençli ve stratejik açıdan çeşitlilik gösteren yapımız, operasyonel kârlılığımızı desteklemeye devam etti. Bu performansı yılın son çeyreğinde de sürdürmeyi hedefliyoruz” dedi.
Consus Enerji Bahamalar’a açıldı
Grup şirketleri ile ilgili de bilgi veren Kutman, şunları söyledi: “Consus Enerji, Bahamalar Topluluğu Hükümeti Enerji ve Ulaştırma Bakanlığı ile Bahamas Power and Light Company tarafından ilan edilen, iki adet adanın elektrik ihtiyacına yönelik yaklaşık 65 MW’ı doğalgaz ve güneş enerjisi santrallerinden, yaklaşık 20 MW’ı ise enerji depolama sistemlerinden oluşan toplam 85 MW kapasitede santral yatırımı ve 25 yıl süreyle USD bazlı birim fiyattan elektrik satışını içeren ihaleyi kazandı. Projenin yatırım sürecinin 2026 yılında tamamlanarak santrallerin devreye alınması ve tam kapasiteyle faaliyete geçmesi öngörülüyor. Proje kapsamında üretilen elektriğin 25 yıl süreyle ABD doları birim fiyatıyla satışı planlanıyor. İhale konusu projeye %49'luk ortaklık oranıyla iştirak etmek amacıyla, Consus Enerji’nin %100 hissesine sahip olduğu Consus Bahamas Energy Ltd. isimli şirketin Bahamalar Topluluğu'nda kuruluşu tamamlandı.
Naturelgaz Şehir Gazı satışları ile satış hacmini artırırken, ulaştığı ilçe ve belde sayısı 129’a ulaştı.
İstanbul Portföy Yönetimi de 2024 yılının üçüncü çeyreğini iyi geçirdi. Yönetilen portföy büyüklüğü Eylül 2024 itibarıyla ciddi bir artış göstererek 106 milyar TL'nin üzerine çıktı. Diğer taraftan, Grubumuzun portföy yönetim şirketlerinin toplam portföy büyüklüğü ise Eylül 2024 sonunda, 2023 yıl souna kıyasla %54 artarak yaklaşık 109 milyar TL’ye ulaştı.”
80 milyon TL temettü dağıttı
GYH Mali İşler ve Finansman’dan sorumlu Grup Başkanı Ferdağ Ildır ise, “Makroekonomik zorlukların ve jeopolitik belirsizliklerin hakim olduğu zorlu bir çeyreği tamamladık. Bu dönem boyunca Global Yatırım Holding olarak çeşitlendirilmiş yapımızla operasyonel kârlılığımızı desteklemeye devam ettik. Daha önce taahhüt ettiğimiz gibi 80 milyon TL tutarındaki temettü ödememizi Ekim ayında gerçekleştirdiğimizi de paylaşmaktan memnuniyet duyuyorum. Bu çeyrek dönem ile birlikte Grubun konsolide net borç/FAVÖK çarpanı 4,9x oldu. Ancak tüm liman işleri hariç tutulduğunda net borç/FAVÖK çarpanı 1,5x oluyor” diye konuştu.
Limanlara gelen yolcu sayısı yüzde 30 arttı
Liman işletmeciliği iş kolunda (IFRIC -12 etkisi hariç) gelirler, 2024 yılı ilk 9 ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 23 artışla 6.1 milyar TL seviyesinde gerçekleşirken, FAVÖK ise aynı dönemde yüzde 22 artışla 3.9 milyar TL’ye ulaştı.
Global Ports Holding`in (GPH) konsolide limanlarına gelen gemilerin ortalama doluluk oranı Ağustos 2024’te yüzde 113 olarak gerçekleşti. 2024 yılının ilk 9 ayında GPH limanlarına gelen gemi sayısı bir önceki yılın aynı döneminin yüzde 23 üzerinde gerçekleşirken, yolcu sayısı da aynı dönemde yüzde 30 arttı.
Naturelgaz Şehir Gazında 129 yerleşime ulaştı
Naturelgaz’ın satış hacmi 2024 yılının ilk 9 ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 24 artışla 215 milyon Sm3’e ulaştı. Şehir Gazı iş kolu satış hacmi, yılın ilk 9 ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 35 artışla 100 milyon Sm3 olurken, ulaşılan ilçe ve belde sayısı 129 oldu.
Naturelgaz’da enflasyon muhasebesi ve doğalgaz fiyatlarındaki düşüş nedeni ile, satış hacminin artmasına rağmen gelirler, yılın ilk 9 ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 10 daralarak 3 milyar 654 milyon lira oldu. FAVÖK ise yıllık bazda sabit kalarak 691 milyon TL olarak gerçekleşti. Şirketin bağımsız finansallarına göre brüt kar da yıllık bazda sabit kalarak 856 milyon TL seviyesinde kaldı. Naturelgaz’ın vergi öncesi kârı ise, 2024’ün ilk 9 ayında önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 139 artarak 215 milyon TL'ye ulaştı.
Piyasa Takas Fiyatı elektrik iş kolunu sınırladı
Ko/tri-jenerasyon ile biyokütle ve güneş kaynaklı yenilenebilir enerji üretimini içeren elektrik üretimi iş kolunun gelirleri, yılın ilk 9 ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 18 azalarak, 982 milyon TL oldu. Söz konusu düşüşte Piyasa Takas Fiyatının (PTF) geçen yılın aynı dönemine göre düşük olması ve enflasyon muhasebesi uygulamalarının uygulanması etkili oldu. İş kolunun FAVÖK’ü ise 2024 yılının 9 aylık döneminde yüzde 5 düşüşle 292 milyon TL'ye geriledi.
Madende ana pazarlar İspanya, İtalya ve Mısır
Maden iş kolu, Avrupa ve yurt içi pazarlarındaki talepte yaşanan daralmanın sonucu olarak, bu yılın ilk 9 ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 28’lik azalışla 191.513 ton satış hacmi gerçekleştirdi. Maden iş kolunun ana ihracat pazarları İspanya, İtalya ve Mısır olmaya devam etti ve 147 bin tonluk ihracat gerçekleşti. Yurt içi satış hacmi ise 44 bin 467 ton olurken, iş kolunun yılın ilk 9 ayındaki gelirleri yüzde 22’lik düşüşler 389 milyon TL oldu. Madencilik iş kolunun aynı dönemler arasında FAVÖK’ü yüzde 19 azalışla 89 milyon TL olarak gerçekleşti. FAVÖK'teki düşüş temel olarak düşük satış hacminden ve döviz kuru artışlarına kıyasla daha yüksek enflasyon oranları nedeniyle faaliyet marjlarının daralmasından kaynaklandı. Katma değeri yüksek ürünlere olan ilginin artması, FAVÖK performansını olumlu etkileyerek satış hacmindeki düşüşü büyük ölçüde telafi etti.
Gayrimenkulde FAVÖK yükselmeye devam ediyor
Gayrimenkul iş kolunun gelirleri, yılın ilk 9 ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4 azalarak 158 milyon TL’de kaldı. Aynı dönemlerde FAVÖK ise yüzde 7 artarak 78 milyon TL seviyesinde gerçekleşti.
Menkul kıymette gelirler 1.2 milyar TL’ye ulaştı
Menkul kıymet ve varlık yönetimi iş kolunun gelirleri yılın ilk 9 ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre işlem hacmindeki artışın etkisiyle yüzde 8 yükselerek 1.2 milyar TL’ye çıktı. Aynı dönemde FAVÖK ise yıllık bazda yüzde 26 azalarak 240 milyon TL’de kaldı.
-
İstikrarlı büyümesine devam eden Global Yatırım Holding karını ikiye katladı
23 Eylül 2024
İstikrarlı büyümesine devam eden Global Yatırım Holding karını ikiye katladı
Çeşitli iş kollarında yatırımlarıyla 4 kıta ve 19 ülkede faaliyet gösteren Global Yatırım Holding’in (GYH) enflasyon muhasebesinin uygulandığı 2024 yılı ilk yarı finansal sonuçları açıklandı. Buna göre zorlu makro ekonomik şartlara rağmen dengeli ve istikrarlı büyümesini sürdüren Global Yatırım Holding, yılın ilk altı aylık döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre net karını yüzde 116’lık artışla 692 milyon TL’ye çıkardı. Konsolide gelirlerini de yüzde 8’lik artışla 7.4 milyar TL’ye yükselten şirketin konsolide FAVÖK’ü ise yüzde 25’lik artışla 2.9 milyar TL oldu.
2024 yılı Grup olarak güçlü bir şekilde kapatmayı hedeflediklerini söyleyen Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Mehmet Kutman, “Yüksek enflasyonun devam ettiği bu dönemde, artan operasyonel giderler ve zorlu fiyat/talep dinamiklerine rağmen, dayanıklılığımızı koruyarak çeyreği dengeli bir performansla tamamladık. Önemli gelişmelerin yaşandığı bir dönemdeyiz. Mutlulukla paylaşmak isterim ki 9 Ağustos itibarıyla Global Ports Holding, Londra Borsası kotasyonundan çıkarak özel mülkiyete tabi bir şirkete dönüştü. Bu kararımızla birlikte, GPH, halka açık bir şirket olmanın getirdiği olumsuz etkiler ve maliyetlerden kurtularak, küresel kruvaziyer liman ağını genişletme ve geliştirme stratejilerini daha verimli bir şekilde hayata geçirme imkanına kavuşacak” dedi.
GYH Mali İşler Grup Başkanı Ferdağ Ildır ise, “İçinde bulunduğumuz zorlu makroekonomik koşullara rağmen, grubumuzun finansal göstergelerde sergilediği dengeli ve istikrarlı performansı memnuniyetle vurgulamak isterim. 15 Ağustos’ta gerçekleştirdiğimiz genel kurul toplantımızda ise, yıl sonuna kadar temettü dağıtma kararı alarak, hissedarlarımıza olan taahhüdümüzü bir kez daha teyit etmiş olduk” diye konuştu.
Çeşitli iş kollarında yatırımlarıyla 4 kıta ve 19 ülkede faaliyet gösteren Global Yatırım Holding (GYH), 2024 yılı ilk altı ayına ilişkin finansal sonuçlarını açıkladı. Grubun konsolide gelirleri 2024 yılının ilk yarısında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8’lik yükselişle 7.4 milyar TL’ye ulaşırken, şirket zorlu makro ekonomik koşullara rağmen istikrarlı ve dengeli büyümesini sürdürdü. Aynı dönemde Holding’in konsolide FAVÖK’ü yüzde 25’lik artışla 2.9 milyar TL oldu. Grubun net karı ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 116’lIk artışla 692 milyon TL oldu. Grubun elde ettiği 692 milyon TL’lik net kar rakamının içerisinde nakit çıkışı gerektirmeyen giderler, 1.1 milyar TL tutarındaki amortisman gideri ile 138 milyon TL tutarındaki kur farkı gideri yer alırken, 336 milyon TL tutarında enflasyon muhasebesi uygulaması kaynaklı parasal kazanç da bulunuyor.
Yılı güçlü bir şekilde kapatmayı hedefliyor
2024 yılı Grup olarak güçlü bir şekilde kapatmayı hedeflediklerini söyleyen Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Mehmet Kutman, “Yüksek enflasyonun devam ettiği bu dönemde, artan operasyonel giderler ve zorlu fiyat/talep dinamiklerine rağmen, dayanıklılığımızı koruyarak çeyreği dengeli bir performansla tamamladık. Önemli gelişmelerin yaşandığı bir dönemdeyiz. Mutlulukla paylaşmak isterim ki 9 Ağustos itibarıyla Global Ports Holding, Londra Borsası kotasyonundan çıkarak özel mülkiyete tabi bir şirkete dönüştü. Bu süreçte yapılan çağrı sonucunda, Grubumuz 23.835.233 adet GPH hissesini 4,02 ABD doları fiyatla satın aldı. Ayrıca, Holding’in , GPH’ den olan 23,9 mn USD'lik alacağının GPH'te yapılan bir sermaye artırımı (5.945.273 adet yeni hisse) sonucunda hisse senedine dönüştürülmesine Yönetim Kurulu olarak karar verdik. Bu işlemler sonucunda ise, Holding’in, GPH’nin mevcut çıkarılmış sermayesindeki payı %90,16 seviyesine ulaştı. Global Ports Holding’in halka arzının başlangıçta şirketin profilini yükseltmeye yardımcı olduğunu ancak son birkaç yıldır hisse senetlerindeki düşük likidite nedeniyle, borsa kotunda olmanın GPH’ni olumsuz etkilediğini tespit ettik. Bu nedenle, GPH’nin borsadan çıkarılarak, özel mülkiyete tabi bir şirket olarak büyümesine devam etmesinin en doğru karar olduğuna inanıyoruz. Bu kararımızla birlikte, GPH, halka açık bir şirket olmanın getirdiği olumsuz etkiler ve maliyetlerden kurtularak, küresel kruvaziyer liman ağını genişletme ve geliştirme stratejilerini daha verimli bir şekilde hayata geçirme imkanına kavuşacak” dedi.
Kruvaziyer sektörü rekor seviyelerde
Kruvaziyer sektöründe 2024 yılının ilk yarısında rezervasyon hacimlerinin 2023 yılını aşarak rekor seviyelere ulaştığını aktaran Kutman, “Sektörün güçlü bir talep ile 2024 yılına devam etmesi bekleniyor. Bu durum, kruvaziyer yolcularının sayısında artışa işaret ediyor ve liman hizmetlerine olan trafik ve talebin artmasına yol açması bekleniyor. Limancılık iş kolumuzda yılın ilk yarısındaki diğer önemli gelişmeler San Juan Kruvaziyer Limanı için 30 yıllık ve Liverpool Limanı için 50 yıllık imtiyaz sözleşmeleri imzalamamız oldu. Daha önce 30 yıllık imtiyaz sözleşmesi imzaladığımızı duyurduğumuz, Karayipler'de yer alan St. Lucia Limanı’nında Mayıs ayı itibarıyla operasyonlarımıza başladık. Ayrıca, Casablanca Kruvaziyer Limanı'nın kruvaziyer terminalini işletmek üzere 15 yıllık bir imtiyaz anlaşması için vermiş olduğumuz teklif Agence Nationale des Ports ("ANP") tarafından en iyi teklif seçildi” diye konuştu.
Yıl sonuna kadar temettü dağıtacak
GYH Mali İşler ve Finansman’dan sorumlu Grup Başkanı Ferdağ Ildır ise, “İçinde bulunduğumuz zorlu makroekonomik koşullara rağmen, grubumuzun finansal göstergelerde sergilediği dengeli ve istikrarlı performansı memnuniyetle vurgulamak isterim. Ayrıca, tamamen iç kaynaklardan karşılanmak üzere planladığımız bedelsiz sermaye artışı başvurumuzu gerçekleştirdik. 15 Ağustos’ta gerçekleştirdiğimiz genel kurul toplantımızda ise, yıl sonuna kadar temettü dağıtma kararı alarak, hissedarlarımıza olan taahhüdümüzü bir kez daha teyit etmiş olduk” ifadelerini kullandı.
Limanlara gelen yolcu sayısı yüzde 30 arttı
Liman işletmeciliği iş kolunda (IFRIC -12 etkisi hariç) gelirler, 2024 yılı ilk yarısında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 37 artışla 3.3 milyar TL seviyesinde gerçekleşirken, FAVÖK ise aynı dönemde yüzde 33 artışla 2 milyar TL’ye ulaştı. Global Ports Holding`in (GPH) konsolide limanlarına gelen gemilerin ortalama doluluk oranı Temmuz 2024’te yüzde 115 olarak gerçekleşti. 2024 yılının ilk sekiz ayında GPH limanlarına gelen gemi sayısı bir önceki yılın aynı döneminin yüzde 22 üzerinde gerçekleşirken, yolcu sayısı da aynı dönemde yüzde 29 arttı.
Naturelgaz Şehir Gazında 124 yerleşime ulaştı
Naturelgaz’ın satış hacmi 2024 yılının ilk yarısında satış hacmi yüzde 21 artışla 156 milyon Sm3’e ulaştı. Şehir Gazı iş kolu satış hacmi, yılın ilk 6 ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 35 artışla 94 milyon Sm3 olurken, ulaşılan ilçe ve belde sayısı 124 oldu. Naturelgaz’da enflasyon muhasebesi ve doğalgaz fiyatlarındaki düşüş nedeni ile, hacim artışına rağmen gelirler yıllık ilk yarısında bir önceki yıla kıyasla yüzde 14 daralarak 2,3 milyar TL olarak gerçekleşti. Son dönemde yapılan maliyet azaltıcı yatırımlar ve hacim artışına paralel olarak operasyonel karlılık aynı dönemde bir önceki yıla kıyasla iyileşme gösterdi. Naturelgaz’ın FAVÖK’ü yılın ilk 6 ayında yıllık bazda yüzde 7 oranında artarak 469 milyon TL seviyesinde gerçekleşti. İlk 6 ayda doğalgaz fiyatlarında yaşanan azalışa karşın hacimsel büyüme ve satış maliyetlerindeki olumlu trendle brüt kar geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8 artarak 575 milyon TL’ye ulaştı. Solo finansallarına göre yine aynı dönemde 71 milyon TL olarak gerçekleşen vergi öncesi net kâr/zarar kalemi ise 135 milyon TL kar olarak gerçekleşti. Öte yandan Naturelgaz’ın 230 milyon TL olan çıkarılmış sermayesi, yüzde 200 oranında artırılarak 690 milyon TL'ye yükseltildi. Bu artış, tamamı iç kaynaklardan karşılanmak suretiyle gerçekleştirildi.
Elektrik üretiminde net kar yüzde 72 arttı
Ko/tri-jenerasyon ile biyokütle ve güneş kaynaklı yenilenebilir enerji üretimini içeren elektrik üretimi iş kolunun gelirleri, 2024 yılının ilk yarısında yıllık bazda yüzde 13 azalışla 617 milyon TL olarak gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı dönemine göre düşük seyreden piyasa takas fiyatı (PTF) ve enflasyon muhasebesi uygulamaları, konsolide gelirdeki söz konusu azalışta etkili oldu. Elektrik üretim iş kolunun FAVÖK’ü aynı dönemlerde yüzde 4 artışla 171 milyon TL olurken, solo finansallarına göre net kar ise yüzde 72 artış ile 21,7 milyon TL seviyesine yükseldi. Faaliyet karlılığındaki artışın yanı sıra enflasyon muhasebesi uygulamasından kaynaklanan parasal kazanç ve ertelenmiş vergi gelirleri, dönem net kârını olumlu etkileyen faktörler olurken, artan borçlanma maliyetleri sebebiyle yükseliş kaydeden finansman giderleri net dönem kârını olumsuz yönde etkiledi. Ayrıca Global Yatırım Holding’in enerji şirketi olan Consus, yüzde 100 bedelli sermaye artırımı işlemini 2024 yılının Ağustos ayı içerisinde tamamlayarak ödenmiş sermayesini 771 milyon TL'ye çıkardı. Söz konusu bedelli sermaye artırımı ile sağlanan fon ise finansal borç geri ödemelerinde kullanıldı.
Madende yaklaşık 90 tonluk ihracat
Maden iş kolu, Avrupa ve yurt içi pazarlarındaki talepte yaşanan daralmanın sonucu olarak, bu yılın ilk yarısında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 40’lık azalışla 118.291 ton satış hacmi gerçekleştirdi. Maden iş kolu, İspanya, İtalya ve Mısır başta olmak üzere 88.931 ton feldspat ihraç ederken, bu iş kolunun yurt içi satış hacmi de 29.360 ton oldu. Madende yılın ilk altı ayında bir önceki yıla göre gelirler yüzde 21 azalışla 241 milyon TL seviyesinde gerçekleşti. FAVÖK’te ise yüzde 2’lik gerileme yaşanırken, bunda hem satış hacmindeki daralma, hem de döviz kurlarında yaşanan artışa kıyasla daha yüksek seviyede gerçekleşen enflasyon artışının, operasyonel kar marjları üzerinde yaptığı olumsuz etki etkili oldu. Yüksek katma değerli ürünlere artan odaklanma, satış hacmindeki düşüşü büyük ölçüde telafi ederek FAVÖK performansı üzerinde olumlu bir etki sağladı.
Gayrimenkulde operasyonel performans iyileşiyor
Gayrimenkul iş kolu, yılın ilk yarısında gelirlerini bir önceki yıla göre yüzde 6 artırarak 96 milyon TL’ye yükseltti. Aynı dönemlerde FAVÖK ise yüzde 8 artarak 44 milyon TL seviyesinde gerçekleşti. Operasyonel performanstaki iyileşme yüksek FAVÖK üreten kiralama operasyonlarının artan katkısına bağlı olarak gerçekleşti.
İstanbul Portföy 108.3 milyar TL portföy büyüklüğüne ulaştı
Menkul kıymet ve varlık yönetimi iş kolunun gelirleri yılın ilk 6 ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre işlem hacmindeki artışın etkisiyle yüzde 27 yükselerek 719 milyon TL’ye çıktı. Aynı dönemde FAVÖK ise yıllık bazda yüzde 12 artışla 192 milyon TL oldu. Öte yandan İstanbul Portföy, ekonomik politikadaki dalgalanmalar göz önüne alındığında çok iyi bir yıl geçirmeye devam ediyor. Şirket portföy büyüklüğünü önemli ölçüde artırarak 2024 Ağustos itibarıyla 108.3 milyar TL’ye ulaştı.
-
Global Yatırım Holding’in net karı yüzde 40 arttı, gelirleri 3.4 milyar
TL’yi aştı
13 Haziran 2024
Global Yatırım Holding’in net karı yüzde 40 arttı, gelirleri 3.4 milyar TL’yi aştı
Çeşitli iş kollarında yatırımlarıyla 4 kıta ve 19 ülkede faaliyet gösteren Global Yatırım Holding’in (GYH) enflasyon muhasebesinin uygulandığı 2024 yılı ilk çeyrek finansal sonuçlarına göre net karı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 40’lık artışla 239 milyon TL oldu. Elektrik üretimi ve madencilik iş kollarındaki geçici daralma ve enflasyon muhasebesi hesaplamasının sınırlayıcı etkisine rağmen konsolide gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 9 artışla 3.4 milyar TL’yi aşan GYH’nin konsolide FAVÖK’ü ise yüzde 30 artışla 1.1 milyar TL’nin üstüne çıktı.
2024 yılının birçok belirsizlikle başlamasına rağmen başarılı sonuçlar elde ettiklerini anlatan Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Mehmet Kutman, “Stratejik planlama ve çevik yönetimimiz sayesinde, zorlukları aşarak bunları büyüme fırsatlarına dönüştürdük. Finansal istikrarımız ve çeşitlendirilmiş portföyümüz sağlam bir temel oluştururken, dinamik yönetim uygulamalarımız değişen piyasa koşullarına hızla uyum sağlamamıza olanak tanıdı. Uyguladığımız stratejik iş planlaması sürdürülebilir başarıyı garanti altına aldı ve dalgalı bir ortamda bile gelişmemizi sağladı” dedi.
GYH Mali İşler Grup Başkanı Ferdağ Ildır ise, “2024 yılının ilk çeyreğinin grubumuz için yeni bir başarı dönemi olması bizler için mutluluk verici. Devam eden büyüme ve önemli yatırım aşamalarına rağmen, Grup olarak finansal oranlarımızı sağlıklı seviyelerde tutmayı başardık. Başarıyı sürekli hale getirmek için piyasa dinamiklerini yakından izlemeye devam edeceğiz” diye konuştu.
Çeşitli iş kollarında yatırımlarıyla 4 kıta ve 19 ülkede faaliyet gösteren Global Yatırım Holding (GYH), 2024 yılı ilk çeyreğine ilişkin finansal sonuçlarını açıkladı. Grubun konsolide gelirleri 2024 yılının ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre, elektrik üretimi ve madencilik iş kollarındaki geçici daralma ve enflasyon muhasebesi hesaplamasının sınırlayıcı etkisine rağmen yüzde 9 artışla 3.4 milyar TL’yi aştı. Bu iki iş kolu hariç tutulduğunda ve enflasyon muhasebesi uygulanmadığında ise grubun konsolide gelirleri yüzde 90’lık güçlü bir artış gösteriyor.
Aynı dönemde Holding’in konsolide FAVÖK’ü yüzde 30 artışla 1 milyar 114 milyon TL oldu. Grubun net karı ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 40’lık artışla 239 milyon TL oldu.
Grubun elde ettiği 239 milyon TL’lik net kar rakamının içerisinde nakit çıkışı gerektirmeyen giderler 493,6mn TL tutarındaki amortisman gideri ile 89,7 milyon TL tutarındaki kur farkı gideri yer aldı. Ayrıca, 234,6 milyon TL tutarında TMS29 uygulaması kaynaklı parasal kazanç bulunmakta.
‘Zorlukları aşarak, büyüme fırsatına çevirdik”
2024 yılının birçok belirsizlikle başlamasına rağmen başarılı sonuçlar elde ettiklerini anlatan Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Mehmet Kutman, “Başarımızı sağlıklı bilançomuza, çeşitlendirilmiş portföy yapımıza, dinamik yönetim uygulamalarımıza ve stratejik iş planlamamıza borçluyuz. Stratejik planlama ve çevik yönetimimiz sayesinde, zorlukları aşarak bunları büyüme fırsatlarına dönüştürdük. Finansal istikrarımız ve çeşitlendirilmiş yatırımlarımız sağlam bir temel oluştururken, dinamik yönetim uygulamalarımız değişen piyasa koşullarına hızla uyum sağlamamıza olanak tanıdı. Uyguladığımız stratejik iş planlaması sürdürülebilir başarıyı garanti altına aldı ve dalgalı bir ortamda bile gelişmemizi sağladı. 2024 yılının ilk çeyreğinde, çoğu iş kolumuzdaki performansımızın bütçe rakamlarının çok üzerinde olduğunu ve genişlememizin devam ettiğini bildirmekten memnuniyet duyuyorum. Elektrik üretimi ve madencilik iş kollarımız ise, faaliyet gösterdikleri sektörlerde kontrolümüz dışındaki piyasa koşulları nedeniyle finansal performans olarak yıla düşüş ile başladılar. Fakat bu iş kollarındaki yatırımlarımızın da gelecek dönemde finansallara pozitif katkı vereceğine inanıyoruz. Öte yandan 2024 yılının ilk çeyreğinde, kruvaziyer sektörü güçlü ivmesini sürüdürdü ve beklenenden daha güçlü bir kruvaziyer talebiyle karşılaştık. Bu da rezervasyonların artmasınata ve daha yüksek doluluk oranlarına olanak sağladı. 2024, kruvaziyer endüstrisi için rekor bir yıl olma yolunda ilerliyor” dedi.
‘Finansal oranlar sağlıklı seviyelerde’
GYH Mali İşler ve Finansman’dan sorumlu Grup Başkanı Ferdağ Ildır ise, “2024 yılının ilk çeyreğinin grubumuz için yeni bir başarı dönemi olması bizler için mutluluk verici. Devam eden büyüme ve önemli yatırım aşamalarına rağmen, Grup olarak finansal oranlarımızı sağlıklı seviyelerde tutmayı başardık. Başarıyı sürekli hale getirmek için piyasa dinamiklerini yakından izlemeye devam edeceğiz. Konsolide Net Borç/FAVÖK çarpanı 2024 yılı 1. çeyreğinde 4.3x olarak gerçekleşti. Ancak, Nassau Kruvaziyer Limanı’nın uzun vadeli borcu hariç tutulduğunda, Net Borç / FAVÖK çarpanı 2024 yılı 1. çeyreğinde 3.7x seviyesinde bulunuyor. Tüm liman iş kolu hariç tutulduğunda ise, Net Borç/FAVÖK çarpanı 2024 yılı 1. çeyreğinde 1.3x seviyesinde” diye konuştu.
Limanlarda gelir 3 ayda 1.2 milyar TL’yi aştı
Liman işletmeciliği iş kolunda (IFRIC -12 etkisi hariç) gelirler, 2024 yılı ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 46 artarak 1 milyar 239 milyon TL olarak gerçekleşirken (TMS 29 öncesi %150 artış), FAVÖK ise aynı dönemde yüzde 31’lik yükselişle 620 milyon TL’ye ulaştı (TMS 29 öncesi %122 artış).
Global Ports Holding`in (GPH) konsolide limanlarına gelen gemilerin ortalama doluluk oranı ise, Mart 2024’te yüzde 110 olarak gerçekleşti. 2024 yılının ilk çeyreğinde GPH limanlarına gelen gemi sayısı bir önceki yılın aynı döneminin yüzde 18 üzerinde gerçekleşirken, yolcu sayısı da aynı dönemde yüzde 30 arttı.
Naturelgaz brüt 320 milyon TL temettü dağıttı
Naturelgaz’ın satış hacmi 2024 yılının ilk çeyreğinde 107 milyon Sm3'e ulaştı ve yıllık bazda yüzde 43 artış gösterdi. Satış hacmindeki artış, ağırlıklı olarak Şehir Gazı satışlarından kaynaklandı. Şehir Gazı satış hacmi yıllık bazda yüzde 50 artarak 77 milyon Sm3'e ulaştı. Naturelgaz’ın ulaştığı ilçe ve kasaba sayısı da 128 oldu.
Naturelgaz’ın gelirleri, enflasyon muhasebesi ve doğal gaz fiyatlarındaki düşüş nedeniyle, hacim artışına rağmen 2024 yılının ilk çeyreğinde yüzde 7 azalarak 1 milyar 369 milyon TL oldu (TMS 29 öncesi % 56 artış). Son dönemdeki maliyet azaltıcı yatırımları ve hacim artışı sayesinde 2024 yılının ilk çeyreğinde faaliyet kârı ise önemli ölçüde iyileşti. FAVÖK yıllık bazda yüzde 68 artarak (TMS 29 öncesi %177 artış) 324,7 milyon TL'ye ulaştı. Naturelgaz'ın solo finansallarına göre, brüt kâr 2024 yılının ilk çeyreğinde yıllık bazda yüzde 70 artarak 377 milyon TL'ye ulaştı.
Şirket, 9 Mayıs 2024 tarihinde hissedarlarına 320 milyon TL brüt temettü ödemesi yaptı.
Elektrikte enflasyon kar marjını baskıladı
Ko/tri-jenerasyon ile biyokütle ve güneş kaynaklı yenilenebilir enerji üretimini içeren elektrik üretimi iş kolunun gelirleri, 2024 yılının ilk çeyreğinde yüzde 2’lik azalışla 289,5 milyon TL oldu (TMS 29 öncesi %63 artış). Bu iş kolunda FAVÖK ise aynı dönemde yüzde 20 düşerek 57,5 milyon TL oldu (TMS 29 öncesi %29 artış). FAVÖK'teki yıllık bazdaki düşüşte, TL üretici enflasyonundaki yüksek artış sonucu yabancı para cinsinden gelir elde edilen iş kollarında yaşanan operasyonel kâr marjı daralması ve dağıtık iş kolundaki elektrik fiyatları ile doğalgaz fiyatı arasındaki marjın daralması etkili oldu.
Madende odak yüksek katma değerli ürün
Maden iş kolu, Avrupa ve yurt içi pazarlarındaki talepte yaşanan daralmanın sonucu olarak, 2024 yılının ilk çeyreğinde yüzde 57’lik azalışla 58.470 ton satış hacmi gerçekleştirdi. İş kolunun ana ihracat pazarları İspanya, İtalya ve Mısır olmaya devam etti. İhracat satış hacmi 47.908 ton olurken, iç piyasa satış hacmi bu dönemde 10.562 ton olarak gerçekleşti.
Madencilik iş kolunun gelirleri, 2024 yılının ilk çeyreğinde yüzde 33 düşerek, 119,4 milyon TL’de kaldı (TMS 29 öncesi %12 artış). FAVÖK ise ilgili dönemde bir önceki yıla göre yüzde 14 azalışla 27.6 milyon TL oldu (TMS 29 öncesi %41 artış). FAVÖK'teki düşüş, büyük ölçüde düşük satış hacmi ve döviz kuru artışlarına kıyasla yüksek enflasyon oranları nedeniyle daralan operasyonel kar marjlarından kaynaklandı. Yüksek katma değerli ürüne artan odaklanma, satış hacmindeki düşüşü büyük ölçüde telafi ederek FAVÖK performansını olumlu etkiledi.
Gayrimenkulde kira operasyonlarının katkısı artıyor
Gayrimenkul iş kolu, 2024 yılının ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 7 gelir artışı (TMS 29 öncesi %78 artış) ve yüzde 19 FAVÖK artışı (TMS 29 öncesi %81 artış) kaydetti. Gelirler ve FAVÖK sırasıyla 42,5 milyon TL ve 18,1 milyon TL olarak gerçekleşti. Operasyonel iyileşme, büyük ölçüde daha yüksek FAVÖK üreten kira operasyonlarının artan katkısından kaynaklandı.
Menkul kıymet ve portföy yönetiminde gelirler yüzde 10 arttı
Menkul kıymet ve varlık yönetimi iş kolu gelirleri artan işlem hacimlerinden kaynaklanan katkıyla 2024 yılının ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 10 artarak (TMS 29 öncesi %84) 340,8 milyon TL’ye ulaştı. Bu iş kolunun FAVÖK'ü ise aynı dönemde yüzde 2 artışla (TMS 29 öncesi %127 artış) 103,2 milyon TL oldu.
İstanbul Portföy Yönetimi de 2024 yılının ilk çeyreğinde iyi bir performans sergiledi. Yönetilen fonların büyüklüğü, Nisan 2024 itibarıyla önemli ölçüde artarak 82 milyar TL'nin üzerine çıktı.
-
Global Ports Holding, Saint Lucia’da operasyonlarına başladı.
02 Mayıs 2024
KARAYİPLER’DEKİ DÖRDÜNCÜ LİMANI
Global Yatırım Holding bağlı kuruluşu ve dünyanın en büyük kruvaziyer liman işletmecisi Global Ports Holding (GPH), dünyanın en büyük kruvaziyer pazarı Karayipler’deki Saint Lucia Kruvaziyer Limanı’nda operasyonlarına başladı. Saint Lucia Hükümeti ile imzaladığı anlaşma kapsamında limanın kruvaziyer operasyonlarını 30 yıl süre ile yürütecek olan Global Ports Holding’in portföyünde, Nassau, Antigua ve San Juan’dan sonra Karayipler’deki dördüncü liman Saint Lucia oldu.
Global Ports Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Mehmet Kutman, “Global Ports Holding olarak kruvaziyer liman işletmeciliğindeki lider konumumuzu, her yeni liman ile daha da güçlendiriyoruz. Saint Lucia limanı ile birlikte kruvaziyer pazarından aldığımız payı arttırıyor, dünyanın en önemli kruvaziyer rotalarındaki varlığımızı güçlendiriyoruz” dedi.
Global Yatırım Holding’in iştiraki ve dünyanın en büyük kruvaziyer liman işletmecisi Global Ports Holding (GPH), Karayipler’deki Saint Lucia Kruvaziyer Limanı’nda operasyonlarına başladı. Saint Lucia Kruvaziyer Limanı Global Ports Holding’in portföyündeki Karayipler’deki dördüncü liman olurken, buradaki operasyonlarını 30 yıl süre ile yürütecek. Portföyündeki 19 ülkeden 32 limanı ile yılda 20 milyondan fazla kruvaziyer yolcusuna hizmet veren Global Ports Holding, küresel kruvaziyer yolcu pazarından yüzde 15’in üstünde pay alıyor.
‘Dünyanın en önemli kruvaziyer rotalarındaki varlığımızı güçlendiriyoruz’
Global Ports Holding’in operasyonlarına başlaması nedeniyle düzenlenen törende konuşan Global Ports Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Mehmet Kutman, “2004 yılında Ege Port Kuşadası ile başlayan liman işletmeciliği iş kolunda geride bıraktığımız 20 yılda dünyanın en büyük kruvaziyer liman işletmecisi haline geldik. Türkiye’de doğup, dünyada sektörünün lideri olan tek şirketiz. Global Ports Holding olarak kruvaziyer liman işletmeciliğindeki lider konumumuzu, her yeni liman ile daha da güçlendiriyoruz. Saint Lucia limanı ile birlikte kruvaziyer pazarındaki etkimizi artırarak dünyanın en önemli kruvaziyer rotalarında varlığımızı güçlendiriyoruz. Bu önemli olayda burada olmaktan ve kruvaziyer limanı yönetim hizmetlerimizin başlangıcını kutlamak için Saint Lucia Hükümeti ile ortaklık yapmaktan onur duyuyoruz” dedi.60 milyon dolara kadar yatırım planı
Global Ports Holding’in Saint Lucia Hükümeti ile yapmış olduğu anlaşma gereği şirket, Saint Lucia Kruvaziyer Limanı'ndaki tesislerin genişletilmesi ve iyileştirilmesine yönelik toplamda 60 milyon ABD dolarına kadar yatırım yapmayı planlıyor. Yatırımların 24 yılda tamamlanması öngörülüyor. Bu kapsamda Global Ports Holding, dünyanın en büyük gemilerinin yanaşmasına olanak verecek Point Seraphine'deki mevcut rıhtımın genişletilmesi, Vendors' Arcade ve diğer ticari faaliyetleri canlandırmaya yönelik yatırımlar da dahil olmak üzere kruvaziyer liman hizmetlerini geliştirecek önemli yatırımlar yapacak.Global Ports Holding ayrıca, bölge sakinleri için önemli ekonomik faydalar sağlamak için Fisherman's Village (Balıkçı Köyü) gibi liman içindeki ve çevresindeki tesisleri geliştirerek destinasyondaki yolcu harcamalarını artırmaya yönelik çalışmalar planlıyor.
31 Mart 2022 - 31 Mart 2023 arası 12 aylık dönemde yaklaşık 590 bin yolcu ağırlayan (2019 takvim yılında yaklaşık 790 bin) Saint Lucia Kruvaziyer Limanı’nın, yatırımlar sonrasında, orta vadede 1 milyondan fazla yolcu ağırlaması bekleniyor.
-
Global Yatırım Holding’in net karı
2023 yılında %76 artışla 2 milyar TL’yi aştı.
29 Nisan 2024
Global Yatırım Holding’in net karı 2023 yılında %76 artışla 2 milyar TL’yi aştı
Çeşitli iş kollarında yatırımlarıyla 4 kıta ve 17 ülkede faaliyet gösteren Global Yatırım Holding’in (GYH) enflasyon muhasebesinin uygulandığı 2023 yılı finansal sonuçlarına göre net karı yüzde 76’lık artışla 2 milyar TL’yi aştı. Gaz ve madencilik iş kollarındaki geçici daralma ve enflasyon muhasebesi hesaplaması nedeniyle konsolide gelirleri bir önceki yıla göre yüzde 11 azalışla 12.2 milyar TL’ye gerileyen GYH’nin konsolide FAVÖK’ü ise yüzde 0.1 artışla 4 milyar 690 milyon TL’ye ulaştı.
Zorlayıcı makroekonomik koşullara rağmen oldukça başarılı bir mali yıl geçirdiklerini kaydeden Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Mehmet Kutman, “Zorlayıcı makroekonomik koşullara rağmen oldukça başarılı bir yılı geride bıraktık. 2023 yılında iş kollarımızın büyük bir kısmında enflasyon ve bütçe hedeflerinin üzerinde bir performans sergiledik. Maden iş kolunda Avrupa’daki resesyon ve Gaz tarafında kamu kesiminin talep düşüşü gibi etkenler bu şirketlerimizin performanslarını baskılayan başlıca nedenler oldu. Bununla birlikte, liman iş kolumuz tarihindeki en iyi yılını yaşadı ve 2024 yılında da güçlü bir büyümeyle yoluna devam ediyor. Global Yatırım Holding olarak da 2024 yılını daha güçlü bir şekilde kapatmayı bekliyoruz” dedi.
GYH Mali İşler Grup Başkanı Ferdağ Ildır ise, “Memnuniyetle söyleyebilirim ki, 2023 yılı piyasa koşullarına rağmen Grubumuz açısından oldukça başarılı bir yıl oldu. Sürekli büyüme ve yoğun yatırımlara rağmen, finansal rasyolarımızı makul seviyelerde tutmaya devam ettik. Değişen piyasa koşullarına göre şekil alarak, grupta gerçekleştirdiğimiz refinansman projeleri ile grup genelinde yaklaşık yıllık 10 milyon dolarlık bir faiz tasarrufu sağladık. Piyasa koşullarını yakından takip etmeye devam edeceğiz.”” dedi.
Çeşitli iş kollarında yatırımlarıyla 4 kıta ve 17 ülkede faaliyet gösteren Global Yatırım Holding (GYH), 2023 yılına ilişkin finansal sonuçlarını açıkladı. Grubun konsolide gelirleri 2023 yılında bir önceki yıla göre enflasyon muhasebesi hesaplamasının da etkisiyle yüzde 11 azalarak 12.2 milyar TL’de kaldı. Bu azalışta gaz ve madencilik iş kollarındaki daralma etkili oldu. Bu iki iş kolu hariç tutulduğunda ise grubun diğer iş kollarının konsolide gelirleri yüzde 29’luk artışla yaklaşık 6 milyar TL’den 7.7 milyar TL’ ye yükseliyor. Bu artışta başta limanlar olmak üzere finans ve gayrimenkul iş kollarının katkısı etkili oldu. Holding’in konsolide FAVÖK’ü yüzde 0.1 artışla 4 milyar 690 milyon TL seviyesinde gerçekleşirken, yine Maden ve Gaz iş kolları hariç tutulduğunda FAVÖK rakamlarının bir önceki yıla kıyasla %36 artışla 2,8 milyar TL’den 3.9 milyar TL’ ye çıktığı görülüyor. Net kar ise enflasyon muhasebesinin etkisiyle yüzde 76’lık artışla 2 milyar TL’yi aştı.
Grubun elde ettiği 2 milyar TL’lik net kar rakamının içerisinde 1 milyar 681 milyon TL’si amortisman gideri, 303 milyon TL’si kur farkı gideri ve 288 milyon TL’si enflasyon muhasebesi uygulaması kaynaklı parasal kazanç olmak üzere toplamda 1.7 milyar TL’lik nakit çıkışı gerektirmeyen gelir ve giderler yer aldı.
‘2024 yılını daha güçlü şekilde kapatmayı bekliyoruz’
Zorlayıcı makroekonomik koşullara rağmen oldukça başarılı bir mali yıl geçirdiklerini kaydeden Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Mehmet Kutman, “Bu başarıya sağlam mali yapımız ve güçlü temelimiz, çeşitlendirilmiş portföyümüz, yönetim anlayışımız ve etkin iş stratejilerimiz sayesinde ulaşıyoruz. 2023 yılında, iş kollarımızın büyük bir kısmında enflasyon ve bütçe hedeflerinin oldukça üstünde bir performans sergilediğimizi belirtmekten memnuniyet duyuyorum. Bunun yanı sıra, gaz ve madencilik iş kollarımız faaliyet gösterdikleri sektörlerdeki kontrolümüz dışındaki piyasa koşulları nedeniyle bir önceki yıla kıyasla performanslarında bir düşüş yaşandı. Örneğin, maden iş kolunda Avrupa’daki resesyon ve gaz tarafında kamu kesiminin talep düşüşü gibi etkenler bu şirketlerimizin performanslarını baskılayan başlıca nedenler oldu. Bununla birlikte, liman iş kolumuz tarihindeki en iyi yılını yaşadı ve 2024 yılında da güçlü bir büyümeyle yoluna devam ediyor. Global Yatırım Holding olarak da 2024 yılını daha güçlü bir şekilde kapatmayı bekliyoruz” dedi.‘Grup genelinde yıllık yaklaşık 10 milyon dolarlık faiz tasarrufu’
GYH Mali İşler ve Finansman’dan sorumlu Grup Başkanı Ferdağ Ildır ise, “Memnuniyetle söyleyebilirim ki, 2023 piyasa koşullarına rağmen Grubuuz açısından oldukça başarılı bir yıl oldu. Sürekli büyüme ve yoğun yatırımlara rağmen, finansal rasyolarımızı makul seviyelerde tutmaya devam ettik. Brüt Borç/ FAVÖK uzun zamandır ilk defa 5.0x psikolojik sınırının altına geriledi ve 4.9x olarak gerçekleşti.Değişen piyasa koşullarına göre şekil alarak, grupta gerçekleştirdiğimiz refinansman projeleri ile grup genelinde yaklaşık yıllık 10 milyon dolarlık bir faiz tasarrufu sağladık. Piyasa koşullarını yakından takip etmeye devam edeceğiz” dedi.Limanlarda gelir 5 milyar TL’ye yaklaştı
Liman işletmeciliği iş kolunda (IFRIC -12 etkisi hariç) gelirler, 2023’te bir önceki yıla göre yüzde 42 artışla 4 milyar 848 milyon TL seviyesinde gerçekleşirken (TMS 29 öncesi %119 artış), FAVÖK ise aynı dönemde yüzde 55 artışla 3 milyar 124 milyon TL olarak gerçekleşti (TMS 29 öncesi %135 artış).GPH`in konsolide limanlarına gelen gemilerin ortalama doluluk oranı ise, Aralık 2023`te yüzde 105 seviyesinde gerçekleşti. Ancak doluluk oranları Temmuz ve Ekim aylarında yüzde 116 ve yüzde 118 gibi sınırları zorlayan rakamları da gördü.
2023 yılında limanlara gelen gemi sayısı 2022 yılının yüzde 23 üzerinde gerçekleşirken, yolcu hareketleri de 2023’te 2022 seviyesinin yüzde 67 üzerinde gerçekleşti.
Naturelgaz 9 Mayıs’ta temettü planlıyor
Naturelgaz’ın satış hacmi yüzde 10 artışla 251 milyon Sm3’e ulaştı. Şehir Gazı iş kolu satış hacmi, 2023 yılında bir önceki yıla göre yüzde 68 artışla 117 milyon Sm3 oldu. Ulaşılan ilçe ve belde sayısı ise 2023 sonunda 128 oldu.
Naturelgaz’ın gelirleri, 2023 yılına kıyasla yüzde 42 oranında azalarak 4 milyar 19 milyon TL olarak gerçekleşti (TMS 29 öncesi %16 azalış). FAVÖK de aynı dönemde yüzde 57 oranında daralarak 712,2 milyon TL seviyesinde gerçekleşti. (TMS 29 öncesi %34 azalış)
Naturelgaz’da gelirler ve karlılığı baskılayan en önemli etken 2022 yılında gerçekleşen kamuya yapılan satışların içerdiği kamu düzeltme endeksi ile ilgili pozitif etki oldu. Maliyet azaltıcı ve kapasite arttırıcı yatırımların amortisman giderlerindeki artış da karlılığı sınırlayan diğer bir faktör oldu. Naturelgaz’ın 31 Aralık 2022 itibarıyla 335 milyon TL olan net nakit fazlası 31 Aralık 2023 itibarıyla 212,1 mn TL olarak gerçekleşti. Şirket ayrıca 9 Mayıs 2024 tarihinde 2023 yılına ilişkin brüt toplam 320 milyon TL temettü ödemesi gerçekleştirmeyi planlıyor.Elektrik üretiminde üretici enflasyonu etkili oldu
Ko/tri-jenerasyon ile biyokütle ve güneş kaynaklı yenilenebilir enerji üretimini içeren elektrik üretimi iş kolunun gelirleri, 2023 yılında bir önceki yıla kıyasla yüzde 6 artışla 1 milyar 170 milyon TL’ye ulaştı (TMS 29 öncesi %68 artış). Bu iş kolunda FAVÖK 2023’te yıllık bazda yüzde 16 azalışla 290,9 milyon TL seviyesinde gerçekleşti (TMS 29 öncesi %17 artış). FAVÖK’ün 2023 yılında bir önceki yıla göre azalmasında, TL üretici enflasyonundaki yüksek artış sonucu yabancı para cinsinden gelir elde edilen iş kollarında yaşanan operasyonel kâr marjı daralması ve dağıtık iş kolundaki elektrik fiyatları ile doğalgaz fiyatı arasındaki marjın daralması etkili oldu.Madende ihracat azalışı iç pazarla kompanse ediliyor
Maden iş kolu, Avrupa ve yurt içi pazarlarındaki talepte yaşanan daralmanın sonucu olarak, 2023 yılında bir önceki yıla göre yüzde 36’lık azalışla 318.531 ton satış hacmi gerçekleşti. İspanya, İtalya ve Mısır başta olmak üzere 233.203 ton feldspat ihraç ederken, yurt içi satış hacmi 85.329 ton olarak gerçekleşti. Maden iş kolu dış pazardaki daralmayı iç pazardaki satışları artırarak kompanse etmek için çalışmalar yürütüyor.
Maden iş kolunun gelirleri 2023`te 465,1 milyon TL seviyesinde gerçekleşti (TMS 29 öncesi %10 artış). FAVÖK’ün ise 2023 yılında 2022’ye kıyasla yüzde 43 azalışla 117,8 mn TL seviyesinde (TMS 29 öncesi %8 azalış) gerçekleşmesindeki ana etkenler ise hem satış hacmindeki daralma, hem de döviz kurlarında yaşanan artışa kıyasla, daha yüksek seviyede gerçekleşen enflasyon oranındaki artışın, operasyonel kar marjları üzerinde yaptığı olumsuz etkiden kaynaklandı.Gayrimenkulde gelirler yüzde 20 arttı
Gayrimenkul iş kolu, 2023 gelirlerinde yüzde 20’lik artış (TMS 29 öncesi: %82 artış) ve FAVÖK’te ise yüzde 21 (TMS 29 öncesi: %78 artış) oranında artış kaydetti; gelirler 163,9 milyon TL, FAVÖK ise 80,4 milyonn TL seviyesinde gerçekleşti. Operasyonel performanstaki iyileşme yüksek FAVÖK üreten kiralama operasyonlarının artan katkısına bağlı olarak gerçekleştiMenkul kıymet ve portföy yönetiminde işlem hacmi artışta
Menkul kıymet ve varlık yönetimi iş kolu gelirleri 2023’te işlem hacmindeki artış etkisiyle yüzde 9 artarak 1 milyar 442,8 milyon TL seviyesinde gerçekleşti. (TMS 29 öncesi: %64 artış); FAVÖK ise yıllık bazda yüzde 5 azalışla 498,1 milyon TL olarak gerçekleşti. (TMS 29 öncesi: %57 artış)
Ekonomik politikadaki dalgalanmalar göz önüne alındığında çok iyi bir yıl geçiren İstanbul Portföy, portföy büyüklüğünü önemli ölçüde artırarak 2023 yıl sonunda 68.8 milyar TL’ye ulaştı. -
Akdeniz ile Atlantik in kesişim limanına en iyi teklifi GPH verdi.
05 Nisan 2024
KAZABLANKA’DAKİ YENİ KRUVAZİYER TERMİNALİNİ PORTFÖYÜNE KATACAK
Global Yatırım Holding bağlı kuruluşu ve dünyanın en büyük kruvaziyer liman işletmecisi Global Ports Holding’in Fas’taki Kazablanka Kruvaziyer Limanı’nın yeni kruvaziyer terminalinin 15 yıl süre ile işletme imtiyazı ihalesi için vermiş olduğu teklif, en iyi teklif seçildi. Anlaşmanın imzalanması halinde Global Ports Holding, terminali işletecek konsorsiyumun yüzde 51 ortağı olacak. Ortak girişimin diğer ortakları ise yerel şirketler Steya (yüzde 40) ve Ocean Infrastructures Management (yüzde 9) olacak.
Global Yatırım Holding ve Global Ports Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, “Kazablanka kruvaziyer gemileri için önemli bir stratejik merkez konumunda. Portföyümüze katıldığında Karayipler, Atlantik, Akdeniz ve Kuzey Avrupa’nın kesiştiği önemli bir limanı yönetmeye başlayacağız” dedi.
Global Yatırım Holding’in iştiraki ve dünyanın en büyük kruvaziyer liman işletmecisi Global Ports Holding’in (GPH) yüzde 51 hissedarı olduğu konsorsiyumun Fas’taki Kazablanka Kruvaziyer Limanı’nın yeni kruvaziyer terminalinin 15 yıl süre ile işletme imtiyazı ihalesi için vermiş olduğu teklif, Ulusal Limanlar İdaresi tarafından en iyi teklif seçildi. Konsorsiyumun diğer ortakları ise yerel şirketler Steya (yüzde 40) ve Ocean Infrastructures Management (yüzde 9) olacak.
Global Yatırım Holding’in KAP’a yaptığı açıklamada “Bundan sonraki süreçte bahsi geçen konsorsiyum ve Ulusal Limanlar İdaresi imtiyaz sözleşmeleri üzerinde mutabakata varmak için görüşmelerde bulunacak ve çalışmalar yapacak olup, imtiyaz haklarının kullanılmaya başlanmasının 2024 yılının ikinci yarısında gerçekleşmesi beklenmektedir” denildi.
60 milyon Euro’luk yatırım gerçekleştirildi
Fas'ın en büyük şehri Kazablanka, kruvaziyer yolcularına geleneksel Fas kültürü ile çağdaş deneyimleri bir arada sunuyor. Aynı zamanda büyüleyici Kızıl Şehir Marakeş'e açılan gemi kapısı olan Kazablanka’daki kruvaziyer terminali, tarihi camilerden katedrallere, dinlendirici plajlardan hareketli yürüyüş yollarına kadar ziyaretçilere çok çeşitli deneyimler sunuyor. Kruvaziyer yolcularının, Fas, İspanya ve Portekiz’in ortaklaşa ev sahipliği yapacağı 2030 FIFA Dünya Kupası'ndan önce tamamlanması planlanan yeni hızlı tren projesiyle 1- 2 saatte Kazablanka’dan Rabat’a ulaşmaları da mümkün olacak. Afrika'nın kuzeybatı kıyısında yer alan Kazablanka, Kanarya Adası ve Batı Akdeniz yolculuklarının yanı sıra Avrupa ile Karayipler arasındaki seferler için popüler bir liman.Kazablanka Kruvaziyer Limanı altyapısına yakın zamanda 60 milyon Euro’luk yatırım yapıldı. Ulusal Limanlar İdaresi’nin yaptığı yatırım ile yeni kruvaziyer iskelesi ve kruvaziyer terminali inşası gerçekleştirilerek, limanın kapasitesini önemli ölçüde artırıldı. Böylece 350 metre uzunluğa kadar olan kruvaziyer gemilerinin limana yanaşması sağlanırken, yıllık 400 bin yolcu kapasitesine ulaşıldı. Kazablanka Kruvaziyer Limanı'nın 2024'te 150 bin transit yolcu ağırlaması, 2025'te ise 180 bin yolcuya ulaşması bekleniyor.
‘Önemli bir stratejik merkez konumunda’
Global Yatırım Holding ve Global Ports Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, “Dünyanın en büyük kruvaziyer liman işletmecisi olarak daha da büyüme stratejimize sadık kalarak, bu alandaki adımlarımıza ara vermeden devam ediyoruz. Liverpool Kruvaziyer Limanı’nın portföyümüze katılmasının ardından, Kazablanka Kruvaziyer Limanı için en iyi teklifi veren şirket olmamızdan son derece mutluyuz. Kazablanka kruvaziyer gemileri için önemli bir stratejik merkez konumunda. Portföyümüze katıldığında Karayipler, Atlantik, Akdeniz ve Kuzey Avrupa’nın kesiştiği önemli bir limanı yönetmeye başlayacağız” dedi. -
Liverpool Kruvaziyer Limanı
Global Ports Holding ile yürüyecek.
03 Nisan 2024
KAZABLANKA’DAKİ YENİ KRUVAZİYER TERMİNALİNİ PORTFÖYÜNE KATACAK
Global Yatırım Holding bağlı kuruluşu ve dünyanın en büyük kruvaziyer liman işletmecisi Global Ports Holding, Birleşik Krallık’ın en çok ziyaret edilen şehri olan Liverpool’un kruvaziyer limanını portföyüne katıyor. ‘You Will Never Walk Alone’ şarkısıyla özdeşleşen futbol takımıyla, turizmi müzik, sanat ve mimariyle bir araya getiren Liverpool, Kuzey Avrupa, Britanya Adaları ve İrlanda kruvaziyer pazarlarına ulaşım için de eşsiz bir konuma sahip.
Global Ports Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Mehmet Kutman, “. Gerçekleştireceğimiz işbirliği ile kruvaziyer pazarından aldığı payı artıran Avrupa pazarında Liverpool Kruvaziyer Limanı’nın gücünü de artıracağız. Gelecek dönemde de GPH olarak akılcı fırsatları değerlendirmeye devam edeceğiz” dedi.
Global Yatırım Holding’in iştiraki ve dünyanın en büyük kruvaziyer liman işletmecisi Global Ports Holding, Liverpool Kruvaziyer Limanı’nı portföyüne katıyor. Global Ports Holding, Liverpool limanının kruvaziyer operasyonlarını 50 yıllığına işletilmesi için Peel Ports Group'un bağlı kuruluşu The Mersey Docks and Harbour Company Ltd. ile 50 yıllık anlaşma imzaladı. Operasyonların nisan ayında devralınması planlanıyor.
Kuzey Avrupa, Britanya Adaları ve İrlanda kruvaziyer pazarlarına ulaşım için de eşsiz bir konuma sahip olan Liverpool, ‘You Will Never Walk Alone’ şarkısıyla özdeşleşen futbol takımıyla, turizmi müzik, sanat ve mimariyle bir araya getiren yapısıyla öne çıkıyor. Bir saatlik sürüş ile iki uluslararası havaalanına ulaşım sağlanan Liverpool Kruvaziyer Limanı, iç yolcu pazarı için de ana liman olarak öne çıkıyor.
25 milyon sterline kadar yatırım planlanıyor
Global Ports Holding, yolcu hacimlerinde önemli bir büyüme potansiyeline sahip olan Liverpool Kruvaziyer Limanı’nda gerekli izin ve lisansların alınması halinde 25 milyon sterline kadar yatırım yapmayı planlıyor. Bazı günler talebe yetişemeyen limanda yapılacak yatırımlar ile bu sorun ortadan kaldırılacak. Altyapıyı geliştirmek için gerçekleştirilmesi planlanan yatırımlar ile 300 metrelik iki geminin ve günde 7.000'den fazla yolcunun aynı anda yanaşmasına olanak sağlayacak yeni bir yüzer iskele eklenecek. Liverpool Kruvaziyer Limanı 2023 yılında, 102 yolcu gemisini ve 186 binin üzerinde yolcuyu ağırladı. Bu sayının 2024 yılında 200 bin yolcunun üzerine çıkması ve altyapı çalışmalarının tamamlanmasıyla yıllık 400 bin yolcuyuaşması bekleniyor.‘Liverpool, zengin bir denizcilik mirasına sahip’
Anlaşma imzalanana kadar geçen süreçte desteklerinden dolayı Liverpool Belediye Konseyi’ne ve Peel Ports'a teşekkür eden Global Ports Holding (“GPH”) Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Mehmet Kutman, “Liverpool, zengin bir denizcilik mirasına sahip. Dünyanın en büyük kruvaziyer liman işletmecisi böylesine önemli bir limanın başarısını daha da artırmak için tüm paydaşlarla birlikte çalışmayı sabırsızlıkla bekliyoruz. Gerçekleştireceğimiz işbirliği ile kruvaziyer pazarından aldığı payı artıran Avrupa pazarında Liverpool Kruvaziyer Limanı’nın gücünü de artıracağız. Gelecek dönemde de GPH olarak akılcı fırsatları değerlendirmeye devam edeceğiz” dedi. -
Global Ports Holding, San Juan’da
operasyonlarına başlıyor.
15 Şubat 2024
PORTFÖYÜNDEKİ EN BÜYÜK ÜÇÜNCÜ LİMAN OLDU
Global Yatırım Holding bağlı kuruluşu ve dünyanın en büyük kruvaziyer liman işletmecisi Global Ports Holding (GPH)’nin %100 bağlı ortaklığı San Juan Cruise Port LLC (“SJCP”), dünyanın en büyük kruvaziyer pazarı Karayipler’de ABD’ye bağlı özerk bölge Porto Riko’da bulunan San Juan Kruvaziyer Limanı’na yönelik yatırımın ilk aşamasına ilişkin proje finansmanını tamamladı. Limandaki operasyonlarına başlayan SJCP, GPH portföyündeki en büyük üçüncü liman olan San Juan Kruvaziyer Limanı’nı 30 yıl süreyle işletecek.
Global Ports Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Mehmet Kutman, “Bu finansal işlemin başarıyla tamamlanması hem şirketimiz hem de Porto Riko için bir dönüm noktasını temsil ediyor. Bu işlem, ikonik San Juan kruvaziyer limanını tüm Porto Rikolular'ın yararına olacak şekilde, Karayipler kruvaziyer endüstrisinde üstün konumuna getirmek için sahip olduğumuz planları hayata geçirmeye başlamamızı sağlayacak. San Juan Kruvaziyer Limanı’nın portföyümüze katılması ile birlikte yıllık hizmet verdiğimiz kruvaziyer yolcu adedini dünya genelinde yılda 20 milyona çıkaracağız” dedi.
Global Yatırım Holding’in iştiraki ve dünyanın en büyük kruvaziyer liman işletmecisi Global Ports Holding (GPH)’nin %100 bağlı ortaklığı San Juan Cruise Port LLC (“SJCP”), Karayipler’deki ABD’ye bağlı özerk bölge Porto Riko’nun başkenti San Juan’daki kruvaziyer limanına yönelik 187 milyon dolarlık proje finansmanını tamamladı. Böylece limandaki operasyonlarına başlayan SJCP, San Juan Kruvaziyer Limanı’nı 30 yıl süreyle işletecek.
San Juan Kruvaziyer Limanı, GPH’nin portföyündeki en büyük üçüncü liman oldu. Aynı zamanda dünyanın en büyük kruvaziyer pazarı özelliği taşıyan Karayipler’de Antigua ve Nassau’nun ardından üçüncü liman da portföye katılmış oldu. Yapımının tamamlandığı 2019 yılında 2,2 milyon yolcuya ev sahipliği yapan San Juan Kruvaziyer Limanı, Doğu ve Güney Karayip güzergahlarındaki kilit konumu nedeniyle Karayipler’de stratejik öneme sahip. San Juan ile birlikte GPH’nin küresel kruvaziyer yolcu pazarında payı yüzde 15’e yükselmiş oldu.
S&P’den yatırım yapılabilir notu aldı
SJCP proje finansman sürecinin tamamlanmasıyla birlikte, Porto Riko Limanlar Otoritesi ("PRPA") ile yaptığı PPP Anlaşması uyarınca limanın altyapısını onarmaya, yeniden inşa etmeye ve iyileştirmeye yönelik yatırım planına da başlayacak. Gerçekleştirilen finansal 187 milyon dolarlık işlem Barclays Capital Inc. tarafından üstlenilen ve ABD yerel yönetim tahvil piyasasına yönelik 110 milyon dolarlık tahvil ihracını içeriyor. Aynı zamanda, büyük ABD'li kurumsal yatırımcılara özel olarak 77 milyon dolarlık tahvil ihracı da bu finansal işlem içerisinde yer alıyor. Sağlanan finansmanın tamamı Standard & Poor's tarafından "yatırım yapılabilir" olarak derecelendirildi.SJCP ilk aşamada Porto Riko Liman Başkanlığı'na 77 milyon ABD Doları tutarında bir ücret ödeyecek. Yatırımın ilk aşamasını, 4. Rıhtım ile Pan Amerikan rıhtımlarında önemli altyapı geliştirmeleri, terminal binaları ve yürüyüş yollarının iyileştirilmesini içeren 100 milyon dolarlık kısım oluşturuyor. Ayrıca yatırım, proje finansmanı için işlem masraflarını, rezerv hesaplarını ve elde edilen gelirlerin diğer kullanımlarını içeriyor.
Yılda 20 milyon yolcuya hizmet verecek
Global Ports Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Mehmet Kutman, “Bu finansal işlemin başarıyla tamamlanması hem şirketimiz hem de Porto Riko için bir dönüm noktasını temsil ediyor. Bu işlem, ikonik San Juan kruvaziyer limanını tüm Porto Rikolular'ın yararına olacak şekilde, Karayipler kruvaziyer endüstrisinde üstün konumuna getirmek için sahip olduğumuz planları hayata geçirmeye başlamamızı sağlayacak. San Juan Kruvaziyer Limanı’nın portföyümüze katılması ile birlikte dünya genelinde yılda 20 milyon kruvaziyer yolcusuna hizmet vereceğiz. Aynı zamanda dünyanın en önemli kruvaziyer destinasyonu olan Karayipler’de varlığımızı daha da güçlendirmiş olduk. Gelecek dönemde de dünyanın en büyük kruvaziyer liman işletmecisi unvanımızı korumak için akılcı fırsatları değerlendirmeye devam edeceğiz” dedi.