-
Global Yatırım Holding Kredi Notu
29 Aralık 2020
JCR Eurasia Rating, Global Yatırım Holding’in Uzun Vadeli Ulusal Notu’nu ‘BBB+ (Trk)’ ve Uzun Vadeli Uluslararası Notu’nu ‘BB+’ olarak revize etmiş, söz konusu notlara ilişkin görünümleri “Stabil’ olarak belirlemiştir. JCR, Türkiye’nin kredi notunu Nisan 2020’de bir kademe düşürerek ‘BB+’ seviyesine çekmişti. Global Yatırım Holding’in daha önce ‘BBB-‘ olan Uzun Vadeli Uluslararası yabancı para ve yerel para notları da Türkiye’nin ülke kredi notu ile paralel hale getirilerek bir kademe düşüşle ‘BB+‘ olarak revize edildi. Diğer taraftan 10 Nisan 2020 tarihinde ülke not görünümünün Negatif olarak belirlenmesine karşılık, Global Yatırım Holding işkollarının önemli ölçüde yabancı para gelir yaratma profili ile uzun ve kısa vadeli notlara ilişkin görünümleri ‘Stabil’ olarak belirlenmesi, GYH’nin operasyonel dayanıklılığı bir kez daha teyit edilmiş bulunuyor.
JCR Eurasia Rating, derecelendirme notlarının periyodik gözden geçirilme sürecinde “Global Yatırım Holding A.Ş.” ve “Mevcut Tahvil İhraçları”’nı, ulusal düzeyde yatırım yapılabilir kategoride değerlendirerek, Uzun Vadeli Ulusal Notu’nu ‘A- (Trk)’ seviyesinden ‘BBB+ (Trk)’ seviyesine revize etti. JCR, Türkiye’nin kredi notunu Nisan 2020’de bir kademe düşürerek ‘BB+’ seviyesine çekmişti. Global Yatırım Holding’in daha önce ‘BBB-‘ olan Uzun Vadeli Uluslararası yabancı para ve yerel para notları da Türkiye’nin ülke kredi notu ile paralel hale getirilerek bir kademe düşüşle ‘BB+‘ olarak revize edildi. Söz konusu notlara ilişkin görünümleri ise ‘Stabil’ olarak teyit edilmiştir. Ayrıca, gerek dolaşımdaki gerekse de ihraç edilecek borçlanma enstrümanları için de uzun vadeli ihraç notu 'BBB+ (Trk)', kısa vadeli ihraç notu ise 'A-2 (Trk)' olarak belirlenmiştir. Diğer taraftan, Şirketin Kısa Vadeli Ulusal Notu ise, 'A-2/Stabil' olarak belirlenmiştir. Son derecelendirme döneminde not revizyonunda hem küresel ekonomiler hem de küresel seyahat sektörü üzerinde yıkıcı bir etkiye sahip olan Covid-19 salgını önemli ölçüde bir etkiye sahiptir. Diğer taraftan 10 Nisan 2020 tarihinde ülke not görünümünün Negatif olarak belirlenmesine karşılık, Global Yatırım Holding işkollarının önemli ölçüde yabancı para gelir yaratma profili ile uzun ve kısa vadeli notlara ilişkin görünümleri ‘Stabil’ olarak belirlenmesi, GYH’nin operasyonel dayanıklılığı bir kez daha teyit edilmiş bulunuyor.
Global Yatırım Holding'in ana hissedarlarının finansal kapasitelerinin uzun vadeli likidite ve öz sermaye sağlamak için yeterli olduğu kanaatinden hareketle “Sponsor Destek Notu” JCR Eurasia Rating notasyonunda ‘Yeterli’ seviyeyi işaret eden (2) olarak belirlenmiştir.
Global Yatırım Holding'in üstlendiği yükümlülükleri kendi imkânlarıyla yerine getirebilme gücünü ifade eden ‘Ortaklardan Bağımsızlık Notu’ kategorisindeki notu ise; firmanın farklı sektörlerdeki faaliyetleri, gelir yaratma kapasitesi, öz kaynak ve borçluluk seviyeleri dikkate alınarak (B) olarak belirlenmiştir.
Uzun Vadeli Uluslararası Yabancı Para
:
BB+/ (Stabil Görünüm)
Uzun Vadeli Uluslararası Türk Parası Notu
:
BB+/ (Stabil Görünüm)
Uzun Vadeli Uluslararası İhraç Notu
:
BB+
Uzun Vadeli Ulusal Notu
:
BBB+ (Trk) / (Stabil Görünüm)
Uzun Vadeli Ulusal İhraç Notu
:
BBB+ (Trk
Kısa Vadeli Uluslararası Yabancı Para
:
B / (Stabil Görünüm)
Kısa Vadeli Uluslararası Türk Parası
:
B / (Stabil Görünüm)
Kısa Vadeli Uluslararası İhraç Notu
:
B
Kısa Vadeli Ulusal Notu
A-2 (Trk) / (Stabil Görünüm)
Kısa Vadeli Ulusal İhraç Notu
A-2 (Trk)
Desteklenme Notu
:
2
Ortaklardan Bağımsızlık Notu
:
B
-
Global Yatırım Holding, bu yıl da BIST
Sürdürülebilirlik Endeksi’ne girdi
01 Aralık 2020
Global Yatırım Holding (GLYHO), Borsa İstanbul’da işlem gören ve kurumsal sürdürülebilirlik performansları üst seviyede olan şirketlerin yer aldığı ‘BIST Sürdürülebilirlik Endeksi’ndeki yerini korudu. Endekse 58 şirket girmeyi başarırken, üst üste üçüncü yılında da endekste yer alan Global Yatırım Holding, önemli bir başarıya imza attı.
Global Yatırım Holding (GLYHO), şirketlerin sürdürülebilirlik konularında halka açık bilgi paylaşımlarına bağlı olarak değerlendirildiği ‘BIST Sürdürülebilirlik Endeksi’nde (XUSRD) bu yılda yer aldı. Geçen yıl girdiği ‘BIST Sürdürülebilirlik Endeksi’ndeki yerini koruyan ve üst üste üçüncü yılında da endekste yer alan Global Yatırım Holding, önemli bir başarıya imza atmış oldu.
Global Yatırım Holding’in, şirketlere hem itibar kazandıran hem de rekabet avantajı sağlayan BIST Sürdürülebilirlik Endeksi’ne yeni döneminde de dâhil olmasında; sürdürülebilirlik ile ilgili alanlarda kapsamlı politikalara sahip olması ve belirli çevresel indikatörler ile yolsuzluk raporlamasında iyileştirmeler sağlaması önemli rol oynadı.
Borsa İstanbul şirketleri arasında sürdürülebilirlik konusundaki anlayış, bilgi ve uygulamaların artırılması amacıyla oluşturulan BIST Sürdürülebilirlik Endeksi'nde şirketler, çevre, biyoçeşitlilik, iklim değişikliği, insan hakları, yönetim kurulu yapısı, rüşvetle mücadele, tedarik zinciri, iş sağlığı ve güvenliği kriterlerine göre değerlemeye tabi tutuluyor. Bağımsız bir araştırma şirketi olan Londra Merkezli EIRIS ile iş birliği içinde yapılan değerlendirme sonucunda BIST Sürdürülebilirlik Endeksi'ne 58 şirket girmeyi başardı.‘Sürdürülebilirliği tüm operasyonlarımız odağına koyuyoruz’
Grup olarak kuruluşlarının 30’uncu yılını kutladıkları 2020’nin Covid-19’un etkisiyle daha önce karşılaşılmayan zorlukta bir yıl olmaya devam ettiğini söyleyen Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, çalışanlarının sağlık ve güvenliklerinin her zaman öncelikleri olduğunu belirtti. İş sürekliliğini sağlamak ve çalışanlarına faaliyet gösterdikleri coğrafyalarda insani yardım sağlamanın da bugün temel öncelikleri olduğunu anlatan Kutman, “Aynı zamanda, Global Yatırım Holding'in uzun vadeli başarısını korumak ve küresel rolümüze dayanan tüm paydaşlara taahhütlerimizi yerine getirmek için sorumlu davranmalıyız. Global Yatırım Holding olarak her zaman güçlü ve çeşitlendirilmiş portföyümüz ve yetenekli yönetim ekibimiz ile sürdürülebilirliği tüm operasyonlarımızın odağına koyarak sorumlu yatırım yoluyla ülkemizin kalkınmasına katkıda bulunmayı ve hissedarlarımıza sürdürülebilir getiri sağlamayı hedeflemekteyiz. Borsadaki yatırımcılar için güvenilir bir seçenek sunan BİST Sürdürülebilirlik Endeksi’nde bu yıl da yer almaktan mutluluk duyuyoruz. Diğer taraftan, Grup'umuzun kurumsal yönetim ilkelerini uygulama alanında yaptığı sürekli iyileştirme çabaları sonrasında Kurumsal Yönetim Derecelendirme notumuz yukarı yönlü revize edilmiş olup, BİST Kurumsal Yönetim Endeksi’ndeki yerimizi de korumuş bulunmaktayız” dedi. -
A Para, Paranın Yönü programının konuğu Yönetim
Kurulu Başkanı Mehmet Kutman
27 Kasım 2020
-
Global Yatırım Holding’in kurumsal yönetim notu
9,12’ye yükseldi
23 Kasım 2020
Global Yatırım Holding’in bir önceki yıl 9,06 olan kurumsal yönetim derecelendirme notu 9,12’ye yükseldi. Not artışında en büyük etken, dört değerlendirme kriteri arasında yer alan ‘Kamuyu Aydınlatma ve Şeffaflık’ ile ‘Yönetim Kurulu’ bölümleri oldu.
Global Yatırım Holding’in (GYH) kurumsal yönetim ilkelerini uygulama alanında yaptığı sürekli iyileştirme çalışmaları, kurumsal yönetim derecelendirme notunda artış getirdi. Kobirate Uluslararası Kredi Derecelendirme ve Kurumsal Yönetim Hizmetleri’nin hazırladığı Kurumsal Yönetim Derecelendirme Raporu’nda, bir önceki yıl 9,06 olan GYH’nin kurumsal yönetim derecelendirme notu 9,12 olarak yukarı yönlü revize edildi.
Kurumsal yönetim derecelendirme notu, pay sahipleri, kamuyu aydınlatma ve şeffaflık, menfaat sahipleri ve yönetim kurulu kriterlerine göre 10 puan üzerinden belirleniyor.
Aday Gösterme ve Ücretlendirme Komitesi kuruldu
GYH’nin son derecelendirme döneminde, “Kamuyu Aydınlatma ve Şeffaflık” ile “Yönetim Kurulu” bölümlerinde iyileşme kaydedilirken; “Menfaat Sahipleri” ve “Pay Sahipleri” bölümleri teyit edildi. Not artışında; ‘Yönetim Kurulu’ kriterinde Aday Gösterme ve Ücretlendirme Komitesi’nin kurulması, görev tanımının hazırlanması ve komitenin çalışmalarına başlaması; ‘Kamuyu Aydınlatma ve Şeffaflık’ kriterinde ise faaliyet raporu içerik ve kapsamının geliştirilmesi ve iyileştirilmesinin devam edilmesi etkili oldu.
Kobirate, Global Yatırım Holding’in kurumsal yönetim derecelendirme notuna yönelik yaptığı değerlendirmede, “Ülkemizde Sermaye Piyasası Kurulu tarafından yayımlanan ve Ocak 2014 tarihinde revize edilen Kurumsal Yönetim İlkeleri baz alınarak yapılan değerlendirmeler sonucu 9,12'lık derecelendirme notu ile Global Yatırım Holding A.Ş.'nin Sermaye Piyasası Kurulu'nun Kurumsal Yönetim İlkelerine büyük ölçüde uyum sağladığı teyit edilmiştir” ifadesini kullandı. -
Global Ports Holding’den Akdeniz’de bir haftada
ikinci stratejik hamle
17 Kasım 2020
Valencia’dan sonra Taranto Kruvaziyer Limanı’nı da portföyüne katıyor
Global Yatırım Holding iştiraki ve dünyanın en büyük kruvaziyer liman işletmecisi Global Ports Holding (GPH) İtalya’daki Taranto Kruvaziyer Limanı portföyüne katacak. İyonya Denizi Liman Başkanlığı tarafından seçilerek bir imtiyaz sözleşmesi elde eden GPH, 2021 yılının 1. çeyreğinden itibaren Taranto Limanı'ndaki tüm kruvaziyer liman operasyonlarını 20 yıl süreyle işletecek. Taranto Kruvaziyer Limanı, GPH’nin bir hafta içinde Akdeniz’deki ikinci stratejik adımı oldu. Şirket geçtiğimiz günlerde de ortağı Balearia Group’un Valencia Kruvaziyer Limanı’nda imtiyaz sözleşmesi hakkı kazandığını, anlaşmaya göre limanın kruvaziyer operasyonlarını kendilerinin işleteceğini açıklamıştı.
GPH CEO’su Emre Sayın, Taranto ve Valencia limanları için anlaşmaların 2021’in ilk çeyreğinde tamamlanmasını öngördüklerini belirterek, “İki limanı da portföyümüze kattığımızda toplam 21 kruvaziyer limanını işletiyor olacağız. Stratejimiz doğrultusunda kruvaziyer odağımız daha da arttı” dedi.
Global Yatırım Holding iştiraki ve dünyanın en büyük kruvaziyer liman işletmecisi Global Ports Holding (GPH) Akdeniz’de yeni bir stratejik adım atıyor. GPH, İtalya’daki Taranto Limanı’nın kruvaziyer liman operasyonlarına ilişkin 20 yıl süre ile işletilmesine yönelik İyonya Denizi Liman Başkanlığı (Liman Başkanlığı) tarafından seçilerek bir imtiyaz sözleşmesi elde etti. Şirket geçtiğimiz günlerde de ortağı Balearia Group’un Valencia Kruvaziyer Limanı’nda imtiyaz sözleşmesi hakkı kazandığını, anlaşmaya göre limanın kruvaziyer operasyonlarını kendilerinin işleteceğini açıklamıştı.
Taranto Limanı’ndaki devlet tarafından finanse edilen ve yeni bir kruvaziyer terminalinin inşası da dâhil olmak üzere yaklaşık 28 milyon euroluk kruvaziyer liman altyapısı iyileştirme yatırımları devam ederken, bu yeni tesislerin inşaatının 2020 yılı sonunda tamamlanması bekleniyor.2020’de 14 binden fazla yolcu hedefleniyordu
GPH ve Liman Başkanlığı söz konusu anlaşmayı tamamlamak için birlikte çalışacak. Zamanlamaya ve nihai koşulların sağlanacağına yönelik kesin bir hükümde bulunmak mümkün olmamakla birlikte, imtiyaz sözleşmesi uyarınca; GPH, kruvaziyer liman işletmeciliği konusundaki uluslararası deneyimini ve işletme modelini de kullanarak 2021 yılının ilk çeyreğinden itibaren Taranto Limanı'ndaki tüm kruvaziyer liman operasyonlarını 20 yıl süreyle işletecek.
Taranto Kruvaziyer Limanı 2019 yılında yaklaşık 9 bin kruvaziyer yolcusu ağırlamıştı. Limanın Covid-19 öncesi 2020 yılında 14 binden fazla kruvaziyer yolcusu ağırlaması öngörülüyordu.‘Kruvaziyer odağımız daha da arttı’
Taranto Kruvaziyer Limanı’nın, GPH’nin kruvaziyer ağı için önemli bir ek olacağını ifade eden GPH CEO’su Emre Sayın, Akdeniz’deki varlıklarını güçlendirmeye devam ettiğini belirtti. Bir hafta içinde Akdeniz’de ikinci stratejik adımı attıklarını anlatan Sayın, “Taranto ve Valencia limanları için anlaşmaların gelecek yılın ilk çeyreğinde tamamlanması bekleniyor. İki limanı da portföyümüze kattığımızda toplam 21 kruvaziyer limanını işletiyor olacağız. Stratejimiz doğrultusunda kruvaziyer odağımız daha da arttı. Kruvaziyer operasyonları Covid-19 pandemisinden önemli ölçüde etkilenmeye devam etse de kruvaziyer turizmi uzun vadede önemini koruyor. Bu dönemde de dünyadaki önemli kruvaziyer limanları için önümüze çıkan fırsatları değerlendirmeye devam ediyoruz” diye konuştu. -
Global Ports Holding, Valencia Kruvaziyer
Limanı’nı portföyüne katacak
16 Kasım 2020
Anlaşmanın 2021’in ilk çeyreğinde tamamlanması bekleniyor
Global Yatırım Holding iştiraki ve dünyanın en büyük kruvaziyer liman işletmecisi Global Ports Holding’in (GPH) ortağı Balearia Group, Valencia Kruvaziyer Limanı’nın liman ve feribot operasyonlarına yönelik 35 yıllık imtiyaz sözleşmesine hak kazandı. Anlaşmaya göre GPH, imtiyaz sözleşmesi boyunca Valencia Kruvaziyer Limanı’nı işletecek. Gelecek yılın ilk çeyreğinde tamamlanması planlanan anlaşmayla GPH’nin portföyündeki kruvaziyer limanı sayısı 20’ye çıkacak. Anlaşmayla 37 milyon dolara varan altyapı yatırımı yapılması planlanan Valencia Kruvaziyer Limanı’nı 2019 yılında 435 bin kruvaziyer yolcusu ağırlamıştı.
Valencia Kruvaziyer Limanı’nın, GPH’nin kruvaziyer ağı için önemli bir ek olacağını ifade eden GPH CEO’su Emre Sayın, limanın, GPH’nin İber Yarımadası ve Batı Akdeniz’deki varlığını güçlendireceğine dikkat çekti.
Global Yatırım Holding iştiraki olan ve dünyanın en büyük kruvaziyer liman işletmecisi Global Ports Holding (GPH) işletmecisi olduğu limanlara bir yenisini ekliyor. GPH’nin ortağı Balearia Group, Valencia Kruvaziyer Limanı’nın liman ve feribot operasyonlarına yönelik 15 yıllık ilave uzatma hakkı ile birlikte 35 yıllık imtiyaz sözleşmesine hak kazandı. Anlaşmaya göre imtiyaz süresi boyunca Valencia Kruvaziyer Limanı’nı GPH işletecek. Anlaşmanın 2021 yılının ilk çeyreğinde tamamlanması ve yürürlüğe girmesi bekleniyor.
İmtiyaz sözleşmesine hak kazanan GPH’nin ortağı Balearia Group, Balear Adaları üzerinden İspanya anakarasına giden yolcu ve yük taşımacılığı için önde gelen nakliye şirketi. Ayrıca şirket, Akdeniz ve Karayipler'de bir dizi başka yolcu feribotu servisi de işletiyor. 2019 yılında 4,5 milyon yolcu taşıyan ve 6.1 milyon kargo elleçleyen Balearia, 452 milyon euro ciro elde etmişti.Elektrik ihtiyacını yenilenebilir enerjiyle karşılayacak
Geçtiğimiz yıl 203 kruvaziyer seferi ile yaklaşık 435 bin yolcu ağırlayan Valencia Kruvaziyer Limanı, Covid-19 pandemisi öncesi 2020 için 500 binden fazla yolcu ağırlamayı hedefliyordu. Anlaşma şartlarına göre Balearia, liman altyapısına iki yeni son teknoloji akıllı terminalin yanı sıra feribot iskeleleri, otopark ve ticari alanlara yönelik 37 milyon ABD Doları’na kadar yatırım yapmayı planlıyor. Planlanan iki yıllık yatırım aşamasının, imtiyaz haklarının kullanılmaya başlanmasının hedeflendiği 2021’in ilk çeyreğinde başlaması öngörülüyor.
Yeni terminaller, elektrik ihtiyaçlarının yüzde 100'ünü güneş, rüzgar, yenilenebilir hidrojen ve biyoyakıt gibi kendi yenilenebilir enerji kaynaklarından üreterek yolcu taşımacılığı alanında sürdürülebilirlik için yeni bir kriter oluşturacak ve tüm atıklar geri dönüştürülecek.‘Proje sürdürülebilirlikte yeni bir ölçüt yaratacak’
Valencia Kruvaziyer Limanı’nın, GPH’nin kruvaziyer ağı için önemli bir ek olacağını ifade eden GPH CEO’su Emre Sayın, limanın, GPH’nin İber Yarımadası ve Batı Akdeniz’deki varlığını güçlendireceğine dikkat çekti. Valencia Kruvaziyer Limanı’nda yolcu hacmini sürdürülebilir bir şekilde büyütmeyi hedeflediklerini anlatan Sayın, “Valencia Liman Otoritesi’ne, Valencia Kruvaziyer Limanı işletmecisi olarak GPH'ye güvendikleri için minnettarız. Ortağımız Balearia Group tarafından GPH ile işbirliği içinde sunulan proje, yolcu taşımacılığı alanında mükemmellik ve sürdürülebilirlik için yeni bir ölçüt oluşturacak” dedi.
Gelecek yılın ilk çeyreğinde tamamlanması planlanan anlaşmayla GPH’nin portföyündeki kruvaziyer limanı sayısı 20’ye çıkacağını ifade eden Sayın, “Stratejimiz doğrultusunda kruvaziyer odağımız daha da arttı. Kruvaziyer operasyonları Covid-19 pandemisinden önemli ölçüde etkilenmeye devam etse de kruvaziyer turizmi uzun vadede önemini koruyor. Bu dönemde de dünyadaki önemli kruvaziyer limanları için önümüze çıkan fırsatları değerlendirmeye devam ediyoruz” diye konuştu. -
Global Yatırım Holding’in gelirleri üçüncü
çeyrekte 1 milyar lirayı aştı
10 Kasım 2020
Çeşitli iş kollarında yatırımlarıyla 4 kıta ve 13 ülkede faaliyet gösteren Global Yatırım Holding’in (GYH) 2020 yılı ilk dokuz aylık dönemine ilişkin konsolide gelirleri geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 13 artışla 1 milyar 223 milyon 400 bin TL olarak gerçekleşti. Konsolide operasyonel faiz vergi amortisman öncesi karı (FAVÖK) ise 250 milyon TL’ye ulaştı.
GYH’nin operasyonlarının, büyüme stratejilerine uygun olarak devam ettiğini belirten GYH Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, liman işletmeciliği, temiz enerji ve varlık yönetimi iş kollarında 3 stratejik hamle yaptıklarını ifade etti. Madencilik ve gayrimenkul iş kollarının üçüncü çeyrekteki performansının pandemi kısıtlamalarının hafiflemesiyle kaydadeğer bir iyileşme gösterdiğini anlatan Kutman, “Grup’un 9 aylık performans göstergeleri, yönetimin finansal istikrarı sağlamaya ve şirket performansını artırmaya yönelik çabalarını yansıtıyor” dedi.
Operasyonel dayanıklılığa rağmen GYH’nin de tüm şirketler gibi Covid-19 salgınından etkilendiğini anlatan Mali İşler ve Finansman’dan sorumlu Grup Direktörü Ferdağ Ildır ise, “Çalışanlarımızın ve operasyonlarımızın çevikliği, bu dönemden daha güçlü bir şekilde çıkacağımıza dair iyimser sinyaller sağlıyor” diye konuştu.
GYH, COVID-19 kriz yönetimi kapsamında tüm işkollarında etkin tedbirleri genişleterek hayata geçiriyor. Önümüzdeki dönemde kaldıraçlı olarak alınan risklerin düşürülmesi, pozitif serbest nakit akım üretimi, operasyonel karlılık ve verimliliği ana odak olarak belirleyen Grup, görevlerini en iyi şekilde yapmaya, yenilikçi ve öncü çalışmalar gerçekleştirmeye ve faaliyet gösterdiği her alana değer katmaya devam etmeyi hedefliyor.
Global Yatırım Holding (GYH), 2020 yılı ilk dokuz aylık dönemine ilişkin finansal sonuçlarını açıkladı. Konsolide ciro bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 13 artarak, 1 milyar 83 milyon 700 bin TL’den 1 milyar 223 milyon 400 bin TL’ye yükseldi. Grup, 2020 yılının ilk dokuz ayında 250 milyon TL tutarında amortisman, faiz ve vergi öncesi operasyonel kar (FAVÖK) elde etti. GYH bünyesinde elektrik üretimi yanında menkul kıymet ve varlık yönetimi iş kolları başta olmak üzere neredeyse tüm işkolları bu artışa katkı sağladı.
Covid-19 salgını, gelirler üzerinde maddi baskı yarattı. Böyle bir pandemi meydana gelmemiş olsaydı, toplam konsolide gelirlerin yıllık bazda yüzde 56 (IFRIC 12 etkisi hariç yüzde 32), FAVÖK’ün de yüzde 36 artış kaydetmesi bekleniyordu.
3 iş kolunda 3 stratejik hamle
GYH Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, “GYH’nin 2020'nin ilk dokuz ayındaki genel performansı esas olarak, Covid-19 salgını nedeniyle geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla daha düşük. Ancak madencilik ve gayrimenkul iş kollarının üçüncü çeyrekteki performansı, ikinci çeyrekteki pandemi kısıtlamalarının hafiflemesi ile kayda değer iyileşme gösterdi. Grup’un 9 aylık performans göstergeleri, yönetimin finansal istikrarı sağlamaya ve şirket performansını artırmaya yönelik çabalarını yansıtıyor” dedi.Bu çeyrekte kendisi için gururla söyleyebileceği birkaç önemli nokta olduğunu belirten Mehmet Kutman, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Global Yatırım Holding olarak operasyonlarımız, büyüme stratejimize paralel olarak, stratejik iş kollarımızda (liman işletmeciliği, temiz enerji ve varlık yönetimi) gerçekleşen satın alımlar ve yatırımlar yoluyla devam ediyor. Liman işletmeciliği iş kolumuzda iştirakimiz Global Ports Holding’in (GPH) elinde bulunan Port Akdeniz hisselerinin devrine ilişkin QTerminals W.L.L. ile Hisse Alım ve Satım Sözleşmesi imzaladık. Bu hamle küresel kruvaziyer limanı operatörü olma stratejimizle uyumlu. Kruvaziyer limanı pazarında büyümeye ve yeniliklerimizi sürdürmeye devam edeceğiz. Bir başka sevindirici gelişme de sıkıştırılmış doğal gaz işkolumuzdan geldi. Daha önce imzalanan Hisse Satın Alma Sözleşmesi sonucu SOCAR Türkiye LNG'nin yüzde 100'ünün devri, toplam 32,4 milyon TL bedel ile başarıyla sonuçlandı. Bu satın alma, Naturelgaz'ın LNG, dökme CNG ve oto-CNG işletmelerindeki konumunu daha da güçlendirecek; ürün portföyünü çeşitlendirirken, hacmini ve coğrafi kapsamını artıracak. Üçüncü stratejik iş kolunda, iştirakimiz Actus Portföy Yönetimi, İstanbul Portföy ile birleşmelerini tamamlayarak Türkiye'nin en büyük yerli ve bağımsız varlık yönetimi şirketini oluşturdu. Oluşan yapıda hisselerimizi ek satın alma ile yüzde 40'a çıkarma seçeneğimiz var.”
‘Operasyonların çevikliği iyimser sinyaller sağlıyor’
Sonuçların yorumlayan Mali İşler ve Finasman’dan sorumlu Grup Direktörü Ferdağ Ildır ise, “Operasyonel dayanıklılığımıza rağmen, tüm işletmeler gibi Grup’un performansı Covid-19 salgınından etkilendi. Daha önce benzeri yaşanmamış bu süreçte çalışanlarımızın güvenliğine, operasyon verimliliğine ve maliyet yapımızı yalınlaştırmaya odaklanıyoruz. Çalışanlarımızın ve operasyonlarımızın çevikliği, bu dönemden daha güçlü bir şekilde çıkacağımıza dair iyimser sinyaller sağlıyor” diye konuştu.Naturelgaz’ın geliri 326,6 milyon TL oldu
Sıkıştırılmış doğal gaz dağıtımı sektöründe faaliyet gösteren Naturelgaz, 2020 yılının ilk dokuz ayında Covid-19 salgını etkisiyle 122,4 milyon metreküp sıkıştırılmış gaz dağıtımı gerçekleştirdi. 2018’in ilk dokuz ayında bu rakam 127,8 milyon seviyesindeydi. Mart ve mayıs ayları arasındaki karantina önlemleri ve ekonomik aktivitedeki daralma müşterilerin üretim kapasitesini etkiledi. Ayrıca çay ve asfalt sektörlerinde sezon açılışlarının ertelenmesi, tüm yıl için alımlarda ileri doğru kaymaya neden oldu. Bu dönemde gelirler 326,6 milyon TL ile yıllık bazda sabit kaldı. Hacimdeki hafif düşüşe rağmen, gaz işkolunun cirosu ve fiyatlandırması geçen yılın aynı dönemini korudu. Bu dönemde, gaz bölümünün FAVÖK'ü yüzde 12 düşüşle 72,8 milyon TL olarak gerçekleşti ve yüzde 22,3 FAVÖK marjı elde etti. Bu düşüş temel olarak düşük satış hacminin yanı sıra enflasyon oranında artan giderlere rağmen fiyatlandırmanın geçen seneyle aynı seviyede olmasına bağlanabilir.Karayip limanları katkı sağladı
Liman işletmeciliğine ait 2020 yılı ilk dokuz aylık gelirleri, yıllık bazda yüzde 9’luk artış göstererek 561,5 milyon TL, FAVÖK ise yıllık bazda yüzde 67’lik daralmayla 113 milyon TL olarak gerçekleşti. Nassau Kruvaziyer Limanı için IFRIC-12'nin uygulanması nedeniyle proje için yapılan yatırım harcamaları, gelire yüzde 2'lik marjla dahil edildi. 2020'nin üçüncü çeyreğinde IFRIC-12 muhasebe standardının uygulanması gelirlerde 269 milyon TL (40,1 milyon dolar), FAVÖK’te ise 5,4 milyon TL (0,8 milyon dolar) artış yarattı. Covid-19'un olumsuz etkisi, ticari operasyonlardaki küresel ticaret etrafındaki belirsizliklerle birleştiğinde kar marjları üzerinde baskı oluşturdu.Liman işletmeciliği iş modelindeki dış kaynaklı hizmet sağlayıcıların etkin kullanımına da dayanan esnekliğin, çoğu giderin kruvaziyer ve kargo hacimlerindeki genişleme ve daralmalarla hareket edebilme olanağı sağlaması, kar marjlarının korunması konusunda destekleyici oluyor. Öte yandan, Karayip limanlarının ilk kez konsolidasyona katılması ve Türk lirasının döviz kurları karşısındaki hareketi, liman işletmeciliği iş kolunun finansallarına katkı sağladı.
Kruvaziyer turizminin yakın vadeli görünümü belirsiz
Liman iş kolunda 9 aylık yolcu hacimleri yüzde 63 düşerken, üçüncü çeyrek yolcu hacmi ise yüzde 99’luk bir düşüş gösterdi. Yılın ilk 9 aylık döneminde görülen üçüncü çeyreğe kıyasla görece daha iyi performans, 2020 yılının ilk çeyreğinde Nassau Kruvaziyer Limanı ve Antigua'nın Covid-19 krizinin başlangıcından önce yaptığı ilk katkıdan kaynaklanıyor. Sadece 11 bin yolculuk üçüncü çeyrek yolcu hacmi, dönem içinde kruvaziyer sektörünün küresel olarak kapanmasını ve dönemin sonuna doğru Akdeniz kruvaziyer turizimindeki kısıtlı hareketliliği yansıtıyor. Kruvaziyer turiziminin 2020’nin geri kalanı ve 2021'e ilişkin yakın vadeli görünümü oldukça belirsiz ve Ağustos 2020'deki yarıyıl sonuçlarından önemli ölçüde daha zorlu görünüyor. Akdeniz ve Asya'da bazı kruvaziyer hatları açılmaya başlarken, hacimler çok düşük kalıyor. Kuzey yarımküre kışa girerken, küresel kruvaziyer endüstrisi neredeyse kapalı seviyelerde devam ediyor. Covid-19'un devam eden ve hatta artan etkileri nedeniyle Avrupa'daki önemli seyahat kısıtlamalarının sonu kesin olarak öngörülemiyor. Kuzey Amerika ve Karayipler'de seyahatin kayda değer bir şekilde ne zaman başlayacağına dair önemli belirsizlik devam ediyor.Centers for Disease Control and Prevention (CDC) tarafından kısa süre önce "Kruvaziyer Gemileri için Koşullu Seyir Düzeni Çerçevesi"nin yayınlanması, deniz yolculuğuna dönüş için kruvaziyer turizmine resmi bir çerçeve sağladı. Bununla birlikte, 2020'de ve hatta 2021 yılının ilk çeyreğinde kruvaziyer turizmine kayda değer bir geri dönüş olacağına dair çok az bulgu var. İlk çeyrek normalde Karayip limanları için yoğun bir dönem. Bu dönemde kayda değer bir yolcu hacmi olmaması halinde, GYH’nin 2021'deki toparlanma beklentileri üzerinde önemli bir olumsuz etki oluşabilir.
Ticari limanlar ise Covid-19'dan etkilenen küresel ekonomik büyüme ve makroekonomik faktörlerden etkilenirken, üçüncü çeyrek rakamları yılın ilk yarısındaki rakamlar ile uyumlu. 9 aylık dönemde konteyner hacimleri yüzde 14 daralırken genel ve dökme kargo hacimleri yüzde 50 arttı.
Elektrik üretiminde FAVÖK 30 kat arttı
Ko/tri-jenerasyon ve biyokütle bazlı temiz enerji üretimini içeren elektrik üretimi işkolu 2020’nin ilk dokuz ayında gelirlerini neredeyse iki kat arttırarak 189,3 milyon TL seviyesinde açıkladı. Bu artışta büyük ölçüde 10,8 MW’lık Mardin güneş tesisinin devreye alınması, YEKDEM kapsamında 13,3 USc/Kwh tarife ile güneş bazlı elektrik üretiminin başlaması ve diğer enerji santrallerinde gerçekleşen olumlu performans etkili oldu. Elektrik üretimi işkolu, tüm tesislerde gerçekleşen üretim ve verimlilik sayesinde geçen sene aynı dönemde açıkladığı 2,1 milyon TL’ye kıyasla önemli bir artış göstererek 65,2 milyon TL FAVÖK açıkladı.Madende güçlü toparlanma
Maden işkolu 2020’nin ilk dokuz ayında Covid-19 nedeniyle yıllık bazda yüzde 27 talep daralmasına bağlı olarak 270 bin 915 ton satış gerçekleştirdi. Maden işkolu yıllık bazda yüzde 18 daralma ile 59,8 milyon TL gelir açıkladı. FAVÖK tarafında ise işkolu yıllık bazda yüzde 5 daralma ile 15 milyon TL seviyesinde FAVÖK açıkladı. Dönem içinde Covid-19’a karşı Avrupa genelinde uygulanan kapanma tedbirleri iş kolu operasyonlarında baskıya neden olurken, hem satış hacminin hem de karlılığın yılın son çeyreğinde de ihracat pazarlarından gelen talebin artmasıyla toparlanmaya devam etmesi bekleniyor. Madencilik iş kolu üçüncü çeyrekteki performansı ihracat pazarlarında kademeli iyileşmeye paralel olarak, geçen yılın aynı dönemine ve ikinci çeyreğe göre kayda değer iyileşme gösterdi. İş kolu, 2020 yılının üçüncü çeyreği için 8 milyon TL FAVÖK bildirerek, yıllık bazda neredeyse iki ve çeyreksel bazda ise üç kat artış açıkladı.Gayrimenkulde toparlanma başladı
Gayrimenkul işkolu bu çeyrekte 22,0 milyon TL gelir ve 7,9 milyon TL FAVÖK açıklarken, bir önceki yılın aynı döneminde 32,1 milyon TL gelir ve 15,7 milyon TL FAVÖK gerçekleştirmişti. Operasyonel performansta Van Alışveriş Merkezi'nin Covid-19'a karşı güvenlik önlemleri nedeniyle Mart ayının bir kısmında ve Nisan-Mayıs aylarında tamamen kapalı kalması ile 2020’de düşen kira gelirleri etkili oldu. Öte yandan pandemi kısıtlamaların kısmen hafifletilmesi ile iş kolunun üçüncü çeyrek performansı 2020'nin ikinci çeyreğindeki negatif 1,0 milyon TL'lik FAVÖK'e karşılık 5,1 milyon TL'lik FAVÖK ile toparlanmaya başladı.Menkul kıymet ve varlık yönetiminde güçlü performans devam etti
Menkul kıymet ve varlık yönetimine ilişkin gelirler 2020 yılının ilk dokuz ayında yüzde 73 artarak 64,2 milyon TL seviyesinde gerçekleşti, FAVÖK ise geçen seneki 1,1 milyon TL’ye kıyasla önemli bir artışla 17,4 milyon TL olarak açıklandı. Güçlü operasyonel performans, işlem hacmindeki artış ve etkin maliyet yönetimine bağlı olarak gerçekleşti.Covid-19’a karşı etkin kriz yönetimi
Öte yandan Global Yatırım Holding, Covid-19’un getirmiş olduğu küresel ekonomik kısıtlamalara karşı etkin tedbirleri tüm iş kollarında genişleterek hayata geçiriyor. GYH’nin Covid-19 kriz yönetimi kapsamında şu önlemleri aldığını açıkladı:“Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından 11 Mart 2020’de pandemi olarak ilan edilen Covid-19 salgını ve salgına karşı alınan önlemler, salgına maruz kalan tüm ülkelerde operasyonlarda aksaklıklara yol açmaya ve ekonomik koşulları olumsuz yönde etkilemeye devam etmektedir. Bunun sonucunda varlık fiyatları, likidite, kurlar, faiz oranları ve diğer pek çok konuda etkilenmekte ve salgının etkiler nedeniyle geleceğe ilişkin belirsizliğini korumaktadır.
Covid-19 salgınının Grup’un konsolide finansal durumuna, konsolide finansal performansına ve konsolide nakit akışlarına olan olumsuz etkilerini etkin bir şekilde yönetmek adına, Grup ilk andan itibaren tüm gelişmeleri yakından takip etmekte ve gerekli tedbirleri almaktadır.
Grup’un önümüzdeki dönem için ana odak alanları kaldıraçlı olarak alınan risklerin düşürülmesi, pozitif serbest nakit akımı, operasyonel karlılık ve verimliliktir. Grup ayrıca görevlerini en iyi şekilde yapmaya devam edecek, yenilikçi ve öncü çalışmalar gerçekleştirecek ve faaliyet gösterdiği her alana değer katmaya devam edecektir.
Covid-19'dan en çok etkilenen iş kolu liman işletmeciliği ardından gayrimenkul (alışveriş merkezleri) gelmektedir. Ayrıca madencilik iş kolu üzerinde de nispeten küçük bir etkisi vardır. İş kolları, özellikle hükümetlerin Covid-19'a karşı önlemleri sıkılaştırması sonucu oluşan ekonomik faaliyetlerde yavaşlama etkilerine açıktır. Yakın zamanda artan günlük vaka sayıları sonucu kısıtlamalar kısa vadeli dalgalanmalara neden olabilecektir.
Covid-19 etkisinin Dünyada ve Türkiye’de ne kadar süre ile devam edeceği, ne kadar yayılabileceği henüz net olarak tahmin edilememekte olup; etkilerin şiddeti ve süresi netleştikçe Grup yönetimi tarafından orta ve uzun vade için daha belirgin ve sağlıklı bir değerlendirme yapma imkânı söz konusu olabilecektir. Grup yönetimi, mevcut belirsiz ekonomik görünüme rağmen Grup’un ticari risklerini ve likidite rezervlerini başarılı bir şekilde yöneteceğine inanmaktadır.”
-
Naturelgaz’ın SOCAR Türkiye’nin LNG ve CNG dağıtım
operasyonlarını devralma süreci tamamlandı
02 Kasım 2020
Global Yatırım Holding iştiraki ve Türkiye taşımalı doğal gaz pazarının (CNG: Sıkıştırılmış Doğal Gaz / LNG: Sıvılaştırılmış Doğal Gaz) önde gelen oyuncularından Naturelgaz, SOCAR Türkiye’nin LNG ve CNG dağıtım operasyonlarını devralma sürecini tamamladı. Naturelgaz, devralma bedeli olarak 32 milyon 411 bin 12 lira ödedi.
Gerçekleştirilen Naturelgaz Yönetim Kurulu Toplantısı’nda daha güçlü mali tablolar ile daha güçlü bir halka arz için SPK’ya yapılmış olan halka arz başvurusunun geri çekilmesine karar verildi. Halka arz başvurusunun 31.12.2020 mali tabloları ile tekrar yapılması ve/veya halka arz sürecinde gelen stratejik ortaklık teklifleri dahil stratejik opsiyonlar yeniden değerlendirilecek.
Global Yatırım Holding iştiraki ve Türkiye taşımalı doğal gaz pazarının (CNG: Sıkıştırılmış Doğal Gaz / LNG: Sıvılaştırılmış Doğal Gaz) önde gelen oyuncularından Naturelgaz, SOCAR Türkiye’nin LNG ve CNG dağıtım operasyonlarını devralma sürecini tamamladı. Naturelgaz, 32 milyon 411 bin 12 liralık devir bedelini tek seferde ve nakit olarak ödedi.
Socar Turkey LNG’nin devrine ilişkin olarak Naturelgaz ile Socar Türkiye arasında hisse satın alım sözleşmesi 6 Şubat’ta imzalanmıştı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) hisse devrine ilişkin yapılan başvurunun ardından doğal gaz piyasasında lisans sahibi bir şirketin, kendi faaliyet alanında faaliyet gösteren diğer bir şirkete iştirak etmesinin Doğal Gaz Piyasası Kanunu’na aykırı olduğu gerekçesi ile birleşmeye onay vermemişti. Bunun üstüne Hisse Satın Alma Sözleşmesi'nde "alıcı" taraf Global Yatırım Holding’in’ın bağlı ortaklığı Naturel Doğal Gaz Yatırımları A.Ş (Naturel Doğalgaz) olarak yeniden düzenlenmişti. Düzenleme sonrası tüm resmi izinlerin alınmasının ardından hisse devri gerçekleştirildi.
Stratejik ortaklık teklifleri gözden geçirilecek
Devralmanın yanında daha güçlü mali tablolar ile halka arzı hedefleyen Naturelgaz’ın SPK’ya yapmış olduğu halka arz başvurusu da geri çekildi. Gerçekleştirilen Naturelgaz Yönetim Kurulu Toplantısı’nda, ‘Socar LNG'nin Naturelgaz'a getireceği katma değer ve birleşmenin Naturelgaz şirket değerinde yaratacağı pozitif etki göz önüne alınarak Naturelgaz'ın birleşme öncesi mali sonuçlarını gösteren 30.06.2020 mali tabloları ile SPK'ya yapmış olduğu halka arz başvurusunun geri çekilmesine’ karar verildi.Bu kapsamda Naturelgaz'ın halka arz başvurusu, 2020 yılsonu için öngörülen kar rakamı ve birleşme işleminin sonuçlarıyla beraber 31.12.2020 mali tabloları ile yapılması; bu süreçte de stratejik ortaklık teklifleri dahil stratejik opsiyonların yeniden değerlendirilerek, alternatiflerin gözden geçirilmesi planlanıyor.
-
Dünya Gazetesi Global Konuşmalar programının
konuğu Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman
28 Ekim 2020
-
Bloomberg HT, Günden Kalanlar programının konuğu
Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman
21 Ekim 2020
-
Global, Port Akdeniz’i QTerminals’e devrediyor
21 Ekim 2020
Dünyanın en büyük kruvaziyer liman işletmecisi ve Global Yatırım Holding iştiraki Global Ports Holding, portföyünde bulunan Antalya’daki ticari limanı Port Akdeniz’in devri için Katar merkezli ticari liman işletmecisi QTerminals ile hisse satım sözleşmesi imzaladı. Gerekli onayların alınmasının ardından gerçekleşecek satışın toplam bedeli ise 140 milyon dolar olacak.
Global Yatırım Holding ve Global Ports Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, Port Akdeniz’in QTerminals’e devrinin zaten güçlü olan Türkiye ve Katar ilişkilerini daha da ileriye taşıyacağını kaydetti. Kutman, satış işleminin tamamlanması ile birlikte Global Ports Holding’in, stratejisi doğrultusunda kruvaziyer odağının daha da arttığını söyleyerek, “Kruvaziyer operasyonları Covid-19 pandemisinden önemli ölçüde etkilenmeye devam etse de kruvaziyer turizmi uzun vadede önemini koruyor. Bu dönemde de dünyadaki önemli kruvaziyer limanları için önümüze çıkan fırsatları değerlendirmeye devam ediyoruz” dedi.
Kutman, portföylerindeki iki ticari limanından diğeri olan Port of Adria Karadağ için de satış kararı alındığını ve görüşmelere başlandığını açıkladı.
Dünyanın en büyük kruvaziyer liman işletmecisi ve Global Yatırım Holding iştiraki Global Ports Holding, Türkiye’nin önde gelen ticari kargo ihracat limanı, daha çok Asya ve Ortadoğu pazarlarına yönelik olarak konteyner, genel ve dökme kargo alanlarında faaliyet gösteren Antalya’daki Port Akdeniz’in satışı için başladığı görüşmelerde son aşamaya geldi. Katar merkezli ticari liman işletmecisi QTerminals ile 140 milyon dolar değerinde hisse satım sözleşmesi imzalayan Global Ports Holding, gerekli onayların alınmasının ardından devri tamamlayacak. Global Ports Holding’in bu satıştan elde edeceği nakit girişi, kapanış gününde Port Akdeniz’in net borç durumu ile satış işlemine ilişkin giderler ve vergilere göre kesinleşecekken, QTerminals bedelin küçük bir kısmını kapanış işleminden 12 ay sonra ödeyecek.
‘İki ülke ilişkilerini daha da ileriye taşıyacak’
Katar’ın dünya ticaretine açılan kapısı Hamad Limanı’nda konteyner, genel kargo, RORO, canlı hayvan ve açık deniz tedarik hizmetleri sunmak üzere Mwani Qatar (% 51 hissedar) ve Milaha (% 49 hissedar) tarafından ortaklaşa kurulan QTerminals, Katar'ın ithalat ve ihracatından, deniz ticaretini sağlamaktan, yerel ve bölgesel olarak ekonomik büyümeyi teşvik etmekten sorumlu.Global Yatırım Holding (GYH) ve Global Ports Holding (GPH) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, Port Akdeniz’in QTerminals’e devrinin zaten güçlü olan Türkiye ve Katar ilişkilerini daha da ileriye taşıyacağını kaydederek, tüm yerel, bölgesel ve hükümet paydaşlarının anlaşmayı sıcak karşılayacağını beklediğini ifade etti.
‘Port of Adria Karadağ için de görüşmelere başlandı’
Mehmet Kutman, satış işleminin tamamlanması ile birlikte Global Ports Holding’in stratejisi doğrultusunda kruvaziyer odağının daha da arttığını söyledi. Portföylerindeki iki ticari limanından diğeri olan Port Of Adria Karadağ için de satış kararı alındığını ve görüşmelere başlandığını açıklayan Kutman, kruvaziyer operasyonları Covid-19 pandemisinden önemli ölçüde etkilenmeye devam etse de kruvaziyer turizminin uzun vadede önemini koruduğunu anlattı.Kruvaziyer şirketlerinin 2021 için güçlü rezervasyonlar bildirmeye devam etmesinin sektörün geri dönüşü açısından cesaret verici olduğunu belirten Kutman, “Bu dönemde de dünyadaki önemli kruvaziyer limanları için önümüze çıkan fırsatları değerlendirmeye devam ediyoruz. Port Akdeniz 2006 yılından beri GPH'nin ayrılmaz bir parçası ve yıllar içinde Grubun başarılı gelişiminde çok önemli bir rol oynadı. Bununla birlikte, kruvaziyer limanı pazarında büyümemize devam ederken, Port Akdeniz yönetiminin öncelikli olarak ticari liman pazarına odaklanan bir organizasyona geçmesinin zamanı geldi. Önde gelen bir küresel ticari liman işletmecisi olarak QTerminals'in Port Akdeniz için ideal bir yuva olacağını ve tüm yerel paydaşların önümüzdeki yıllarda limanın QTerminals yönetiminden faydalanacağına inanıyorum” dedi.
-
Dünya Gazetesi Global Konuşmalar programının
konuğu Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman
14 Ekim 2020
-
Dünya Gazetesi, Dünya Talks programının konuğu
Naturelgaz'ın Genel Müdürü Hasan Tahsin Turan
06 Ekim 2020
-
Integral Forextv'nin konuğu Naturelgaz'ın Genel
Müdürü Hasan Tahsin Turan
27 Eylül 2020
-
BloombergHT, Piyasa Hattı programının konuğu
Naturelgaz'ın Genel Müdürü Hasan Tahsin Turan
24 Eylül 2020
-
A Para, Değişim Zamanı programının konuğu
Naturelgaz'ın Genel Müdürü Hasan Tahsin Turan
22 Eylül 2020
-
Dünya Gazetesi Global Konuşmalar programının
konuğu Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman
16 Eylül 2020
-
Dünya Gazetesi Global Konuşmalar programının
konuğu Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman
02 Eylül 2020
-
Pandemi sonrası Akdeniz’e gelen ilk kruvaziyer
gemisi Global limanına demir attı
24 Ağustos 2020
Pandemi sonrası Akdeniz’e ilk uluslararası kruvaziyer gemisi geldi. Dünyanın en büyük kruvaziyer liman işletmecisi ve Global Yatırım Holding iştiraki Global Ports Holding, portföyünde bulunan Valletta Kruvaziyer Limanı, Covid-19 sonrasında Akdeniz’e gelen ilk uluslararası kruvaziyer gemisi olan MSC Grandiosa'yı ağırladı.
MSC Grandiosa’nın sıkı güvenlik önlemleri ile seferine başladığını anlatan Global Yatırım Holding ve Global Ports Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, 21 Ağustos Cuma günü bu gemiyi portföylerindeki Valletta limanında ağırladıklarını açıkladı. Pandemi sonrası ağırladıkları ilk uluslararası kruvaziyer gemisi olduğunu kaydeden Kutman, “Karada ve denizde eşit şekilde uygulanan sıkı ve kapsamlı bir sağlık ve güvenlik protokolü altında faaliyet gösteren MSC Grandiosa'yı, Valletta Kruvaziyer Limanı’mızda ağırladık. Covid-19 sonrası Akdeniz'de ve dünyada farklı liman ve ülkeleri ziyaret eden dünyanın ilk kruvaziyer gemisi için liman, kruvaziyer şirketi ve yerel otoritelerce sağlık ve güvenlik önlemleri üst düzeyde alındı. Gemiye binmeden önce tüm konuklar ve mürettebat için COVID testi uygulandı. Ek olarak, gemi misafirlerinin karaya bağımsız olarak çıkmalarına izin verilmiyor ve sadece atanan görevli takibinde geziler yapılıyor. Gemi maksimum yüzde 70 doluluk oranıyla seyir ediyor” dedi.
2021 için güçlü rezervasyonlar bildiriliyor
Kruvaziyer operasyonlarının Covid-19 krizinden önemli ölçüde etkilenmeye devam etse de liman iş kolunda yılın geri kalanında kruvaziyer gemi seferlerinde ve yolcu hacimlerinde istikrarlı artış beklediklerini anlatan Kutman, kruvaziyer şirketlerinin 2021 için güçlü rezervasyonlar bildirmeye devam etmesinin cesaret verici olduğunu söyledi. Kutman, liman iş kolunda seyahat etmeye güvenli bir şekilde geri dönüşün sağlanması için ilgili kurum ve sağlık yetkilileriyle yakın çalışmaya devam ettiklerini de belirtti.
Türkiye’ye gelen kruvaziyer turistlerin yüzde 62’sinin geçiş yaptığı Kuşadası, Bodrum ve Antalya kruvaziyer limanlarını da portföylerinde bulundurduklarını kaydeden Mehmet Kutman, Türkiye kruvaziyer turizmi için şu öngörüleri paylaştı: “Tüm limanlarımızda olduğu gibi Türkiye’deki kruvaziyer limanlarımızda da her türlü tedbiri alıyoruz. MSC Grandiosa’nın seferlerine başlamasının ardından başka gemilerin de seferlerine başlamasını muhtemel görüyoruz. Yeni gemiler yola çıktıkça, Türkiye limanları da bu hareketlilikten yararlanacaktır.”7 limanda ‘Güvenli Seyahat’ damgası aldı
Normal şartlarda her yıl binlerce kruvaziyer ağırladıklarını hatırlatan Global Ports Holding CEO'su Emre Sayın, şirket olarak faaliyet gösterdikleri 19 kruvaziyer limanından birine pandemi sonrası yapılan ilk kruvaziyer seferi olduğunu belirtti. Bu seferin bir dönüm noktası olduğunu kaydeden Sayın, “Tedbirlerin, şimdiye kadar gördüğümüz her önlemin ötesine geçmesi güven verici. Yolculuğa katılan herkes ya gemide ya da limanda test ediliyor. Bu, gemi yolculuğuna çıkanlar ve yerel halka rahatlık sağlayacaktır. GPH olarak, World Travel and Tourism Council tarafından 'Güvenli Seyahat' damgası ile akredite edilmiş protokolleri benimseyerek kruvaziyer misafirlerini ağırlamaya hazırız. Bugün itibari ile akredite olan GPH limanlarımız Barselona, Malaga, Antigua, Kuşadası, Bodrum, Zadar ve tabii ki Valletta” dedi. -
Global 2020’nin ilk yarısında, gelirlerini yüzde
16 artırarak 739,9 milyon liraya çıkardı
20 Ağustos 2020
Stratejik odağına sadık kalarak zorlukların üstesinden geliyor
Çeşitli iş kollarında yatırımlarıyla 4 kıta ve 13 ülkede faaliyet gösteren Global Yatırım Holding’in (GYH) 2020 yılı ilk yarısında konsolide gelirleri geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 16 artışla 739,9 milyon TL’ye ulaştı. Konsolide operasyonel faiz vergi amortisman öncesi karı (FAVÖK) ise 147,6 milyon TL olarak gerçekleşti.
GYH Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, “Altı aylık sonuçlar, dünya genelinde olduğu gibi COVID-19 salgınından önemli ölçüde etkilendi. Salgına sağlıklı sermaye ve likidite seviyeleri ile güçlü bir pozisyonda girdik. Bununla birlikte odak noktamızın, temel önceliğimizin iş güvenliği ve sürekliliğini sağlamak haline geldiği bir dönemdeyiz. Grubun uzun vadeli büyüme hedeflerini yerine getirme becerisine güveniyoruz. İleriye baktığımızda güçlü ve çeşitlendirilmiş portföyümüz ve yetenekli yönetim ekibimiz, sorumlu yatırım yoluyla hissedarlarımıza sürdürülebilir getiri sağlamaya devam edeceğimize dair güven veriyor” dedi.
Yaşanan belirsizliklere rağmen, performanslarını korumak, nakit tasarrufu sağlamak ve gelecekteki büyümeyi planlamak için harekete geçmeye devam ettiklerini anlatan Mali İşler ve Finansman’dan sorumlu Grup Direktörü Ferdağ Ildır, “Bunların tümü güçlü bir bilanço ile destekleniyor. Operasyonel verimlilik gibi stratejik önceliklerimize kararlı bir şekilde odaklanarak, sürekli etkin maliyet yönetimi sağlarken, bu zorlu zamanların yarattığı fırsatlardan yararlanmak için iyi bir konumda olduğumuza iannıyoruz” dedi.
Öte yandan GYH, COVID-19 kriz yönetimi kapsamında tüm işkollarında etkin tedbirleri genişleterek hayata geçiriyor. GYH operasyonlarında önemli yer tutan ve COVID-19’dan en çok etkilenen liman işletmeciliği işkolunun, alınan önlemler sayesinde, kruvaziyer seyahati olmadan 2022'ye kadar faaliyetlerine devam edebileceği öngörülüyor. Diğer taraftan, grup bünyesinde COVID-19 krizinden etkilenmemiş ya da önemli bir etki beklemeyen işkolları dahi grubun kriz yönetimi paralelinde etkin tedbirleri uygulamaya alıyor.
Global Yatırım Holding (GYH), 2020 yılı ilk yarısına ilişkin finansal sonuçlarını açıkladı. Konsolide gelirler bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 16 artarak 636,1 milyon TL’den 739,9 milyon TL’ye yükseldi. GYH bünyesinde, başta elektrik üretimi, menkul kıymet ve varlık yönetimi bu artışa katkı sağladı. COVID-19 salgını gelirler üzerinde baskı yarattı, salgın meydana gelmemiş olsaydı toplam konsolide gelirlerda yıllık bazda yüzde 49 artış beklenmekteydi.
Yine aynı dönemde, 2019 ilk yarıdaki 228,0 milyon TL’ye kıyasla 147,6 milyon TL tutarında amortisman, faiz ve vergi öncesi operasyonel kar (FAVÖK) elde etti. Konsolide gelirlere başta elektrik üretimi ile menkul kıymet ve varlık yönetimi olmak üzere neredeyse tüm işkolları katkı sağlarken, FAVÖK tarafında ise elektrik üretimi ile menkul kıymet ve varlık yönetimindeki güçlü sonuçlar, pandemiden en çok etkilen liman işletmeciliği ve gayrimenkul işkolları tarafından baskılandı. COVID-19 salgını FAVÖK üzerinde baskı yarattı, salgın meydana gelmemiş olsaydı toplam konsolide FAVÖK’te yıllık bazda yüzde 26 artış beklenmekteydi.
‘Salgına güçlü bir pozisyonda girdik’
GYH Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, “Altı aylık sonuçlar dünya genelinde olduğu gibi; özellikle Şubat 2020'nin sonlarından itibaren hem küresel ekonomiler hem de küresel seyahat sektörü üzerinde yıkıcı bir etkiye sahip olan COVID-19 salgından önemli ölçüde etkilendi. Bu salgına sağlıklı sermaye ve likidite seviyeleri ile güçlü bir pozisyonda girdik, ancak odak noktamızın, temel önceliğimizin iş güvenliği ve sürekliliğini sağlamak haline gelen bir dönemde kuşkusuz karlar daha düşük seviyede gerçekleşmektedir” dedi.
Kutman, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yılın ikinci yarısı makroekonomik, tüketim ve rekabet ortamı önemli belirsizlikler içeriyor. COVID-19'dan kaynaklanan süregelen belirsizlik ve riskler göz önüne alındığında, toparlanma hızına karşı temkinliyiz. Grubun uzun vadeli büyüme hedeflerini yerine getirme becerisine güveniyoruz. İleriye baktığımızda güçlü ve çeşitlendirilmiş portföyümüz ve yetenekli yönetim ekibimiz, sorumlu yatırım yoluyla hissedarlarımıza sürdürülebilir getiri sağlamaya devam edeceğimize dair güven veriyor. Dünya çapındaki çalışanlarımıza bu zorlu zamanlarda gösterdikleri dayanışma ve azim için teşekkür ederim” diye konuştu.
‘Büyümeyi planlamak için harekete geçmeye devam ediyoruz’
Sonuçların yorumlayan Mali İşler ve Finasman’dan sorumlu Grup Direktörü Ferdağ Ildır ise, “Yıla sağlam bir başlangıç yaptık, ardından Şubat sonundan bu yana COVID-19 salgını nedeniyle ekonomik aktivitede yavaşlama yaşadık. COVID-19 ile bağlantılı halk sağlığı ve ekonomik kriz yılın ikinci çeyreğinde yoğunlaşarak son derece zorlu bir pazar ortamı yarattı. Bu kriz, işletmelerimiz ve dünya çapında hizmet verdiğimiz coğrafyalar üzerinde benzeri görülmemiş bir etki yarattı. Bugün bizi çevreleyen belirsizliğe rağmen, performansımızı korumak, nakit tasarrufu sağlamak ve gelecekteki büyümeyi planlamak için harekete geçmeye devam ediyoruz ve bunların tümü güçlü bir bilanço ile destekleniyor. Operasyonel verimlilik gibi stratejik önceliklerimize kararlı bir şekilde odaklanarak, sürekli etkin maliyet yönetimi sağlarken, bu zorlu zamanların yarattığı fırsatlardan yararlanmak için iyi bir konumda olduğumuza inanıyoruz” dedi.
Naturelgaz’ın gelirleri yüzde 7 artarak 183,7 milyon TL oldu
Sıkıştırılmış doğalgaz dağıtımı sektöründe faaliyet gösteren Naturelgaz, 2020 yılının ilk yarısında 68,7 milyon metreküp sıkıştırılmış gaz dağıtımı gerçekleştirdi, 2019’in ilk yarısında bu rakam, 72,0 milyon metreküp seviyesindeydi. Hacim değişiminde COVID-19 pandemisi etkili oldu. Mart ve Mayıs ayları arasındaki karantina önlemleri ve ekonomik aktivitedeki daralma müşterilerin üretim kapasitesini etkiledi. Ayrıca çay ve asfalt sektörlerinde sezon açılışlarının ertelenmesi, tüm yıl için alımlarda ileri doğru kaymaya neden oldu. Bu değişimler yıllık satış hacmini etkilemezken, alım zamanlamasında değişikliklere neden olabileceği düşünülüyor. Naturelgaz’ın gelirleri, fiyatlandırmalardaki iyileştirmeler ile yıllık bazda yüzde 7 artarak 183,7 milyon TL olarak gerçekleşti.
Gaz işkolu, maliyet yönetiminde alınan verimlilik önlemleri, gaz marjındaki artış ve gelir artışı ile geçen yıla kıyasla yüzde 4 artışla 35,7 milyon TL FAVÖK açıkladı. Gaz işkolunun FAVÖK marjı ise yüzde 19.5 olarak gerçekleşti.
Kruvaziyerde 2021 ve sonrasına talep güçlü
Liman işletmeciliğine ait 2020 yılı ilk yarı gelirleri, yıllık bazda yüzde 14’lük artış göstererek 348,0 milyon TL, FAVÖK ise yıllık bazda yüzde 57’lük daralmayla 84,4 milyon TL olarak gerçekleşti. Nassau Kruvaziyer Limanı için IFRIC-12'nin uygulanması nedeniyle proje için yapılan yatırım harcamaları gelire yüzde 2'lik marjla dahil edildi. 2020'nin ikinci çeyreğinde IFRIC-12 muhasebe standardının uygulanması gelirlerde 144,6 milyon TL (22,0 milyon ABD doları), FAVÖK’te ise 3,2 milyon TL (0,5 milyon ABD doları) artış etkisi yarattı. Covid-19'un olumsuz etkisi, ticari operasyonlardaki küresel ticaret etrafındaki belirsizliklerle birleştiğinde kar marjları üzerinde baskı oluşturdu. Liman işletmeciliği iş modelindeki dış kaynaklı hizmet sağlayıcılara da dayanan esnekliğin, çoğu giderin kruvaziyer ve kargo hacimlerindeki genişleme ve daralmalarla hareket edebilme olanağı sağlaması kar marjlarının korunması konusunda destekleyici olacaktır. Öte yandan, Karayip limanlarının ilk kez konsolidasyona katılması ve Türk lirasının döviz kurları karşısındaki hareketi, liman işletmeciliği iş kolunun finansallarına katkı sağladı.
Küresel kruvaziyer endüstrisi, tarihinde ilk kez 2020'nin ikinci çeyreğinde durma noktasına gelmesiyle kruvaziyer limanlarımız gelirlerinde düşüş yaşadı. Liman işletmeciliği işkolu, 2020 yılının ilk yarısında yıllık bazda yüzde 35.7 daralmayla 1,3 milyon kruvaziyer yolcusu ağırladı. Bu rakama Tunus, Lizbon, Singapur ve Venedik gibi konsolide edilmeyen dolaylı işletilen limanların yolcu sayıları dahil değildir. 2020 yılının ilk çeyreğinde Karayipler'deki yeni limanlardan ilk kez gelen güçlü katkı, 2020'nin 2. çeyreğinde kruvaziyer endüstrisinin kapanmasının etkisini dengelemeye yardımcı oldu. Kruvaziyer operasyonları COVID-19 krizinden önemli ölçüde etkilenmeye devam ederken ve yolcu hacimleri tarihsel standartlara göre çok düşük kalırken, iş kolu yılın geri kalanında kruvaziyer gemi seferlerinde ve yolcu hacimlerinde istikrarlı artış bekliyor. Kruvaziyer şirketlerinin 2021 için güçlü rezervasyonlar bildirmeye devam etmesi cesaret vericidir. İş kolu seyahat etmeye güvenli bir şekilde geri dönüşün sağlanması için ilgili kurum ve sağlık yetkilileriyle yakın çalışmaya devam ediyor. Ticari limanlar ise COVID-19'a bağlı olarak küresel ekonomik büyüme ve makroekonomik faktörlerden etkilenmeye devam ediyor. Geçtiğimiz çeyrekte ticari limanlarımızda operasyonlar genel olarak ilk çeyrek paralelinde devam etmiştir. Genel ve Dökme kargo hacimleri 2020'nin ilk yarısında yüzde 27,3 artarken, TEU iş hacmi 2020'nin ilk yarısında yüzde 13,8 daraldı. COVID-19 krizine rağmen bu çeyrekte Genel ve Dökme Kargo hacimleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,5 artarken TEU hacmi yalnızca yüzde 10,6 daraldı.
Temiz enerji gelirlerini ikiye katladı
Ko/tri-jenerasyon ve biyokütle bazlı temiz enerji üretimini içeren elektrik üretimi işkolu 2020’in ilk yarısında gelirlerini neredeyse ikiye katlayarak 120,8 milyon TL seviyesinde açıkladı. Bu artışta büyük ölçüde 10,8 MW’lık Mardin güneş tesisinin devreye alınması, YEKDEM kapsamında 13,3 USc/Kwh tarife ile güneş bazlı elektrik üretiminin başlaması ve diğer enerji santrallerinde gerçekleşen olumlu performans etkili oldu. Elektrik üretimi işkolu, konsolidasyona ilk kez dâhil edilen yüksek marjlı güneş bazlı yenilenebilir enerji tesisi ve tüm tesislerde artan üretim ve verimlilik sayesinde geçen sene aynı dönemde açıkladığı -0,4 milyon TL’ye kıyasla önemli bir artış göstererek 37,5 milyon TL FAVÖK açıkladı.
Madende ikinci yarıda toparlanma bekleniyor
Maden işkolu 2020’nin ilk yarısında Covid-19 nedeniyle yıllık bazda yüzde 38 talep daralmasına bağlı olarak 163 bin 525 ton satış gerçekleştirdi. Maden işkolu yıllık bazda yüzde 32 daralma ile 34,5 milyon TL gelir açıkladı. FAVÖK tarafında ise işkolu yıllık bazda yüzde 39 daralma ile 7,0 milyon TL seviyesinde FAVÖK açıkladı. Dönem içinde Covid-19’a karşı Avrupa genelinde uygulanan kapanma tedbirleri iş kolu operasyonlarında baskıya neden olurken, hem satış hacminin hem de karlılığın yılın ikinci yarısında ihracat pazarlarından gelen talebin artmasıyla toparlanması bekleniyor.
Gayrimenkul işkolu yılın ilk yarısında 12,8 milyon TL gelir ve 2,9 milyon TL FAVÖK açıklarken, bir önceki yıl 21,4 milyon TL gelir ve 10,3 milyon TL FAVÖK gerçekleştirmişti. Operasyonel performansta Van Alışveriş Merkezi'nin Covid-19'a karşı güvenlik önlemleri nedeniyle Mart ayının bir kısmında ve Nisan-Mayıs aylarında tamamen kapalı kalması ile 2020’nin ilk yarısında düşen kira gelirleri etkili oldu.
Menkul kıymet ve varlık yönetimine ilişkin gelirler 2020 yılının ilk yarısında yüzde 63 artarak 40,2 milyon TL seviyesinde gerçekleşti, FAVÖK ise geçen seneki 0,8 milyon TL’ye kıyasla önemli bir artışla 11,6 milyon TL olarak açıklandı. Güçlü operasyonel performans, işlem hacmindeki artış ve etkin maliyet yönetimine bağlı olarak gerçekleşti.
Covid-19’a karşı etkin kriz yönetimi
Öte yandan Global Yatırım Holding, Covid-19’un getirmiş olduğu küresel ekonomik kısıtlamalara karşı etkin tedbirleri tüm iş kollarında genişleterek hayata geçiriyor. GYH’nin Covid-19 kriz yönetimi kapsamında şu önlemleri aldığını açıkladı:
“Şu anda dünya, COVID-19 salgını nedeniyle benzeri görülmemiş zorluklarla karşı karşıya. Salgın endüstrileri ve küresel ekonomiyi kimsenin tahmin edemeyeceği hızda ve ölçüde vurdu. Dünya genelinde ülkeler sınırlarını kapattıklarından uçuşları askıya alındı ve pandemileri kontrol altına almak için uyguladıkları tedbirler kapsamında katı seyahat kısıtlamaları uygulandı, bu durum en çok turizm, yiyecek-içecek, konaklama, seyahat ve havacılık sektörlerini etkiledi.
Grup'umuzun kuruluşunun 30. yıldönümünü kutladığımız 2020, COVID-19'un etkisiyle daha önce karşılaşılmayan zorlukta bir yıl olmaya devam ediyor. Hükümetler tarafından çeşitli operasyonlarımızda alınan tedbirlerdeki kademeli gevşemeye rağmen, ileriye dönük belirsizlikler var ve bazı faaliyet bölgelerinde COVID-19 ile ilgili zorluklar devam ediyor.
Krizin başlangıcından bu yana, Grup hızlı hareket etmiş ve işletme maliyetlerini önemli ölçüde düşürerek öngörülen pazar gereksinimlerine mümkün olan en iyi şekilde hazırlanmaya çalışmıştır. Grubun aynı anda tüm iş kollarında ve ülkelerde salgından etkilenmesine rağmen, yönetim kurulu ve üst yönetim; yenilikçi gücün, esnek kurumsal kültürün ve odaklanmış bir ekibinin rekabetin zorluklarıyla çok iyi başa çıkacağına inanıyor. Bu yüzden Grup krizden daha güçlü çıkacaktır.
Grup’un önümüzdeki dönem için ana odak alanları kaldıraçlı olarak alınan risklerin düşürülmesi, pozitif serbest nakit akımı, operasyonel karlılık ve verimliliktir. Grup ayrıca görevlerini en iyi şekilde yapmaya devam edecek, yenilikçi ve öncü çalışmalar gerçekleştirecek ve faaliyet gösterdiği her alana değer katacaktır.
Özellikle ana faaliyet alanı olan Liman İşletmeciliği operasyonları COVID-19 salgınından en çok etkilenen iş kolu oldu. 2020’nin geri kalanı için çok az sayıda kruvaziyer gemilerinin kısıtlı güzergâhlarda seferlere başlayacağına yönelik işaretler mevcut. Kısa vadeli görünüm belirsizliğini korurken, 2021 ve sonrasına bakıldığında, kruvaziyer turizminde tüm güzergâhlarda güçlü rezervasyon trendleri gözlemlenmektedir. Gemide alınan mesafe önlemleri kruvaziyer doluluk seviyelerinin 2021'de düşeceği anlamına gelirken, devam eden tüketici talebi 2021 ve sonrası için cesaret verici. GYH operasyonlarında önemli yer tutan ve COVID-19’dan en çok etkilenen Liman İşletmeciliği işkolunun, alınan önlemler sayesinde, kruvaziyer seyahati olmadan 2022'ye kadar faaliyetlerine devam edebileceği öngörülmektedir.”
-
Dünya Gazetesi Global Konuşmalar programı konuğu
Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman
19 Ağustos 2020
-
Dünya Gazetesi, Global Konuşmalar programının
konuğu Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman
05 Ağustos 2020
-
Dünya Gazetesi Global Konuşmalar programının
konuğu Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman
16 Temmuz 2020
-
Mali İşler Direktörü (CFO) Değişikliği
03 Temmuz 2020
Global Yatırım Holding Mali İşler ve Finansman'dan sorumlu Grup Başkanı Mehmet Kerem Eser'in 30 Haziran 2020 tarihi itibariyle Global Yatırım Holding'deki görevinden ayrılması üzerine; Grup Şirketlerimizde Yönetim Kurulu üyesi olarak görev yapan Ercan Ergül, halihazırdaki görev ve sorumluluklarına ek olarak, Global Yatırım Holding Mali İşler ve Finansman'dan sorumlu Grup Başkanlığı görevini 1 Eylül 2020 tarihine kadar vekaleten yürütecektir.
1 Eylül 2020 tarihinden geçerli olmak üzere, iştirakimiz Global Ports Holding'de Mali İşler Direktörü olarak görev yapan Ferdağ Ildır, Global Yatırım Holding Mali İşler ve Finansman'dan sorumlu Grup Direktörü olarak göreve başlayacaktır. İştirakimiz olan Global Ports Holding'in Mali İşler Direktörlüğü'ne ise, yine 1 Eylül 2020'den geçerli olmak üzere, Global Yatırım Holding'de Kurumsal Finansman Direktörü olarak görev yapan Jan Fomferra atanmıştır.
-
Dünya Gazetesi, Global Konuşmalar programının
konuğu Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman
01 Temmuz 2020
-
Bloomberg HT, Üst Düzey programının konuğu Yönetim
Kurulu Başkanı Mehmet Kutman
18 Haziran 2020
-
Dünya Gazetesi, Global Konuşmalar programının
konuğu Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman
17 Haziran 2020
-
Global’in konsolide gelirleri ilk çeyrekte yüzde
24 arttı, FAVÖK’ü 85,1milyon TL’ye ulaştı
10 Haziran 2020
Zorlu bir yılda, Grup’un 30.yılına iyi bir başlangıç
Bu yıl 30’uncu yaşını kutlayan Global Yatırım Holding’in (GYH) 2020 yılı ilk çeyrek konsolide gelirleri geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 24 artışla 323,5 milyon TL’ye ulaştı. Konsolide operasyonel faiz vergi amortisman öncesi karı (FAVÖK) ise bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 8 artarak 85,1 milyon TL olarak gerçekleşti.Çalışanlarının faaliyet gösterdiği coğrafyalarda insani yardım sağlamanın ve iş sürekliliğinin her zaman öncelikli olduğunu anlatan GYH Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, “Son 30 yılda, GYH birçok zorluğun üstesinden başarıyla geldi. Covid-19'un sonucu olarak karşılaştığımız tüm zorluklara rağmen, GYH'nin bu pandemiden faaliyet gösterdiği tüm coğrafya ve pazarlarda topluma, ekonomiye ve hissedarlarımıza değer katan bir konumda çıkacağına inanıyorum”dedi.
30 yıllık deneyim ve sağlam altyapıları sayesinde yılın ilk çeyreğini iyi bir performansla kapatmayı başardıklarını söyleyen Kutman, “Çeşitlendirilmiş portföyümüz, çeşitli para birimlerinde gelirlerimiz bulunan faaliyetlerimiz, titiz risk politikalarımız ve etkin yönetimimizle finansal yapımızı koruduk. Yılın ilk çeyreğinde ivmeyi korurken, 2020'nin geri kalanı için gelişmeler zorluğunu ve belirsizliğini koruyor” diye konuştu.
GYH, öte yandan Covid-19 kriz yönetimi kapsamında tüm işkollarında etkin tedbirleri genişleterek hayata geçiriyor. GYH, operasyonlarında önemli yer tutan ve COVID-19’dan en çok etkilenen liman işkolunda, tasarruf tedbirlerini daha da genişleterek, operasyonel giderlerini Mayıs-Aralık 2020 döneminde yüzde 75 oranında azaltarak, 2020 yılının tamamı için operasyonel giderlerinde toplam yüzde 60 oranında düşüş öngörüyor. Diğer taraftan, grup bünyesinde COVID-19 krizinden etkilenmemiş ya da önemli bir etki beklemeyen işkolları dahi grubun kriz yönetimi paralelinde etkin tedbirleri uygulamaya alıyor.
Bu yıl 30’uncu yaşını kutlayan Global Yatırım Holding (GYH), 2020 yılı ilk üç aylık dönemine ilişkin finansal sonuçlarını açıkladı. Konsolide gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 24 artarak 260,4 milyon TL’den 323,5 milyon TL’ye yükseldi. Yine aynı dönemde, 2019 ilk çeyrekteki 78,7 milyon TL’ye kıyasla yüzde 8 artış ile 85,1 milyon TL tutarında amortisman, faiz ve vergi öncesi operasyonel kar (FAVÖK) elde etti. Konsolide gelirlere başta elektrik üretimi olmak üzere neredeyse tüm işkolları katkı sağlarken, FAVÖK artışında en önemli katkı elektrik üretimi işkolunda geldi.
‘Pandemiden ‘değer katan’ bir konumda çıkacağız’
Çalışanlarının sağlık ve güvenliklerinin her zaman öncelikleri olduğunu vurgulayan GYH Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, “İş sürekliliğini sağlamak ve çalışanlarımıza faaliyet gösterdiğimiz coğrafyalarda insani yardım sağlamak bugün temel önceliklerimizdir. Aynı zamanda, GYH'nin uzun vadeli başarısını korumak ve küresel rolümüze dayanan tüm paydaşlara taahhütlerimizi yerine getirmek için sorumlu davranmalıyız” dedi.Tüm gelişmelere karşın, Global Yatırım Holding’in güçlü bilançosu ve titiz risk yönetimi sayesinde 2020’de de istikrarlı performansını devam ettirdiğine dikkat çeken Kutman, şunları söyledi: “Covid-19 o ana kadar iyi geçmekte olan bir çeyreğin sonunda etkisini gösterdi. GYH’in gücü, iş kolu, coğrafya ve para birimi cinsinden çeşitliliğimizde yatmaktadır. Son 30 yılda, GYH birçok zorluğun üstesinden başarıyla geldi. Covid-19'un sonucu olarak karşılaştığımız tüm zorluklara rağmen, GYH'nin bu pandemiden faaliyet gösterdiği tüm coğrafya ve pazarlarda topluma, ekonomiye ve hissedarlarımıza değer katan bir konumda çıkacağına inanıyorum.”
‘Gerekli tüm önlemleri alıyoruz’
30 yıllık deneyimleri ve sağlam altyapıları sayesinde Covid-19 salgınının etkisinin hissedildiği ilk çeyreği genel olarak iyi bir performans ile kapatmayı başardıklarını sözlerine ekleyen GYH Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, “Çeşitlendirilmiş portföyümüz, çeşitli para birimlerinde gelirlerimiz bulunan faaliyetlerimiz, titiz risk politikalarımız ve etkin yönetimimizle finansal yapımızı koruduk. İlk çeyrekte maliyet yönetimine disiplinli yaklaşımımızı sürdürürken, toparlanma gerçekleştiğinde bizi iyi konumlandıracak uzun vadeli stratejik önceliklerimizi gözden kaçırmadık” diye konuştu.Yılın ilk çeyreğinde ivmeyi korurken, 2020'nin geri kalanı için gelişmelerin zorluğunu ve belirsizliğini koruduğunu belirten Kutman, “Yönetim Covid-19 pandemisinin Grup üzerindeki uzun vadeli etkisini izlemeye ve düzenli olarak gözden geçirmeye devam edecektir. Aynı zamanda, likiditemizi güçlendirmek, sürdürmek ve ek finansman sağlamak için nakit parayı korumak, hem sermaye harcamalarını hem de işletme maliyetlerini azaltmak ve ertelemek için gerekli tüm önlemleri alıyoruz” ifadelerini kullandı.
Gazda satışlar, yeni kanallarla 84.9 milyon TL’ye çıktı
İşkollarına bakıldığında CNG dağıtımı sektöründe faaliyet gösteren Naturelgaz, 2020 yılının ilk çeyreğinde 32,3 milyon metreküp sıkıştırılmış gaz dağıtımı gerçekleştirdi. 2019’da bu rakam 31,3 milyon metreküp seviyesindeydi. Pazar payı artırma ve yaz aylarında zirve yapan satışların etkisini azaltmak için kış ayları ve yıl boyu müşterilerine satışlarını artırma stratejisi devam etti. Naturelgaz’ın gelirleri yeni satış kanalları sayesinde artan satış hacmi ve fiyatlandırmalardaki iyileştirmeler ileyıllık bazda yüzde 16 artışla84,9 milyon TL olarak gerçekleşti. Gaz işkolu, maliyet yönetiminde alınan verimlilik önlemleri ve gaz marjlarındaki artışsayesinde gerçekleşen güçlü gelir artışı ile geçen yıla kıyasla yüzde 7 artışla 14,2 milyon TL FAVÖK açıkladı.Liman gelirleri yıllık bazda yüzde 18 arttı
Liman işletmeciliğine ait 2020 yılının ilk çeyreği gelirleri, yıllık bazda yüzde 18’lik artış göstererek 130,5 milyon TL, FAVÖK ise yıllık bazda yüzde 6’lık daralmayla62,9 milyon TL olarak gerçekleşti.Covid-19'un olumsuz etkisi, ticari operasyonlarımızdaki küresel ticaret etrafındaki belirsizliklerle birleştiğindekar marjları üzerinde baskı yarattı.2020 yılı Kruvaziyer ve Ticari liman işletmeciliği faaliyetlerimiz için iyi başlamış olmasına rağmen, Covid-19 küresel pandemisinin getirdiği belirsizlikler etkisini gösterdi. Salgının ardından ilan edilen küresel seyahat kısıtlamalarıkruvaziyer işletmeleri üzerinde olumsuz etkiyarattı.Çeyrek boyunca operasyonlar üzerinde gerçekleşen etki nispeten az oldu. Liman işletmeciliği iş kolunun iş modelindeki dış kaynaklı hizmet sağlayıcılara da dayanan esneklik, çoğu giderin kruvaziyer ve kargo hacimlerindeki genişleme ve daralmalarla kar marjını korumasını sağladı.Öte yandan, Karayip limanlarının ilk kez konsolidasyona katılması ve Türk lirasının döviz kurları karşısındaki hareketi,liman işletmeciliği iş kolununfinansallarına katkı sağladı. COVID-19, kruvaziyer operasyonlarını etkilemeye devam etmekle birlikte; bazı kruvaziyer gemilerinin 2020 yılı 3.çeyreğinden itibaren seferlere başlayacağına yönelik işaretler mevcut. Liman işletmeciliği işkolu, 2020 yılının ilk çeyreğinde konsolidasyona yeni dahil olan Karayip limanlarının da etkisiyle 1,3 milyon yolcu ağırlayarak yolcu sayısında yıllık bazda 2 katın üzerinde artış gerçekleştirdi. Karayip limanlarının gerek finansal katkı, gerekse coğrafi çeşitlilik ve mevsimselliğin azaltılması anlamında gelecek dönemlerde gruba önemli değer yaratacağı öngörülmektedir.Yenilenebilir enerjide gelirler 2 katta fazla yükseldi
Ko/tri-jenerasyon ile biyoküle ve güneş bazlı temiz ve yenilenebilir enerji üretimini içeren elektrik üretimi işkolu 2020’nin ilk çeyreğinde gelirlerini iki kattan fazla artışla arttırarak 53,8 milyon TL seviyesinde açıkladı. Bu artışta büyük ölçüde 10,8 MW’lık Mardin güneş tesisinin devreye alınması ve YEKDEM kapsamında, 13,3 USc/Kwh tarife ile güneş bazlı elektrik üretiminin başlaması ve diğer enerji santrallerinde gerçekleşen olumlu performans etkili oldu. Elektrik üretimi işkolu, konsolidasyona ilk kez dahil edilen yüksek marjlı güneş bazlı yenilenebilir enerji tesisi vetüm tesislerdeartan tesis emre amadeliği (üretime hazırlık) sayesinde geçen sene aynı dönemde açıkladığı -1,9 milyon TL’ye kıyasla önemli bir artış göstererek 10,9 milyon TL FAVÖK açıkladı.Madende FAVÖK 4.5 milyon TL
Maden işkolu 2020 yılının ilk çeyreğinde 117 bin 736 ton ürün satışı gerçekleştirdi.2019’un ilk çeyreğinde bu rakam 134 bin 177ton seviyesindeydi.Maden işkolu ihracat pazarlarındaki talep daralmasına bağlı olarak geçen sene 25.6 milyon TL’ye kıyasla24,0 milyon TL gelir açıkladı. FAVÖK tarafında ise işkolu 4,5 milyon TL seviyesinde FAVÖK açıklarken, bu rakam geçen sene aynı dönemde 6,0 milyon idi. Dönem içinde ağırlıklı olarak dökme ürünlere odaklanan talep kar marjlarında baskıya neden olurken, önümüzdeki çeyreklerde işlenmiş ürün grupları için beklenen siparişlerle toparlanması bekleniyor.Menkul kıymet yönetiminde FAVÖK 3’e katlandı
Gayrimenkul işkolu 9,8 milyon TL gelir ve 3,9 milyon TL FAVÖK açıklarken, bir önceki yıl aynı dönemde 11,7 milyon TL gelir ve 6,0 milyon TL FAVÖK gerçekleştirmişti. 2019 yılı ilk çeyreğinde gerçekleşen satışlardan yazılan gelirler etkili olmuştu.Menkul kıymet ve varlık yönetimine ilişkin gelirler 2020 yılının ilk çeyreğinde yüzde 42 artarak 19,5 milyon TL seviyesinde gerçekleşti, FAVÖK ise neredeyse üçe katlanarak 4,7 milyon TL olarak açıklandı. Güçlü operasyonel performans, işlem hacmindeki artış ve etkin maliyet yönetimine bağlı olarak gerçekleşti.
Etkin kriz yönetimi
Öte yandan Global Yatırım Holding, Covid-19’un getirmiş olduğu küresel ekonomik kısıtlamalara karşı etkin tedbirleri tüm işkollarında genişleterek hayata geçiriyor. GYH’nin Covid-19 kriz yönetimi kapsamında şu önlemleri aldığını açıkladı:“Covid-19 Pandemisi insanların, ticari malların ve hizmetlerin dünya çapında dolaşımına yönelik daha önce görülmemiş boyutta kısıtlamaların yürürlüğe girmesine neden oldu. Dünya, modern çağlarda görülmemiş bir sağlık krizi ile mücadele halindeyken, küresel ekonominin önemli alanları durma noktasına geldi.Covid-19 faaliyet gösterdiğimiz tüm coğrafyaları etkilemeye devam ediyor.GYH olarak, büyük ölçüde değişen bir ekonomik manzara ve belirsiz bir görünüm ile karşı karşıyayız. Özellikle ana faaliyet alanımızdan biri olan liman işletmeciliğindeki kruvaziyer operasyonlarının geçici küresel seyahat kısıtlamaları nedeniyle hemen hemen durma noktasına gelmesiyle, 2020 yılının zorluklarının ne denli büyük olacağını görüyoruz.
Yaşadığımız krizin muhtemel sonuçlarını değerlendirerek, salgının ilk çıktığı günden bu yana Yönetim Kurulu ve üst yönetim kadrosu maliyetleri düşürerek, nakit para tutarak ve bilanço yapısını koruyarak bu öngörülemez krizin etkisini 2021 yılına sarksa bile azaltmak için adımlar attı.
Liman işletmeciliği iş kolumuzun iş modelindeki dış kaynaklı hizmet sağlayıcılara da dayanan esneklik, çoğu giderimizin kruvaziyer ve kargo hacimlerindeki genişleme ve daralmalarla hareket edebilme olanağı sağladı. Mevcut koşullar kruvaziyer limanı işletmeciliği operasyonlarındaki bu maliyetleri şu anda neredeyse sıfıra düşmüştür.
Portföy genelinde gerekli bakım harcamaları hariç tüm yatırımlar askıya alındı, durum daha netleşene ve küresel ekonomi normale dönene kadar da askıda kalacak. Karayipler’de Nassau Cruise Port ve Antigua Cruise Port yeni liman yatırımlarımız ise planlanan şekilde sürdürülmekte.
Antigua'da, Grup'un nakit yatırımı 2019 yılında Grubun nakit kaynaklarından ödenmiştir ve gerekli yatırımın bakiyesi, kredi veren bir konsorsiyum bankalarından halihazırda taahhüt edilmiş bir banka kredisi ile finanse edilecektir. Nassau'da, projenin deniz bileşenlerinin tasarımı ve mühendisliği tamamlandı ve inşaatın Nisan 2022'de hedeflenen tamamlanma tarihi ile Haziran 2020'de başlaması bekleniyor. Gelecek 12 ay boyunca 130 milyon ABD Doları’na kadar planlanan yatırım harcamaları hem yerel hem de uluslararası piyasalarda tahvil ihracı ile finanse edilecek ve mevcut 50 milyon ABD Dolar’lık köprü kredisinin kalan 30 milyon ABD Dolar’ı tahville aynı şartlarda uzun vadeli krediye dönüştürülecektir.
Özellikle yakın zamanda Nassau Cruise Port'nun150 milyon ABD dolarlık 20 yıl vadeli tahvil ihracı ile yaşadığımız zorlu günlerde hem kruvaziyer turizminin uzun vadede olumlu görünüme sahip olduğunu görüyoruz, hemde bize duyulan güven ile Nassau’yu yenileme planlarımızın karşılık bulduğunu teyit etmiş oluyoruz.”
-
GPH iştiraki Nassau Cruise Port Ltd in tahvil
ihracı hakkında
29 Mayıs 2020
En son 18.05.2020 tarihli Özel Durum Açıklamamız ile Şirketimizin dolaylı bağlı ortaklığı Global Ports Holding Plc ("GPH")'nin iştiraki Nassau Cruise Port Ltd'nin ("NCP") toplam 130 milyon $'ın üzerinde, 20 yıl vadeli ve 10 yıl anapara geri ödemesiz tahvil ihracı gerçekleştirdiğini duyurmuştuk. GPH, iştiraki NCP'nin, danışmanlarla yapılan müzakereler ve taleplerin değerlendirilmesi sonucunda toplam tahvil ihracı tutarının 150 milyon dolar olarak neticelendiğini Şirketimize bildirmiştir.
20 yıl vade ve çift para birimli (Bahama Doları ve Amerikan Doları) olan tahviller 200'ün üzerinde Bahama'lı ve uluslararası yatırımcıya satışı gerçekleşmiştir. Söz konusu tahviller 2040 vadeli olup, Haziran 2021'den başlamak üzere 6 ayda bir %8,0 kupon ödemelidir. Anapara geri ödemeleri ise Haziran 2031'den başlamak üzere 10 eşit taksitte gerçekleşecektir. Söz konusu tahvil ihracı, GPH ve diğer grup şirketleri kefaleti olmaksızın (non-recourse) gerçekleşmiştir.
Söz konusu tahvil ihracına gösterilen yoğun talep, kruvaziyer turizminin uzun vadede önemini koruduğuna ve Nassau Kruvaziyer Limanı'na yapılacak önemli dönüşüm yatırımlarının gücüne işaret etmektedir.
-
Kruvaziyer turizminde uzun vadede olumlu görünüm
GPH’nin Nassau tahvil ihracında 130 milyon dolar
getirdi
18 Mayıs 2020
Dünyanın en büyük kruvaziyer liman işletmecisi, Global Yatırım Holding iştiraki Global Ports Holding (GPH), Bahamalar’da Nassau Kruvaziyer Limanı’nın iyileştirme projesinde kullanılmak üzere gerçekleştirilen tahvil ihracı sonuncunda 130 milyon dolarlık kaynak yaratıldığını açıkladı. Tahvil ihracını GPH’nin lider ortağı olduğu Nassau’yu işleten NCP Ltd. gerçekleştirdi.
Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, “Yaşadığımız zorlu günlerde gerçekleştirdiğimiz başarılı tahvil ihracı iki noktaya işaret ediyor. Birincisi kruvaziyer turizminin uzun vadede olumlu görünüme sahip olduğunu görüyoruz. İkincisi ise kruvaziyer gemi şirketlerinden vade ve faiz olarak daha uygun şartlar elde etme yoluyla genelde bize duyulan güven ile Nassau’yu yenileme planlarımızın karşılık bulduğunu teyit etmiş oluyoruz” dedi. Kutman, COVID-19 tedbirleri nedeniyle yolcu kabul etmeyen Nassau’nun Eylül 2020’de tekrar faaliyete geçmesinin hedeflendiğini bildirdi.
Global Yatırım Holding’in liman işletmeciliği iş kolu faaliyetlerini çatısı altında sürdüren dünyanın en büyük kruvaziyer liman işletmecisi Global Ports Holding (GPH), liman ağına 2019’da katılan dünyanın önde gelen kruvaziyer destinasyonlarından Bahamalar’da Nassau Kruvaziyer Limanı’nın iyileştirme projesinde kullanılmak üzere tahvil ihracı gerçekleştirildiğini açıkladı. GPH’nin lider ortağı olduğu limanı işleten NCP Ltd.’in gerçekleştirdiği tahvil ihracı ile 130 milyon dolarlık kaynak yaratıldı.
Başarılı ihraç iki noktaya işaret ediyor
COVID-19 Pandemisi için alınan tedbirlerin küresel turizmde gösterdiği etkilerin kruvaziyer turizminde de hissedxildiğini söyleyen Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, şunları söyledi: “Yaşadığımızı zorlu günlerde başarılı bir tahvil ihracı gerçekleştirildi. Bu gelişme iki noktaya işaret ediyor. Birincisi kruvaziyer turizminin uzun vadede olumlu görünüme sahip olduğunu gösteriyor. Zaten küresel rezervasyonlardan da 2021’in 2019’a göre düşüş göstermediğini izliyoruz. İkincisi ise kruvaziyer gemi şirketlerinden vade ve faiz olarak daha uygun şartlar elde etme yoluyla genelde bize duyulan güven ile Nassau’yu yenileme planlarımızın karşılık bulduğunu teyit etmiş oluyoruz. Nassau Kruvaziyer Limanı ABD’de Florida çıkışlı kruvaziyer gemilerinin olmazsa olmaz durakları arasında yer alıyor.”Eylülde tekrar faaliyete geçmesi hedefleniyor
Bahamalar’ın yer aldığı Karayipler’in kruvaziyer turizminin en büyük pazarı olduğunu hatırlatan Kutman, “COVID-19 tedbirleri nedeniyle Nassau yolcu kabul edemiyordu. ABD’nin gemi seyahatlerine getirdiği kısıtlamalarını gevşetme planlarına paralel Eylül 2020’de tekrar faaliyete geçmesini hedefliyoruz. Benzeri hedef, Karayipler’deki diğer limanımız Antigua için de geçerli” dedi.20 yıl vadeli ve 10 yıl anapara geri ödemesiz söz konusu tahviller, Haziran 2021’den başlamak üzere 6 ayda bir yüzde 8,0 kupon ödemeli olarak ihraç edildi. Anapara geri ödemeleri ise Haziran 2031’den başlamak üzere 10 eşit taksitte gerçekleşecek. Tahvil ihracı, GPH ve diğer GYH şirketlerinin kefaleti olmaksızın gerçekleşti.
Üç aşamalı yenileme planı
Nassau Kruvaziyer Limanı’nı iyileştirme yatırımları üç aşamalı planlandı. Eski yapıların yıkımından oluşan ilk faz programa uygun bir şekilde devam ederken kapasite artışı ve mevcut altyapının iyileştirilmesine yönelik ikinci fazın 60 gün içinde başlaması planlanıyor. Üçüncü faz ise yeni terminal binası inşasını, bir eğlence ve organizasyon alanı yaratılmasını, mevcut ticari alanların iyileştirilmesi ile yeni ticari alanların dizaynı ve yapımını içeriyor. Ayrıca, Nassau şehir merkezi ile entegre edilerek şehir merkezinin gelişmesine de önemli bir katkı sağlaması hedefleniyor. -
A Para, Paranın Yönü programının konuğu Yönetim
Kurulu Başkanı Mehmet Kutman
20 Mart 2020
-
Bloomberg HT, Finans Merkezi programının konuğu
Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman
16 Mart 2020
-
GYH 2019 Sonuçları - Global’in konsolide gelirleri
1,4 milyar TL FAVÖK’ü 563 milyon TL’ye ulaştı
11 Mart 2020
Global Yatırım Holding’in (GYH) 2019 yılına ilişkin konsolide gelirleri yüzde 28 artışla 1 milyar 441 milyon TL seviyesinde gerçekleşti. Grubun konsolide operasyonel faiz, vergi ve amortisman öncesi karı (FAVÖK) ise 2018 yılına oranla yüzde 21 artarak 563,3 milyon TL seviyesine ulaştı.
GYH Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, şunları söyledi: “Geçtiğimiz iki yıldaki politik belirsizlik ve küresel değişkenlikler zorlu bir iş ortamı yarattı. Gelişen pazarlardaki risk primlerinin yükselmesi, komşu ülkelerde jeopolitik risklerin artışı ve seçimlerinde etkili olduğu ülkemizdeki politik belirsizlikler özel sektör yatırımlarını birçok sektörde durma noktasına getirdi. Bütün bu gelişmelere rağmen küresel büyüme stratejimiz paralelinde birçok adım attığımız bir yılı daha geride bıraktık”
GYH Mali İşler Grup Başkanı Mehmet Kerem Eser “Böyle zor bir senede odaklanma stratejimiz ve aldığımız tedbirler sayesinde hedeflerimizi gerçekleştirdik. 2019 yılını sağlam bilanço yapımızı koruyarak tamamlamaktan memnuniyet duyuyoruz” dedi.
2019’da en iyi performans gösterilen işkolu sıkıştırılmış doğalgaz (CNG) oldu. CNG dağıtımında faaliyet gösteren Naturelgaz’ın gelirleri yıllık bazda neredeyse ikiye katlanarak 428,4 milyon TL oldu. SOCAR Turkey LNG’nin yüzde 100’ünü almak üzere hisse satın alım sözleşmesi imzalayan Naturelgaz’ın genel konjonktür ve piyasa koşullarının elverişli olması durumunda 2020’de halka arzı planlanıyor.
Global Yatırım Holding (GYH), 2019 yılı finansal sonuçlarını açıkladı. Konsolide gelirler, bir önceki yıla kıyasla yüzde 28 artarak 1 milyar 128 milyon 400 bin TL’den 1 milyar 441 milyon TL’ye yükseldi. Amortisman, faiz ve vergi öncesi kar (FAVÖK) ise aynı dönemde yüzde 21 artış ile 563,3 milyon TL tutarında gerçekleşti. Konsolide gelirlere başta sıkıştırılmış doğalgaz olmak üzere neredeyse tüm işkolları katkı sağlarken, FAVÖK artışında en önemli katkı CNG işkolunda geldi.
Küresel büyüme için birçok adım attık
GYH Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, şunları söyledi: “Geçtiğimiz iki yıldaki politik belirsizlik ve küresel değişkenlikler zorlu bir iş ortamı yarattı. Gelişen pazarlardaki risk primlerinin yükselmesi, komşu ülkelerde jeopolitik risklerin artışı ve seçimlerinde etkili olduğu ülkemizdeki politik belirsizlikler özel sektör yatırımlarını birçok sektörde durma noktasına getirdi. Bütün bu gelişmelere rağmen küresel büyüme stratejimiz paralelinde birçok adım attığımız bir yılı daha geride bıraktık.”
Tüm bu gelişmelere karşın, Global Yatırım Holding’in güçlü bilançosu ve titiz risk yönetimi sayesinde 2019’da da istikrarlı performansını devam ettirdiğine dikkat çeken Kutman, “Grup olarak küresel varlığımızı genişletirken, rekabetçiliğimizi artırmak ve ülkemizin kalkınmasına katkıda bulunmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Önümüzdeki dönemde de aynı kararlılıkla yatırım yapmaya, büyümeye, öncü rolümüzle cesur adımlar atmaya ve ülkemizin kalkınması için üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz” dedi.
Sağlam bilanço yapımızı koruduk
2019 yılı sonuçlarına ilişkin GYH Mali İşler Grup Başkanı Mehmet Kerem Eser “Böyle zor bir senede odaklanma stratejimiz ve aldığımız tedbirler sayesinde hedeflerimizi gerçekleştirdik. 2019’da piyasalarda yaşanan dalgalanmalar nedeniyle, büyüme, kârlılık ve verimlilik hedeflerimizle birlikte, likidite ve borçluluk yönetimine her zamankinden daha fazla önem verdik. Dengeli portföy yapımız, güçlü ihracat performansımız, etkin bilanço ve risk yönetimi anlayışımız finansal sonuçlarımıza olumlu olarak yansıdı. 2019 yılını sağlam bilanço yapımızı koruyarak tamamlamaktan memnuniyet duyuyoruz” diye konuştu.
Elde edilen olumlu sonuçların gelecekte artarak devam etmesinin en temel hedefleri olduğunu belirten Eser, faaliyet gösterdikleri sektörlerde verimli, rekabetçi ve kârlı olmaya özen gösterdiklerini ifade etti.
En iyi performans CNG’den
İşkollarına bakıldığında, 2019’da en iyi performans gösterilen faaliyet alanı sıkıştırılmış doğalgaz (CNG) işkolu oldu. CNG dağıtımı sektöründe faaliyet gösteren Naturelgaz, 2019 yılında 167,0 milyon metreküp sıkıştırılmış gaz dağıtımı gerçekleştirdi. 2018’de bu rakam 138,4 milyon metreküp seviyesindeydi. Yaz aylarında zirve yapan satışların etkisini azaltmak için kış ayları ve yıl boyu müşterilerine satışlarını artırma stratejisi devam etti.
Naturelgaz’ın gelirleri yeni satış kanalları sayesinde artan satış hacmi ve BOTAŞ tarifesindeki artışın fiyatlara etkisi paralelinde yıllık bazda neredeyse ikiye katlanarak 428,4 milyon TL olarak gerçekleşti. Gaz işkolu, maliyet yönetiminde alınan verimlilik önlemleri, gaz marjlarındaki artış ve yeni satış kanalları sayesinde gerçekleşen güçlü gelir artışı ile geçen yıla kıyasla iki kattan fazla artışla 101,1 milyon TL FAVÖK açıkladı. Bu da FAVÖK marjında yaklaşık 7 baz puanlık artış sağladı.Limanların geliri 668,5 milyon TL
GYH faaliyetleri içinde önemli bir yer tutan liman işletmeciliğine ait 2019 yılı gelirleri, yıllık bazda yüzde 11’lik artış göstererek 668,5 milyon TL, FAVÖK ise yıllık bazda yüzde 9’luk artışla 437,1 milyon TL olarak gerçekleşti.
Elektrik üretiminde iki katı aşan FAVÖK artışı
Ko/tri-jenerasyon ve biyoküle bazlı temiz enerji üretimini içeren elektrik üretimi işkolu 2019 gelirlerini yüzde 79 arttırarak 148,5 milyon TL seviyesinde açıkladı. Bu artışta büyük ölçüde 12MW’lık Mardin biyokütle tesisinin devreye alınması ve YEKDEM kapsamında, 13,3 USc/Kwh tarife ile biyokütle bazlı elektrik üretiminin başlaması ve ko/tri-jeneasyon sistemlerinde gerçekleşen olumlu performans etkili oldu. Bu dönemde elektrik üretimi işkolu iki kattan fazla artışla 18,3 milyon TL FAVÖK açıkladı. Güçlü artışta artan tesis emre amadeliği (üretime hazırlık) ve operasyonel performans etkili oldu.
Actus’un fonları 2019’da getiri lideri oldu
Menkul kıymet ve varlık yönetimine ilişkin gelirler 2019 yılında yüzde 11 artarak 53,5 milyon TL seviyesinde gerçekleşti ve FAVÖK bir önceki seneki 2,9 milyon TL’ye kıyasla 2,7 milyon TL seviyesinde açıklandı. Grup’un sermayesinin yüzde 80’ine sahip olduğu bağlı ortaklığı Actus Portföy Yönetimi, başarılı performansını devam ettirmiş olup, Actus Hisse senedi fonu 2019’da BIST 100 endeksinin yüzde 25,4 getirisine karşın, yüzde 73,0 oranında getiri sağlayarak tüm hisse senedi fonlarında birinci sırada yer aldı. Yine aynı dönemde, Actus tarafından yönetilen Vakıf Emeklilik ve Hayat Değişken Grup Emeklilik Fonu, kıstas getirisi yüzde 27,9 iken yüzde 47,0 getirisi ile 70 adet emeklilik fonu içerisinde en yüksek getiriye sahip emeklilik fonu oldu.
Madende ürün satışı 483 bin ton
Maden işkolu 2019’da 483.454 ton ürün satışı gerçekleşti. Maden işkolu geçtiğimiz yıla göre gelirlerini yüzde 23 artırarak 96,0 milyon TL olarak açıklarken; FAVÖK’ünü ise yüzde 49 artırarak 32,7 milyon TL seviyesinde açıkladı. Yüksek getirili ürünlerin satışındaki artış ve üretim performansında iyileşme güçlü operasyonel performansta etkili oldu.
Öte yandan gayrimenkul işkolu 42,5 milyon TL gelir ve 21,1 milyon TL FAVÖK açıklarken, bir önceki yıl 61,1 milyon TL gelir ve 25,6 milyon TL FAVÖK gerçekleştirmişti. 2018 yılında Skycity ofis projesinin tamamlanması nedeniyle devredilen ofislerden gelen gelirler etkili olmuştu.
Yatırımlar devam ediyor
GYH, ana faaliyet alanları olan liman işletmeciliği, temiz ve yenilenebilir enerji ile varlık yönetimi işkollarında yatırımlarına devam ediyor. Liman işletmeciliği iş kolunun uluslararası genişleme stratejisi de başarıyla sürüyor. Dönem içinde portföye katılan Nassau (Bahamalar) ve Antigua (Antigua & Barbuda) kruvaziyer limanları ile önemli kilometre taşları kaydedildi. Bunun yanı sıra, kruvaziyer turziminde hızlı büyüyeme kaydeden Asya-Pasifik bölgesinde Vietnam’daki Ha Long Kruvaziyer Limanı’nın işletilmesinin alınması ve Singapore’da Marina Bay Cruise Centre’ın işletme süresi uzatılması büyümeyi sürdürdü. Ayrıca içinde bulunduğu ortak girişim Tunus’taki La Goulette Kruvaziyer Limanı'nın işletilmesini aldı. İşkolu 13 ülkede ikisi ticari olmak üzere 21 liman işletiyor.
Temiz enerji işkolunda da önemli hedefler gerçekleştirildi. Portföye katılan ilk güneş enerjisi santrali Mardin’de 10,8 MWp kurulu güç ile Ra Solar olurken, GYH’in ilk yurtdışı güneş santrali 6MWp’lik Barsolar’ın 2020 içinde faaliyete geçmesi planlanıyor. Global Yatırım Holding’in portföyünde bulunan enerji santrallerinin kurulu gücü 100,1 MW’a ulaşırken, kurulu gücünün 46,0 MW’ı temiz ve yenilenebilir enerji oluşturuyor.
CNG’de Naturelgaz SOCAR Turkey LNG’nin yüzde 100’ünü almak üzere hisse satın alım sözleşmesi imzaladı. Ayrıca genel konjonktür ve piyasa koşullarının elverişli olması durumunda 2020 yılında Naturelgaz’ın halka arzı planlanıyor.
Odaklanılan alanların üçüncüsü olan varlık yönetiminde, Global Yatırım Holding’in Centricus ortaklığı sonrasında belirlenen varlık yönetimindeki büyüme stratejisi çerçevesinde ilk adım olarak Actus Portföy Yönetimi ile İstanbul Portföy Yönetimi A.Ş birleşme kararı aldı. Birleşme sonrasında Actus Portföy Yönetimi’nin yüzde 90,1 hissedarı Global Yatırım Holding ile yüzde 9,9 hissedarı Polsan yeni yapıda yüzde 33,25 pay sahibi olacak. Global Yatırım Holding’in ayrıca şirketin yüzde 40 hissesini almak üzere opsiyonu bulunuyor. İmzalanan anlaşma çerçevesinde birleşmenin 2020 yılında tamamlanması bekleniyor. Global Yatırım Holding, birleşme sonrası oluşacak şirketteki çoğunluk hisselerin satın alınması opsiyonunun kullanılması da dâhil olmak üzere sektörde yeni birleşme, satın alma ve stratejik işbirlikleri ile sektördeki varlığını güçlendirmeyi planlıyor.
-
Naturelgaz, SOCAR Türkiye’nin LNG ve CNG dağıtım
operasyonlarını devralıyor
06 Şubat 2020
Türkiye taşımalı doğal gaz pazarının (CNG: Sıkıştırılmış Doğal Gaz / LNG: Sıvılaştırılmış Doğal Gaz) önde gelen oyuncuları arasında yer alan Naturelgaz, SOCAR Turkey LNG’nin yüzde 100’ünü almak üzere hisse satın alım sözleşmesi imzaladı.
Naturelgaz Genel Müdürü Hasan Tahsin Turan, “SOCAR Turkey LNG’nin devralınmasıyla bünyemize 2 adet yeni Endüstriyel CNG dolum tesisi, 8 adet Oto CNG istasyonu katmakla birlikte stratejik hedeflerimiz doğrultusunda sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) alanında da aktif olmak üzere önemli bir adım atıyoruz.” dedi. Hizmet verdikleri toplam 10 Endüstriyel CNG dolum tesisine Ordu ve Denizli tesislerinin de ekleneceğini söyleyen Turan, ticari yüklerin taşınmasında yoğun kullanılan rotalar üzerindeki 8 Oto CNG istasyonunun da ağlarına dâhil olmasıyla birlikte, büyük potansiyeli bulunduğuna inandıkları Oto CNG alanında önemli bir pozisyon kazanacaklarını söyledi.
Türkiye taşımalı doğal gaz pazarının önde gelen oyuncularından Naturelgaz, SOCAR Turkey LNG’nin yüzde 100’ünü almak üzere hisse satın alım sözleşmesi imzaladı. Devralma işlemleri, anlaşma şartlarının yerine getirilmesinin yanı sıra Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu ve Rekabet Kurumu’nun onaylarının ardından tamamlanacak. Hisse devrinin ardından Naturelgaz ve SOCAR Turkey LNG’nin Naturelgaz çatısı altında birleşmesi planlanıyor.
LNG’de de aktif olacağız
Türkiye taşımalı doğal gaz pazarının (CNG/LNG) önde gelen oyuncularından olduklarını ifade eden Naturelgaz Genel Müdürü Hasan Tahsin Turan, “SOCAR Turkey LNG’nin devralınmasıyla birlikte sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) alanında da aktif olacağız” dedi. Halen ana odaklarının fabrikalar, enerji üretim tesisleri, oteller, asfalt üretim tesisleri gibi müşterilerine Endüstriyel CNG dağıtımı yapmak olduğunu hatırlatan Turan, “Aynı zamanda ekonomik veya coğrafi kısıtlamalar nedeniyle doğal gaz boru hattına erişimi olmayan ilçelerdeki yerel gaz dağıtım şirketlerine de CNG ikmali gerçekleştiriyoruz” diye konuştu.Hizmet verilen bölgelere Ordu ve Denizli de katılacak
Mevcut durumda Naturelgaz’ın Türkiye genelindeki 10 Endüstriyel CNG dolum tesisi ile 49 ile hizmet verebildiğini söyleyen Turan, “SOCAR Turkey LNG’nin devralınmasının ardından Ordu ve Denizli tesislerinin de eklenmesi ile birlikte hizmet verebileceğimiz il sayısı 59’a yükselecek’ şeklinde konuştu.8 yeni oto CNG istasyonu
SOCAR Turkey LNG’nin Türkiye’nin ticari yüklerin taşınmasında yoğun kullanılan rotalar üzerinde 8 Oto CNG istasyonunun bulunduğunu ifade eden Turan, “Bu istasyonların ağımıza dâhil olmasıyla birlikte, toplam 11 adet istasyonumuzla büyük potansiyeli bulunduğuna inandığımız ticari taşımacılık sektörüne Oto CNG satışında önemli bir pozisyon kazanmış olacağız” değerlendirmesinde bulundu.Güçlenmiş CNG’ye ek LNG altyapısı
Naturelgaz, satın alma ve birleşme işlemi sonrasında toplam 12 Endüstriyel CNG dolum tesisi, 11 Oto CNG istasyonu, 345 CNG karayolu tankeri ve 67 CNG kompresöründen oluşan bir CNG altyapısı ile hizmet verecek. Ayrıca 44 LNG tankı ve 6 LNG karayolu tankerini altyapısına kazandıracak.
Naturelgaz 2019 yılında 167,0 milyon standart metreküp CNG dağıtımı gerçekleştirdi. SOCAR Turkey LNG’nin 2019’daki CNG ve LNG dağıtımı ise 35,4 milyon standart metreküp şeklinde oldu. -
Global, Malaga Kruvaziyer Limanı’nın çoğunluk
hissesine sahip oldu
24 Ocak 2020
Dünyanın en büyük kruvaziyer liman işletmecisi ve Global Yatırım Holding iştiraki Global Ports Holding, küresel liman ağında bulunan Malaga Kruvaziyer Limanı’ndaki hisse payını artırdı. Şirketin limandaki payı yüzde 49.6’dan yüzde 62’ye yükseldi. Dünyanın en büyük kruvaziyer liman işletmecisi ve Global Yatırım Holding iştiraki Global Ports Holding, mümkün ve kendi takdirince uygun gördüğü durumlarda portföyündeki varlıkların azınlık hisselerini piyasa değeri üzerinden satın alma stratejisine devam ediyor. Global Ports Holding’in ana hissedarı olduğu Creuers del Port de Barcelona SA, Malaga Liman Başkanlığı’nın Malaga Kruvaziyer Limanı’nda sahip olduğu yüzde 20’lik payını 1.5 milyon euro bedelle satın aldı. Satın alma ile birlikte Creuers del Port de Barcelona SA’nın Malaga Kruvaziyer Limanı’ndaki payı yüzde 100’e çıkarken, GPH’nin Malaga Kruvaziyer Limanı’ndaki efektif payı ise yüzde 49.6’dan yüzde 62’ye yükseldi.
-
Naturelgaz, SPK’ya halka arz için esas sözleşme
değişikliği başvurusu yaptı
21 Ocak 2020
Global Yatırım Holding iştiraki Naturelgaz halka arz yolunda. Türkiye taşıma doğalgaz pazarının lider oyuncularından Naturelgaz, esas sözleşmesinde halka arza yönelik değişiklik yapmak için Sermaye Piyasası Kurulu’na (SPK) başvurdu.
Türkiye taşıma doğalgaz pazarının lider oyuncularından Global Yatırım Holding iştiraki Naturelgaz, esas sözleşmesinde halka arza yönelik değişiklik yapmak için Sermaye Piyasası Kurulu’na (SPK) başvurdu. Sıkıştırılmış + sıvılaştırılmış doğal gaz pazarında yaklaşık %20 pazar payı ile sektörde önde gelen şirket; fabrikalar, enerji üretim tesisleri, oteller, asfalt üretim tesisleri gibi endüstriyel ve ticari müşterilere ve aynı zamanda ekonomik veya coğrafi kısıtlamalar nedeniyle doğal gaz boru hattına erişimi olmayan şehirlere/kasabalara (haneler) dökme CNG satışı ve dağıtımı yapmakta. Naturelgaz, Türkiye'deki yüksek CNG dolum kapasiteli tesis ağına, geniş CNG dağıtım filosuna ve büyük CNG stoklama alt yapısına sahip. Naturelgaz CNG alt yapısı 12 CNG tesisi, 4 diğer tedarik istasyonu, 50,200 CNG silindiri ve 47 CNG kompresörlerinden oluşuyor.
Global Yatırım Holding tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamada, “Şirketimizin, yüzde 95,496 oranında bağlı ortaklığı olan Naturelgaz Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin halka arzına yönelik olarak 20.01.2020 tarihinde Naturelgaz Sanayi ve Ticaret A.Ş. Şirket Esas Sözleşmesi'nin Sermaye Piyasası Kanunu ve ilgili mevzuat hükümlerine uygun hale getirilmesi amacıyla Sermaye Piyasası Kurulu'na izin başvurusunda bulunulduğu Naturelgaz Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından Şirketimize bildirilmiştir” denildi.
Taşıma doğalgaz pazarında yaklaşık yüzde 20 pazar payına sahip
Ana istasyon altyapısı ve dökme gaz satış hacmi bakımından Türkiye ve Avrupa'nın önde gelen CNG (Sıkıştırılmış Doğal Gaz) dağıtım şirketlerinden biri olan Naturelgaz, 2018 yılında 138 milyon santimetreküp CNG dağıtımı yaparak, Türkiye'deki boru hattı dışındaki toplam doğal gaz pazarından %16,9 pay aldı. Şirket'in kendi dolum tesislerinin bulunduğu bölgelerdeki pazar payı %25,5 oldu.
2018, Naturelgaz için kuvvetli bir toparlanma aynı zamanda önemli ve devamlılık arz eden mali gelişmeler içeren bir sene oldu. Şirketinin gelirleri spot gaz ticareti hariç yüzde 32,0 artarak 242,1 milyon TL, FAVÖK’ü ise neredeyse dört katına çıkarak 40,0 milyon TL seviyelerinde gerçekleşti. Maliyetlerdeki gerileme ve iki yıl vadeli riskten korunma sözleşmesinin dolması ile daha uygun fiyatlarla alım yapılabilmesi sayesinde FAVÖK marjı 2018 yılında 11 puan artış gösterdi. 2019’da da güçlü performansını devam ettiren Naturelgaz’ın gelirleri yılın ilk 9 ayında yıllık bazda neredeyse iki kat artarak 325,2 milyon TL olarak gerçekleşti. Aynı dönemde gaz işkolu maliyet yönetiminde alınan verimlilik önlemleri ve güçlü gelir artışı ile geçen yıla kıyasla üç kata yakın artışla 82,3 milyon TL FAVÖK açıkladı.
2018’de 800 milyon metreküp büyüklüğünde olan Türkiye taşıma doğalgaz pazarı, ulusal toplam doğalgaz tüketimin yaklaşık yüzde 2'sini oluşturuyor. Bu pazarın başlıca oyuncularından biri olan Naturelgaz, toplam taşıma doğalgaz pazarında yaklaşık yüzde 20 pazar payına sahip. -
Tunus La Goulette Kruvaziyer Limanı’nı işleten
Goulette Shipping Cruise’un satın alma işleminin
tamamlanması
06 Ocak 2020
24.05.2019 tarihli özel durum açıklamamız ile Şirketimizin dolaylı bağlı ortaklığı Global Ports Holding Plc’nin (“GPH”), MSC Cruises S.A. (“MSC”) ile oluşturduğu ortak girişim (joint venture) tarafından Tunus / La Goulette'te bulunan kruvaziyer limanını işleten Goulette Shipping Cruise'un satın alınmasına ilişkin verilen teklifin, Tunus hükümeti tarafından en iyi teklif olarak değerlendirildiğini kamuoyuna bildirmiştik.
GPH’in MSC ile oluşturduğu ortak girişim Goulette Cruise Holding Ltd’in, Goulette Shipping Cruise'u satın alma işleminin tamamlandığı Şirketimize bildirilmiştir.
La Goulette Kruvaziyer Limanı'nın işletilmesine yönelik imtiyaz hakkı, Goulette Shipping Cruise'a 2006 yılında 30 yıllığına ve 20 yıl ilave uzatma hakkı ile verilmiştir. 2010 yılında yaklaşık 900 bin yolcu ağırlayan La Goulette Kruvaziyer Limanı, 2011-2014 arasında yılda ortalama 441 bin yolcu ağırlamıştır.