-
Global Yatırım Holding ilk dokuz aylık dönemde net
karını yüzde 102 artırdı
08 Kasım 2023
GELİRİ YÜZDE 38, FAVÖK’Ü YÜZDE 58 YÜKSELDİ
Global Yatırım Holding ilk dokuz aylık dönemde net karını yüzde 102 artırdı
Çeşitli iş kollarında yatırımlarıyla 4 kıta ve 17 ülkede faaliyet gösteren Global Yatırım Holding’in (GYH) 2023 yılı üçüncü çeyreğine ilişkin konsolide gelirleri, bir önceki yılın aynı dönemine göre IFRIC 12 etkisi hariç tutulduğunda yaklaşık yüzde 38 artarak 4.6 milyar TL’den 6.4 milyar TL’ye ulaştı. Holding’in konsolide FAVÖK’ü de aynı dönemde yüzde 58 artarak 2.6 milyar TL seviyesine ulaştı. Grubun konsolide net karı ise yüzde 102’lik artışla 530,2 milyon TL oldu. FAVÖK artışı, gelirdeki artıştan daha da güçlü oldu. Böylece marjda bir genişleme elde edildi. Bu sonuçlarda başta liman ve finans olmak üzere tüm iş kollarının güçlü performansları etkili oldu.
Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Mehmet Kutman, “Belirsiz koşullarda ve sınırlı öngörüyle faaliyet göstermenin zorluklarına rağmen, olumlu sonuçlar elde etmeye devam ettik. 2023'ün ilk dokuz ayında, geçen yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında etkileyici net kar, gelir ve EBITDA rakamlarına sahip olduğumuzu gururla ifade edebilirim. Mevcut düzeydeki kararlılık ve performansımızı sürdürerek, yılın son çeyreğinde daha da başarılı sonuçlar elde edeceğimize inanıyorum” dedi.
GYH Mali İşler Grup Başkanı Ferdağ Ildır ise, “Karlılık, başta kruvaziyer liman işletmeleri ve menkul kıymet & varlık yönetimi iş kollarının planlananın üzerinde performans göstermelerinin nedeniyle önemli oranda artmıştır. Sonuç olarak, Holding Net Borç / FAVÖK oranı, 30.09.2023 itibarıyla konsolide bazda en yüksek olduğu dönemlerden biri olan 2021 Yılı sonundaki 11.6x'den 4.0x seviyesine gelmiştir” diye konuştu.
Çeşitli iş kollarında yatırımlarıyla 4 kıta ve 17 ülkede faaliyet gösteren Global Yatırım Holding (GYH), 2023 yılı üçüncü çeyreğine ilişkin finansal sonuçlarını açıkladı. Grup, bu yılın ilk 9 ayında geçen yılın aynı dönemine göre konsolide net karını 262,2 milyon TL’den 530,2 milyon TL’ye çıkardı. Global Yatırım Holding’in IFRIC 12 etkisi hariç toplam konsolide gelirleri 2023’ün ilk 9 ayında geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 38 artarak 4.6 milyar TL’den 6.4 milyar TL’ye ulaştı. Holding’in konsolide FAVÖK’ü de 2023’ün ilk 9 ayında geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 58 artarak 2.6 milyar TL seviyesine ulaştı. FAVÖK artışı, gelirdeki artıştan daha da güçlü oldu. Böylece marjda bir genişleme elde edildi.Bu artışlarda başta liman ve finans olmak üzere iş kollarının güçlü performansları etkili oldu.
Grubun yılın ilk 9 ayında elde ettiği 530,2 milyon TL’lik konsolide net kar rakamının içerisinde 755,4mn TL’si amortisman gideri ve 68,1mn TL’si kur farkı gideri olmak üzere toplamda 823,5mn TL’lik nakit çıkışı gerektirmeyen giderler yer aldı.
Amortisman giderleri, Türk Lirası'nın rezerv para birimleri karşısında değer kaybetmesinin etkisiyle 2022’nin ilk 9 ayındaki 529,4 milyon TL’den 2023’de 755,4 milyon TL seviyesine yükseldi.
Grubun net faiz gideri de 2022’nin ilk 9 ayındaki 347,8mn TL seviyesinden, 2023’de 501,9 milyon TL seviyesine yükseldi. Bu yükselişte en önemli etkenler LIBOR artışı ve TL`nin yabancı para birimleri karşısında değer kaybı oldu.
‘100 yıllık mirası yaşatma sorumluluğunu taşıyoruz’
Zorlayıcı makroekonomik koşullara rağmen yılın ilk dokuz ayında başarılı bir performans sergilediklerini anlatan Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Mehmet Kutman, “Cumhuriyetimizin 100. yılını kutladığımız, tarihin bu anlamlı noktasında başta ulu önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, cumhuriyetimizin kurucularını, saygı, minnet ve özlemle anıyoruz. Cumhuriyetimizi gelecek 100. yıllara nice başarılarla, hep birlikte taşıyacak olmanın heyecanını hissediyoruz. Ulu Önderimizin bize miras bıraktığı yolda kararlılıkla yürümeye devam ederken, bu mirası yaşatma sorumluluğunu yüreklerimizde taşıyoruz” dedi.‘Etkileyici net kar, gelir ve EBITDA rakamlarına sahibiz’
Küresel ekonomi için jeopolitik risklerin ciddi bir şekilde arttığına dikkat çeken Kutman, “Birçok ülke, tarihsel trendlerin üzerinde, yüksek enflasyonla mücadele ediyor ve bu durum da sıkı para politikalarının sürdürülmesine yol açıyor. Bu süre zarfında, belirsiz koşullarda ve sınırlı öngörüyle faaliyet göstermenin zorluklarına rağmen, olumlu sonuçlar elde etmeye devam ettik. 2023'ün ilk dokuz ayında, geçen yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında etkileyici net kar, gelir ve EBITDA rakamlarına sahip olduğumuzu gururla ifade edebilirim. Mevcut düzeydeki kararlılık ve performansımızı sürdürerek, yılın son çeyreğinde daha da başarılı sonuçlar elde edeceğimize inanıyorum. Tüm çalışanlarımıza, paydaşlarımıza, iş ortaklarımıza bu vesile ile teşekkür ediyorum” diye konuştu.‘Limanlarda güçlü talep devam ediyor, doluluk oranları %110’un üzerinde’
Üçüncü çeyrek boyunca kruvaziyer turizmine olan güçlü talep sürerken; rezervasyonların 2019 seviyelerinin önemli ölçüde üzerinde seyretmeye devam ettiğini vurgulayan Kutman, şöyle devam etti: “Kruvaziyer turizmine olan güçlü talep 3. çeyrekte de güç kazamaya devam etti; gemilerin doluluk oranları 2. çeyrekte yüzde 95- yüzde 109 bandında iken; 3. çeyrekte yüzde 110- yüzde 115 bandına yükseldi. GPH özelinde baktığımızda, limanlarımıza gelen gemilerin ortalama doluluk oranı Ağustos 2023`te yüzde 115 olarak gerçekleşti. 2024 yılına ilişkin talep de hızla artmaya devam ediyor. Limanlarımıza Nisan 2023- Mart 2024 dönemi için 11.8 milyonun üzerinde yolcunun gelmesini bekliyoruz. Cruise Industry News'e göre, 2027'nin sonuna kadar kruvaziyer sektöründeki yolcu kapasitesinin, Covid öncesi seviyelerden yüzde 45 büyüme oranıyla 40 milyonun üzerine çıkması öngörülüyor.”Tahvil ihracı son yılların en düşük faizli borçlanması oldu
Global Ports Holding’in 330 milyon ABD dolar tutarında, yüzde 7,87 sabit kupon faizli tahvil ihracı gerçekleştirdiğini hatırlatan Kutman, “Söz konusu tahvil ihracı, iki uluslararası derecelendirme kuruluşundan yatırım yapılabilir kredi notu aldı. Dünyanın en önde gelen birkaç sigorta ve varlık yönetim kuruluşunun katıldığı tahvil ihracı, Türkiye'de doğan bir şirketin son dönemlerdeki en düşük faizli ve uzun vadeli borçlanma işlemlerinden biri oldu. Elde edilen kaynağın büyük bir kısmı Sixth Street ile olan teminatlı kredi borçlanmasının vadesinden yaklaşık 3 yıl önce erken kapatılmasında kullanıldı. Kalan kısmı ise özellikle Karayipler bölgesindeki liman portföyünün genişletilmesi ve geliştirilmesine ilişkin yatırımlarının finansmanında kullanılacak” ifadelerini kullandı.Zorlu piyasa koşullarına rağmen Naturelgaz’ın, pazarda öncü konumunu koruyamaya devam ettiğini kaydeden Kutman, şirketin 2023’ün ilk dokuz ayında hem kapasite artırıcı hem de maliyet azaltıcı yatırımlara odaklanarak, bu yatırımlar için yaklaşık 230 milyon TL harcama gerçekleştirdiğini vurguladı
Consus Enerji’nin ise Ağustos ayında 2,05 MW kurulu güçteki ilk dağıtık güneş santralinin işletmeye alınmasıyla birlikte toplam kurulu gücünün 96,2 MW’a çıktığını anlatan Mehmet Kutman, “Ayrıca, 14.8 MW’lık güneş santraline (hibrit ve dağıtık) ilişkin yatırım süreçleri devam etmekte. Bunun yanı sıra, bir kamu kurumu ile gelir paylaşım modeli kapsamında 2,30 MWp kapasitedeki ve yurtiçinde yerleşik bir sanayi firması ile 1 MWp kapasitedeki GES’lerin yatırım süreçlerine devam ediliyor” dedi.
‘Net Borç / FAVÖK 11.6x’den 4.0x’e düştü’
GYH Mali İşler ve Finansman’dan sorumlu Grup Direktörü Ferdağ Ildır ise, “Holding, 2021 yılından bu yana, borç yükünü azaltmak için önemli adımlar atıyor. Son iki yılda, döviz cinsinden hesaplandığında, holding solo borcu neredeyse yarı yarıya azaldı. Aynı zamanda karlılık, başta kruvaziyer liman işletmeleri ve menkul kıymet & varlık yönetimi iş kollarının planlananın üzerinde performans göstermelerinin nedeniyle önemli oranda artmıştır. Sonuç olarak, Holding Net Borç / FAVÖK oranı, 30.09.2023 itibarıyla konsolide bazda en yüksek olduğu dönemlerden biri olan 2021 yılı sonundaki 11.6x'den 4.0x seviyesine geldi” dedi.Limanlarda gelir 2.6 milyar TL’yi aştı
Liman işletmeciliği iş kolunda (IFRIC -12 etkisi hariç) gelirler, 2023’ün ilk 9 ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 118’lik artışla 2 milyar 654 milyon TL seviyesine yükseldi. FAVÖK ise aynı dönemde yüzde 133 artışla 1 milyar 716 milyon TL olarak gerçekleşti.Global Ports Holding’in (GPH) portföyündeki limanlarına gelen kruvaziyer gemilerinin ortalama doluluk oranı Ağustos 2023’te yüzde 115’e ulaştı. Eylül 2023'te GPH limanlarına gelen gemi sayısı 2022 yılı Eylül ayının yüzde 16 üzerinde gerçekleşirken, yolcu hareketleri de 2023 yılı Eylül ayında 2022 Eylül seviyesinin yüzde 31 üzerinde gerçekleşti.
Naturelgaz’da 184,4 milyon TL net nakit fazlası
Naturelgaz’ın satış hacmi yılın ilk 9 ayında yüzde 6 artışla 173 milyon sm3’e ulaştı. Şehir Gazı iş kolu satış hacmi, 2023’ün ilk dokuz ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 67 artışla 74,2mn Sm3 oldu. Naturelgaz’ın gelirleri, 2023’ün ilk dokuz ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12 oranında düşerek 2.1 milyar TL olarak gerçekleşti. Şirketin brüt karı ise aynı dönemde yüzde 35 azalarak 425,9 milyon TL olurken; FAVÖK de aynı dönemde yüzde 40 oranında daralarak 363,9 milyon TL seviyesinde gerçekleşti.Gelirler, brüt karlılık ve FAVÖK’ü baskılayan en önemli etkenler enflasyonist piyasa koşullarına bağlı olarak lojistik ve elektrik giderleri ile faaliyet giderlerindeki artış oldu. Sektör dinamikleri gereği, maliyet artışlarının müşteri fiyatlarına yansıması eş zamanlı olmuyor, sonraki dönemlere sarkıyor. Bu nedenle şirket bu maliyetleri bir süre müşteriye yansıtmadan, üstlenmek zorunda kalıyor.
Naturelgaz’ın bu yılki önemli bir odağı maliyetleri azaltıcı ve kapasiteyi arttırıcı yatırımlar oluyor. Bu amaçla şirket, yılın ilk dokuz ayında tamamını özkaynaklarından karşılayarak yaklaşık 230 milyon TL’lik bir yatırım harcaması yaptı. Şirket, Endüstriyel CNG tesisi açılışları, çekici alımları ve GES yatırımları ile lojistik ve elektrik giderlerini azaltmayı planlıyor. Diğer taraftan, basınç düşürme ekipmanlarının üretim tesisi yatırımı ile de müşteri sahalarında kullanılan ekipmanların verimliliğinin arttırılması hedefleniyor.
Karlılığı sınırlayan diğer bir faktör de yatırımların amortisman giderlerindeki artış oldu.
Özkaynaklardan karşılanan yatırım harcamaları ve Nisan 2023 tarihinde yapılan 350 milyon TL temettü ödemesine rağmen Naturelgaz’ın 30 Eylül 2023 itibarıyla 184,4 milyon TL net nakit fazlası bulunuyor.
Elektrik üretiminde tavan fiyat FAVÖK’ü sınırladı
Ko/tri-jenerasyon ile biyokütle ve güneş kaynaklı yenilenebilir enerji üretimini içeren elektrik üretimi iş kolunun gelirleri, 2023’ün ilk dokuz ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 44 artışla 645,5 milyon TL’ye ulaştı. FAVÖK ise 2023’ün ilk dokuz ayında yıllık bazda yüzde 4 artışla 171 milyon TL seviyesinde gerçekleşti. FAVÖK’ün sınırlı artışında, döviz kurundaki artışın TL bazlı maliyetlerdeki artış oranına kıyasla düşük kalması ve devam eden tavan fiyat uygulamaları kaynaklı elektrik fiyatlarındaki sınırlamalar etkili olmuştur.Madende yurt içinde talep güçleniyor
Maden iş kolu, Avrupa pazarlarında resesyona bağlı olarak talepte yaşanan daralma sonucu, yurt içi pazarda gerçekleşen daha güçlü talebe rağmen 2023’ün ilk dokuz ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 38’lik azalışla 266.172 ton satış hacmi gerçekleştirdi. Maden iş kolu, İspanya, İtalya ve Mısır başta olmak üzere dünyaya 184 bin 955 ton feldspat ihraç ederken, yurt içi satış hacmi 81.217 ton olarak gerçekleşti.Maden iş kolunun gelirleri 2023’ün ilk dokuz ayında 267,7mn TL seviyesinde gerçekleşti. FAVÖK 2023’ün ilk dokuz ayında bir önceki senenin aynı dönemine göre yüzde 35 azalışla 59,9 milyon TL seviyesinde gerçekleşti. FAVÖK’teki gerileme satış hacmindeki daralmanın yanısıra, enflasyon ve diğer etkenlere bağlı TL bazlı üretim maliyetlerindeki artışın döviz kurlarındaki artıştan daha yüksek olması ve bunun operasyonel kar marjları üzerinde yarattığı olumsuz etkiye bağlı olarak gerçekleşti.
Gayrimenkulde gelirler 89,1 milyon TL’ye ulaştı
Gayrimenkul iş kolu, 2023’ün ilk dokuz ayında gelirlerinde 38 milyon TL, FAVÖK’te ise 16,3 milyon TL artış kaydetti; gelirler 89,1 milyon TL, FAVÖK ise 41,5 milyon TL seviyesinde gerçekleşti. Operasyonel performanstaki iyileşme yüksek FAVÖK üreten kiralama operasyonlarının artan katkısına bağlı olarak gerçekleşti.Menkul kıymet&Portföy yönetiminde yüzde 317’lik FAVÖK artışı
Menkul kıymet&Portföy yönetimi iş kolu gelirleri, 2023’ün ilk dokuz ayında işlem hacmindeki artış ve yönetilen portföy büyüklüğündeki artışların etkisiyle yüzde 147 artarak 581,1 milyon TL seviyesinde gerçekleşti; FAVÖK ise yıllık bazda yüzde 317 artışla 289,5 milyon TL olarak gerçekleşti. -
Global Ports Holding yatırım yapılabilir notu ile
son dönemlerdeki en düşük faizli ve uzun vadeli
borçlanma işlemlerinden birini gerçekleştirdi
29 Eylül 2023
Dünyanın en büyük kruvaziyer liman işletmecisi ve Global Yatırım Holding iştiraki Global Ports Holding (GPH), 330 milyon ABD dolar tutarında, %7,87 sabit kupon faizli tahvil ihracı gerçekleştirdi. Söz konusu tahvil ihracı, iki uluslararası derecelendirme kuruluşundan yatırım yapılabilir kredi notu aldı. Dünyanın en önde gelen birkaç sigorta ve varlık yönetim kuruluşunun katıldığı tahvil ihracı, Türkiye'de doğan bir şirketin son dönemlerdeki en düşük faizli ve uzun vadeli borçlanma işlemlerinden biri oldu. Elde edilen kaynağın büyük bir kısmı Sixth Street ile olan teminatlı kredi borçlanmasının vadesinden yaklaşık 3 yıl önce erken kapatılmasında kullanıldı. Kalan kısmı ise özellikle Karayipler bölgesindeki liman portföyünün genişletilmesi ve geliştirilmesine ilişkin yatırımlarının finansmanında kullanılacak.
Global Ports Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Mehmet Kutman, “İki derecelendirme kuruluşunun vermis olduğu yatırım yapılabilir kredi derecelendirme notu, Global Ports Holding’in iş modeli ve stratejisinin uluslarasası düzeyde doğruluğunu güçlü bir şekilde teyit ediyor. Tahvil ihracı ile elde ettiğimiz kaynakları işimizi büyütmeye devam etmek için de kullanacağız” dedi.
Dünyanın en büyük kruvaziyer liman işletmecisi ve Global Yatırım Holding iştiraki Global Ports Holding (GPH), güçlü finansal yapısı ve sürdürülebilir büyümesi ile yeni bir tahvil ihracını başarılı şekilde gerçekleştirdi. Global Ports Holding’in 330 milyon dolar tutarında, yıllık yüzde 7,87 sabit kupon faizli yeni tahvil ihracı, uluslararası sigorta ve varlık yönetim kuruluşlarından oluşan sınırlı sayıdaki yatırımcılara tahsisli satış yöntemiyle tamamlandı.
Global Ports Holding’in 330 milyon ABD Doları tutarındaki bu ihracına iki uluslararası derecelendirme kuruluşu yatırım yapılabilir kredi derecelendirme notu verdi. Sağlanan finansmanın toplam vadesi 17 yıl, ağırlıklı ortalama vadesi ise yaklaşık 13 yıl olacak. Dünyanın en önde gelen sigorta ve varlık yönetim kuruluşlarının katıldığı bu tahvil ihracı, Türkiye'de doğan bir şirketin son dönemlerdeki en düşük faizli ve uzun vadeli borçlanma işlemlerinden biri oldu.
Liman portföyünü genişletecek
İhraçtan elde edilen fonların büyük bir kısmı, Sixth Street ile olan teminatlı kredi borçlanmasının faiz ve erken ödeme ücretleri dahil tamamen geri ödenerek vadesinden önce kapatılmasında kullanıldı. Geriye kalan kısmı ise, Global Ports Holding’in özellikle Karayipler bölgesindeki liman portföyünün genişletilmesi ve geliştirilmesine ilişkin yatırımlarının finansmanında kullanılacak.Global Ports Holding, söz konusu işlem ile hem faiz giderlerinde önemli bir tasarruf hem de uzun vadeli bir fonlama yapısı sağlamanın yanısıra yakın gelecekteki büyüme projelerinin finansmanını da güvence altına almış oldu.
‘İş modelimiz ve stratejimizin mükemmelliğini teyit ediyor’
Uluslararası kurumsal yatırımcılardan sağlanan bu finansmandan memnun olduğunu ifade eden Global Ports Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Mehmet Kutman, “İki derecelendirme kuruluşunun bu işlem için verdiği yatırım yapılabilir kredi derecelendirme notu, Global Ports Holding’in iş modeli ve stratejisininin ne kadar doğru olduğunu güçlü bir şekilde teyit ediyor. Tahvil ihracı ile elde ettiğimiz kaynağın bir kısmını işimizi büyütmeye devam etmek için kullanacağız. Bu finansman işlemi, faiz maliyetlerimizi önemli ölçüde düşürüyor, borcumuzun vade profilini önemli ölçüde uzatıyor ve yeni liman genişletme projelerine planladığımız yatırımın finansmanına önemli bir katkı sağlıyor. Bu kaynağı Karayipler bölgesindeki liman portföyümüzün genişletilmesi ve geliştirilmesine ilişkin yatırımlarının finansmanında kullanacağız “ dedi.'Karlılığımızın artmasına ve yeni yatırımlarımızı finanse etmemize destek olacak'
Tahvil ihracının yatırım yapılabilir kredi notu almasının iş modelinin gücünün bir kanıtı olduğunu söyleyen Global Ports Holding Mali İşler Direktörü Jan Fomferra, "Önde gelen uluslararası derecelendirme kuruluşlarından alınan bu not, farklı ülkelerdeki büyüme fırsatlarımızı çok uygun şartlarla finanse etme olanaklarını da destekleyecek. Diğer taraftan, bu işlem ile faiz giderlerimizde sağlayacağımız ciddi azalış, yıllık 15 milyon’a yaklaşan toplam yolcu sayısı ile önceki dönemlere göre büyük oranda artmakta olan karlılığımıza da ek katkı sağlayacak." dedi. -
Global Ports Holding, Avrupa kruvaziyer turizminin
kalbine giriyor
07 Eylül 2023
ALMANYA’DAKİ İLK LİMANINI PORTFÖYÜNE EKLEYECEK
Global Yatırım Holding bağlı kuruluşu ve dünyanın en büyük kruvaziyer liman işletmecisi Global Ports Holding (GPH), Seatrade Europe Fuarı’nda Kuzey Denizi’nin en önemli limanlarından biri olan Bremerhaven’ı portföyüne eklediğini açıkladı. Global Ports Holding, Bremenports ile imzaladığı anlaşma kapsamında Bremenhaven Kruvaziyer Limanı’nı 5 yıl uzatma opsiyonuyla birlikte 10 yıl süreyle işletecek. Şirket, mevcut operatörle olan anlaşmasının sona ereceği 2025 takvim yılının ilk çeyreğinde limanın operasyonlarını devralmayı planlıyor. Global Ports Holding böylece Avrupalı kruvaziyer yolcuları arasında ilk sırada yer alan Almanya’daki ilk limanını portföyüne ekleyecek.
Seatrade Europe Fuarı’ndaki standında 14 ülkeden 27 limanını tanıtan Global Ports Holding, Bremenhaven Kruvaziyer Limanı’nın da 2022 yılında yüzde 90’ından fazlasının ana liman yolcusu olmak üzere 230 binden fazla yolcu ağırladığını duyurdu.
Global Yatırım Holding’in iştiraki ve dünyanın en büyük kruvaziyer liman işletmecisi Global Ports Holding (GPH), Kuzey Denizi’nin en önemli kruvaziyer limanlarından olan Bremerhaven’ı portföyüne eklediğini açıkladı. Almanya’nın Hamburg şehrinde düzenlenen Seatrade Europa Fuarı’nda yeni anlaşmayı duyuran Global Ports Holding, Bremenports ile imzaladığı anlaşma kapsamında Bremenhaven Kruvaziyer Limanı’nı 5 yıl uzatma opsiyonuyla birlikte 10 yıl süreyle işleteceğini ifade etti.
Yerel yetkililer tarafından multimilyon euroluk yatırım sürecinin devam ettiği Bremerhaven Kruvaziyer Limanı’nda, bu yatırım tamamlandığında limandaki bağlama tesisleri genişletilerek limanın yolcu kapasitesi artırılacak. Bremerhaven Kruvaziyer Limanı 2022 yılında yüzde 90’ı ana liman yolcusu olmak üzere 230 binden fazla yolcuyu ağırlamıştı. Liman, İskandinavya ve Baltık Denizi güzergahları için ideal bir konuma sahip.
Fuarda yeni liman imkanlarını gözden geçirecek
Almanya’nın Hamburg şehrinde düzenlenen Seatrade Europe Fuarı’na katılan Global Ports Holding, buradaki standından 14 ülkeden 27 limanını tanıtıyor. Fuarın ana sponsorlarından olan Global Ports Holding, 8 Eylül’e kadar sürecek fuar süresince düzenlenecek konferanslar ile sektörün gelecek dönem hedeflerini şekillendirecek. Fuar kapsamında Ege Port Kuşadası Genel Müdürü ve Global Ports Holding Doğu Akdeniz Bölge Direktörü Aziz Güngör ‘Biniş ve Güvenlik Teknolojisi Nasıl Geliştirilir?’ başlıklı konferansta konuşmacıları arasında yer alıyor. Barcelona Kruvaziyer Limanı Genel Müdürü ve Global Ports Holding Batı Akdeniz ve Asya Bölge Direktörü Javier Rodriguez ise ‘Liman Operasyonlarını Kolaylaştırma: Gemiler ve Limanlar için Verimliliği En Üst Düzeye Çıkarma’ başlıklı konferansta bir konuşma yapacak. Global Ports Holding Pazarlama Direktörü Ceylan Erzi Yaman da ‘Kruvaziyer Turizminin Toplumlardaki Mirası: Kruvaziyerin Geride Bıraktıkları’ başlıklı konferansta yer alacak.Fuar süresince sektör paydaşları ile birebir görüşmeler gerçekleştirecek olan Global Ports Holding, yeni liman imkanlarını da gözden geçirecek.
-
Global Yatırım Holding ilk yarıda net karını yüzde
284 artırdı
17 Ağustos 2023
GELİRİ YÜZDE 54, FAVÖK’Ü YÜZDE 75 YÜKSELDİ
Çeşitli iş kollarında yatırımlarıyla 4 kıta ve 14 ülkede faaliyet gösteren Global Yatırım Holding’in (GYH) 2023 yılı ilk yarısına ilişkin konsolide gelirleri, bir önceki yılın aynı dönemine göre IFRIC 12 etkisi hariç tutulduğunda yaklaşık yüzde 54 yartarak 2.4 milyar TL’den 3,7 milyar TL’ye ulaştı. Holding’in konsolide FAVÖK’ü de aynı dönemde yüzde 75 artarak 1.25 milyar TL seviyesine ulaştı. Grubun konsolide net karı ise yüzde 284’lük artışla 312,6 milyon TL oldu. Gelir, FAVÖK ve Net Kar artışı enflasyonun ve kur artışının oldukça üzerinde gerçekleşti. Bu sonuçlarda başta liman olmak üzere tüm iş kollarının güçlü performansları etkili oldu.
Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Mehmet Kutman, Enflasyonist ortam ve dalgalı piyasa koşullarına rağmen, yılın ilk yarısında tüm iş kollarımızda iyi bir performans sergilediklerini anlatarak, “Gelir ve FAVÖK artışı, enflasyonun ve kur artışının oldukça üzerinde gerçekleşti. FAVÖK artışı, Gelirdeki artıştan daha da güçlüydü. Böylece marjda bir genişleme elde ettik. Grup olarak, aynı kararlılık ve performansla yılın ikinci yarısında daha iyi sonuçlar elde edeceğimize inanıyorum” dedi.
GYH Mali İşler Grup Başkanı Ferdağ Ildır ise, “Bilindiği üzere, son iki yıl içinde Liman iş kolumuz, takip ettikleri projeleri (M&A aktiviteleri) finanse etmek amacıyla grubumuzdan uzun vadeli finansman desteği almıştı. Bu nedenle oluşan borcu azaltma ve GPH'deki hisse payımızı artırma amacıyla Temmuz 2023’te GPH'de bir sermaye artışı gerçekleştirdik. Sonuç olarak, mevcut 63,55’lik hisse payımızı %66,3’e çıkarmış olduk. Ayrıca, Holding olarak, 25 Temmuz’ da gerçekleştirdiğimiz genel kurulumuzda bu yıl sonuna kadar temettü dağıtacağımız karara bağlandı.” diye konuştu.
Çeşitli iş kollarında yatırımlarıyla 4 kıta ve 14 ülkede faaliyet gösteren Global Yatırım Holding (GYH), 2023 yılı ilk yarısına ilişkin finansal sonuçlarını açıkladı. Grup, bu yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre konsolide net karını 81,3 milyon TL’den 312,6 milyon TL’ye çıkardı. Global Yatırım Holding’in IFRIC 12 etkisi hariç toplam konsolide gelirleri 2023’ün ilk altı ayında geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 54 artarak 2.4 milyar TL’den 3,7 milyar TL’ye ulaştı. Gelir artışı enflasyonun ve kur artışının oldukça üzerinde gerçekleşti. Holding’in konsolide FAVÖK’ü de 2023’ün ilk altı ayında geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 75 artarak 1.25 milyar TL seviyesine ulaştı. Bu artışlarda başta liman ve finans olmak üzere iş kollarının güçlü performansları etkili oldu.
Grubun yılın ilk 6 ayında elde ettiği 312,6 milyon TL’lik konsolide net kar rakamının içerisinde 465 milyon TL’si amortisman gideri ve 23,1 milyon TL’si kur farkı gideri olmak üzere toplamda 488,1 milyon TL’lik nakit çıkışı gerektirmeyen giderler yer aldı.
Amortisman giderleri, Türk Lirası'nın rezerv para birimleri karşısında değer kaybetmesinin etkisiyle bu yılın ilk 6 ayında geçen yılın aynı dönemine kıyasla 339,4 milyon TL’den, 465 milyon TL seviyesine yükseldi.
Grubun net faiz gideri 171,4 milyon TL seviyesinden, 227,5 milyon TL seviyesine yükseldi. Bu yükselişte en önemli etkenler LIBOR artışı ve TL`nin yabancı para birimleri karşısında değer kaybı oldu.
Net Borç / FAVÖK çarpanı 3.9x olarak gerçekleşti
Holding konsolide net borcu yılın ilk yarısında 661,4milyon USD (17,1 milyar TL) olarak gerçekleşti. Bu arada, GYH hariç, operasyonel bölümlerin konsolide brüt borcu 692,6 milyon USD olarak gerçekleşti. (Liman bölümü: 611,2 milyon USD).Konsolide Net Borç / FAVÖK çarpanı, yılın ilk yarısında 3.9x olarak gerçekleşti. Nassau’nun uzun vadeli borcu hariç tutulduğunda Net Borç /FAVÖK çarpanı 2023 ilk yarı yıl sonunda 3.0x seviyesinde bulunuyor. Liman işkolunu tamamı hariç tutulduğunda ise Net Borç/FAVÖK çarpanı ilk yarı yıl sonunda 1.4x olarak gerçekleşti.
Enflasyonun ve kur artşının üstünde performans
Enflasyonist ortam ve dalgalı piyasa koşullarına rağmen, yılın ilk yarısında tüm iş kollarımızda iyi bir performans sergilediklerini anlatan Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Mehmet Kutman, “2023'ün ilk 6 ayında Net Kar, Gelir ve FAVÖK büyümesinde geçen yılın aynı dönemine göre güçlü bir performans elde ettik. Gelir ve EBITDA artışı, enflasyonun ve kur artışının oldukça üzerinde gerçekleşti. Grup olarak, aynı kararlılık ve performansla yılın ikinci yarısında daha iyi sonuçlar elde edeceğimize inanıyorum” dedi.Ege Port Kuşadası’nda işletme hakkı süresi uzatıldı
2023’ün ikinci çeyreğinde iki iyi haberler olduğunu kaydeden Kutman, “İlk olarak, Karayipler'de yer alan St. Lucia Limanı'nın kruvaziyer operasyonlarının 30 yıl süre ile (10 yıl uzatma opsiyonu ile) işletilmesine ilişkin olarak St. Lucia hükümeti ile bir imtiyaz sözleşmesi imzaladık. Bu anlaşma, GPH'nin Karayipler'deki stratejik hedeflerine yönelik önemli bir adım. Ayrıca, Ege Port, Kuşadası Kruvaziyer Limanı’nın işletme hakkı süresini Temmuz 2052’ye kadar uzattık. Önceki durumda Temmuz 2033’te sona eriyordu. Peşin imtiyaz bedelini, Ege Port'ta yapılan sermaye artırımı ile finanse ettik. Ege Port’ta sermaye artışı ile payımızı yüzde 90,5'e yükselttik” dedi.Kutman, diğer önemli bir gelişme olarak Nassau Cruise Port’un Haziran 2020’de ihraç edilmiş olan tahvilinin yeniden itfasının tamamlandığını kaydetti. Refinansman sonrasında; borç tutarının, anaparanın nominal olarak 145 milyon ABD doları seviyesine yükseldiğini belirten Kutman, sabit kupon faizinin yüzde 8’den yüzde 6’ya düşerek, yıllık faiz ödemesinin 2 milyon dolar azaldığını açıkladı.
Kruvaziyerde rezervasyonlar artıyor
Kruvaziyer turizmine olan güçlü talep sürerken; rezervasyon hacimlerinin 2023 ve 2024 için ivme kazanmaya devam ettiğini ifade eden Mehmet Kutman, şöyle devam etti: “Büyük kruvaziyer şirketleri 2023 yılı için rekor seviyede rezervasyon aldıklarını açıkladılar. Önümüzdeki yıl yeni kruvaziyer gemilerinin planlanan lansmanları, küresel kruvaziyer filolarındaki kapasitenin 2024'te tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşacağı anlamına gelmekte. 2023'ün ikinci çeyreğinde, kruvaziyer talebi yine oldukça güçlüydü. Gerek 2023 gerekse 2024 için alınan rezervasyonlar daha da artmaya devam etti. GPH özelinde baktığımızda, limanlarımıza gelen gemilerin ortalama doluluk oranı ise, Haziran 2023`te yüzde 109 gibi rekor sayılabilecek düzeyde gerçekleşti. Limanlarımıza Nisan 2023- Mart 2024 dönemi için 11.8 milyonun üzerinde yolcunun gelmesini bekliyoruz. 2027'nin sonuna kadar ise kruvaziyer sektöründeki yolcu kapasitesinin, Covid öncesi seviyelerden yüzde 45 büyüme oranıyla 40 milyonun üzerine çıkması öngörülüyor.”‘Holding olarak temettü dağıtacağız’
GYH Mali İşler ve Finansman’dan sorumlu Grup Direktörü Ferdağ Ildır ise, “Bilindiği üzere, son iki yıl içinde Liman iş kolumuz, takip ettikleri projeleri (M&A aktiviteleri) finanse etmek amacıyla grubumuzdan uzun vadeli finansman desteği almıştı. Bu nedenle oluşan borcu azaltma ve GPH'deki hisse payımızı artırma amacıyla Temmuz 2023’te GPH'de bir sermaye artışı gerçekleştirdik. Sonuç olarak, mevcut 63,55’lik hisse payımızı %66,3’e çıkarmış olduk. Ayrıca, Holding olarak, 25 Temmuz’ da gerçekleştirdiğimiz genel kurulumuzda bu yıl sonuna kadar temettü dağıtacağımız karara bağlandı.” diye konuştu.Limanlarda gelir ve FAVÖK artışı hız kazandı
Liman işletmeciliği iş kolunda (IFRIC -12 etkisi hariç) gelirler, 2023’ün ilk yarısında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 125’lik artışla 1 milyar 320 milyon TL seviyesine yükseldi. FAVÖK ise aynı dönemde yüzde 173 artışla 816,5mn TL olarak gerçekleşti.Global Ports Holding’in (GPH) portföyündeki limanlarına gelen kruvaziyer gemilerinin ortalama doluluk oranı Haziran 2023’te yüzde 109’a ulaştı. Temmuz 2023’te ise GPH limanlarına gelen gemi sayısı 2022 yılının aynı ayına göre yüzde 14, yolcu sayısı ise yüzde 48 daha fazla oldu. Doluluk oranlarının normalize olması paralelinde Gelir ve FAVÖK artışı hız kazanmaya devam etti. Ayrıca, yan gelirlerin de geçen yıla göre artması, Nassau gibi yeni yatırımların devreye girmesi hem gelir artışında hem FAVÖK marjının yükselmesinde önemli rol oynadı
Naturelgazın bu yılki önemli bir odağı maliyetleri azaltıcı ve kapasiteyi arttırıcı yatırımlar Naturelgaz yılın ilk yarısında satış hacmini yüzde 11 artırarak 128 milyon sm3’e çıkardı. Şirketin Şehir Gazı iş kolu satış hacmi, 2023’ün ilk altı ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 67 artışla 69,8mn Sm3 oldu. Gelirler, 2023’ün ilk altı ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18 oranında artarak 1 milyar 458 milyon TL'ye ulaştı. Brüt kar 2023’ün ilk altı ayında 272 milyon TL olurken; FAVÖK de aynı dönemde 235,6 milyon TL seviyesinde gerçekleşti.
Brüt karlılık ve FAVÖK’ü baskılayan en önemli etkenler enflasyonist piyasa koşullarına bağlı olarak lojistik ve elektrik giderleri ile faaliyet giderlerindeki artış oldu. Sektör dinamikleri gereği, maliyet artışlarının müşteri fiyatlarına yansıması eş zamanlı olmuyor, sonraki dönemlere sarkıyor. Karlılığı sınırlayan diğer bir faktör de yatırımların amortisman giderlerindeki artış oldu.
Naturelgazın bu yılki önemli bir odağı maliyetleri azaltıcı ve kapasiteyi arttırıcı yatırımlar. Bu amaçla, yılın ilk yarısında özkaynaklarından karşılanmak üzere yaklaşık 100 milyon TL’lik bir harcama yapıldı. Şirket, Endüstriyel CNG tesisi açılışları, Çekici alımları ve GES yatırımları ile lojistik ve elektrik giderlerini azaltmayı planlıyor. Diğer taraftan, basınç düşürme ekipmanlarının üretim tesisi yatırımı ile de müşteri sahalarında kullanılan ekipmanların verimliliğinin arttırılması hedefleniyor.
Enerji işkolunda FAVÖK’te sınırlı artış
Ko/tri-jenerasyon ile biyokütle ve güneş bazlı temiz enerji üretimini içeren enerji üretimi iş kolunun gelirleri, 2023’ün ilk altı ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 43 artışla 376,7 milyon TL’ye ulaşırken; FAVÖK ise 2023’ün ilk altı ayında yıllık bazda yüzde 2 artışla 86 milyon TL seviyesinde gerçekleşti. FAVÖK’ün bu sınırlı artışında, TL enflasyon oranındaki artışın döviz kurlarındaki artıştan daha yüksek seviyede gerçekleşmiş olması ve devam eden tavan fiyat uygulamaları kaynaklı elektrik fiyatlarındaki sınırlamalar etkili oldu.Avrupa’daki resesyon madene talebi düşürdü
Maden iş kolu, Avrupa pazarlarında resesyona bağlı olarak talepte yaşanan daralma sonucu, yurt içi pazarda gerçekleşen daha güçlü talebe rağmen 2023’ün ilk altı ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 27’lik azalışla 198 bin 451 ton satış hacmi gerçekleşti. Grup, İspanya, İtalya ve Mısır gibi ülkeler başta olmak üzere 131 bin 375 ton feldspat ihraç ederken, yurt içi satış hacmi 67 bin 076 ton olarak gerçekleşti.Maden iş kolunun gelirleri 2023’ün ilk altı ayında yıllık yüzde 7 artışla 166,5 milyon TL seviyesinde gerçekleşti. Maden iş kolunda FAVÖK 2023’ün ilk altı ayında bir önceki senenin aynı dönemine göre yüzde 37 azalışla 33,4 milyon TL seviyesinde gerçekleşti. FAVÖK’teki gerileme satış hacmindeki daralmanın yanı sıra, satışlarda yurt içi payının artması, enflasyon oranındaki artışın döviz kurlarındaki artıştan daha yüksek olması ve bunun operasyonel kar marjları üzerinde yarattığı olumsuz etkiye bağlı olarak gerçekleşti.
Kira gelirleri operasyonel performansı iyileştirdi
Gayrimenkul iş kolu 2023’ün ilk altı ayında gelirlerini 19,5 milyon TL, FAVÖK’ünü ise 10,6 milyon TL artırdı. Bu iş kolunda gelirler 51,2 milyon TL, FAVÖK ise 22,7 milyon TL seviyesinde gerçekleşti. Operasyonel performanstaki iyileşme yüksek FAVÖK üreten kiralama operasyonlarının artan katkısına bağlı olarak gerçekleşti.Menkul kıymette gelirler 311 milyon lirayı aştı
Menkul kıymet ve varlık yönetimi iş kolu gelirleri, 2023’ün ilk altı ayında işlem hacmindeki artış etkisiyle yüzde 129 artarak 311,6 milyon TL seviyesinde gerçekleşti. FAVÖK ise yıllık bazda yüzde 145 artışla 96,7 milyon TL olarak gerçekleşti. -
Global Ports Holding, Karayipler’de dördüncü
limanını portföyüne ekledi
09 Ağustos 2023
GLOBAL PORTS HOLDİNG, SAINT LUCİA KRUVAZİYER LİMANINI BÜNYESİNE KATTI
Global Yatırım Holding bağlı kuruluşu ve dünyanın en büyük kruvaziyer liman işletmecisi Global Ports Holding (GPH), dünyanın en büyük kruvaziyer pazarı Karayipler’de dördüncü limanını portföyüne ekledi. Nassau, Antigua ve San Juan’dan sonra GPH, Saint Lucia Hükümeti ile imzaladığı anlaşma kapsamında Saint Lucia Limanı’nın kruvaziyer operasyonlarını 30 yıl süre ile yürütecek.
Global Ports Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Mehmet Kutman, “Global Ports Holding olarak dünyanın en büyük kruvaziyer limanı işletmecisi unvanımızı, bünyemize kattığımız her yeni liman ile birlikte daha da pekiştiriyoruz. Akdeniz Çanağı’ndaki payımız yüzde 40’a çıkmıştı. Şimdi de dünyanın en büyük kruvaziyer pazarı olan Karayipler’de 4. limanı portföyümüze kattık. Saint Lucia limanı ile birlikte kruvaziyer pazarından aldığımız payı arttırıyor, dünyanın en önemli kruvaziyer rotalarındaki varlığımızı güçlendiriyoruz” dedi.
Global Yatırım Holding’in iştiraki ve dünyanın en büyük kruvaziyer liman işletmecisi Global Ports Holding (GPH), kruvaziyer turizminde önemi artan Akdeniz Çanağı’ndaki payını yüzde 40’a çıkarmasının ardından, Karayipler’deki dördüncü limanını da portföyüne ekledi. GPH, Karayipler'de yer alan Saint Lucia limanının kruvaziyer operasyonlarının 30 yıl süre ile (10 yıl uzatma opsiyonu ile) işletilmesine ilişkin Saint Lucia hükümeti ile anlaşmaya vardı. Saint Lucia Kruvaziyer Limanı, Nassau, Antigua ve San Juan’dan sonra GPH’nin Karayipler’deki dördüncü limanı oldu.
Yolcu sayısı 1 milyonu geçecek
GPH, kendi global deneyimini ve işletme modelini Saint Lucia kruvaziyer liman operasyonlarının verimliliği için kullanacak. GHP, kruvaziyer liman tesislerinin genişletilmesi ve iyileştirilmesi için de yatırım yapacak. Bu yatırım ile Point Seraphine’deki mevcut rıhtım genişletilerek, büyük kruvaziyer gemilerine hizmet verilebilecek ve limanın kapasitesi arttırılacak. GPH, Vendors’ Arcade ve liman çevresindeki diğer ticari faaliyetleri canlandırmaya yönelik yatırımlar da planlıyor.31 Mart 2022-31 Mart 2023 aralığındaki 12 aylık dönemde 590 bin yolcu ağırlayan Saint Lucia Kruvaziyer Limanı’nın yatırımlar sonrasında, orta vadede 1 milyondan fazla yolcu ağırlaması bekleniyor.
GPH ayrıca, bölge sakinleri için de önemli ekonomik faydalar sağlayacak. Fisherman’s Village (Balikçi Köyü) gibi liman içindeki ve çevresindeki tesisleri geliştirerek destinasyondaki yolcu harcamalarını artırmaya yönelik çalışmalar gerçekleştirecek olan GPH, sektör paydaşlarıyla da işbirlikleri yaparak sezon dışı dönemlerde kruvaziyer gemi seferlerini artırmayı hedefliyor.
Karayipler’deki GPH varlığı güçleniyor
Global Ports Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Mehmet Kutman, “Saint Lucia Hükümeti ile gerçekleştirdiğimiz anlaşmadan son derece memnunuz. Global Ports Holding olarak dünyanın en büyük kruvaziyer limanı işletmecisi unvanımızı, bünyemize kattığımız her yeni liman ile birlikte daha da pekiştiriyoruz. Akdeniz Çanağı’ndaki payımız yüzde 40’a çıkmıştı. Şimdi de dünyanın en büyük kruvaziyer pazarı olan Karayipler’de 4. limanı portföyümüze kattık. Saint Lucia limanı ile birlikte kruvaziyer pazarından aldığımız payı arttırıyor, dünyanın en önemli kruvaziyer rotalarındaki varlığımızı güçlendiriyoruz. Kruvaziyer liman işletmeciliği konusundaki uluslararası deneyimimizi ve işletme modelimizi bu limana da taşıyacağız” dedi. -
Mehmet Kutman, Nassau Kruvaziyer Limanı’nı
Hollywood ünlüleri ile açtı
31 Mayıs 2023
Mehmet Kutman’ın Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Global Yatırım Holding'e bağlı dünyanın en büyük kruvaziyer liman işletmecisi Global Ports Holding (GPH), Nassau Kruvaziyer Limanı'ndaki yenileme çalışmalarını tamamladı. Yenilenen limanın resmi açılışı büyük bir törenle gerçekleşti. Açılış törenine Netflix’te yayınlanan Manifest dizisinin ünlü oyuncuları Melissa Roxburgh ve JR Ramirez dahil olmak üzere birçok Hollywood yıldızı ve denizciliğe yön veren dünyaca ünlü şirketlerin yöneticileri de katıldı.
Mehmet Kutman’ın Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Global Yatırım Holding'e bağlı dünyanın en büyük kruvaziyer liman işletmecisi Global Ports Holding (GPH), portföyündeki Nassau Kruvaziyer Limanı'nı yenileme çalışmalarının ardından hizmete aldı. Bahamalar’ın başkenti Nassau’da şehir ile bütün bir liman olarak tasarlanan Nassau Kruvaziyer Limanı’nın açılışı görkemli bir kutlama ile gerçekleşti.
Birçok ünlü oyuncu ve model geceye katıldı
Bahamalar Başbakanı Hon. Philip Davis ve Başbakan Yardımcısı ve Turizm, Yatırım ve Havacılık Bakanı I. Chester Cooper gibi önemli isimler, açılış töreninde konuşma yaptı. Törene, Netflix'te yayınlanan Manifest dizisinin ünlü oyuncusu Melissa Roxburgh ve JR Ramirez, ABD’li model ve oyuncu Tyson Beckford, İsveçli model Alex Lundqvist eşi Keytt Lundqvist, kült şov programı The Real Housewives of New York City’de yer alan girişimci Dorinda Medley, Cold Case ve Mulholland Çıkmazı’nın aktristi Michele Hicks, Girls dizisinin aktristi Zosia Mamet ve X-men: Geçmiş Günler Gelecek filmindeki rolü ile de hatırlanan Evan Jonigkeit gecede yer alan ünlü isimlerdi.Üç Emmy Ödüllü gazeteci Carole Radziwill, birçok filmde yer alan aktör Anthony Anderson, ünlü şef Adam Kenworthy, aktirist Danielle Brown, model Ashley Haas, İngiliz model Sophie Sumner de geceye katılanlar arasındaydı.
Sektöre yön verenler de gecede yer aldı
Etkinlikte Mehmet Kutman’ın yanısıra kruvaziyer sektörüne yön veren önemli isimler de yer aldı. Nassau Kruvaziyer Limanı CEO'su Mike Maura Jr., Royal Caribbean International CEO'su Michael Bayley, Disney Kruvaziyer Başkan Yardımcısı Jose I. Fernandez, Norveç Kruvaziyer Şirketi Başkanı David Herrera, Carnival Corporation Kıdemli Başkan Yardımcısı Marie McKenzie, MSC Kruvaziyer CEO'su Rick Sasso geceye katıldılar. Global Ports Holding, dünyaca ünlü benzer isimlerin katılımıyla gelecek dönemde Türkiye’de de bir açılış gerçekleştirecek.Resmi kurdele kesiminin ardından geleneksel Junkanoo Rush etkinliğiyle birlikte konuklar keyifli anlar yaşadı. Gecede Bahamalar’ın ünlü sanatçıları Encore Band, D-Mac, Visage ve Willis and the illest konuklara unutulmaz bir müzik keyfi sundu.
-
Dünyanın en büyük transit limanına 300 milyon
dolarlık ‘Global’ imza
31 Mayıs 2023
TÜRK İŞÇİLER TÜRK ÜRÜNLERİ İLE NASSAU KRUVAZİYER LİMANINI YENİDEN İNŞA ETTİ
Global Yatırım Holding bağlı kuruluşu ve dünyanın en büyük kruvaziyer liman işletmecisi Global Ports Holding’in (GPH) portföyünde bulunan Bahamalar’daki Nassau Kruvaziyer Limanı’nda yenileme çalışmaları tamamlandı. Dünyanın en büyük transit limanı olan ve 300 milyon dolarlık yatırım ile yenilenen Nassau Kruvaziyer Limanı, aynı anda 6 yolcu gemisini ağırlayabilecek.
Enka İnşaat’ın yenileme çalışmalarını yürüttüğü dünyanın en büyük transit limanı Nassau Kruvaziyer Limanı’nda 350 Türk işçi çalışırken, yenileme çalışmaları için ihtiyaç duyulan malzemeler de Türkiye’den götürüldü.
Global Yatırım Holding ve Global Ports Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, “Yenileme çalışmalarının ardından limanın günlük yolcu ağırlama kapasitesi 30 bin kişiye çıktı. Bu da 2023 yılı için sadece Nassau Kruvaziyer Limanı’nda yaklaşık 4.5 milyon yolcu ağırlamamızı sağlayacak. Bahamalar Hükümeti ve vatandaşları da bu büyümeden faydalanacaklar” dedi.
Dünyanın en önemli kruvaziyer destinasyonu olan Karayipler’e Türk yatırımları damga vurdu. Global Yatırım Holding bağlı kuruluşu ve dünyanın en büyük kruvaziyer liman işletmecisi Global Ports Holding’in (GPH) portföyünde bulunan Bahamalar’daki Nassau Kruvaziyer Limanı’nda yenileme çalışmaları tamamlandı. Bir başka Türk şirketi olan Enka İnşaat’ın yenileme çalışmalarını yürüttüğü dünyanın en büyük transit limanı Nassau Kruvaziyer Limanı’nda 350 Türk işçi çalışırken, yenileme çalışmaları için ihtiyaç duyulan malzemeler de Türkiye’den götürüldü. Nassau Kruvaziyer Limanı gerçekleştirilen çalışmaların ardından aynı anda 6 kruvaziyer gemisi ağırlayabilecek.
Yaklaşık 4 yıllık çalışmanın ardından yeni yüzüne kavuşan Nassau Kruvaziyer Limanı, yeni bir rıhtım eklenmesi ve tüm iskelelerin yenilenmesi ve onarımı ile aynı anda dünyanın en büyük kruvaziyer gemi sınıfı olan 3 Icon gemisini ağırlayabilecek.
Açılışta dünya devleri bir araya geldi
Nassau Kruvaziyer Limanı’nın biten yenileme çalışmaları açılış törenine dünya devleri de katılarak eşlik etti. Bahamalar Başbakanı Hon. Philip Davis, Bahamalar Başbakan Yardımcısı, Turizm, Yatırım ve Havacılık Bakanı I. Chester Cooper ve Ulaştırma ve İskan Bakanı JoBeth Coleby-Davis törende birer konuşma yaptı. Global Yatırım Holding ve Global Ports Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman’ın konuşmasının ardından etkinliğe denizciliğe yön veren dünyaca ünlü şirketlerin yöneticileri de katıldı. Nassau Kruvaziyer Limanı CEO'su Mike Maura Jr., Royal Caribbean Ürün Geliştirmeden Sorumlu Genel Müdürü Jay Schneider, Disney Kruvaziyer Başkan Yardımcısı Jose I. Fernandez, Norveç Kruvaziyer Şirketi Başkanı David Herrera, Carnival Corporation Kıdemli Başkan Yardımcısı Marie McKenzie, MSC Kruvaziyer CEO'su Rick Sasso geceye katıldılar.Açılış konuşmalarının ardından Bahamalı sanatçıların sahne aldığı geceye drone gösterileri renk kattı.
Şehir ile bütün bir liman
Yenileme çalışmaları tamamlanan liman, 300 yıllık geçmişi olan Nassau’nun canlı kültürel mirasını da yansıtırken, aynı zamanda bir eğlence merkezi olacak. Şehir ile bir bütün olarak öne çıkan liman, bir Junkanoo müzesi, otantik Bahama yiyecek ve içecek satış noktaları, organize bir kara ulaşım alanı, birinci sınıf bir amfitiyatro gibi alanları, bir sanat galerisi ve yeni yeşil alanlar, Bahama kültürünün ve benzersiz, yerel olarak üretilen ürünlerin tanıtımına odaklanan pazar yeri ile de dikkat çekiyor. Nassau Kruvaziyer Limanı’nın enerji ihtiyacını desteklemek amacıyla 1.5 MW’lık güneş enerjisi santrali de yer alacak.Hedef 2023’te yaklaşık 4.5 milyon yolcu ağırlamak
Limanın Bahamalar için bir dönüm noktası olduğunu anlatan Global Yatırım Holding ve Global Ports Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, “Global Ports Holding’in portföyündeki 14 ülkedeki 27 kruvaziyer limanı adeta bir Türk büyükelçiliği gibi çalışıyor, ülkemizi temsil ediyor. Nassau Kruvaziyer Limanı da yeni yüzüyle, Cumhuriyetimizin yeni yüzyılında Türk bayrağını Bahamalar’da dalgalandıracak. Yenileme çalışmalarının ardından limanın günlük yolcu ağırlama kapasitesi 30 bin kişiye çıktı. Bu da 2023 yılı için sadece Nassau Kruvaziyer Limanı’nda yaklaşık 4.5 milyon yolcu ağırlamamızı sağlayacak. Bahamalar Hükümeti ve vatandaşları da bu büyümeden faydalanacaklar. Nassau Kruvaziyer Limanı'nda başardıklarımızdan gurur duyuyoruz. Bu yenileme çalışmaları, yalnızca yeni binaların inşası ve güzel tasarım estetiğinden çok daha fazlasını ifade ediyor. Bu liman aynı zamanda Bahamalar halkı için Bahama mirası ve kültürünün ve sayısız yeni fırsatın tanıtılması anlamına da geliyor” dedi.‘Karayiplerin lider limanı olacak’
Global Ports Holding’in 14 ülkede 27 liman işlettiğine dikkat çeken Mehmet Kutman, “Nassau, dünyanın en işlek transit limanıdır. Bahamalar Hükümeti ve kilit paydaşlarla ortaklığımız sayesinde, Global Ports Holding ve Nassau Yolcu Limanı ekipleri birinci sınıf bir destinasyon yarattı. Bu geliştirmeler ile Nassau Kruvaziyer Limanı’nın Karayipler’deki lider kruvaziyer limanı olmasını sağlayacağız. 2024 için öngördüğümüz geliştirmelerin de tamamlanmasıyla, ziyaretçilerimiz için daha fazla cazibe merkezi olacağız” ifadelerini kullandı. -
2023 yılının ilk çeyreğinde Global’in konsolide
net karı 3 kat artarken, gelirler yüzde 98 artışla
1.8 milyar TL’ye ulaştı
10 Mayıs 2023
Global Yatırım Holding (GYH), 2023 ilk çeyrekte konsolide net karını 3 kat artışla 237 milyon TL’ye, konsolide net gelirlerini ise IFRIC 12 etkisi hariç tutulduğunda yüzde 98 artışla 1,8 milyar TL’ye yükseltti. Çeşitli iş kollarında yatırımlarıyla 4 kıta ve 14 ülkede faaliyetlerini sürdüren GYH’nin FAVÖK’ü gösterilen güçlü performans ile yüzde 173 artışla 482 milyon TL oldu.
GYH Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Mehmet Kutman, “Ana iş kollarımız performansları ile güçlü gelir, FAVÖK ve net kar yaratırken, özellikle liman ve gaz iş kollarında rekor gelirler elde edildi” dedi. 2023’ü ‘Kruvaziyer Yılı’ ilan ettiklerini hatırlatan Kutman, “Dünyanın en yoğun transit limanı olan Nassau Kruvaziyer Limanı yatırımımızı tamamladık. Nassau gibi sadece grubumuz için değil aynı zamanda dünya kruvaziyer sektörü açısından büyük bir önem taşıyan bu yatırımın maddi ve manevi ödüllerini toplamaya hazırız. Nassau ile başarı hikayemizde yeni bölüme geçtik” diye konuştu.
Kutman, 2023 yaz aylarında kruvaziyer sektöründe tarihi doluluk oranları beklendiğini söyledi.
GYH CFO’su Ferdağ Ildır ise “Zorlayıcı koşullara rağmen başarıyla geçen 2022’nin ardından 2023 ilk çeyrekte güçlü sonuçlar açıklamaktan büyük mutluluk duyuyor ve bu başarının gelecek 9 ayda da devam edeceğine inanıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
Çeşitli iş kollarında yatırımlarıyla 4 kıta ve 14 ülkede faaliyet gösteren Global Yatırım Holding (GYH), 2023 ilk çeyrek finansal sonuçlarını açıkladı. Grubun konsolide net karı 2022 ilk çeyreğe göre 3 kat artışla 77 milyon TL’den 237 milyon TL’ye yükseldi. Grup konsolide net gelirleri ise IFRIC 12 etkisi hariç tutulduğunda geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 98 artışla 1.8 milyar TL olarak gerçekleşti. Güçlü birinci çeyrek performansına paralel olarak GYH konsolide FAVÖK’ü yüzde 173 artışla 482 milyon TL oldu.
Grubun konsolide net gelirleri ile FAVÖK’üne özellikle liman ve gaz iş kollarından somut katkı geldi. 236,8 milyon TL’lik kar rakamının içerisinde 224,8mn TL’si amortisman gideri ve 7,5mn TL’si kur farkı gideri olmak üzere toplamda 232,3mn TL’lik nakit çıkışı gerektirmeyen giderler yer aldı. Geçen yılın aynı dönemine göre amortisman giderleri 52,4 milyon TL artarken, net faiz giderleri 44,6 milyon TL’den 151,5 milyon TL’ye yükseldi. Bu yükselişte en önemli etkenler LIBOR artışı ve TL`nin yabancı para birimleri karşısında değer kaybı oldu.
Yakalanan ivme devam edecek
İlk çeyrek sonuçlarını değerlendiren GYH Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO`su Mehmet Kutman, ilk çeyrekteki güçlü sonuçların etkisiyle 2023’e, yılın geri kalanı için gelecek vaat eden bir başlangıç yaptıklarını söyledi. Kutman, “ Ana iş kollarımız güçlü gelir, FAVÖK ve net kar yarattı. Özellikle liman ve gaz iş kollarında rekor gelirler elde edildi” dedi. 2022’nin çeşitli konjonktürel zorluklara rağmen pandemi etkisinden çıkılan, çok başarılı bir yıl olduğunu söyleyen Kutman, 2023 yılı ilk çeyreğinde yakalanan ivmenin yıl boyunca devam edeceğine, başarılarının artarak devam edeceğine inancının tam olduğunu ifade etti.Nassau ile başarı hikayemizde yeni bölüme geçtik
2023’ü ‘Kruvaziyer Yılı’ ilan ettiklerini hatırlatan Kutman, “Dünyanın en yoğun transit kruvaziyer limanı olan Nassau Kruvaziyer Limanı’na yaptığımız yatırımı tamamladık. Bu beni çok heyecanlandırıyor. 25 Mayıs’ta limanımızın açılışı büyük bir törenle gerçekleşecek. Nassau gibi sadece grubumuz için değil, aynı zamanda dünya kruvaziyer sektörü bakımından büyük bir önem taşıyan bu yatırımın maddi ve manevi ödüllerini toplamaya hazırız. Nassau ile başarı hikayemizde yeni bölüme geçtik. Bu başarıyı mükemmelliyetçiliğe olan bağlılığımız getirdi. Gelecekte daha büyük başarılar için yeni fırsatları dikkatle takip edeceğiz” diye konuştu.2023 yaz aylarında tarihi rekor öngörülüyor
Kutman, sözlerine şöyle devam etti: “2023 yılı ilk çeyreğinde kruvaziyer sektörü beklenenden daha fazla talep ile büyümesini sürdürdü. Güçlü rezervasyon ve yüksek doluluk oranları görüldü. Başlıca kruvaziyer şirketleri 2023 yılı için rekor rezervasyon trendleri açıkladı. Buna bağlı olarak 2023 yaz aylarında doluluk oranlarında tarihi rekor öngörülüyor. Küresel kruvaziyer filosu, Karayipler’de kış sezonunun başlamasıyla birlikte tam kapasite devreye girdi ve kruvaziyer pazarı doluluk oranlarında en güçlü toparlanma Karayipler’de görüldü.”Özkaynak metodunun uygulandığı limanlarla birlikte hizmet verilen yolcu adedi 15 milyonu geçecek
Kutman, liman iş kolunun altında faaliyet gösterdiği Global Ports Holding (GPH) tarafında ise birinci çeyreğin Akdeniz pazarında düşük sezon olmasına rağmen, limanların küresel ölçekte dengeli dağılımı ve Karayipler pazarındaki varlığı sayesinde mevsimsellik etkisini büyük ölçüde bertaraf ettiğini vurguladı. GPH limanlarını ziyaret eden kruvaziyer gemilerinin ortalama doluluk oranının 2023 Şubat’ta yüzde 103,2 seviyesinde gerçekleştiğine dikkat çeken Kutman, “Bu oran, 2022 Şubat ayında sadece yüzde 47 seviyesindeydi. Yılın geri kalanına baktığımızda, GPH'nin konsolide kruvaziyer limanlarında Nisan 2023-Mart 2024 dönemi için toplam 4.632 gemi rezervasyonu alınmış durumda ve bu rezervasyonlar ilgili dönem için 11,8 milyonun üzerinde yolcu hareketine işaret ediyor. Özkaynak metodunun uygulandığı La Goulette, Lizbon, Singapur, Venedik limanları da dahil edildiğinde ise bu sayının 15 milyonu geçeceğini görüyoruz” dedi.Afet bölgesine desteğe devam edeceğiz
GYH’nin 4 kıtaya uzanan ve uluslararası ağırlığı her yıl artan faaliyetlerine karşın ülkemize karşı sorumluluklarını da yerine getirmeye devam ettiğini anlatan Kutman, “Bir kez daha ulusumuzu büyük yasa boğan 6 Şubat depremlerinde hayatını kaybeden vatandaşlarımız için baş sağlığı diliyorum. Böylesine bir afetin yaralarını sarmak için uzun vadeli ve kapsamlı destek verilmesi gerekiyor. Grup şirketlerimiz ilk günden bu yana olduğu gibi afet bölgesine desteğe devam ediyor. Afet bölgesinde yaşayanlar ve derinden etkilenenlerin hayata sarılabilmesi için kalıcı projelerde de yer alacağız” şeklinde konuştu.Güçlü sonuçlar açıklamaktan büyük mutluluk duyuyoruz
GYH CFO’su Ferdağ Ildır ise 2023 ilk çeyrek sonuçlarını şöyle değerlendirdi: “Naturelgaz, önemli bir karlılık yakaladığı 2022’deki mali başarısını yatırımcıları ile paylaşmak adına Nisan 2023’te dağıtılabilir karından 350 milyon TL tutarında temettü ödemesi gerçekleştirdi. GYH, Naturelgaz’daki yüzde 70’lik payına karşılık 245 milyon TL’lik temettü ödemesi aldı. Zorlayıcı koşullara sahip olmasına rağmen başarıyla geçen 2022’nin ardından 2023 ilk çeyrekte güçlü sonuçlar açıklamaktan büyük mutluluk duyuyor ve bu başarının gelecek 9 ayda da devam edeceğine inanıyoruz.”Naturelgaz’ın gelirleri 850 milyon TL’ye ulaştı
Naturelgaz, ilk çeyrekte 2022 ilk çeyreğe göre yüzde 11 artışla 75 milyon sm3 satış hacmi gerçekleştirdi. Şehir gazı satışları ise yüzde 46’lık artışla 51,2 milyon sm3’e çıktı. Başta şehir gazı ve toptan CNG olmak üzere satış hacimlerindeki artış ve doğalgaz fiyatlarındaki yükseliş trendi nedeniyle şirketin gelirleri yüzde 85 artışla 850 milyon TL’ye ulaştı. FAVÖK, yüzde 75 artışla 112 milyon TL’ye yükseldi. Şehir gazı satışlarındaki artışın mevsimsellik etkisini indirgemesi, etkili maliyet yönetimi ve doğal gaz fiyat endeksinde beklenenden yüksek artış FAVÖK artışına önemli katkı sağladı.Naturelgaz’ın 31 Aralık 2022 itibariyle 335 milyon TL olan nakit fazlası, 31 Mart 2023’te 500 milyon TL’ye ulaştı. Bununla birlikte şirket 4 Nisan 2023 tarihinde 2022 yılına ilişkin 350mn TL temettü ödemesi gerçekleştirdi.
Liman işletmeciliğinde gelirler 466 milyon TL
GPH limanlarını ziyaret eden kruvaziyer gemilerinin doluluk oranı 2022 Şubat’ta yüzde 47 seviyesindeyken 2023 Şubat’ta yüzde 103,2’ye ulaştı. 2023 Mart’ta GPH limanlarını ziyaret eden gemi sayısı 2022 Mart’a göre yüzde 24 arttı. Yolcu hareketleri ise 2023 Mart’ta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 127 arttı. GPH konsolide kruvaziyer limanlarında Nisan 2023 – Mart 2024 dönemi için toplam 4.632 gemi rezervasyonu alınmış durumda ve bu rezervasyonlar ilgili dönem için 11,8 milyonun üzerinde yolcu hareketine işaret ediyor. Özkaynak metodunun uygulandığı limanlar da dahil edildiğinde ise ilgili dönemde GPH limanlarında yolcu hareketinin 15 milyonu aşması bekleniyor.Kruvaziyer gemilerinde doluluk oranlarının normale dönmesi ve küresel kruvaziyer filosunun tam kapasite devreye girmesine paralel, gelir ve FAVÖK artış kaydetmeye devam etti. Gelirler, IFRIC-12 etkisi hariç tutulduğunda 2022 ilk çeyreğe göre yüzde 173 artışla 466 milyon TL’ye yükseldi. FAVÖK ise yüzde 413’lük bir artışla 262,5 milyon TL oldu.
Enerji iş kolunda gelirler yüzde 33 arttı
Ko/tri-jenerasyon ile biyokütle ve güneş bazlı temiz enerji üretimini içeren enerji üretimi iş kolunda gelirler, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 33’lük artışla 167 milyon TL şeklinde gerçekleşti. Ayrıca enerji iş kolu yüzde 11’lik artışla 42 milyon TL tutarında FAVÖK gerçekleştirdi. FAVÖK`ün sınırlı artışında, TL üretici enflasyonundaki yüksek artış sonucu üretim ve operasyonel maliyetlerdeki artış etkili oldu.Avrupa’da resesyona karşı iç pazar desteği
Maden iş kolu ilk çeyrekte yüzde 12 artışla 138 bin 542 ton ürün satışı yaptı. İhracat pazarlarında Avrupa’daki resesyon kaynaklı düzenli talep gerilemesine karşılık iç pazarda kayda değer bir talep artışı görüldü. Maden iş kolunda başlıca ihracat pazarları İspanya, İtalya ve Mısır olmaya devam etti. İhracat 88 bin 20 ton olurken, iç satışlar 50 bin 522 tona yükseldi.Maden iş kolunun gelirleri yüzde 46 yükselişle 100 milyon TL’ye ulaşırken, FAVÖK ise maliyetlere etki eden enflasyondaki artış oranının, kurdaki artışa kıyasla daha yüksek ve de ürün satış fiyatlarının artışından yüksek seviyelerde gerçekleşmesine bağlı olarak %18 azalışla 18mn TL seviyesinde gerçekleşti.
Gayrimenkulde operasyonel verimlilik artışı
Gayrimenkul iş kolu 2023 ilk çeyrekte 2022 ilk çeyreğe göre gelirlerini 7,9 milyon TL, FAVÖK’ünü ise 3,3 milyon TL artırdı; sırasıyla 22,5 milyon TL ve 9,7 milyon TL’ye ulaştılar.Menkul kıymet ve varlık yönetimi iş kolu gelirlerinde yüzde 176 artış
Menkul kıymet ve varlık yönetimi iş kolu gelirleri, işlem hacimlerindeki artış ve İstanbul Portföy’ün tam konsolidasyon etkisine bağlı olarak, 2023 ilk çeyrekte yüzde 176’lık artışla 174 milyon TL oldu. FAVÖK ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 215 artışla 57 milyon TL’ye ulaştı.Konsolide net borç / FAVÖK çarpanı 3.5’a geriledi
Konsolide net borç / FAVÖK çarpanı da gerilemeye devam etti. 2022 yıl sonunda 3.8 olan çarpan, 2023 ilk çeyrekte 3.5’a indi. 2021 yıl sonunda 11.6 çarpan söz konusuydu. Bununla birlikte Nassau Kruvaziyer Limanı kaynaklı uzun vadeli borç hariç tutulduğunda net borç / FAVÖK çarpanı 2022 sonundaki 2.8 seviyesinden 2.6’ya gerilemiş oluyor. Bütün liman iş kolu hariç tutulduğunda ise çarpan 2023 ilk çeyrek sonunda 1,0 seviyesinde gerçekleşiyor. -
Kruvaziyer sektörünün en büyük etkinliğine Global
Ports Holding damga vurdu
13 Nisan 2023
Global Yatırım Holding’in (GYH) bağlı kuruluşu ve dünyanın en büyük kruvaziyer liman işletmecisi Global Ports Holding (GPH), küresel kruvaziyer turizminin kalbinin attığı Seatrade Cruise Global 2023’e damga vurdu. 28-30 Mart’ta Fort Lauderdale’de düzenlenen etkinliğin ana sponsorlardan biri Global Ports Holding oldu. Fuarda kurulan stantta Global Ports Holding’in portföyündeki 14 ülkedeki 27 kruvaziyer limanı ile ilgili tanıtımlar da yapıldı.
Etkinlik sırasında 400 kişinin katılımı ile düzenlenen geleneksel GPH Kokteyli de bu yıl bağış toplama etkinliği olarak gerçekleştirildi. Etkinlikte Türkiye’den götürülen el yapımı Hereke ipek halıları da deprem bölgesine destek amacıyla açık artırma usulü satıldı.
Global Yatırım Holding ve Global Ports Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, “Etkinliğin ana gündemi sektörün yeniden canlanması oldu. Biz de sektördeki yatırımlarımıza devam ediyoruz. Portföyümüze yeni limanlar katmayı sürdüreceğiz” dedi.
Pandeminin durgunluğunu tamamen üstünden atan kruvaziyer sektörü, Seatrade Cruise Global 2023’te bir araya geldi. Global Yatırım Holding’in (GYH) bağlı kuruluşu ve dünyanın en büyük kruvaziyer liman işletmecisi Global Ports Holding’in (GPH) damga vurduğu etkinliğe 140 ülkeden 700’ün üstünde şirket katıldı. Fuara Türkiye’den katılan tek şirket de Global Ports Holding oldu. Global Ports Holding’in 270 metrekarelik dev standında portföyündeki 14 ülkeden 27 liman temsil edildi.
Etkinlik sırasında düzenlenen Avrupa Kruvaziyer CEO panelinde, Türkiye’nin de yer aldığı Avrupa pazarının 2023 yılında küresel deniz yolculuklarının yüzde 27’sinden fazlasına ev sahipliği yapmasının beklendiği vurgulandı.
Türk halıları destek için açık artırmayla satıldı
Global Ports Holding, geleneksel GPH Kokteyli bu yıl bağış toplama etkinliği olarak gerçekleştirildi. 400 kişilik katılımcı ile gerçekleşen etkinlikte Türkiye’den götürülen el yapımı Hereke ipek halıları da deprem bölgesine destek amacıyla açık artırma usulü satıldı. Toplanan bağışlar Global Ports Holding tarafından Kızılay kanalı ile deprem bölgesine ulaştırılacak.Sektör her yıl yüzde 18 büyüyor
Fuarda düzenlenen bağış gecesinin yanı sıra, Global Ports Holding olarak Kahramanmaraş merkezli depremlerin yaşanması ile birlikte ‘Bir Dünya Bir Toplum’ kampanyasını başlattıklarını hatırlatan Global Yatırım Holding ve Global Ports Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, “Limanlarımızdan milyonlarca yolcu geçiyor. Hem kruvaziyer şirketleri hem de yolcular bu kampanyaya destek veriyorlar” dedi.
Tüm dünyada kruvaziyer turizmine talebin patladığına dikkat çeken Kutman, “Sektör pandemi sonrası çok büyük yaralar aldı. Bu yaralar benim bile tahminimden daha hızlı sarılıyor. Etkinliğin ana gündemi sektörün yeniden canlanması oldu. Arz hep talebin altında oluyor bu sektörde. Sektör her yıl yüzde 18 büyüyor. Yarın 50 gemi daha ekleseniz hepsi dolar. Biz de sektördeki yatırımlarımıza devam ediyoruz. Portföyümüze yeni limanlar katmayı sürdüreceğiz” diye konuştu.Bodrum Kruvaziyer Limanı homeport oldu
Kredi derecelendirme kuruluşlarının Global Ports Holding’i incelediğine işaret eden Kutman, yatırım yapılabilir notu almaları halinde hedeflere çok daha hızlı ulaşacaklarını belirtti. Mehmet Kutman, Bodrum Kruvaziyer Limanı’nın homeport olduğunu da ifade ederek, 2 bin 500 yolcunun haftada bir Bodrum Havalimanı’na gelip, buradan gemiye bineceklerini söyledi. Kutman, bunun Bodrum ekonomisine önemli bir katkı sağlayacağını vurguladı. -
Global Ports Holding ekibini uluslararası deneyim
ile güçlendirdi
16 Mart 2023
Global Yatırım Holding’in iştiraki ve dünyanın en büyük kruvaziyer liman işletmecisi Global Ports Holding, yönetici kadrosunu uluslararası bir transfer ile güçlendirdi. Kruvaziyer turizmi sektöründe 20 yılı aşkın uluslararası tecrübeye sahip Erika Tache, Tur ve Kıyı Tarafı İş Geliştirmeden Sorumlu Başkan Yardımcısı olarak Global Ports Holding’e katıldı.
Global Yatırım Holding’in iştiraki ve dünyanın en büyük kruvaziyer liman işletmecisi Global Ports Holding, kadrosunu uluslararası transfer ile güçlendirdi. Kruvaziyer turizmi sektöründe 20 yılı aşkın uluslararası tecrübeye sahip Erika Tache, Tur ve Kıyı Tarafı İş Geliştirmeden Sorumlu Başkan Yardımcısı olarak Global Ports Holding’e katıldı. Tache, destinasyon planlama ve geliştirme, açık deniz yolculukları ve kültürel miras turizmi geliştirme konularında uzman bir isim olarak sektörde öne çıkıyor. Tache, yeni görevinde, Global Ports Holding’in limanlarındaki ticari alanların geliştirilmesi ve kruvaziyer yolcularına liman dışında alternatif seyahat deneyimleri sunma konularında katkı sağlayacak.
Global Ports Holding'e katılmadan önce Carnival Cruise Line'da Ürün Geliştirme, Operasyonlar ve Pazarlama Kıdemli Direktörü olarak görev yapan Tache, bu görevde, çeşitli bölgelerdeki dokuz Carnival Corporation markasının tümü için, satın alma ve tur sözleşmelerini yönetmenin yanı sıra, 90 liman ve 26 gemide yolculuklar için ürün geliştirme ve uygulama stratejilerinden sorumluydu.
‘Yolcu memnuniyetini artırmaya katkı sağlayacak’
Global Ports Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Mehmet Kutman, atamayla ilgili heyecanını dile getirerek, “Erika Tache’nin aramıza katılması ile birlikte kıyı ve kara turizminin geliştirilmesi konusundaki uzmanlığı ile ekibimize harika bir destek sağlayacaktır. Kısa ve orta vadede ek hizmetlerimiz ile yolcu memnuniyetini artırma hedefimize büyük katkı sunacağına inanıyoruz. Hedeflerimize ulaşmada ekibimizin mevcut değerli üyeleri gibi yeni katılımlar da büyük rol oynayacak. Küresel ağımızın gelişiminin bir sonraki aşamasında Tache ile çalışmayı dört gözle bekliyorum." -
Global Yatırım Holding’in geliri 4 kat, FAVÖK`ü 6
kat artarken net karı 1.2 milyar TL’ye ulaştı
10 Mart 2023
Global Yatırım Holding’in geliri 4 kat, FAVÖK`ü 6 kat artarken net kârı 1.2 milyar TL’ye ulaştı
Çeşitli iş kollarında yatırımlarıyla 4 kıta ve 14 ülkede faaliyet gösteren Global Yatırım Holding’in (GYH) 2022 yılı finansal sonuçlarını açıkladı. Grubun 2022 yılı konsolide gelirleri, bir önceki yıla göre IFRIC 12 etkisi hariç tutulduğunda yaklaşık dörde katlayarak 1.8 milyar TL’den 7,2 milyar TL’ye ulaştı. Holding’in konsolide faiz vergi amortisman öncesi karı (FAVÖK) da 2022 yılında yaklaşık 6 kat artarak 425 milyon TL’den 2.5 milyar TL seviyesine ulaştı. Global Yatırım Holding 2021 yılındaki 111 milyon TL'lik net zarara karşılık, 2022 yılında 1.2 milyar TL konsolide net kar gerçekleştirdi.
Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Mehmet Kutman, “Aslında bu yılı “Meyveleri toplama yılı” olarak da adlandırabiliriz. Grup olarak, başta gaz ve liman işletmeciliği olmak üzere ana faaliyet kollarındaki performansımız; enflasyonun ve bütçe rakamlarının üzerinde gerçekleşti ve büyümemiz devam etti. Covid 19'un finansal etkilerini tamamen geride bırakarak normale döndük diyebiliriz. 2022 yılı Grubumuz açısından “Gaz” yılı oldu. 2023 yılını şimdiden “Liman” yılı ilan ediyorum” dedi.
GYH Mali İşler Grup Başkanı Ferdağ Ildır ise, “Net borç / FAVÖK 2021 sonunda konsolide bazda 11.6x iken 2022’de çeyrekler itibariyle gerileme kaydetmiş olup 2022 yıl sonunda 3.8x’e geriledi. Tüm liman grubu hariç bakıldığında ise; Net Borç / FAVÖK 2021 sonunda 2.2x iken, 2022 yıl sonunda 0.9x’e geriledi” diye konuştu.
Çeşitli iş kollarında yatırımlarıyla 4 kıta ve 14 ülkede faaliyet gösteren Global Yatırım Holding (GYH), 2022 yılına ilişkin finansal sonuçlarını açıkladı. Covid-19’un etkilerini geride bırakan Global Yatırım Holding’in performansındaki iyileşme, iş kollarının faaliyetlerinin güçlendirilmesine paralel olarak 2022’de hızlı bir ivme kazandı. Grup gelirlerini, IFRIC 12 etkisi hariç tutulduğunda, bir önceki yıla göre yaklaşık dört katlık artışla 1.8 milyar TL’den 7,2 milyar TL’ye çıkardı. Tüm iş kollarının güçlü katkısıyla büyük bir artış yaşanan konsolide gelire en çok katkıyı ise gaz ve liman iş kolları gerçekleştirdi. Holding’in konsolide FAVÖK’ü ise 2022 yılında yaklaşık 6 katlık artışla 425 milyon TL’den 2.5 milyar TL seviyesine ulaştı. Konsolide FAVÖK’e de en güçlü katkı limanlar ve gaz iş kolundan geldi.
1.2 milyar TL net kar gerçekleştirdi
Global Yatırım Holding, 2021 yılındaki 111 milyon TL'lik net zarara karşılık, 2022 yılında 1.2 milyar TL konsolide net kar gerçekleştirdi. Söz konusu kar rakamının içerisinde 736 milyon TL’si amortisman gideri ve 129 milyon TL’si kur farkı gideri olmak üzere toplamda 865 milyon TL’lik nakit çıkışı gerektirmeyen giderler yer aldı.
Amortisman giderleri, Türk Lirası'nın rezerv para birimleri karşısında değer kaybetmesinin etkisiyle 2021 yılındaki 394 milyon TL’den 2022 yılında 736 milyon TL seviyesine yükseldi. Ortalama döviz kuru aynı kalsaydı, amortisman ve itfa giderleri yaklaşık olarak 342 milyon TL daha düşük açıklanacaktı.
Grubun net faiz gideri ise, 2021’de 276,5 milyon TL seviyesinden, 2022’de 627 milyon TL seviyesine yükseldi. Ortalama döviz kuru geçen yılki seviyesini korusaydı, net faiz gideri 2022 yılında yaklaşık 239 milyon TL daha az gerçekleşebilecekti.
‘Her çeyrek pozitif kar elde ettik’
2022’nin enflasyonist baskılara ve zorlayıcı makroekonomik etkilere rağmen zorlu ama başarılı bir geçiş yılı olduğunu anlatan Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Mehmet Kutman, “Aslında bu yılı “Meyveleri toplama yılı” olarak da adlandırabiliriz. Grup olarak, başta gaz ve liman işletmeciliği olmak üzere ana faaliyet kollarındaki performansımız; enflasyonun ve bütçe rakamlarının üzerinde gerçekleşti ve büyümemiz devam etti. Covid 19'un finansal etkilerini tamamen geride bırakarak normale döndük diyebiliriz. Covid 19 öncesi yani 2019 rakamlarını da aşarak tüm yıl boyunca her çeyrekte pozitif kar elde ettik. Tüm çalışanlarımıza, paydaşlarımıza, iş ortaklarımıza bu vesile ile teşekkür ediyorum” dedi.
11 milyonun üstünde yolcu hedefi
Kruvaziyer sektöründe güçlü talep ile birlikte 2023 yılında küresel bazda yolcu hacminin yaklaşık yüzde 15 artmasının beklendiğini ifade eden Kutman, şöyle devam etti: “Rezervasyon hacimleri artık 2019 seviyelerinin oldukça üzerinde ve 2023 rezervasyon hacmi tarihsel ortalamaları yakalamış durumda. Mevcut rezervasyonlara bakarak, 2023 yılında limanlarımıza 11 milyonun üzerinde yolcu gelmesini beklediğimizi söyleyebiliriz. Liman ağımızı büyütmeye devam ettik ve mevcut durumda 14 ülkedeki 27 limanla Akdeniz, Karayipler ve Amerika, Asya, Afrika ve Kuzey Avrupa’dayız. Çeşitli coğrafyalara dağılarak mevsimsellik etkisini de büyük ölçüde ortadan kaldırdık. 2022 yılında yaklaşık 10 yeni limanla ilgili önemli adımlar attık ve 2023 yılında da limanlarla ilgili aktif pozisyonumuzu sürdürmeyi hedefliyoruz. 2022 yılı Grubumuz açısından “Gaz” yılı oldu. 2023 yılını şimdiden “Liman” yılı ilan ediyorum.”
Hayat normal işleyişine dönene kadar destek verecek
Herkes için çok ağır sonuçları olan bir deprem felaketi yaşandığını hatırlatan Kutman, “46 binin üstünde hayatını kaybeden vatandaşımız var. Hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, başta yakınları olmak üzere tüm ülkemize baş sağlığı diliyorum. Yararlılarımızın da bir an önce sağlıklarına kavuşmalarını temenni ediyorum. Grup olarak desteklerimize devam edeceğimizi ve kalıcı katkılarda bulunmak üzere bir planlama içerisinde olduğumuzu belirtmek isterim. Deprem felaketinde liman grubu üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmek amacıyla portföyünde bulunan 27 limanda “Deprem Masaları” oluşturarak gemi yolcularının ülkemizdeki sivil toplum örgütlerine online bağış yapmalarına imkan sağlamıştır. Naturelgaz doğal afetin yaşandığı ilk günden itibaren bölgede tesislerinin olmasının verdiği avantajla, yaşanan doğalgaz kesintisi nedeniyle hastane ve sağlık kuruluşlarına taşımalı doğalgaz temin ederek üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmiştir. Holding olarak bölgedeki hayat normal işleyişine dönene kadar desteğe devam edeceğiz. Bölgede kalıcı olmasını düşündüğümüz konut, hastane, okul gibi projelerin içinde olmayı planlıyoruz” ifadelerini kullandı.
‘Net Borç/FAVÖK çarpanında güçlü toparlanma’
GYH Mali İşler ve Finansman’dan sorumlu Grup Direktörü Ferdağ Ildır ise, “Bildiğiniz gibi, 2021 yılından beri süregelen borçluluğu azaltma stratejimiz doğrultusunda önemli gelişmeler kaydettik. Naturelgaz ve Consus Enerji’nin halka arzları, ticari liman Antalya’nın satışı, Holding seviyesinde geçen yıl gerçekleştirdiğimiz sermaye artışı ile yaratılan fonlar sayesinde; Holding solo borç miktarı son iki yılda dolar bazında yarı yarıya azaldı. Net borç / FAVÖK 2021 sonunda konsolide bazda 11.6x iken 2022’de çeyrekler itibariyle gerileme kaydetmiş olup 2022 yıl sonunda 3.8x’e geriledi. 244 milyon dolarlık Nassau borcu hariç tutulduğunda Net Borç / FAVÖK 2022 yılsonunda 2.8x seviyesindedir. Tüm liman grubu hariç bakıldığında ise; Net Borç / FAVÖK 2021 sonunda 2.2x iken, 2022 yıl sonunda 0.9x’e geriledi” diye konuştu.
Naturelgaz’ın net karı 777 milyon TL’ye yükseldi
Naturelgaz 2022 yılında son derece güçlü bir performans sergiledi. Bu performansta Şirketin operasyonel kabiliyeti ve Şehir Gazı iş kolu faaliyetlerindeki hızlı büyüme etkili oldu. Şirketin satış hacmi yüzde 12 artışla 228 milyon sm3’e ulaştı. 2021’den bu yana toplam satış hacmi içerisindeki payı giderek artan Şehir Gazı iş kolu satışları, hızlı büyümesini yıl boyunca sürdürdü. Şehir Gazı iş kolu satış hacmi, 2022 yılında 2021 yılına göre yüzde 54 artışla 70,1 milyon Sm3 oldu. Naturelgaz’ın gelirleri, yüzde 441 artarak 3,7 milyar TL'ye ulaştı. Şehir gazı ve Dökme CNG işkolları başta olmak üzere, artan satış hacmi ve doğal gaz fiyatlarında yaşanan artış, toplam gelir artışına önemli oranda katkı sağladı.
Şirketin FAVÖK’ü ise, 2022 yılında 9’a katlanarak 892 milyon TL’ye ulaştı. Artan Şehir Gazı satışları ile mevsimsellik etkisinin önemli ölçüde azalması, maliyetlerin etkin bir şekilde yönetilmesi oluşan fiyat farkı etkileri ve optimizasyon çalışmaları FAVÖK büyümesine önemli katkı sağladı. Şirket solo finansallarına göre brüt kâr, 2021’e kıyasla yüzde 609 oranında artarak 972 milyon TL oldu. 2021 yılsonu şirket solo finansalları bazında 30 milyon TL olan vergi öncesi net kâr ise 2022 yıl sonu itibarıyla 777 milyon TL olarak gerçekleşti. Naturelgaz’ın 30 Eylül 2022 itibarıyla, 192,6 milyon TL olan net nakit fazlası tutarı, 31 Aralık 2022 itibarıyla 335 milyon TL olarak gerçekleşti. Şirket ayrıca 9 Mayıs 2022 tarihinde 2021 yılına ilişkin brüt toplam 35,8 milyon TL temettü ödemesi gerçekleştirdi.
Liman işletmeciliğinde 1 milyar TL’lik pozitif FAVÖK
Grubun liman işletmeciliği gelirleri IFRIC- 12 etkisi hariç tutulduğunda 2022 yılında Covid öncesi dönem olan 2019’a kıyasla yüzde 160 artışla 1.7 milyar TL seviyesinde gerçekleşirken; FAVÖK ise aynı dönemde yüzde 141 artışla 1 milyar TL olarak gerçekleşti. Gemi filolarının tamamen sefere dönmüş olması ve doluluk oranlarındaki artış paralelinde, şirketin gelir ve FAVÖK artışı 2022 yılında, 2019 yılı seviyelerinin bile üzerinde güçlü bir performans sergiledi.
Kruvaziyer gemilerinin ortalama doluluk oranları 2022’nin 4’üncü çeyreğinde yüzde 90-95 aralığında gerçekleşirken, Karayipler’de yüzde 100’ü aştı. Global Ports Holding’in limanlarına gelen gemilerin ortalama doluluk oranı ise Ocak 2022’de yüzde 42 iken, aylar itibariyle kademeli artışını sürdürdü ve Aralık 2022’de yüzde 98 seviyesine ulaştı. Global Ports Holding limanlarına gelen gemi sayısı Aralık 2022'de, pandeminin henüz ortaya çıkmadığı 2019 Aralık ayının yüzde 94’ü seviyesinde gerçekleşirken, yolcu sayısı ise Aralık 2019 seviyesinin yüzde 20 üzerinde gerçekleşti. Yolcu sayısındaki bu yükselişte Kanarya Adaları limanların da hesaplamaya ekim ayından itibaren dahil edilmiş olması etkili oldu.
Ocak-Aralık 2022 dönemi kümüle olarak bakıldığında ise, toplam sefer sayısı 2019 Ocak-Aralık döneminin yüzde 8 üzerinde gerçekleşirken, yolcu sayılarında ise 2019 seviyesinin yüzde 83’üne ulaşıldı.
Enerji iş kolunda gelirler yüzde 50 arttı
Ko/tri-jenerasyon ile biyokütle ve güneş bazlı temiz enerji üretimini içeren enerji üretimi iş kolunda gelirler, bir önceki yıla kıyasla yüzde 50 artışla 553 milyon TL’ye ulaştı. Elektrik fiyatları ve kurdaki yükseliş ile birlikte FAVÖK ise 2022 yılında yüzde 24 artışla 184 milyon TL seviyesinde gerçekleşti. Grup ayrıca üretim hacmini ve tesis verimliliğini artırmak için yeni yardımcı kaynak yönetmeliğine paralel olarak, biyokütle tesisi alanlarında 2022 yılı son çeyreği ile 2023 yılının ilk çeyreğinde toplamda 3,6 MW kurulu güce sahip hibrit güneş enerjisi yatırımını tamamlamayı hedefliyor. Diğer taraftan toplamda 100 MW gücünde GES ve bu santrallere bütünleşik 100 MW saat kapasiteli elektrik depolama tesisi kurmak için Kasım 2022’de EPDK’ya önlisans başvurusunda bulundu.
Avrupa’daki resesyon feldspata talebi sınırladı
Maden iş kolu 2022 yılında 2021 yılına kıyasla gelirlerini yüzde 81 artırarak 331 milyon TL’ye ulaştırdı. FAVÖK’ünü ise yine aynı dönemde yüzde 65 artırarak 106 milyon TL seviyesinde gerçekleştirdi. Maden iş kolunda, Avrupa’da yaşanan resesyonun sonucu olarak feldspata yönelik talepte yaşanan daralmanın etkisi ile 2022 yılında yüzde 6 azalışla 498 bin ton satış hacmi gerçekleşti. İş kolu, İspanya, İtalya ve Mısır başta olmak üzere 387 bin ton feldspat ihraç ederken, yurt içi satış hacmi 110 bin ton olarak gerçekleşti.
Gayrimenkulde pandeminin etkileri yok oldu
Gayrimenkul iş kolu 2022 yılında gelirlerinde yaklaşık 39 milyon TL, FAVÖK’te ise 20 milyon TL artış kaydetti. Böylece gelirler 71 milyon TL, FAVÖK ise 34 milyon TL seviyesinde gerçekleşti. Performanstaki iyileşme, pandeminin etkilerinin kaybolması ve yüksek FAVÖK üreten kiralama operasyonlarının artan katkısına bağlı olarak gerçekleşti.
Pandeminin etkisinin geride kalması ile birlikte kira gelirleri 34 milyon TL artarken, gayrimenkul satışları da 4,5 milyon TL artış gösterdi
Menkul kıymet ve varlık yönetimi iş kolu gelirlerinde yüzde 223 artış
Menkul kıymet ve varlık yönetimi iş kolu gelirleri, işlem hacimlerindeki artış ve İstanbul Portföy’ün tam konsolidasyon etkisine bağlı olarak, 2022 yılında yüzde 223'lük bir artışla 734 milyon TL'ye ulaştı. FAVÖK ise yıllık bazda yüzde 254 artışla 311 milyon TL seviyesinde gerçekleşti.
-
Global Ports Holding Alicante Kruvaziyer Limanı’nı
portföyüne kattı
09 Mart 2023
Global Yatırım Holding bağlı kuruluşu ve dünyanın en büyük kruvaziyer liman işletmecisi Global Ports Holding (GPH), İspanya’daki Alicante Kruvaziyer Limanı’nı portföyüne kattı. GPH’nin yüzde 80 ortağı olduğu konsorsiyum Alicante Kruvaziyer Limanı’nı 15 yıl süreyle işletecek.
Akdeniz Çanağı’ndaki paylarını yüzde 40’a çıkardıklarını anlatan Global Yatırım Holding ve Global Ports Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, “Dünyanın en büyük kruvaziyer liman işletmecisi olarak Alicante Kruvaziyer Limanı ile birlikte portföyümüzdeki liman sayısı 26’ya yükseldi. Her bir limanımızda afet bölgesi için yardım toplanması için çalışmalar yürütüyoruz. Portföyümüzü büyütmek için de adımlarımıza ara vermeden devam ederek tüm dünyada farklı coğrafyalarda 25-30 limanı takip ediyoruz” dedi.
Global Yatırım Holding’in iştiraki ve dünyanın en büyük kruvaziyer liman işletmecisi Global Ports Holding’in (GPH) yüzde 80 hissedarı olduğu konsorsiyum İspanya’daki Alicante Kruvaziyer Limanı’nın 15 yıl süreyle işletilmesine dair imtiyaz sözleşmesini imzaladı. Operasyonlara başlanmasının Global Ports Holding’in (GPH) mali yılının sonuna kadar (31 Mart 2023) gerçekleşmesi bekleniyor.
Konsorsiyumun yüzde 20 oranındaki diğer hissedarı ise Kanarya Adaları’nda 1936’dan bu yana Las Palmas limanına hizmet sağlayan, 1998’den beri palamar, bagaj, yolcu hizmetleri gibi alanlara yoğunlaşan ve deniz çevreciliği konularında da faaliyet gösteren bir aile şirketi olan Sepcan S.L. ("Sepcan").
2 milyon Euro’ya kadar yatırım planlanıyor
Global Yatırım Holding tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamada; “Alicante Kruvaziyer Limanı, Liman Başkanlığı tarafından, liman ve çevresini önemli ölçüde geliştirip, sahil şeridi ve şehirle entegrasyonu sağlayacak kapsamlı bir yatırım sürecinden geçmektedir İmtiyaz sözleşmesi hükümleri gereği GPH, kruvaziyer terminalinin yenilenmesi ve modernizasyonu için 2 milyon euroya kadar yatırım yapmayı planlamaktadır” denildi.İspanya'nın doğu kıyısındaki en çok talep gören ve büyüyen kruvaziyer destinasyonlarından olan Alicante Kruvaziyer Limanı, güçlü havalimanı bağlantısı ile yılda 100 binden fazla yolcu ağırlıyor.
Portföyü büyütmek için çalışmalarını sürdürüyor
Global Yatırım Holding ve Global Ports Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, “Aynı zamanda ülkemiz çok acı bir afet yaşadı. 46 binin üstünde hayatını kaybeden vatandaşımız var. Hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, başta yakınları olmak üzere tüm ülkemize baş sağlığı diliyorum. Yararlılarımızın da bir an önce sağlıklarına kavuşmalarını temenni ediyorum. Dünyanın en büyük kruvaziyer liman işletmecisi olarak Alicante Kruvaziyer Limanı ile birlikte portföyümüzdeki liman sayısı 26’ya yükseldi. Her bir limanımızda afet bölgesi için yardım toplanması için çalışmalar yürütüyoruz. Portföyümüzü büyütmek için de adımlarımıza ara vermeden devam ederek tüm dünyada farklı coğrafyalarda 25-30 limanı takip ediyoruz” dedi. -
İstanbul Portföy Yönetimi, Maçkolik halka arzı ile
Türkiye sermaye piyasalarında bir ilke imza atıyor
03 Ocak 2023
GLOBAL YATIRIM HOLDİNG SERMAYE PİYASALARINI GELİŞTİRMEYE DEVAM EDİYOR
Türkiye’de 12 milyon, Fransa’da 7,4 milyon kullanıcıya sahip en büyük canlı skor ve spor data portalı Maçkolik'in halka arzı SPK tarafından onaylandı. Global Yatırım Holding'in bağlı ortaklığı İstanbul Portföy Yönetimi'nin Pre-IPO Girişim Sermayesi Yatırım Fonu bünyesinde bulunan yüzde 34 oranındaki Maçkolik hisseleri, 38 TL sabit fiyat ve talep toplama yöntemi ile halka arz edilecek. Maçkolik hisselerinin halka arzı, Sermaye Piyasası Kurulu düzenlemelerine tabi olarak kurulmuş bir girişim sermayesi yatırım fonunun halka arz ile satış yaptığı ilk işlem olma özelliğini taşıyor.
İstanbul Portföy Genel Müdürü Barış Hocaoğlu, "Bugüne kadar nitelikli yatırımcılar, büyüme potansiyeli olan teknoloji ve yeni ekonomi şirketlerine girişim sermayesi fonları vasıtasıyla paydaş olabiliyordu. Artık halka arza katılan tüm bireysel yatırımcılar da bu şirketlere ortak olma imkanına kavuşuyor" dedi.
Global Yatırım Holding'in yüzde 66,6 oranında bağlı ortaklığı olan İstanbul Portföy Yönetimi'nin kurucusu ve yöneticisi olduğu İPY Pre-IPO Girişim Sermayesi Yatırım Fonu, Türkiye ve Fransa’nın önde gelen teknoloji ve dijital spor medyasının lider grubu Maçkolik'te sahip olduğu yüzde 34 oranındaki payı halka arz etmek üzere Sermaye Piyasası Kurulu’ndan (SPK) onay aldı. Fonun sahip olduğu 8.500.000 TL nominal değerli Maçkolik İnternet Hizmetleri Ticaret A.Ş. hisse senetleri, 38 TL sabit fiyat ve talep toplama yöntemi ile İnfo Yatırım Menkul Değerler liderliğindeki konsorsiyum tarafında halka arz edilecek. #MACKO koduyla gerçekleştirilecek olan halka arz, “Sabit Fiyatla Talep Toplama” ve “En İyi Gayret Aracılığı” metoduyla yapılacak.
İPY Pre-IPO Girişim Sermayesi Yatırım Fonu'nun sahip olduğu Maçkolik hisselerinin halka arzı, Sermaye Piyasası Kurulu düzenlemelerine tabi olarak kurulmuş bir girişim sermayesi yatırım fonunun halka arz ile satış yaptığı ilk işlem olma özelliğini taşıyor.
Halka açıklık oranı yüzde 34
Halka arz sonrası Maçkolik’in halka açıklık oranı yüzde 34 olurken, İPY Pre-IPO Girişim Sermayesi Yatırım Fonu’nun söz konusu halka arzdan 323 milyon TL hasılat elde etmesi bekleniyor. Söz konusu hasılat, İPY’nin kurucusu olduğu fona ait performans ücreti dahil giderler düşüldükten sonra aralarında emeklilik fonları, girişim sermayesi yatırım ortaklıkları, tamamlayıcı emeklilik kurumları ve nitelikli bireysel yatırımcıların bulunduğu 43 yatırımcıya hisseleri oranında ödenecek."Bu halka arz Türkiye sermaye piyasaları için yeni bir mihenk taşı"
Maçkolik'in halka arzının Türkiye sermaye piyasaları için yeni bir mihenk taşı olacağını vurgulayan İstanbul Portföy Genel Müdürü Barış Hocaoğlu, "Bugüne kadar nitelikli yatırımcılar, büyüme potansiyeli olan teknoloji ve yeni ekonomi şirketlerine girişim sermayesi fonları vasıtasıyla paydaş olabiliyordu. Artık halka arza katılan tüm bireysel yatırımcılar da bu şirketlere ortak olma imkanına kavuşuyor" dedi.2007 yılında kurulan, 2020 yılında gerçekleşen Actus Portföy birleşmesi sonrası Global Yatırım Holding iştiraki haline dönüşen İstanbul Portföy Yönetimi, 46 milyar TL’yi aşan portföy büyüklüğü, yerli ve yabancı yatırımcı tabanı ile Türkiye’nin yerli sermayeli en büyük bağımsız portföy yönetimi şirketi.
175 ülkenin, 1.500 liginden canlı sonuçlar
Türkiye’de 12 milyon, Fransa’da 7,4 milyon kullanıcıya sahip en büyük canlı skor ve spor data portalı olan Maçkolik + Match en Direct (MED)’in toplam aylık aktif kullanıcı sayısı ortalama 7,1 milyon. Aylık ortalama 7 milyar sayfası görüntülenen Maçkolik aynı zamanda 1 milyonu aşan instagram takipçisi ile sosyal medyada da lider konumda. 175 ülkenin, 1.500 ligini kapsayan ve 14 dilde yayında olan uygulama, her hafta sonu ortalama 2.500 canlı maçın datasını paylaşılıyor.