-
A Para, Paranın Yönü programının konuğu Yönetim
Kurulu Başkanı Mehmet Kutman
28 Aralık 2021
-
Ekotürk TV, Yönetim Katı programının konuğu
Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman
14 Aralık 2021
-
Bloomberg HT, Üst Düzey programının konuğu Yönetim
Kurulu Başkanı Mehmet Kutman
02 Aralık 2021
-
Global Yatırım Holding’in kurumsal yönetim notu
9,14’e yükseldi
23 Kasım 2021
Global Yatırım Holding’in bir önceki yıl 9,12 olan kurumsal yönetim derecelendirme notu 9,14’e yükseldi. Not artışında en büyük etken, dört değerlendirme kriteri arasında yer alan ‘Kamuyu Aydınlatma ve Şeffaflık’ bölümü oldu.
Global Yatırım Holding’in (GYH) kurumsal yönetim ilkelerini uygulama alanında yaptığı sürekli iyileştirme çalışmaları, kurumsal yönetim derecelendirme notunda artış getirdi. Kobirate Uluslararası Kredi Derecelendirme ve Kurumsal Yönetim Hizmetleri’nin hazırladığı Kurumsal Yönetim Derecelendirme Raporu’nda, bir önceki yıl 9,12 olan GYH’nin kurumsal yönetim derecelendirme notu 9,14 olarak yukarı yönlü revize edildi.
Kurumsal yönetim derecelendirme notu, pay sahipleri, kamuyu aydınlatma ve şeffaflık, menfaat sahipleri ve yönetim kurulu kriterlerine göre 10 puan üzerinden belirleniyor. Not artışında özellikle “Kamuyu Aydınlatma & Şeffaflık” alanında kaydedilen iyileşmeler etkili oldu.
Kobirate, Global Yatırım Holding’in kurumsal yönetim derecelendirme notuna yönelik yaptığı değerlendirmede, “Ülkemizde Sermaye Piyasası Kurulu tarafından yayımlanan ve Ocak 2014 tarihinde revize edilen Kurumsal Yönetim İlkeleri baz alınarak yapılan değerlendirmeler sonucu 9,14'lük derecelendirme notu ile Global Yatırım Holding A.Ş.'nin Sermaye Piyasası Kurulu'nun Kurumsal Yönetim İlkelerine büyük ölçüde uyum sağladığı teyit edilmiştir” ifadesini kullandı.
-
Global, 9 ayda 1 milyar TL geliri aştı 189,7
milyon TL FAVÖK açıkladı
10 Kasım 2021
HOLDİNG SOLO BAZDA BRÜT BORÇ YARI YARIYA AZALDI
Çeşitli iş kollarında yatırımlarıyla 4 kıta ve 13 ülkede faaliyet gösteren Global Yatırım Holding’in (GYH) yılın ilk dokuz ayında konsolide gelirleri IFRIC 12 ve Ocak 2021’de satılan Port Akdeniz etkisi hariç tutulduğunda yüzde 33 artışla 1 milyar 52,0 milyon TL oldu. Konsolide operasyonel faiz vergi amortisman öncesi karı (FAVÖK) ise satılan Port Akdeniz etkisi hariç tutulduğunda yüzde 46 artışla 189,7 milyon TL olarak gerçekleşti.
Sonuçları değerlendiren GYH Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, “Küresel kruvaziyer endüstrisinin kademeli olarak hizmete dönüşüyle birlikte, bu yılın sonuna kadar ana pazarların normale dönmesi bekleniyor. Mevcut rezervasyon hacmi, özellikle yazdan itibaren 2022 için bize güven veriyor. Üçüncü çeyreğin başından itibaren pandemi kısıtlamalarındaki azalmaya paralel olarak performanstaki iyileşmenin Grup genelinde 2021'in 3. çeyreğinde ivme kazandığını gösteriyor. 2021 için güçlü bir performans sergileme yolundayız ve gelecek tahminlerimize güveniyoruz” dedi.
GYH Mali İşler ve Finansman’dan sorumlu Grup Direktörü Ferdağ Ildır ise “Sermaye Artırımından sağlanan fonların toplam tutarı, fon kullanım raporuna uygun olarak TL Bonolar (30.09.2021 itibarıyla 172,2 milyon TL ve Ekim 2021'de ilave 17,3 milyon TL) ve 31,3 milyon euro banka kredisinin geri ödemesinde kullanılmıştır. 30.09.2021 itibariyle Holding solo bazda brüt borcun neredeyse yarı yarıya azalması, önümüzdeki çeyreklerde net faiz giderlerini önemli ölçüde azaltacaktır” diye konuştu.
Global Yatırım Holding (GYH), 2021 yılı ilk dokuz ayında ilişkin finansal sonuçlarını açıkladı. Konsolide gelirler IFRIC 12 ve Ocak 2021’de satılan Port Akdeniz etkisi hariç tutulduğunda yüzde 33 artışla 1 milyar 52,0 milyon TL’ye ulaştı, yıllık bazdaki büyüme gaz, enerji üretimi, madencilik ve menkul kıymetler ve varlık yönetimi iş kollarından kaynaklandı. 2021’in ilk 9 ayında, 2020'nin ilk 9 ayına kıyasla süren pozitif eğilim, performanstaki iyileşmenin Grup genelinde 2021'in üçüncü çeyreğinde, Covid 19'un yavaşlayan etkisiyle ve ana işkollarında güçlenen faaliyete paralel olarak ivme kazandığını gösteriyor.
Yine aynı dönemde, Global Yatırım Holding'in amortisman, faiz ve vergi öncesi operasyonel kar’ı (FAVÖK) enerji üretimi, madencilik ve menkul kıymetler ve varlık yönetimi iş kollarından gelen kayda değer güçlü katkı sayesinde, yüzde 46 artarak 189,7 milyon TL'ye ulaştı. FAVÖK, Covid 19'un yavaşlayan etkisi ve temel işlerde güçlenen aktiviteye paralel olarak 2021'in 3. çeyreğinde Grup genelinde hız kazanmaya başladı.
Yılın ilk dokuz ayında stratejik odak, ana faaliyet alanları ve Grup’un Covid-19'un etkisinden en iyi şekilde nasıl yalıtılacağı üzerine kuruldu. Global Yatırım Holding’in iştiraki Global Ports Holding, geçtiğimiz ay Danimarka'daki Kalundburg Kruvaziyer Limanı liman operasyonlarının işletilmesine yönelik olarak 20 yıl süreli ve 10 yıl ilave uzatma hakkı ile sözleşme imzalamış, böylece Kuzey Avrupa kruvaziyer pazarına da adım atmıştı. GYH gelecek dönemde, özellikle liman işletmeciliği, temiz enerji ile menkul kıymet ve varlık yönetimi gibi ana faaliyetlere yönelik yeni satın almalar ve yatırımlar yoluyla büyüme stratejisine uygun gelişmeleri izlemeye devam edecek
‘Mayıs ayına kıyasla yolcu sayısı 10 kat arttı’
Sonuçları değerlendiren GYH Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, zor geçen 1,5 yıllık dönemi geride bıraktıklarını belirtti. Covid 19’un Mart 2020'de ortaya çıkmasından bu yana iş kolları üzerindeki önemli olumsuz etkileri tartıştıklarını hatırlatan Kutman, “Neyse ki bugün, küresel kruvaziyer endüstrisinin neredeyse normal bir şekilde çalışması ve kademeli olarak hizmete dönüşüyle birlikte, bu yılın sonuna kadar ana pazarların normale dönmesi bekleniyor. Mevcut rezervasyonlar talebin güçlü olduğunu ve insanların tekrar seyahat etmeye istekli olduğunu gösteriyor. Mevcut rezervasyon hacmi, özellikle yazdan itibaren 2022 için bize güven veriyor. Limanlarımızda yolcu hacmi 2021’in üçüncü çeyreğinde, bir önceki çeyreğe kıyasla %679 oranında artış gösterdi. Bu da Covid-19’un etkilerinin ardından kruvaziyer sektörünün eski günlerine dönmeye devam ettiğinin önemli bir göstergesi. Covid-19 öncesi dönemden beri ilk kez Eylül 2021’de limanlarımızın tümüne gemi seferleri gerçekleşti; bu da limanlarımızda devam eden toparlanma sürecinde önemli bir dönüm noktasıdır. Yine Eylül 2021’de, limanlarımıza yapılan seferler 2019 yılının aynı döneminin yüzde 53’ünü oluştururken, yolcu sayıları ise yüzde 30’una denk geliyor. Bu da yolcu hacminde Mayıs 2021’e kıyasla 10 katlık bir artışa işaret ediyor. Limanlarımızın faaliyetleri ivme kazanmaya devam ederken, kruvaziyer şirketlerinin mevcut rotaları faaliyetlerde toparlanmanın devam edeceğini gösteriyor. Kruvaziyer şirketlerinin çoğunluğu 2021 yaz aylarından itibaren filolarının neredeyse tamamının seferlere dönmesini bekliyorlar” dedi.‘Gelecek tahminlerimize güveniyoruz’
Üçüncü çeyreğin başından itibaren pandemi kısıtlamalarındaki esnemeye paralel olarak performanstaki iyileşmenin Grup genelinde 2021'in 3. çeyreğinde ivme kazandığını söyleyen Kutman, şöyle devam etti: “Daha spesifik olarak; liman işletmeciliği iş kolumuzun yalnızca üçüncü çeyrekteki gelir üretimi, yılın ilk yarısındaki gelir üretimini oldukça geride bıraktı. Ayrıca, Covid 19'un yavaşlayan etkisi sayesinde liman işletmeciliği iş kolumuzun üçüncü çeyrekte yeniden pozitif FAVÖK üretmeye başladığını görmekten memnuniyet duyuyorum. 2021 yılının ilk dokuz ayına ilişkin sonuçlarımız toparlanmanın devam ettiğini gösteriyor. 2021 için güçlü bir performans sergileme yolundayız ve gelecek tahminlerimize güveniyoruz.”‘Net faiz giderlerini önemli ölçüde azalacak’
GYH Mali İşler ve Finansman’dan sorumlu Grup Direktörü Ferdağ Ildır ise “Bilindiği gibi Grup’un ana odak alanları kaldıraçlı olarak alınan risklerin düşürülmesi, pozitif serbest nakit akımı, operasyonel karlılık ve verimliliktir. Grup ayrıca üzerine düşen görevi en iyi şekilde yapmaya, yenilikçi ve öncü çalışmalara imza atmaya ve faaliyet gösterdiği her alana değer katmaya devam edecektir. 2021 için net borcumuzu hızla düşürmeye devam etmeyi hedefledik ve bu hedefe doğru bugüne kadar iyi bir ilerleme kaydettik. Bu odaklanma doğrultusunda, GYH'ye toplam 487.180.209.05 TL fon girişi ile GYH'nin sermaye artırım sürecini üçüncü çeyrekte tamamladık. Sermaye Artırımından sağlanan fonların toplam tutarı, TL Bonolar (30.09.2021 itibarıyla 172,2 milyon TL ve Ekim 2021'de ilave 17,3 milyon TL) ve fon kullanım raporuna uygun olarak 31,3 milyon euro banka kredisinin geri ödemesinde kullanılmıştır. 30.09.2021 itibariyle holding solo bazda brüt borcun neredeyse yarı yarıya azalması, önümüzdeki çeyreklerde net faiz giderlerini önemli ölçüde azaltacaktır” diye konuştu.Naturelgaz borcu sıfırlayıp, artıya geçti
Taşımalı doğal gaz pazarında faaliyet gösteren Naturelgaz, operasyonel kabiliyeti, etkin maliyet yönetim yapısı ve yeni iş geliştirme çalışmaları sayesinde Covid-19 etkilerine rağmen sağlam finansal konumunu sürdürerek yılın ilk dokuz ayında yüzde 14 artışla 139,2 milyon metreküp sıkıştırılmış ve sıvılaştırılmış doğal gaz satışı gerçekleştirdi. Şirketin satış hacmindeki artış büyük ölçüde şehir gazı satışlarındaki büyümeden kaynaklandı. 2020 yılı sonunda, SOCAR Türkiye’nin LNG ve CNG dağıtım operasyonlarının devralınarak Naturelgaz bünyesinde birleştirilmesi sonucunda sağlanan inorganik büyüme de şirketin satış hacmindeki artışa önemli katkı sağladı. Naturelgaz’ın gelirleri yıllık bazda yüzde 24 artarak 403,6 milyon TL'ye ulaştı. Artışta SOCAR LNG’nin satın alınması ile LNG gelirlerinin yansıması ve şehir gazı satışlarındaki büyüme etkili oldu.
Bu dönemde, gaz iş kolunun FAVÖK'ü yüzde 9 daralma ile 66,1 milyon TL seviyesinde gerçekleşti. Brüt kar marjındaki yıllık bazda yüzde 10 artışa rağmen, inorganik büyüme kaynaklı tesis giderlerinin artmasının yanı sıra halka açılma nedeniyle gerçekleşen tek seferlik giderlerin etkisi ile operasyonel giderlerde artış oldu. Naturelgaz'ın 2020 yılı sonunda 85,5 milyon TL olan net borcu, halka arzdan elde edilen gelirler nedeniyle 2021'in üçüncü çeyreği itibarıyla pozitif 40 milyon TL net nakite dönüşmüştür.Kruvaziyerler sefere başladı, liman iş kolu pozitife döndü
Covid-19'dan en çok etkilenen iş kolu liman işletmeciliği oldu. Liman işletmeciliği gelirleri (IFRIC 12 ve Ocak 2021’de satılan Port Akdeniz etkisi hariç) yüzde 19 artışla 157,1 milyon TL olurken, FAVÖK tarafında (2020 ilk dokuz ayı için negatif 7,3 milyon TL kara kıyasla) 21,5 milyon TL zarar açıklandı. 2020 ilk dokuz ay rakamları konsolidasyona ilk kez katılan Nassau ve Antigua’daki liman rakamlarıyla olumlu etkilenmişti. Seyahat kısıtlamalarının kademeli olarak hafifletilmesi ve sefere dönen kruvaziyer gemi sayısındaki artış nedeniyle Covid 19'un yavaşlayan etkisine paralel olarak, Liman iş kolu geliri 2021 yılının üçüncü çeyreğinde yaklaşık üç katına çıkarak 82,5 milyon TL'ye ulaştı.
Liman iş kolu 2020'nin 3. çeyreğindeki negatif 17,1 milyon TL'ye (Antalya hariç) kıyasla 2021'in üçüncü çeyreğinde 1,2 milyon TL ile pozitif FAVÖK üretmeye başladı. Liman iş kolu 2021 üçüncü çeyreğinde memnuniyet verici gelir açıklaması, mevcut operasyonel verilerden ve güçlü talepten gelen destekle birleştiğinde, daha hızlı bir toparlanma konusundaki olumlu duruş korundu.Elektrik üretiminde gelirler 248 milyon TL’ye çıktı
Ko/tri-jenerasyon ve biyokütle bazlı temiz enerji üretimini içeren elektrik üretimi iş kolu 2021’in ilk dokuz ayında gelirlerini yüzde 31 arttırarak 247,9 milyon TL seviyesinde açıkladı. Bu artışta portföydeki tüm enerji santrallerinde gerçekleşen olumlu performans etkili oldu. Aynı nedenden ötürü elektrik üretimi iş kolu, yıllık bazda yüzde 46 artış göstererek 95,4 milyon TL FAVÖK açıkladı.Madende gelirler iki kattan fazla arttı
Maden iş kolu ise yılın ilk dokuz ayında yıllık bazda yüzde 42 talep büyümesine bağlı olarak 384.323 ton satış gerçekleştirdi. İş kolu yılın ilk dokuz ayında geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre gelirlerini iki kattan fazla artırarak 120,8 milyon TL olarak; FAVÖK’ünü ise neredeyse üç kat artırarak 43,2 milyon TL seviyesinde açıkladı. Ayrıca FAVÖK marjı ise geçen seneki yüzde 25,1’e kıyasla yüzde 35,7 seviyesinde gerçekleşti. Dönem içerisinde ürün satışındaki artış, etkin maliyet kontrolleri ve ihracat pazarlarında döviz cinsinden satışlar, güçlü operasyonel performansta etkili oldu.Gayrimenkulde gelirler sabit kaldı
Gayrimenkul işkolu Covid-19 etkisini hisseden bir diğer faaliyet alanı oldu. Gayrimenkul iş kolu geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre sırasıyla 22,0 milyon TL ve 7,9 milyon TL'ye kıyasla 21,9 milyon TL gelir ve 9,4 milyon TL FAVÖK ile yüzde 18 artış elde etti. Operasyonel performansta iyileşme düşen gayrimenkul satışlarından elde edilen gelirler karşı yüksek FAVÖK üreten kiralama operasyonlarının artan katkısına kaynaklanmaktadır.Artan işlem hacmi gelirleri yüzde 62 artırdı
Menkul kıymetler ve varlık yönetimi iş kolu gelirleri yıllık bazda yüzde 62 artışla 103,7 milyon TL'ye ulaştı; FAVÖK 2,5 kat artarak 43,8 milyon TL'ye ulaştı. Olağanüstü performans, işlem hacimlerindeki artışın yanı sıra etkin maliyet yönetimine bağlanabilir. -
Kanarya Adaları’nın kruvaziyer turizmi Global’e
emanet ediliyor
10 Kasım 2021
Global Ports Holding’in kapasitesi 15 milyon yolcuyu aşacak
Global Yatırım Holding bağlı kuruluşu ve dünyanın en büyük kruvaziyer liman işletmecisi Global Ports Holding’in yüzde 80 ortağı olduğu Global Ports Canary Islands’ın (GPCI), Kanarya Adaları’nda yer alan Las Palmas kruvaziyer limanlarını işletme imtiyazı ihalesi için vermiş olduğu teklif, Las Palmas Liman Başkanlığı tarafından en iyi teklif seçildi.
Global Yatırım Holding ve Global Ports Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, “Dünyanın en büyük kruvaziyer liman işletmecisi olarak bu alanda daha da büyüme stratejimize sadık kalarak, bu alandaki adımlarımıza ara vermeden devam ediyoruz. Geçtiğimiz haftalarda açıkladığımız Danimarka'daki Kalundburg Kruvaziyer Limanı’nın işletmesini devralmamızın ardından Kanarya Adaları’nın kruvaziyer limanları için en iyi teklifi verdiğimizin de açıklanması bizleri son derece mutlu etti” dedi.
Global Ports Holding CEO’su Emre Sayın ise imtiyaz sözleşmesinin imzalanıp, işletmenin başlamasının ardından kruvaziyer liman işletmeciliği konusundaki uluslararası deneyim ve işletme modellerini Kanarya Adaları’na taşıyacaklarını vurguladı.
Global Yatırım Holding’in iştiraki ve dünyanın en büyük kruvaziyer liman işletmecisi Global Ports Holding’in (GPH) yüzde 80 hissedarı olduğu Global Ports Canary Islands’ın (GPCI), Kanarya Adaları’nda yer alan Las Palmas kruvaziyer limanlarını işletme imtiyazı ihalesi için vermiş olduğu teklif, Las Palmas Liman Başkanlığı tarafından en iyi teklif seçildi. GPCI’nın yüzde 20 oranındaki diğer hissedarı ise Kanarya Adaları’nda 1936’dan bu yana Las Palmas limanına hizmet sağlayan, 1998’den beri palamar, bagaj, yolcu hizmetleri gibi alanlara yoğunlaşan ve deniz çevreciliği konularında da faaliyet gösteren bir aile şirketi olan Sepcan S.L. ("Sepcan").
Global Yatırım Holding’in KAP’a yaptığı açıklamada ihaleye konu olan imtiyazların “Las Palmas de Gran Canaria”, “Arrecife (Lanzarote)” ve “Puerto del Rosario (Fuerteventura)” kruvaziyer limanlarını kapsadığına dikkat çekildi. Bu limanlara ilişkin imtiyaz süreleri ise sırasıyla 40 yıl, 20 yıl ve 20 yıl olacak.
Barselona ve Balear Adaları'ndan sonra İspanya'nın en yoğun 3’üncü limanı olan Las Palmas Kruvaziyer Limanları, Avrupa'da da ilk 20 liman arasında yer alıyor. Las Palmas Limanları, hava taşımacılığı bağlantısı ile Güney Atlantik güzergahları için önemli bir konumda bulunurken, 2020'de pandemi döneminde kruvaziyer trafiğine kapatılan diğer Avrupa limanlarından farklı olarak adaların etrafında “bubble cruises” ile 500 binden fazla yolcuyu ağırladı.GPH’nin liman sayısı 22’ye yükselecek
GPH, imtiyaz hakkını elde etmesi halinde kendi global deneyimi ve işletme modelini Gran Canaria, Lanzarote ve Fuerteventura kruvaziyer liman operasyonlarını yönetmek için kullanacak. Ayrıca, olası imtiyaz hakkı ile GPH’in işlettiği ve yönettiği kruvaziyer liman sayısı 22’ye yükselirken, kruvaziyer yolcu kapasitesinin ise portföyde azınlık oranında yer alan limanlar da dahil olmak üzere yılda 15 milyon yolcuyu aşması bekleniyor.
Bundan sonraki süreçte GPH, GPCI ve Liman Başkanlığı İmtiyaz Sözleşmeleri üzerinde görüşmelerde bulunacak ve çalışmalar yapacak. Sözleşmelerin imzalanması ise tarafların sözleşme hükümleri üzerinde mutabık kalmasına bağlı. Zamanlamaya ve nihai koşulların sağlanacağına yönelik kesin bir hüküm bulunmamakla birlikte, imtiyaz haklarının kullanılmaya başlanmasının önümüzdeki yılın ilk çeyreği bitmeden gerçekleşmesi bekleniyor.‘Büyüme stratejimize sadık kalıyoruz’
Global Yatırım Holding ve Global Ports Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, “Dünyanın en büyük kruvaziyer liman işletmecisi olarak bu alanda daha da büyüme stratejimize sadık kalarak, bu alandaki adımlarımıza ara vermeden devam ediyoruz. Geçtiğimiz haftalarda açıkladığımız Danimarka'daki Kalundburg Kruvaziyer Limanı’nın işletmesini devralmamızın ardından Kanarya Adaları’nın kruvaziyer limanları için en iyi teklifi verdiğimizin de açıklanması bizleri son derece mutlu etti. Turizmin en gözde segmenti olan kruvaziyer turizmine uzun vadeli pozitif bakışımızı devam ediyor. Portföyümüzü genişletmek üzere akılcı fırsatları değerlendirmeye ve görüşmelere devam ediyoruz” dedi.‘Çalışmayı dört gözle bekliyoruz’
Global Ports Holding CEO’su Emre Sayın, imtiyaz sözleşmesinin imzalanıp, işletmenin başlamasının ardından kruvaziyer liman işletmeciliği konusundaki uluslararası deneyim ve işletme modellerini Kanarya Adaları’na taşıyacaklarını vurguladı. Kanarya Adaları’nın kruvaziyer limanlarının portföye katılması halinde 15 milyon yolcu kapasitesini aşacaklarını anlatan Sayın, “Global Ports Kanarya Adaları'nın Las Palmas Kruvaziyer Limanları için en iyi teklifi vermiş olmaktan memnunuz. İmtiyaz anlaşmasının başarılı bir şekilde sonuçlandırılması için Las Palmas Liman Otoritesi ile yakın bir şekilde çalışıyoruz. Covid-19 pandemisinde yaşadığımız zorluklara rağmen, kruvaziyer liman ağımızı büyütme konusundaki stratejik hedeflerimizi gerçekleştiriyoruz” diye konuştu. -
Global Yatırım Holding 20’nci limanıyla
kruvaziyerlerin ‘Kuzey Yıldızı’ oldu
15 Ekim 2021
KALUNDBURG KRUVAZİYER LİMANI’NI 20 YIL SÜREYLE İŞLETECEK
Global Yatırım Holding (GYH) iştiraki ve dünyanın en büyük kruvaziyer liman işletmecisi Global Ports Holding (GPH), Danimarka Kalundborg Limanı’nındaki kruvaziyer operasyonlarını yönetmek için sözleşme imzaladı. Kuzey Denizi’ndeki liman ile birlikte GPH’nin portföyündeki liman sayısı toplamda 4 kıtada ve 13 ülkede olmak üzere 20’ye ulaşmış oldu.
Yapılan anlaşma ile ilgili konuşan GYH ve GPH Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, “Dünyanın en büyük kruvaziyer liman işletmecisi olarak, bu alanda edinmiş olduğumuz önemli tecrübeyi Kuzey Avrupa kruvaziyer pazarında da kullanacak olmaktan dolayı heyecanlıyız” dedi.
GPH CEO’su Emre Sayın ise “Büyüleyici Kalundborg destinasyonunu bölge için sürdürülebilir bir dinlenme ve ziyaret limanına dönüştürürken, liman otoritesi, kruvaziyer şirketleri ve yerel paydaşlarla birlikte çalışmayı dört gözle bekliyoruz” diye konuştu.
Global Yatırım Holding (GYH) iştiraki ve dünyanın en büyük kruvaziyer liman işletmecisi Global Ports Holding (GPH), Danimarka Kalundborg Limanı’nındaki kruvaziyer operasyonlarını yönetmek için kira sözleşmesi imzaladı. Kuzey Avrupa kruvaziyer pazarına hitap edecek ilk limanı Kalundborg’da kruvaziyer işinin büyümesi için pazarlama gücü ve operasyonel know-how'ını uygulamayı planlayan Global Ports Holding, Kopenhag'daki aşırı turizm yükünün hafifletilmesine potansiyel olarak katkı sağlayacak.
GYH’den KAP’a yapılan açıklamada Danimarka'daki Kalundburg Kruvaziyer Limanı liman operasyonlarının işletilmesine yönelik olarak 20 yıl süreli ve 10 yıl ilave uzatma hakkı ile sözleşme imzalandığı duyuruldu. Sözleşme şartlarına göre Kalundborg Kruvaziyer Limanı operasyonlarını yönetmek için küresel uzmanlığını ve işletim modelini kullanacak olan GPH, yeni bir kruvaziyer terminal binası yapımı için 2025 yılına kadar 6 milyon Euro’ya kadar yatırım yapacak. GPH, Kalundborg Kruvaziyer Limanı’nda orta vadede 120 bin – 150 bin yolcuya hizmet vermeyi hedefliyor.
Portföyümüzü genişletmek için görüşmelere devam ediyoruz
Yapılan anlaşma ile ilgili konuşan GYH ve GPH Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, “Dünyanın en büyük kruvaziyer liman işletmecisi olarak, bu alanda edinmiş olduğumuz önemli tecrübeyi Kuzey Avrupa kruvaziyer pazarında da kullanacak olmaktan dolayı heyecanlıyız. Turizmin en gözde segmenti olan kruvaziyer turizmine uzun vadeli pozitif bakışımızı devam ediyor. Portföyümüzü genişletmek üzere akılcı fırsatları değerlendirmeye ve görüşmelere devam ediyoruz. Varlık yönetiminde 50 milyar doları aşan portföy büyüklüğüne sahip uluslararası yatırım kuruluşu “Sixth Street ile yapmış olduğumuz rekor düşük faizli kredi anlaşması, bize kruvaziyer liman işletmeciliğinde büyüme stratejimiz doğrultusunda daha rahat adımlar atmamıza olanak sağladı” dedi.GPH için dönüm noktası
Kalundborg’un, Kopenhag’a göre coğrafi konumu itibariyle kruvaziyer gemilerinin uzun ve maliyetli bir yolculuktan tasarruf etmesini sağladığını belirten GPH CEO’su Emre Sayın ise “Kalundborg, kruvaziyer yolculuğunun bir parçası olarak Kopenhag’ı ziyaret etme fırsatı sunan, Danimarka’da ekonomik ve zamanın etkili kullanıldığı bir alternatif liman. Bu sebeple büyüleyici Kalundborg destinasyonunu bölge için sürdürülebilir bir dinlenme ve ziyaret limanına dönüştürürken, liman otoritesi, kruvaziyer şirketleri ve yerel paydaşlarla birlikte çalışmayı dört gözle bekliyoruz. Gelişmiş kruvaziyer limanı tesislerinin Kalundborg'u ziyaret eden tüm yolcular için harika bir deneyim sunacağına inanıyoruz. Kalundborg, Kuzey Avrupa kruvaziyer pazarındaki ilk limanımız olurken, bu anlaşma GPH için bir dönüm noktası olduğu için ayrıca heyecanlıyım” diye konuştu. -
Global Yatırım Holding İstanbul Portföy’deki
payını yüzde 66,6’ya yükseltti
03 Eylül 2021
En büyük yerli ve bağımsız portföy yönetim şirketinin çoğunluk hissedarı oldu
Global Yatırım Holding (GYH), SPK iznini müteakiben, Türkiye’nin en büyük yerli ve bağımsız portföy yönetim şirketi İstanbul Portföy’ün yüzde 40 hissesini satın alma opsiyonunu kullandı. Opsiyonun kullanılması ile birlikte GYH’nin şirketteki payı yüzde 66,6’ya yükseldi.
Opsiyonu kullanmış olmaktan mutluluk duyduklarını belirten GYH Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, “İstanbul Portföy, iki şirketin yıllar içinde biriktirdiği know-how ile yaratılan sinerji sayesinde, Eylül 2020'deki birleşmeden bu yana yönetimi altındaki varlıkları neredeyse ikiye katlamayı başardı ve şu anda 11 milyar TL'yi aştı” dedi.
İstanbul Portföy Kurucu Ortağı Hasan Turgay Ozaner, “Global Yatırım Holding finans piyasalarında birçok ilke imza atmış bir grup. Kullanılan opsiyon sonrası, birlikte mevcut başarılı performansımızı daha da artıracağımıza inanıyoruz” ifadelerini kullandı.
İstanbul Portföy Genel Müdürü Barış Hocaoğlu, bölgesel bir oyuncu olmayı hedeflediklerini belirterek, “Dünyanın birçok yerinde yatırımı olan Global Yatırım Holding’in opsiyonunu kullanmasının ardından, küresel pazar deneyimi İstanbul Portföy’e de yansıyacak ve hedeflerimizi daha hızlı gerçekleştirmemize olanak sağlayacak” diye konuştu.
Global Yatırım Holding (GYH) odaklandığı stratejik sektörlerdeki yatırımlarına devam ediyor. Bu çerçevede Türkiye’nin en büyük yerli ve bağımsız portföy yönetim şirketi İstanbul Portföy’ün yüzde 40 hissesini satın alma opsiyonuna sahip olan GYH, bu opsiyonunu Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) izninin alınmasına müteakip kullanarak şirketteki payını yüzde 26,6’dan yüzde 66,6’ya yükseltti. Şirket ortakları Hasan Turgay Ozaner, Tufan Deriner ve Alpaslan Ensari’nin payı ise toplam yüzde 22,34 olacak.
Yönettiği varlıkların toplamı 11 milyar TL’yi aştı
İstanbul Portföy’deki opsiyonu kullanma kararı ile ilgili konuşan GYH Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, “Varlık yönetimi iş kolunda büyüme stratejimiz doğrultusunda, böylesine güçlü bir şirketin çoğunluk hissedarı olduğumuz için çok mutluyuz. İstanbul Portföy, mevcut kurumsal yatırımcı tabanı, alternatif varlık sınıflarında pazar lideri konumu ve yabancı ülke varlık fonları ile Türkiye'nin en kapsamlı varlık yönetimi platformudur. İstanbul Portföy Yönetimi, iki şirketin yıllar içinde biriktirdiği know-how ile yaratılan sinerji sayesinde, Eylül 2020'deki birleşmeden bu yana yönetimi altındaki varlıkları neredeyse ikiye katlamayı başardı ve şu anda 11 milyar TL'yi aştı. Böyle bir referansa sahip olarak, bu şirketin gelecekte pazar lideri olmayı hedefleyerek yeni zirvelere ulaşmaya devam edeceğine inanıyorum” dedi.Bağımsız portföy yönetim şirketlerinin değerini gösterdik
Actus Portföy ile İstanbul Portföy’ün birleşmesi ile sektörün gelişimi için bir katalizör olduklarını hatırlatan İstanbul Portföy Kurucu Ortağı Hasan Turgay Ozaner, “Birleşme ile birlikte Türkiye’nin en büyük yerli ve bağımsız portföy yönetim şirketi olmuştuk. O günden bu yana hızlı büyümemizi sürdürüyoruz. Elde ettiğimiz tatminkar mali sonuçlarla, finans sektörüne tam bağımsız portföy yönetim şirketlerinin değerini gösterdik. Global Yatırım Holding finans piyasalarında birçok ilke imza atmış bir grup. Kullanılan opsiyon sonrası, birlikte mevcut başarılı performansımızı daha da artıracağımıza inanıyoruz” diye konuştu.Global Yatırım Holding (GYH), SPK iznini müteakiben, Türkiye’nin en büyük yerli ve bağımsız portföy yönetim şirketi İstanbul Portföy’ün yüzde 40 hissesini satın alma opsiyonunu kullandı. Opsiyonun kullanılması ile birlikte GYH’nin şirketteki payı yüzde 66,6’ya yükseldi.
Opsiyonu kullanmış olmaktan mutluluk duyduklarını belirten GYH Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, “İstanbul Portföy, iki şirketin yıllar içinde biriktirdiği know-how ile yaratılan sinerji sayesinde, Eylül 2020'deki birleşmeden bu yana yönetimi altındaki varlıkları neredeyse ikiye katlamayı başardı ve şu anda 11 milyar TL'yi aştı” dedi.
İstanbul Portföy Kurucu Ortağı Hasan Turgay Ozaner, “Global Yatırım Holding finans piyasalarında birçok ilke imza atmış bir grup. Kullanılan opsiyon sonrası, birlikte mevcut başarılı performansımızı daha da artıracağımıza inanıyoruz” ifadelerini kullandı.
İstanbul Portföy Genel Müdürü Barış Hocaoğlu, bölgesel bir oyuncu olmayı hedeflediklerini belirterek, “Dünyanın birçok yerinde yatırımı olan Global Yatırım Holding’in opsiyonunu kullanmasının ardından, küresel pazar deneyimi İstanbul Portföy’e de yansıyacak ve hedeflerimizi daha hızlı gerçekleştirmemize olanak sağlayacak” diye konuştu.
Global Yatırım Holding (GYH) odaklandığı stratejik sektörlerdeki yatırımlarına devam ediyor. Bu çerçevede Türkiye’nin en büyük yerli ve bağımsız portföy yönetim şirketi İstanbul Portföy’ün yüzde 40 hissesini satın alma opsiyonuna sahip olan GYH, bu opsiyonunu Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) izninin alınmasına müteakip kullanarak şirketteki payını yüzde 26,6’dan yüzde 66,6’ya yükseltti. Şirket ortakları Hasan Turgay Ozaner, Tufan Deriner ve Alpaslan Ensari’nin payı ise toplam yüzde 22,34 olacak.
Yönettiği varlıkların toplamı 11 milyar TL’yi aştı
İstanbul Portföy’deki opsiyonu kullanma kararı ile ilgili konuşan GYH Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, “Varlık yönetimi iş kolunda büyüme stratejimiz doğrultusunda, böylesine güçlü bir şirketin çoğunluk hissedarı olduğumuz için çok mutluyuz. İstanbul Portföy, mevcut kurumsal yatırımcı tabanı, alternatif varlık sınıflarında pazar lideri konumu ve yabancı ülke varlık fonları ile Türkiye'nin en kapsamlı varlık yönetimi platformudur. İstanbul Portföy Yönetimi, iki şirketin yıllar içinde biriktirdiği know-how ile yaratılan sinerji sayesinde, Eylül 2020'deki birleşmeden bu yana yönetimi altındaki varlıkları neredeyse ikiye katlamayı başardı ve şu anda 11 milyar TL'yi aştı. Böyle bir referansa sahip olarak, bu şirketin gelecekte pazar lideri olmayı hedefleyerek yeni zirvelere ulaşmaya devam edeceğine inanıyorum” dedi.
Bağımsız portföy yönetim şirketlerinin değerini gösterdik
Actus Portföy ile İstanbul Portföy’ün birleşmesi ile sektörün gelişimi için bir katalizör olduklarını hatırlatan İstanbul Portföy Kurucu Ortağı Hasan Turgay Ozaner, “Birleşme ile birlikte Türkiye’nin en büyük yerli ve bağımsız portföy yönetim şirketi olmuştuk. O günden bu yana hızlı büyümemizi sürdürüyoruz. Elde ettiğimiz tatminkar mali sonuçlarla, finans sektörüne tam bağımsız portföy yönetim şirketlerinin değerini gösterdik. Global Yatırım Holding finans piyasalarında birçok ilke imza atmış bir grup. Kullanılan opsiyon sonrası, birlikte mevcut başarılı performansımızı daha da artıracağımıza inanıyoruz” diye konuştu.
‘Hedeflerimizi daha hızlı gerçekleştireceğiz’
İstanbul Portföy çatısı altında gerçekleşen birleşme sonrasında yeni fonlar hayata geçirdiklerini anlatan İstanbul Portföy Genel Müdürü Barış Hocaoğlu, şunları söyledi: “Özellikle hayata geçirdiğimiz Two.Zero Girişim Sermayesi Fonu ile son dönemde başarılı exitler ile dikkat çeken spor, medya ve eğlence sektörlerine yatırımlar yapıyoruz. Bu fon ile bölgesel bir oyuncu olmayı hedefliyoruz. Dünyanın birçok yerinde yatırımı olan Global Yatırım Holding’in opsiyonunu kullanmasının ardından, küresel pazar deneyimi İstanbul Portföy’e de yansıyacak ve hedeflerimizi daha hızlı gerçekleştirmemize olanak sağlayacak.”
GYH’nin Kamuyu Aydınlatma Platformu’na yaptığı açıklamaya göre şirketin yeni ortaklık yapısı şöyle oldu; “Global Yatırım Holding yüzde 66,60, Hasan Turgay Ozaner yüzde 7,45, Tufan Deriner yüzde 7,45, Alpaslan Ensari yüzde 7,45, Polis Bakım ve Yardım Sandığı (POLSAN) yüzde 6,65, Lütfi Emre Cezairli yüzde 2,50 ve Mehmet Fevzi Çelebi yüzde 1,91.”
İstanbul Portföy çatısı altında gerçekleşen birleşme sonrasında yeni fonlar hayata geçirdiklerini anlatan İstanbul Portföy Genel Müdürü Barış Hocaoğlu, şunları söyledi: “Özellikle hayata geçirdiğimiz Two.Zero Girişim Sermayesi Fonu ile son dönemde başarılı exitler ile dikkat çeken spor, medya ve eğlence sektörlerine yatırımlar yapıyoruz. Bu fon ile bölgesel bir oyuncu olmayı hedefliyoruz. Dünyanın birçok yerinde yatırımı olan Global Yatırım Holding’in opsiyonunu kullanmasının ardından, küresel pazar deneyimi İstanbul Portföy’e de yansıyacak ve hedeflerimizi daha hızlı gerçekleştirmemize olanak sağlayacak.”GYH’nin Kamuyu Aydınlatma Platformu’na yaptığı açıklamaya göre şirketin yeni ortaklık yapısı şöyle oldu; “Global Yatırım Holding yüzde 66,60, Hasan Turgay Ozaner yüzde 7,45, Tufan Deriner yüzde 7,45, Alpaslan Ensari yüzde 7,45, Polis Bakım ve Yardım Sandığı (POLSAN) yüzde 6,65, Lütfi Emre Cezairli yüzde 2,50 ve Mehmet Fevzi Çelebi yüzde 1,91.”
-
Türkiye kruvaziyerde sezonu açtı Blue Sapphire Ege
Port Kuşadası’na geldi
02 Eylül 2021
Pandemi nedeniyle duran kruvaziyer gemileri tekrar hareketlenmeye başladı. Pandemi sonrası ilk yolculu kruvaziyer gemisi olan Blue Sapphire, Ege Port Kuşadası’na geldi. Sefer ile birlikte Türkiye’de kruvaziyer sezonu da tekrar başlamış oldu.
Ege Port Kuşadası Genel Müdürü ve Global Ports Holding Doğu Akdeniz Bölge Direktörü Aziz Güngör, “Bu kadar uzun bir aradan sonra Kuşadası'nda yolculu bir kruvaziyer gemisi görmekten çok mutluyuz. Türkiye’nin seyahat sektörü için zorlu bir iki yıl oldu ve bugün bekleyiş sona erdi” dedi.
Pandemi sonrası kruvaziyerlerin tekrar seferlerine başlaması ile birlikte Türkiye’nin ilk yolculu kruvaziyer gemisi de Global Yatırım Holding’in iştiraki ve dünyanın en büyük kruvaziyer limanı işletmecisi Global Ports Holding’in işlettiği Ege Port Kuşadası’na yanaştı. Selectum Blu Cruises tarafından işletilen Blue Sapphire’in 300 yolcusu ile birlikte Ege Port Kuşadası’na gelmesi ile birlikte Türkiye’de kruvaziyer sezonu da tekrar başlamış oldu.
Blue Sapphire’in gelişi ile birlikte düzenlenen törende konuşan Ege Port Kuşadası Genel Müdürü ve Global Ports HoldingDoğu Akdeniz Bölge Direktörü Aziz Güngör “Bu kadar uzun bir aradan sonra Kuşadası'nda yolculu bir kruvaziyer gemisi görmekten çok mutluyuz. Türkiye’nin seyahat sektörü için zorlu bir iki yıl oldu ve bugün bekleyiş sona erdi. Sonunda kruvaziyer misafirlerimizi keyifli festivaller ile karşılıyoruz” dedi.
Toplam 13 sefer düzenlenecek
Haftada 1 sefer olmak üzere Ege Port Kuşadası’na toplam 13 seferin düzenleneceğini anlatan Güngör “Bu sadece bizim için değil, tüm Kuşadası için büyük bir başlangıç. Türkiye'de kruvaziyer endüstrisi birçok ekonomik fayda sağlıyor. Sadece seyahat endüstrisinin önemli bir parçası değil, aynı zamanda hem küçük hem de büyük yerel tüccarlar için ana destektir. Ege Port Kuşadası olarak daha fazla kruvaziyer gemisi ve yolcu ağırlamayı, Türkiye ve Kuşadası şehrini temsil etmeyi sürdürmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.Global Liman İşletmeleri'nin liman ağının bir parçası olan Doğu Akdeniz'in en işlek kruvaziyer limanlarından biri olan Ege Port Kuşadası dünyaca ünlü Efes antik kentine ve Meryem Ana Evi'ne açılan kapı konumunda. Liman, 2020 yılından bu yana Güvenli Seyahat (WTTC) ve Güvenli Turizm (TÜV) sertifikalarına sahip ve ve tüm yolcularının ve ziyaretçilerinin sağlık ve güvenliğini sağlamak için protokoller oluşturmuş durumda.
-
Global Yatırım Holding, bedelli sermaye artırımını
tamamladı
01 Eylül 2021
487.1 MİLYON TL’LİK FON GİRİŞİ SAĞLANDI
Çeşitli iş kollarındaki yatırımlarıyla 4 kıta ve 13 ülkede faaliyet gösteren Global Yatırım Holding (GYH), borçluluğunu azaltma stratejisi çerçevesinde önemli bir adımı daha tamamladı. Bedelli sermaye artırım sürecini tamamlayan GYH, daha güçlü bir sermaye yapısına kavuşmuş oldu. Bedelli sermaye artırımı sonrası GYH’ye 487.180.209,05 TL’lik fon girişi sağlandı.
Bedelli sermaye artırımının tamamlanması ile ilgili açıklama yapan GYH Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Mehmet Kutman, “Gelecek dönemde, borcun azaltılmasıyla birlikte, pozitif serbest nakit akımı yaratmaya ve sektörler bazında artması öngörülen operasyonel karlılıkla, iştirakler bazında ve dolayısıyla GYH’de temettü dağıtımına odaklanacağız” dedi.
Çeşitli iş kollarında yatırımlarıyla 4 kıta ve 13 ülkede faaliyet gösteren Global Yatırım Holding (GYH) bedelli sermaye artırımı sürecini tamamladı.
GYH tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamada, bedelli sermaye artırımı sonucunda 487.180.209,05 TL’lik fon girişi sağlandığı belirtildi. KAP açıklamasında ayrıca, Şirketin 650.000.000 TL kayıtlı sermaye tavanı içerisinde, 325.888.409,93 TL olan çıkarılmış sermayesinin tamamı nakden olmak üzere 324.111.590,07 TL artırılarak 650.000.000 TL'ye çıkarılmasına ilişkin olarak 19.08.2021 tarihli KAP açıklamasında yer alan Tasarruf Sahiplerine Satış Duyurusu'na istinaden, pay sahiplerinin yeni pay alma (rüçhan) haklarının kullanımından sonra kalan 1.268.029,303 TL nominal değerli payların 23 ve 24 Ağustos 2021 tarihlerinde Borsa İstanbul A.Ş. Birincil Piyasa'da tamamının satışının gerçekleştirildiğinin 23.08.2021 tarihli özel durum açıklaması ile kamuya duyurulmuş olduğu belirtildi.‘Temettü dağıtmaya odaklanacağız’
Bedelli Sermaye artırımı sürecini başarı ile tamamladıklarını belirten GYH Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Mehmet Kutman, “Gelecek dönemde, borcun azaltılmasıyla birlikte, pozitif serbest nakit akımı yaratmaya ve sektörler bazında artması öngörülen operasyonel karlılıkla iştirakler bazında ve dolayısıyla GYH’de temettü dağıtımına odaklanacağız. Hissedarlarımıza bu süreçte bize gösterdikleri güven, destek ve inanç için minnettarlığımızı sunmak istiyoruz” dedi. -
GYH yılın ilk yarısında 625,9 milyon TL konsolide
gelir 107,4 milyon TL FAVÖK açıkladı
20 Ağustos 2021
Mehmet Kutman: Yılın ilk yarısında önemli stratejik girişimleri başarıyla tamamladık
4 kıta 12 ülkede faaliyet gösteren Global Yatırım Holding’in (GYH) yılın ilk yarısında konsolide gelirleri IFRIC 12 etkisi hariç tutulduğunda 625,9 milyon TL oldu. Konsolide operasyonel faiz vergi amortisman öncesi karı (FAVÖK) ise 107,4 milyon TL olarak gerçekleşti. Covid-19’un özellikle liman işletmeciliği ve gayrimenkul gelirleri üzerindeki baskısı diğer tüm işkolları tarafından kısmen dengelendi.
Sonuçları değerlendiren GYH Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, şunları söyledi: “Geçtiğimiz yılın aynı döneminde rekor sonuçlar açıkladığımız ilk çeyrek yaşamıştık. Şimdi ise Covid-19 etkisinin küresel ölçekte hissedilmeye devam ettiği bir ilk yarıyı geride bıraktık. Bu durum, bütün dünyada birçok işletme ve kuruluşun harcama planlarında temkinli duruş sergilemesi ve çok sayıda ülkede seyahat kısıtlamalarının devamı ile sonuçlandı. Yaşanan zorluklar taleplerin ertelenmesine neden oldu. 2021 ilk yarı finansallarımızı bu gelişmeler ışığında okumak gerekiyor. Bununla birlikte 2021'in ilk yarısında, 2020'nin ikinci yarısına göre daha başarılı sonuçlar elde ettik. Beklenen kısıtlamaların hafifletilmesi, toparlanmanın devam etmesi ve güçlü iş yapış biçimimiz ile 2021 öngörülerimize ulaşacağımıza inanıyoruz. Yılın ilk yarısında uzun vadeli büyüme stratejileri doğrultusunda bir dizi önemli stratejik girişimi başarıyla gerçekleştirdiklerini söyleyen Kutman, “GYH’nin önümüzdeki dönem için ana odak alanları kaldıraçlı olarak alınan risklerin düşürülmesi, pozitif serbest nakit akımı, operasyonel karlılık ve verimliliktir.”
Mali İşler ve Finansman’dan sorumlu Grup Direktörü Ferdağ Ildır ise “İştiraklerimiz son derece yetenekli ve yetkin işgücümüz tarafından desteklenen sağlam bir performans sergiledi. Yarıyıl sonuçlarımız yalnızca iyileşen küresel ekonomik ortamı yansıtmakla kalmıyor, aynı zamanda uygulamaya koyduğumuz operasyonel iyileştirmelerin hızlanarak devam ettiğinin de kanıtı oluyor” dedi.
Global Yatırım Holding (GYH), 2021 yılı ilk yarısına ilişkin finansal sonuçlarını açıkladı. Konsolide gelirler IFRIC 12 etkisi hariç tutulduğunda bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 5 artışla 625,9 milyon TL’ye ulaştı. Covid-19 salgınının özellikle liman işletmeciliği ve gayrimenkul gelirleri üzerindeki baskısı diğer tüm işkolları tarafından kısmen dengelendi. Devir işlemleri Ocak 2021’de tamamlanan Antalya’da bulunan ticari liman Port Akdeniz’in GYH’nin 2020 yılı birinci yarısı finansalları üzerinde 105,2 milyon TL gelir ile önemli bir etkisi bulundu. Konsolide gelirler, Port Akdeniz etkisi hariç tutulduğunda yıllık bazda yaklaşık yüzde 28 artmış olacaktı. Bu durum, 2020 ilk çeyreğinin Covid-19’dan etkilenmediği de dikkate alındığında güçlü bir dönemin geride bırakıldığına işaret etti. 2021 ve 2020’nin ilk yarıları karşılaştırıldığında GYH çapında süre gelen gelişme ve faaliyetlerde güçlenmenin devam ettiği görüldü.
Yine aynı dönemde, 2020’nin ilk yarıdaki 147,6 milyon TL’ye kıyasla 107,4 milyon TL tutarında amortisman, faiz ve vergi öncesi operasyonel kar (FAVÖK) gerçekleşti. FAVÖK’e başta elektrik üretimi, maden ile menkul kıymet ve varlık yönetiminden gelen katkı liman işletmeciliğinden gelen etki ile kısmen dengelendi. Devir işlemleri Ocak 2021’de tamamlanan Antalya’da bulunan ticari liman Port Akdeniz’in, GYH’nin 2020 yılı birinci yarısı finansalları üzerinde 37,3 milyon TL FAVÖK ile önemli bir etkisi vardı. 2021 yılı birinci yarısı Port Akdeniz etkisi hariç tutulduğunda yıllık bazda FAVÖK geçen yılın ilk yarısı ile yarı yarıya artmış olacaktı.2021 öngürülerimize ulaşacağımıza inanıyoruz
Sonuçları değerlendiren GYH Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, şunları söyledi: “Geçtiğimiz yılın aynı döneminde rekor sonuçlar açıkladığımız ilk çeyrek yaşamıştık. Şimdi ise Covid-19 etkisinin küresel ölçekte hissedilmeye devam ettiği bir ilk yarıyı geride bıraktık. Bu durum, bütün dünyada birçok işletme ve kuruluşun harcama planlarında temkinli duruş sergilemesi ve çok sayıda ülkede seyahat kısıtlamalarının devamı ile sonuçlandı. Yaşanan zorluklar taleplerin ertelenmesine neden oldu. 2021 ilk yarı finansallarımızı bu gelişmeler ışığında okumak gerekiyor. Bununla birlikte 2021'in ilk yarısında, 2020'nin ikinci yarısına göre daha başarılı sonuçlar elde ettik. Kısıtlamaların hafifletilmesi, toparlanmanın devam etmesi ve güçlü iş yapış biçimimiz ile 2021 öngörülerimize ulaşacağımıza inanıyoruz”Stratejik girişimleri başarıyla gerçekleştirdik
Yılın ilk yarısında uzun vadeli büyüme stratejileri doğrultusunda bir dizi önemli stratejik girişimi başarıyla gerçekleştirdiklerini söyleyen Kutman, “GYH’nin önümüzdeki dönem için ana odak alanları kaldıraçlı olarak alınan risklerin düşürülmesi, pozitif serbest nakit akımı, operasyonel karlılık ve verimliliktir. Grup ayrıca görevlerini en iyi şekilde yapmaya devam edecek, yenilikçi ve öncü çalışmalar gerçekleştirecek ve faaliyet gösterdiği her alana değer katmaya devam edecektir” diye konuştu.Net borcu hızla düşürmeyi hedefliyoruz
Bu yıl net borcumuzu hızla düşürmeye devam etmeyi hedeflediklerini belirten Kutman, “Şimdiye kadar bu hedefe doğru iyi ilerleme kaydettik. Likidite pozisyonunu istikrara kavuşturmak, uzun ve kısa vadeli borç yükümlülüklerini yönetmek için Port Akdeniz’in devri, Naturelgaz'ın Borsa İstanbul'da halka arzı, GYH bedelli sermaye artırımı, Eurobond'un yeniden finansmanının tamamlanması adımlarını attık. Consus Enerji'nin de halka arz hazırlıkları devam ediyor” dedi. Atılan söz konusu adımların tümünün GYH’ye daha istikrarlı, borçluluğu büyük ölçüde azaltılmış bir bilanço, sağlıklı bir sermaye yapısı sağlamayı amaçladığını ifade eden Kutman, “Tüm bu çabalar, liman iş kolundan gelen cesaret verici ilk işaretlerle birleştiğinde ileriye dönük daha olumlu bir görünüme işaret ediyor” dedi.Fırsatları değerlendirmeye devam edeceğiz
İlk yarıyıl sonuçlarının Covid-19 zorluklarını yansıttığına dikkat çeken Mali İşler ve Finansman’dan sorumlu Grup Direktörü Ferdağ Ildır, “Buna rağmen iştiraklerimiz son derece yetenekli ve yetkin işgücümüz tarafından desteklenen sağlam bir performans sergiledi. Yarı yıl sonuçlarımız yalnızca iyileşen küresel ekonomik ortamı yansıtmakla kalmıyor, aynı zamanda uygulamaya koyduğumuz operasyonel iyileştirmelerin hızlanarak devam ettiğinin de kanıtı oluyor” diye konuştu. GYH’nin iş modelinin dayanıklılığı ve esnekliği sayesinde pazar payı oluşturma yeteneklerine olan güvenlerinin devam ettiğini vurgulayan Iğdır “Buna paralel olarak, özellikle gelecekteki büyümeyi artırmaya yönelik önemli potansiyeller başta olmak üzere hissedarlar için değer sağlayacak iç ve dış fırsatları değerlendirmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.Naturelgaz’ın satışları yüzde 29 arttı
Taşımalı doğal gaz pazarında faaliyet gösteren Naturelgaz, operasyonel kabiliyeti, etkin maliyet yönetim yapısı ve yeni iş geliştirme çalışmaları sayesinde Covid-19 etkilerine rağmen sağlam finansal konumunu güçlendirerek sürdürerek ilk yarıda yüzde 29 artışla 88,8 milyon metreküp sıkıştırılmış ve sıvılaştırılmış doğal gaz satışı gerçekleştirdi. Şirketin satış hacmindeki artış büyük ölçüde şehir gazı satışlarındaki büyümeden kaynaklandı. 2020 yılı sonunda, SOCAR Türkiye’nin LNG ve CNG dağıtım operasyonlarının devralınarak Naturelgaz bünyesinde birleştirilmesi sonucunda sağlanan inorganik büyüme de şirketin satış hacmindeki artışa önemli katkı sağladı. Naturelgaz’ın gelirleri yıllık bazda yüzde 26 artarak 231,9 milyon TL'ye ulaştı. Artışta SOCAR LNG’nin satın alınması ile LNG gelirlerinin yansıması etkili oldu. Bu dönemde, gaz iş kolunun FAVÖK'ü yüzde 2 artışla 36,3 milyon TL seviyesinde gerçekleşti. Şirketin FAVÖK marjı ise yüzde 15,7 oldu. Brüt karda %31 artış olmasına karşın, FAVÖK’deki sınırlı artış sebebi, inorganik büyüme kaynaklı tesis giderlerinin artmasının yanı sıra halka açılma nedeniyle gerçekleşen tek seferlik giderlerin etkisi ile operasyonel giderlerdeki artıştır.Yolcu sayısı artmaya devam edecek
Covid-19'dan en çok etkilenen iş kolu liman işletmeciliği oldu. Liman işletmeciliği gelirleri (IFRIC-12 muhasebe standardının 2021 ilk yarısı için 176,3 milyon TL ve 2020 ilk yarısı için 144,6 milyon TL etkisi hariç) yüzde 66 azalarak 395,9 milyon TL olurken, FAVÖK tarafında (2020 ilk yarısı için 84,4 milyon TL kara kıyasla) 22,8 milyon TL zarar açıklandı. Kruvaziyer turizmine sınırlı dönüş yolcu sayıları, gelir ve FAVÖK’de daralmaya neden oldu. 2020 yarıyıl rakamları konsolidasyona ilk kez katılan Nassau ve Antigua’daki liman rakamlarıyla olumlu etkilenirken satışı Ocak 2021’de tamamlanan Port Akdeniz, 2020 ilk yarısına 105,2 milyon TL gelir ve 74,6 milyon TL FAVÖK katkısı sağlamıştı. GYH’nin kruvaziyer limanlarının birçoğu 2021'de yolcularını karşılamaya başladı. Her ne kadar hacimler küçük olsa da, sayılar arttı ve artmaya devam edecek. Limanların çoğunluğunda önümüzdeki birkaç haftada başlaması planlanan seferler planlamaları bulunuyor.Öte yandan, Karayip kruvaziyer trafiğinin tekrar faaliyete geçmesi ile Nassau ve Antigua'daki limanların ilk kez ana liman olarak operasyonlarına başlamaları gibi pozitif gelişmeler yaşandı. 2021'in 3. çeyreğinde kruvaziyer faaliyetlerinde bir artış beklense de, kruvaziyer operasyonlarının küresel ve bölgesel düzeyde nasıl artacağı yönünde henüz bir netlik söz konusu değil.
Elektrik üretiminde gelirler yüzde 37 arttı
Ko/tri-jenerasyon ve biyokütle bazlı temiz enerji üretimini içeren elektrik üretimi iş kolu 2021’in ilk yarısında gelirlerini yüzde 37 arttırarak 165,9 milyon TL seviyesinde açıkladı. Bu artışta portföydeki tüm enerji santrallerinde gerçekleşen olumlu performans etkili oldu. Elektrik üretimi iş kolu, tüm tesislerde gerçekleşen üretim ve verimlilik ile elektrik fiyatlarındaki artış sayesinde yıllık bazda yüzde 73 artış göstererek 64,7 milyon TL FAVÖK açıkladı.Madende yüzde 45 talep büyümesi
Maden iş kolu ise yılın ilk yarısında yıllık bazda yüzde 45 talep büyümesine bağlı olarak 236.785 ton satış gerçekleştirdi. İş kolu yılın ilk yarısında geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre gelirlerini iki kattan fazla artırarak 72,5 milyon TL olarak; FAVÖK’ünü ise neredeyse dört kat artırarak 38,3 milyon TL seviyesinde açıkladı. Ayrıca FAVÖK marjı ise geçen seneki yüzde 20,3’e kıyasla yüzde 38,3 seviyesinde gerçekleşti. Dönem içerisinde ürün satışındaki artış, etkin maliyet kontrolleri ve ihracat pazarlarında döviz cinsinden satışlar güçlü operasyonel performansta etkili oldu.Düşen kira gelirleri gayrimenkul iş kolunu etkiledi
Gayrimenkul işkolu Covid-19 etkisini hisseden bir diğer faaliyet alanı oldu. Gayrimenkul iş kolu geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre sırasıyla 12,8 milyon TL ve 2,9 milyon TL'ye kıyasla 11,8 milyon TL gelir ve 2,4 milyon TL FAVÖK elde etti. Operasyonel performansta Covid-19'a karşı alınan güvenlik önlemleri nedeniyle düşen kira gelirleri ve gayrimenkul satışlarından elde edilen gelirler etkili oldu.Menkul kıymetler ve varlık yönetiminde yüzde 84 gelir artışı
Pandemi sırasında beklentinin üzerinde performans gösteren menkul kıymet ve varlık yönetimine ilişkin gelirler 2021 yılının ilk yarısında yüzde 84 artarak 73,8 milyon TL seviyesinde gerçekleşti, FAVÖK ise neredeyse üçe kat artışla 31,6 milyon TL olarak açıklandı. Güçlü operasyonel performans, işlem hacmindeki artış ve etkin maliyet yönetimine bağlı olarak gerçekleşti.Büyüme fırsatları izleniyor
GYH, özellikle liman işletmeciliği, temiz enerji ile menkul kıymet ve varlık yönetimi gibi ana faaliyetlere yönelik yeni satın almalar ve yatırımlar yoluyla büyüme stratejisine uygun gelişmeleri izlemeye devam ediyor. İlk yarıyılda stratejik odak, ana faaliyet alanları ve Grup’un Covid-19'un etkisinden en iyi şekilde nasıl yalıtılacağı üzerinde tutuldu.GPH sadece kruvaziyer hizmetinde önemli adım attı
Liman işletmeciliği iş kolunda önemli bir gelişme Global Ports Holding’in (GPH) tek alanda hizmet sunan bir kruvaziyer işletmecisi haline gelmesi yolunda önemli bir adım olan Port Akdeniz’in satışı oldu. Ekim 2020'de varılan anlaşma Ocak 2021'de tamamlandı ve Port Akdeniz Katar’lı QTerminals’a devredildi. Satışın başarılı tamamlanması GPH 'nin hisselerinin tamamına sahip olduğu bağlı ortaklığı Global Liman İşletmeleri A.Ş. ihraç tavanı 250.000.000 TL olan yıllık %8,125 faiz oranına sahip 2021 vadeli Eurobond refinansmanı adına önemli bir hamleydi. 7 Nisan 2021’de Eurobond’un 75,0 milyon ABD dolarına kadar olan kısmı için bir teklif açıklandı ve ihale 16 Nisan 2021’de sona erdi. Artırma Süreci yöntemi ile gerçekleştirilen ihalede teklif ile bağlantılı olarak kullanılan toplam nakit tutarı, tahvillere tahakkuk eden faizler hariç olmak üzere 44,7 milyon ABD doları oldu. İhale teklifinin sona ermesi ile ihraç edilmiş Eurobond tutarı 200,3 milyon ABD dolarına düştü.Tahviller itfa edildi
GPH, uluslararası yatırım kuruluşu Sixth Street ile 261 milyon dolarlık beş yıllık kredi anlaşması imzaladı. Sixth Street tarafından yapılan bu yeni yatırım, GPH'in bilançosunu güçlendirirken, kruvaziyer odağını artırma stratejisini de destekleyecek esnek finansman çözümleri potansiyeli sunuyor. Anlaşma ile 2021 vadeli tahvillerini 200,3 milyon ABD Doları Eurobond nominal değer üzerinden, tahakkuk etmiş ve ödenmemiş faiz de dâhil olmak üzere itfa etmiştir. Son olarak, küresel genişleme stratejisinin bir parçası olarak, GPH dünya çapında potansiyel kamu ve özel satın almaları sürekli olarak izlemektedir, bunun son örneği 30 Nisan tarihinde İtalya’da Taranto Kruvaziyer Limanı’nı işletmek için 20 yıl süreli imtiyaz hakkı sözleşmesi imzalandı. Gelişme GPH'nin kruvaziyer sektörünün ana pazarlarındaki varlığını arttırdı ve daha da güçlendirdi.Hedef Sahra Altı Afrika
Naturelgaz, büyüme stratejisi doğrultusunda önemli bir adım atarak halka arz işlemlerinin 8,50 TL sabit fiyat üzerinden büyük bir başarı ile tamamlayarak 1 Nisan 2021 tarihinden itibaren Borsa İstanbul Yıldız Pazarında işlem görmeye başladı. Gerçekleştirilen talep toplamaya yurt içi bireysel yatırımcılardan 75,3, yurt içi kurumsal yatırımcılardan 28,8, yurt dışı kurumsal yatırımcılardan ise 3,5 kat talep gelerek, toplam talep 15,5 milyar TL’yi geçti. Buna ek olarak, Norveç merkezli Norges Bank Investment Management halka arz edilen payların yüzde 8,3’ünü aldı. Naturelgaz, halka arzdan elde ettiği kaynak ile Türkiye'deki lider konumunu geliştirdi. Diğer taraftan faaliyet alanını altyapısı gelişmemiş, özellikle elektrik üretimi ve sanayi için taşımalı doğalgaz ihtiyacı bulunan Sahra Altı Afrika ülkelerine genişletmeyi hedefliyor. Naturelgaz, inorganik büyüme stratejisi doğrultusunda 10 Şubat 2021'de Petrol Ofisi ile ekonomik ve çevreci bir yakıt olan Oto CNG pazarının geliştirilmesi için bir iş birliği anlaşması imzaladı. Bu tür gelişmeler, Naturelgaz'ın LNG, dökme (endüstriyel) CNG ve Oto CNG iş kollarındaki konumunu daha da güçlendirmenin yanı sıra, ürün portföyünü çeşitlendirirken, iş hacmini ve coğrafi kapsama alanını da genişletti.Consus halka arzda ilk adımı attı
İştirakimiz Consus Enerji halka arz yolunda ilk adımı atarak, esas sözleşmesinde halka arza yönelik değişiklik yapmak için Sermaye Piyasası Kurulu´na (SPK) başvurdu.İstanbul Portföy satın alma opsiyonu onaylandı
Öte yandan, GYH’nin bağlı ortaklıklarından İstanbul Portföy'de yüzde 40 hisse satın alma opsiyonunun kullanılmasına yönelik başvuru kararı Sermaye Piyasası Kurulu tarafından olumlu karşılandı.Borçluluğu azaltma stratejisine başarıyla devam ediyor
GYH Yönetim Kurulu 22 Nisan 2021’de çıkarılmış sermayenin 325 milyon TL'den kayıtlı sermaye tavanı olan 650 milyon TL'ye artırılmasına karar verdi. Söz konusu sermaye artırımı nakden ödenecek. Sermaye Piyasası Kurulu sermaye artırımını onaylamış olup, 4 Ağustos 2021 tarihinde 15 gün süre ile başlanana rüçhan haklarının kullanımı 18 Ağustos 2021 tarihinde yüzde 99.6 gibi çok yüksek bir oran ile tamamlandı. Kullanılmayan yeni pay alma haklarına karşılık gelen paylar, 23 Ağustos - 24 Ağustos 2021 tarihlerinde 2 iş günü süreyle Borsa İstanbul A.Ş. Birincil Piyasası'nda oluşacak fiyattan satışa sunulacaktır. Şirket sermaye yapısının güçlendirilmesi, borçluluk seviyesinin düşürülerek finansman giderlerinin karlılık üzerindeki etkisinin azaltılması ve daha sağlıklı bir finansal yapıya kavuşturulması amacıyla finansal borçların ödenmesinde kullanılacak olan sermaye artırımından 486.167.385 TL brüt ihraç geliri elde edilecek ve Holding net borcu ve net faiz giderlerini önemli ölçüde azaltacak. -
Global Ports Holding, Sixth Street ile rekor düşük
faizli kredi anlaşmasını tamamladı
30 Temmuz 2021
Kasım 2021 vadeli Eurobond, vadesinden önce itfa edildi
Dünyanın en büyük kruvaziyer liman işletmecisi ve Global Yatırım Holding (GYH) iştiraki Global Ports Holding (GPH), varlık yönetiminde 50 milyar doları aşan portföy büyüklüğüne sahip uluslararası yatırım kuruluşu “Sixth Street” ile kredi anlaşmasının tamamlandığını duyurdu. Anlaşma ile birlikte GPH’nin bağlı ortaklığı Global Liman İşletmeleri’nin Kasım 2021 vadeli Eurobond’unun itfası, vadesinden önce tahakkuk etmiş ve ödenmemiş faiz de dahil olmak üzere gerçekleşti. Sixth Street ile anlaşma, mevcut piyasa koşullarında rekor düşük oranda görülen LIBOR + 5,25 + ayni ödeme oranı (PIK rate) faiz koşulu içeriyor.
Covid-19 pandemisinin bitmesi ile birlikte, seyir talebinin güçlü olacağını öngördüklerini söyleyen GYH ve GPH Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, “Sixth Street ile olan kredi anlaşmamız ve ortaklığımız, sadece mevcut finansman ihtiyaçlarımızı güvence altına almakla kalmıyor, aynı zamanda dünyanın her yerindeki önde gelen kruvaziyer limanı paydaşları için tercih edilen kruvaziyer limanı işletmecisi olma hedeflerimizi desteklemek için finansal esneklik sağlıyor” dedi.
Global Yatırım Holding (GYH) iştiraki ve 4 kıtada, 13 ülkede toplam 20 kruvaziyer limanı içeren bir portföyü bünyesinde barındıran dünyanın en büyük kruvaziyer liman işletmecisi Global Ports Holding (GPH), varlık yönetiminde 50 milyar doları aşan portföy büyüklüğüne sahip uluslararası yatırım kuruluşu “Sixth Street” ile 261,3 milyon dolar tutarında 5 yıllık kredi anlaşmasını tamamladığını açıkladı.
Kredi anlaşmasının tamamlanması ile birlikte GPH’nin bağlı ortaklığı Global Liman İşletmeleri’nin daha önce 50 milyon dolarık kısmı itfa edilen Kasım 2021 vadeli Eurobond’unun refinansmanı tahakkuk etmiş ve ödenmemiş faiz de dahil olmak üzere vadesinden önce ve makul piyasa şartlarında itfa edildi. Anlaşma, LIBOR + 5,25 + ayni ödeme oranı (PIK rate) faiz ile Eurobond’un koşullarına göre olduğu kadar mevcut piyasa koşullarında rekor düşük oradan kabul edilen geri ödeme hükümlerini içeriyor.
GPH yönetimi daha önce Eurobond ile ilgili bir dizi alternatif refinansman seçeneğini değerlendirdi. Ancak, GPH Yönetim Kurulu’nda oybirliği ile Sixth Street ile yapılan finansman anlaşmasının şirketin, hissedarların ve daha geniş paydaşların yararına olduğu yönünde karar alındı.
İki parçalı kredi anlaşmasının beş yıl vadeli 186,3 milyon dolarlık ilk kısmı, Eurbond’un itfasında kullanıldı. İkinci kısmı ise beş yıl vadeli ilave 75 milyon ABD Doları'na kadar büyüme kredisinden oluşuyor. Anlaşma kapsamında Sixth Street’e teminat olarak verilecek varantların ihracı da tamamlandı.
Büyüme için esnek sermaye sağladı
Büyüme kredisinin Grubun kruvaziyer odağı doğrultusunda liman ağını genişletme stratejisi ile ilişkili olarak yeni yatırımlarda kullanılması planlanıyor. Büyüme kredisinin kullanılması durumunda, kullanılan kredi miktarı ile orantılı olarak ilave varant ihraç edilmesi de söz konusu olacak.Sixth Street ile kredi anlaşması, Eurobond hissedarlarına geri ödemeyi kolaylaştırdı. Öte yandan bu anlaşma GPH’ye küresel kruvaziyer endüstrisinde genişleme fırsatını sürdürmek için GPH'ye esnek büyüme sermayesi sağladı.
‘Pandemi sonrası seyir talebi güçlü olacak’
Sixth Street ile yapılan anlaşmadan mutluluk duyduklarını anlatan GYH ve GPH Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, “Kruvaziyer endüstrisi son zamanlarda benzeri görülmemiş zorluklarla karşı karşıya kaldı. Covid-19 pandemisinin bitmesi ile birlikte, seyir talebinin güçlü olacağını öngörüyoruz. Sixth Street ile olan kredi anlaşmamız ve ortaklığımız, sadece mevcut finansman ihtiyaçlarımızı güvence altına almakla kalmıyor, aynı zamanda dünyanın her yerindeki önde gelen kruvaziyer limanı paydaşları için tercih edilen kruvaziyer limanı işletmecisi olma hedeflerimizi desteklemek için finansal esneklik sağlıyor. Bu sermayeyi, işi genişletmeye devam etmek ve mevcut önemli büyüme fırsatlarından yararlanmak için kullanmayı dört gözle bekliyoruz” dedi. -
Yatırımcı Rehberi - Global Yatırım Holding
Stratejik Planlama, Birleşme ve Devralma Direktörü
Mehmet Ali Deniz
07 Temmuz 2021
-
Piyasa Hattı - İştirakimiz Global Ports Holding’in
Genel Müdürü Emre Sayın
28 Haziran 2021
-
Consus Enerji halka arz yolunda ilk adımı attı
17 Haziran 2021
Global’in bir yıl içinde ikinci enerji iştiraki halka arz olacak
Global Yatırım Holding'in iştiraki Consus Enerji halka arz yolunda ilk adımı atarak, esas sözleşmesinde halka arza yönelik değişiklik yapmak için Sermaye Piyasası Kurulu´na (SPK) başvurdu. Consus Enerji, yenilenebilir enerji alanında gerçekleştirdiği biyokütle ve güneş santralleri yatırımları ile öne çıkıyor. Diğer taraftan Şirket, birleşik ısı ve güç sistemlerini (kojenerasyon / trijenerasyon ) Yap-İşlet iş modeli ile hayata geçirerek, Türkiye’nin en büyük kurulu gücüne sahip enerji hizmet firması (ESCo) olarak bu alanda sektör lideri unvanını elinde tutuyor.
Global Yatırım Holding (GYH) iştiraki Consus Enerji esas sözleşmesinde halka arza yönelik değişiklik yapmak için Sermaye Piyasası Kurulu’na (SPK) başvurdu. Yenilenebilir enerji üretiminin yanı sıra enerji hizmetleri ve verimliliği alanlarında faaliyet gösteren Consus Enerji, birleşik ısı ve güç sistemleri alanında (kojenerasyon / trijenerasyon ) Yap-İşlet iş modeli ile Türkiye’nin en büyük kurulu gücüne sahip enerji hizmet firması (ESCo) olarak sektör lideri unvanını elinde tutuyor. Aynı zamanda Türkiye’nin önde gelen biyokütle enerji üreticilerinden biri olan Consus Enerji, 40 MW’ı biyokütle ve güneşten oluşan yenilenebilir kaynaklardan, kalan kısmı ise birleşik ısı ve güç tesislerinden oluşmak üzere toplam 94,1 MW’lık kurulu güce ulaştı.
Biyokütle ile 65 bin hanenin elektrik ihtiyacını karşılıyor
Ağırlıklı olarak tarımsal atıklardan enerji üretilen ve 12 MW’ı Aydın, 12 MW’ı Mardin ve 5,2 MW’ı Şanlıurfa tesisinden olmak üzere bu alanda 29,2 MW’lık kurulu güce sahip olan Consus Enerji, Türkiye’nin önde gelen biyokütle enerji üreticileri arasında yer alıyor. Consus Enerji, geçtiğimiz yıl bu üç tesisten 171 milyon kWh elektrik üreterek 65 bin hanenin elektrik ihtiyacını karşıladı. Consus Enerji’nin üç tesisi de Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması (YEKDEM) kapsamında yer alıyor. Şirket aynı zamanda biyokütle tedarik ve toplama faaliyetleriyle birlikte enerji santrali operasyonlarını tek çatı altında birleştiren az sayıdaki şirketten biri olarak faaliyetlerini sürdürüyor.Yurtdışında yatırım planlıyor
Portföyündeki ilk güneş enerjisi santrali olan 10,8 MWp kurulu güce sahip tesisi 2019 yılında Mardin’de faaliyete alan Consus Enerji, burada da 2020 yılından itibaren YEKDEM’den yararlanıyor. 10 yıl boyunca YEKDEM kapsamında elektrik satışı yapacak olan şirket, bu tesiste 2020 yılında 20 milyon kWh elektrik üreterek yaklaşık 7,5 bin hanenin elektrik ihtiyacını karşıladı.
Consus, diğer bir faaliyet alanı olan enerji hizmetleri ve verimliliği kapsamında gerçekleştirdiği kojenerasyon/trijenerasyon tesisleri ile Türkiye'de sekiz farklı noktada toplam 54,1 MW kurulu güce sahip. Şirket, 2020 yılında elektrik, ısıtma ve soğutma dahil olmak üzere 461 milyon kWh enerji üretti.
Consus Enerji stratejisini, uzun vadeli tarife garantili yenilenebilir enerji projeleriyle yenilikçi enerji verimliliği çözümleri geliştirmek üzerine kurarken, hem kaynak hem de coğrafi açıdan çeşitlendirilmiş portföyünü gelecek yıllarda dengeli bir şekilde daha da genişletmeyi planlıyor.
Yurtdışında da çeşitli bölgelerde yenilenebilir enerji projeleri geliştirmeyi ve/veya satın almayı planlayan Consus Enerji, mevcut kurulu gücünü ek yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği yatırımları ile büyütmeyi hedefliyor.
2020 yılında gerçekleştirilen düzenleme ile şebeke ile aynı bağlantı noktasından bağlanan birden fazla enerji kaynağından elektrik üretmek amacı ile mevcut lisanslı santrallere güneş enerjisinden üretim tesisi kurulması mümkün hale gelmiş ve bu doğrultuda Şirketin yakın döneme ilişkin hedefleri arasında üretim performansını ve tesis verimliliğini artırmak için yeni hibrit üretim yönetmeliğine paralel olarak biyokütle tesislerinde güneş enerjisi yatırımlarına başlamak da yer alıyor.
-
Global Yatırım Holding ilk çeyrekte 307 milyon
TL’lik gelir elde etti
09 Haziran 2021
Borç yükümlülüklerini azaltmak için önemli adımlar atıyor
Çeşitli iş kollarında yatırımlarıyla 4 kıta ve 12 ülkede faaliyet gösteren Global Yatırım Holding’in (GYH) 2021 yılı ilk üç ayına ilişkin konsolide gelirleri, 73,6 milyon TL’lik IFRIC 12 etkisi hariç tutulduğunda, 307 milyon TL olarak gerçekleşti. Konsolide operasyonel faiz vergi amortisman öncesi karı (FAVÖK) ise 46 milyon TL’ye ulaştı. Geçen yılın ilk çeyreğinde pandeminin etkilerinin küresel çapta tam olarak görülmemiş olmasının yarattığı baz etkisi de finansal sonuçlar üstünde etkili oldu.
Grup, likidite pozisyonunu istikrara kavuşturmak, uzun ve kısa vadeli borç yükümlülüklerini azaltmak için önemli adımlar atıyor. Grubun en büyük ticari limanı olan Port Akdeniz'in satışının tamamlanmasının yanında Naturelgaz'ın Borsa İstanbul'da halka arzından gelirler edilirken, bedelli sermaye artışı için de başvuru yapıldı. Öte yandan GYH Kasım 2021 vadeli Eurobond'un refinansmanında da yeni kredi anlaşması sağladı. Grup, bunların tümü ile daha istikrarlı, borçluluğu büyük ölçüde azaltılmış bir bilanço ve sağlıklı bir sermaye yapısı sağlamayı amaçlıyor.
GYH Mali İşler ve Finansman’dan sorumlu Grup Direktörü Ferdağ Ildır ise, “Dinamik iş modelimiz sayesinde, uzun vadeli hedeflerimizi etkilemeden, krizin etkilerini olabildiğince azaltmak için hızlı önlemler aldık. Geçmişte bize iyi hizmet eden sağlam temellerimiz, bugün ve gelecekte bize yine yol gösterecektir” diye konuştu.
Çeşitli iş kollarında yatırımlarıyla 4 kıta ve 12 ülkede faaliyet gösteren Global Yatırım Holding (GYH), 2021 yılı ilk üç ayına ilişkin finansal sonuçlarını açıkladı. Grup, ilk çeyrekte 73,6 milyon TL’lik IFRIC 12 etkisi hariç tutulduğunda, bir önceki yıla kıyasla yüzde 5 gerileyerek 307 milyon TL konsolide gelir elde etti. Geçen yılın ilk çeyreğinde pandeminin etkilerinin küresel çapta tam olarak görülmemiş olmasının yarattığı baz etkisi de finansal sonuçlar üstünde etkili oldu. Yine aynı dönemde, 2020 yılı ilk çeyreğindeki 85,1 milyon TL’ye kıyasla 46 milyon TL tutarında amortisman, faiz ve vergi öncesi operasyonel kar (FAVÖK) elde etti. GYH’nin doğal gaz, madencilik, elektrik üretimi ile menkul kıymet ve varlık yönetimi işkollarından elde ettiği güçlü sonuçlar, pandemiden en çok etkilen liman işletmeciliği ve gayrimenkul işkolları tarafından baskılandı.
Devir işlemleri Ocak 2021’de tamamlanan Antalya’da bulunan ticari liman Port Akdeniz’in, GYH’nin 2020 yılı birinci çeyrek finansalları üzerinde 52,7 milyon TL gelir ve 37,3 milyon TL FAVÖK ile önemli bir etkisi bulunuyor. 2020 yılı birinci çeyreğindeki Port Akdeniz etkisi hariç tutulduğu zaman, konsolide gelirler yıllık bazda yaklaşık yüzde 13 artacak, FAVÖK ise geçen yılın ilk çeyreği ile yaklaşık aynı seviyede gerçekleşecekti.
‘Krizin etkilerini azaltmak için hızlı önlemler aldık’
GYH Mali İşler ve Finansman’dan sorumlu Grup Direktörü Ferdağ Ildır ise, “İlk çeyrek performansı Covid-19’dan etkilenmeye devam etti. Dinamik iş modelimiz sayesinde, uzun vadeli hedeflerimizi etkilemeden, krizin etkilerini olabildiğince azaltmak için hızlı önlemler aldık. Önceliğimiz; bilançomuzu güçlü tutmak, sermaye dağıtımına yönelik disiplinli yaklaşımımızı sürdürmek ve tüm şirketlerimizde 2021 yılı için nakit akışı yaratmak. Ayrıca tüm operasyonlarımızda temkinli ve etkin bir yönetim yaklaşımı uygulanacak. Geçmişte birçok krizi atlattık. Özellikle bu, şimdiye kadarki en uzun ve en bilinmeyen olanı. Geçmişte bize iyi hizmet eden sağlam temellerimiz, bugün ve gelecekte bize yine yol gösterecektir” diye konuştu.Naturelgaz karlılığını artırdı
Taşımalı doğal gaz pazarında faaliyet gösteren Naturelgaz, operasyonel kabiliyeti, etkin maliyet yönetim yapısı ve yeni iş geliştirme çalışmaları sayesinde Covid-19 etkilerine rağmen sağlam finansal konumunu güçlendirerek sürdürdü ve ilk çeyrekte yüzde 49 artışla 48,2 milyon metreküp sıkıştırılmış ve sıvılaştırılmış doğal gaz satışı gerçekleştirdi. Şirketin satış hacmindeki artış büyük ölçüde Şehir Gazı satışlarındaki büyümeden kaynaklanırken, 2020 yılı sonunda, SOCAR Türkiye’nin LNG ve CNG dağıtım operasyonlarının devir alınarak Naturelgaz bünyesinde birleştirilmesi sonucunda sağlanan inorganik büyüme de şirketin satış hacmindeki artışa önemli katkı sağladı. Naturelgaz’ın gelirleri yıllık bazda yüzde 47 artarak 124,7 milyon TL'ye ulaştı. Artışta SOCAR LNG’nin satın alınması ile LNG gelirlerinin yansıması etkili oldu. Bu çeyrekte, gaz işkolunun FAVÖK'ü yüzde 56 artışla 22,1 milyon TL seviyesinde gerçekleşti. Şirketin 2020 yılının ilk çeyreğinde yüzde 16,7 olan FAVÖK marjı ise yüzde 17,8’e yükseldi. İş kolundaki güçlü gelir artışı, gaz marjındaki artış ve etkin maliyet yönetimi sayesinde bu dönemde kârlılığını artırdı.Kruvaziyere olan güçlü talep hızlı toparlanmaya işaret ediyor
Covid-19'dan en çok etkilenen iş kolu liman işletmeciliği oldu. Liman işletmeciliği gelirleri (73,6 milyon TL IFRIC-12 muhasebe standardının etkisi hariç) 2021 yılı ilk çeyrek sonunda yüzde 78 daralmayla 28,9 milyon TL seviyesinde gerçekleşti. Liman işletmeciliği iş kolunun geçen yılın aynı döneminde 62,9 milyon TL olan konsolide düzeltilmiş FAVÖK’ü ise eksi 20,1 milyon TL seviyesinde gerçekleşti. Öte yandan, Karayip limanlarının ilk kez konsolidasyona katılması ve Port Akdeniz’in güçlü performansı geçen yılın birinci çeyrek finansallarında önemli bir etkiye sahip olarak yıllık bazda çok güçlü bir baz oluşturdu.GYH’nin kruvaziyer limanlarının birçoğu 2021'de yolcularını karşılamaya başladı. Her ne kadar hacimler küçük olsa da, bu sayılar arttı ve artmaya da devam edecek. Limanların çoğunda önümüzdeki birkaç haftada başlaması planlanan seferler mevcut. 2021'in 2. ve 3. çeyreğinde kruvaziyer faaliyetlerinde bir artış beklense de, kruvaziyer operasyonlarının küresel ve bölgesel düzeyde nasıl artacağı yönünde henüz bir netlik söz konusu değil. 2021'in ötesine bakıldığında, kruvaziyer gemi seferlerinde ve yolcu hacimlerinde artış beklenirken, kruvaziyer şirketleri, yolcu talebi açısından cesaret verici güçlü rezervasyonlar bildirmeye devam ediyor. Bu devam eden güçlü talep, tüketiciler arasında devam eden kruvaziyer seyahatinin çekiciliğine ve önümüzdeki birkaç yıl içinde sektörün güçlü ve hızlı bir şekilde toparlanacağına işaret ediyor. Öte yandan, Karayip kruvaziyer trafiğinin tekrar faaliyete geçmesinin, Nassau ve Antigua'daki limanların ilk kez ana liman olarak operasyonlarına başlamasıyla gerçekleşecek olması gibi güzel ve heyecan verici gelişmeler de mevcut.
Elektrik üretiminde gelirler yüzde 40 arttı
Ko/tri-jenerasyon ile biyokütle ve güneş bazlı temiz enerji üretimini içeren enerji üretimi işkolunda yılın ilk çeyreğinde gelirlerini yüzde 40 arttırarak 76,5 milyon TL seviyesinde açıklandı. Bu artışta portföydeki tüm enerji santrallerinde gerçekleşen olumlu performans etkili oldu. Elektrik üretimi işkolu, tüm tesislerde gerçekleşen üretim ve verimlilik sayesinde geçen sene aynı dönemde açıkladığı 10,9 milyon TL’ye kıyasla 2 katından fazla artış göstererek 25,8 milyon TL FAVÖK açıkladı.Madende talep daralsa da güçlü performans sağlandı
Maden işkolu ise yılın ilk üç ayında Covid-19 nedeniyle yıllık bazda yüzde 16 talep daralmasına bağlı olarak 99.430 ton satış gerçekleştirdi. Bu iş kolu yılın ilk üç ayında geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre gelirlerini yüzde 21 artırarak 29 milyon TL olarak; FAVÖK’ünü ise iki katın üzerinde artırarak 11,2 milyon TL seviyesinde açıkladı. Ayrıca FAVÖK marjı ise geçen seneki yüzde 18,8’e kıyasla yüzde 38,7 seviyesinde gerçekleşti. Dönem içerisindeki Covid-19 salgınının etkilerine rağmen, yüksek getirili ürünlerin satışındaki artış, etkin maliyet kontrolleri ve ihracat pazarlarında döviz cinsinden satışlar güçlü operasyonel performansta etkili oldu.Düşen kira gelirleri gayrimenkul iş kolunu etkiledi
Covid-19'dan ciddi şekilde olumsuz etkilenen diğer iş kolu ise gayrimenkul iş kolu oldu. Gayrimenkul iş kolu geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre sırasıyla 9,8 milyon TL ve 3,9 milyon TL'ye kıyasla 5,3 milyon TL gelir ve 0,4 milyon TL FAVÖK elde etti. Operasyonel performansta Covid-19'a karşı alınan güvenlik önlemleri nedeniyle düşen kira gelirleri ve gayrimenkul satışlarından elde edilen gelirler etkili oldu.Menkul kıymet ve varlık yönetimi FAVÖK’ü 5’e katladı
Menkul kıymet ve varlık yönetimi işkolu ise geride bıraktığımız çeyrekte de işlem hacmindeki artış ile çok başarılı bir performans sergilemeye devam etti. Gelirler ilk çeyrekte yüzde 116 artarak 42,1 milyon TL seviyesinde gerçekleşti; FAVÖK ise geçen seneki 4,7 milyon TL’ye kıyasla neredeyse 5 kat artışla 21,3 milyon TL olarak açıklandı. Güçlü operasyonel performans, işlem hacmindeki artış ve etkin maliyet yönetimine bağlı olarak gerçekleşti.Faaliyetlerini büyüme stratejisi doğrultusunda sürdürüyor
Global Yatırım Holding’in faaliyetleri, ana iş kolları olan liman işletmeciliği, temiz enerji ve varlık yönetimi iş kollarında yeni satın almalar ve yatırımlar ile büyüme stratejisi doğrultusunda devam ediyor. Grup, bu dönemde de stratejik odak noktası ana faaliyet alanları ve Covid-19'un etkilerinden nasıl en iyi şekilde korunacağı üzerinde çalıştı.Grup, likidite pozisyonunu istikrara kavuşturmak, uzun ve kısa vadeli borç yükümlülüklerini azaltmak için önemli adımlar atıyor. GYH, en büyük ticari limanı olan Port Akdeniz'in 140 milyon ABD doları bedel ile Katarlı QTerminals’e satışının tamamlanmasının yanında Naturelgaz'ın Borsa İstanbul'da halka arzından gelir edildi.
GYH, likidite pozisyonunu güçlendirmek ve daha istikrarlı bir sermaye yapısına kavuşmak için de bedelli sermaye artırımı gerçekleştirmek için SPK’ya başvurdu.
Grup, 50 milyar doları aşan portföy büyüklüğüne sahip uluslararası yatırım kuruluşu “Sixth Street” ile iki parçalı kredi anlaşması yoluyla toplam 261 milyon dolarlık kaynak yarattı. Sixth Street'ten gelen bu yeni yatırım, Eurobond’unun vadesinden önce ve makul piyasa şartlarında itfası için (masraflar dahil) kullanılacak. Kalan kısmın ise Grubun kruvaziyer odağı doğrultusunda liman ağını genişletme stratejisi ile ilişkili olarak yeni yatırımlarda kullanılması planlanıyor.
Grup, bunların tümü ile daha istikrarlı, borçluluğu büyük ölçüde azaltılmış bir bilanço ve sağlıklı bir sermaye yapısı sağlamayı amaçlıyor.
Naturelgaz Sahra Altı Afrika’yı hedefliyor
GYH’nin ana faaliyet alanlarından olan sıkıştırılmış ve sıvılaştırılmış doğal gaz dağıtımı ve satışı iştiraki Naturelgaz, büyüme stratejisi doğrultusunda önemli bir adım atarak halka arz işlemlerinin 8,50 TL sabit fiyat üzerinden büyük bir başarı ile tamamlayarak 1 Nisan 2021 tarihinden itibaren Borsa İstanbul Yıldız Pazarında işlem görmeye başladı. Naturelgaz, halka arzdan elde ettiği kaynak ile Türkiye'deki lider konumunu geliştirirken, diğer taraftan altyapısı gelişmemiş, özellikle elektrik üretimi ve sanayi için taşımalı doğalgaz ihtiyacı bulunan Sahra Altı Afrika ülkelerine faaliyet alanını genişletmeyi hedefliyor.Öte yandan GYH, Türkiye’nin en büyük yerli ve bağımsız portföy yönetim şirketi İstanbul Portföy Yönetimi’nin yüzde 40 hissesini satın alma opsiyonunu kullanma kararı aldı.
-
Naturelgaz gelirlerini %46 artırdı, FAVÖK’ü 21,6
milyon TL’ye ulaştı
01 Haziran 2021
Taşımalı doğal gaz pazarının lideri ve Global Yatırım Holding iştiraki Naturelgaz’ın satış gelirleri 2021 yılının ilk çeyreğinde yüzde 46 artışla 125,2 milyon TL’ye yükseldi. Şirketin FAVÖK’ü de bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 49 artışla 21,6 milyon TL’ye yükselirken, net karı 858 bin TL oldu.
Şirketin güçlü ilk çeyrek finansal performansını değerlendiren Naturelgaz CEO'su Hasan Tahsin Turan, “Sağlıklı bilanço yapımız sayesinde güçlü sonuçlar elde ettik. 2020 yılı sonunda 105 milyon TL olan net borç rakamımız, halka arzdan sağladığımız nakit girişi ile 2021 yılının ilk çeyreği itibarıyla 26 milyon TL net nakit fazlası olarak gerçekleşti. Yeni yatırımlar ile mevcut operasyonlarımızdaki büyüme imkanlarını değerlendirirken, yeni ülkelerde de karlı proje fırsatlarını hayata geçirmek için çalışacağız” dedi.
Taşımalı doğal gaz pazarının lideri ve Global Yatırım Holding iştiraki Naturelgaz, 2021 yılının ilk çeyreğine ilişkin finansal sonuçlarını açıkladı. 2021 yılının ilk çeyreğinde Naturelgaz’ın satış gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 46 artarak 125,2 milyon TL olarak gerçekleşti. Şirketin faiz, amortisman ve vergi öncesi karı (FAVÖK) ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 49 artarak 21,6 milyon TL’ye yükseldi. Naturelgaz’ın özkaynakları 358,1 milyon TL seviyesinde gerçekleşirken, üç aylık net dönem karı 858 bin TL oldu.
Naturelgaz’ın 2021 yılının ilk çeyreğinde satış hacmi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 49 artarak 48,2 milyon Sm3 seviyesine yükseldi. Şirketin satış hacmindeki artış büyük ölçüde Şehir Gazı satışlarındaki büyümeden kaynaklanırken, 2020 yılı sonunda, SOCAR Türkiye’nin LNG ve CNG dağıtım operasyonlarının devir alınarak Naturelgaz bünyesinde birleştirilmesi sonucunda sağlanan inorganik büyüme de şirketin satış hacmindeki artışa önemli katkı sağladı.
Oto CNG’de istasyon sayısını 21’e çıkaracak
2021 yılının ilk çeyreğinde iş geliştirme faaliyetlerine de devam eden Naturelgaz, Şubat ayında Petrol Ofisi ile Oto CNG pazarının geliştirilmesi için bir iş birliği anlaşması imzaladı. Anlaşma kapsamında, Petrol Ofisi’nin 12 istasyonunda kendi marka ve lisansları ile Oto CNG satışı yapmayı hedefleyen Naturelgaz, bu anlaşmayla birlikte Oto CNG istasyon sayısını 21’e çıkaracak.
Naturelgaz hisselerinin yüzde 30’u, 1 Nisan 2021 tarihi itibarıyla halka arz edilerek Borsa İstanbul Yıldız Pazar’da NTGAZ koduyla işlem görmeye başladı. 2021 yılının enerji sektöründeki ilk halka arzı olan Naturelgaz’ın, 8,50 TL sabit fiyatla gerçekleştirdiği talep toplamaya yurt içi bireysel yatırımcılardan 75,3 kat, yurt içi kurumsal yatırımcılardan 28,8 kat, yurt dışı kurumsal yatırımcılardan ise 3,5 kat talep geldi. Halka arz büyüklüğü ise 293 milyon 250 bin TL olarak gerçekleşti. Halka arz edilen payların yüzde 60’ı yurt içi bireysel, yüzde 30’u yurt içi kurumsal ve yüzde 10’u ise yurt dışı kurumsal yatırımcılara tahsis edildi.
2021 yılına güçlü bir başlangıç yaptık
Şirketin 2021 yılı ilk çeyrek finansal performansını değerlendiren Naturelgaz CEO’su Hasan Tahsin Turan şunları söyledi: “Naturelgaz olarak 2021 yılının ilk çeyreğini oldukça başarılı finansal sonuçlarla geride bıraktık. FAVÖK rakamımız geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 49 artış gösterdi. Bu performansımızda, satış hacmimizdeki artışın ve etkin maliyet yönetiminin büyük etkisi oldu. Pandemi döneminin olumsuz etkilerini en aza indirebilmek için operasyonel verimliliğe ve risk yönetimine her zamankinden daha fazla önem verdik, operasyonlarımızı kur riskinden arındırdık. Sağlıklı bilanço yapımız sayesinde güçlü sonuçlar elde ettik. 2021 yılının geri kalanında da satış hacmimizi artırarak taşımalı doğal gaz pazarındaki lider konumumuzu güçlendirmek üzere çalışmalarımızı sürdüreceğiz.”
Şirketin nakit akışını iyileştirirken borçluluk oranını da önemli ölçüde düşürdüklerini belirten Turan, “2020 yılı sonunda 105 milyon TL olan net borç rakamımız, halka arzdan sağladığımız nakit girişi ile 2021 yılının ilk çeyreği itibarıyla 26 milyon TL net nakit fazlası olarak gerçekleşti. Bu sayede, önümüzdeki dönemde finansman giderlerimizde de ciddi azalma bekliyoruz” dedi.
Yatırımlarımız devam ediyor
2021 yılında yurt içi ve yurt dışı iş geliştirme faaliyetlerine de devam edeceklerini vurgulayan Naturelgaz CEO’su Hasan Tahsin Turan, “Naturelgaz olarak amacımız, müşterilerimiz için sürdürülebilir ve yenilikçi çözümler üretmeye devam etmek. Yeni yatırımlar ile mevcut operasyonlarımızdaki büyüme imkanlarını değerlendirirken, yeni ülkelerde de karlı proje fırsatlarını hayata geçirmek için çalışacağız” şeklinde konuştu. -
Eurobond İtfası
01 Haziran 2021
Dünyanın en büyük kruvaziyer liman işletmecisi ve Global Yatırım Holding (“GYH”) iştiraki olan Global Ports Holding (“GPH” veya “Grup”), 100% bağlı ortaklığı Global Liman İşletmeleri A.Ş'nin ("GLİ") yurt dışında ihraç edilmiş olan Kasım 2021 vadeli tahvillerini (bugün itibariyle 200,3 milyon ABD Doları Eurobond) 30 Haziran 2021 tarihinde nominal değer üzerinden, tahakkuk etmiş ve ödenmemiş faiz de dahil olmak üzere itfa etme planını tahvil sahiplerine duyurduğunu açıkladı.
Söz konusu itfa işlemi ve zamanlaması, detaylarını 24.05.2021'de duyurduğumuz kredi anlaşmasının finansal kapanışı şartına bağlıdır. Konuya ilişkin detaylara GPH'in web sitesinde yer alan GLİ Eurobond refinansman sayfasından ulaşılabilir. www.globalportsholding.com -
Global Ports Holding’in stratejik yatırımcısı 50
milyar dolarlık varlığı yöneten “Sixth Street”
24 Mayıs 2021
Dünyanın en büyük kruvaziyer liman işletmecisi ve Global Yatırım Holding (GYH) iştiraki Global Ports Holding (GPH), uluslararası stratejik yatırımcısının varlık yönetiminde 50 milyar doları aşan portföy büyüklüğüne sahip uluslararası yatırım kuruluşu “Sixth Street” olduğunu açıkladı. İki parçalı kredi anlaşması yoluyla toplam 261 milyon dolarlık kaynak kullanılacak.
GYH ve GPH Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, “Yeni kredi anlaşmamız yalnızca gelecek 5 yıl için mevcut finansman ihtiyaçlarımızı güvence altına almakla kalmadı. Bu anlaşma aynı zamanda bize önemli büyüme fırsatlarından yararlanma konusunda finansal esneklik kazandırdı” diye konuştu.
GPH CEO’su Emre Sayın ise, kredi anlaşmasının şirketin finansal yapısını iyileştirme noktasında önemli bir adım olduğunu belirterek, “2020 belirsizliklerle dolu bir yıldı. 2021 ise umut dolu bir şekilde devam ediyor” dedi.
Global Yatırım Holding (GYH) iştiraki ve 4 kıtada, 13 ülkede toplam 19 kruvaziyer limanı içeren bir portföyü bünyesinde barındıran dünyanın en büyük kruvaziyer liman işletmecisi Global Ports Holding (GPH), yeni stratejik yatırımcısının varlık yönetiminde 50 milyar doları aşan portföy büyüklüğüne sahip uluslararası yatırım kuruluşu “Sixth Street” olduğunu açıkladı. Büyümelerinin her aşamasında şirketlere çözümler sağlayan Sixth Street, 9 farklı yatırım platformu üzerinden faaliyet gösteriyor.
Birtakım ön şartlara bağlı, iki parçalı ve 5 yıllık olarak imzalanan kredi anlaşması yoluyla toplam tutarı 261 milyon dolarlık kaynak kullanılacak. Kredinin 186,3 milyon dolarlık ilk kısmı, GPH’nin bağlı ortaklığı Global Liman İşletmeleri’nin Kasım 2021 vadeli Eurobond’unun vadesinden önce ve makul piyasa şartlarında itfası için (masraflar dahil) kullanılacak. 75 milyon dolarlık ikinci kısmın ise Grubun kruvaziyer odağı doğrultusunda liman ağını genişletme stratejisi ile ilişkili olarak yeni yatırımlarda kullanılması planlanıyor.
‘Fırsatlar için finansal esneklik kazandırdı’
Sixth Street ile yapılan anlaşmadan mutluluk duyduklarını anlatan GYH ve GPH Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, “Yeni kredi anlaşmamız yalnızca gelecek 5 yıl için mevcut finansman ihtiyaçlarımızı güvence altına almakla kalmadı. Bu anlaşma aynı zamanda bize önemli büyüme fırsatlarından yararlanma konusunda finansal esneklik kazandırdı. Bu kredi ile birlikte işimizi büyütmeyi dört gözle bekliyoruz” dedi.2021 umut dolu bir şekilde devam ediyor
Anlaşma ile ilgili konuşan GPH CEO’su Emre Sayın kredi anlaşmasının şirketin finansal yapısını iyileştirme noktasında önemli bir adım olduğunu belirterek, “Kruvaziyer limanlarımıza yolcular gelmeye başladı. Büyük çoğunluğu da önümüzdeki birkaç hafta içinde yolcularını karşılayacak. 2020 belirsizliklerle dolu bir yıldı. 2021 ise umut dolu bir şekilde devam ediyor” dedi. -
Global Ports Holding borcunu azaltarak yeni
atılımlar yapmaya hazır
17 Mayıs 2021
GYH ve GPH YKB Kutman: Yıllık faiz maliyetimizi yüzde 5.25’e çektik.
Dünyanın en büyük kruvaziyer liman işletmecisi ve Global Yatırım Holding (GYH) iştiraki Global Ports Holding (GPH) yabancı bir stratejik yatırımcı ile beş yıllık kredi anlaşması imzaladı. Elde edilecek kaynak, öncelikle GPH’nin bağlı ortağı Global Liman İşletmeleri’nin Kasım 2021 vadeli Eurobond’unun vadesinden önce ve makul piyasa şartlarında itfası için kullanılacak.
GYH ve GPH Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, “Grubun borçluluğunu azaltma stratejimize sağlam adımlarla devam ediyoruz. Söz konusu Eurobond’un faizi yüzde 8.125’iken, yeni kredi anlaşmamız sonucunda yıllık faiz maliyetimizi yüzde 5.25’e çekmiş olduk. Mevcut ekonomik koşullar dikkate alındığında başarılı bir anlaşmayı tamamlıyoruz” diye konuştu. GPH CEO’su Emre Sayın, kredi anlaşmasının şirketin finansal yapısını iyileştirme noktasında önemli bir adım olduğunu belirterek, “2020 belirsizliklerle dolu bir yıldı. 2021 ise umut dolu bir şekilde devam ediyor” dedi.
Global Yatırım Holding (GYH) iştiraki ve 4 kıtada, 13 ülkede toplam 19 kruvaziyer limanı içeren bir portföyü bünyesinde barındıran dünyanın en büyük kruvaziyer liman işletmecisi Global Ports Holding (GPH), borçluluğunu azaltma stratejisini sürdürüyor. Yabancı bir stratejik yatırımcı ile beş yıllık kredi anlaşması imzaladığını açıklayan GPH, anlaşmanın tamamlanmasının birtakım ön şartların yerine getirilmesine bağlı olduğunu açıkladı. Kredi kullanımının zamanlamasına ilişkin kesin bir beyanda bulunulması mümkün olmamakla birlikte işlemin Haziran 2021’in bitiminden önce tamamlanması bekleniyor. GPH, anlaşma kapsamında kreditöre teminat olarak varant ihraç etmeyi planlıyor.
Kredi ile yaratılacak kaynak, öncelikle GPH’nin bağlı ortaklığı Global Liman İşletmeleri’nin yurt dışında ihraç edilmiş olan Kasım 2021 vadeli Eurobond’unun vadesinden önce ve makul piyasa şartlarında itfası için kullanılacak. Bu işlemden elde edilecek kaynak GPH’nin kruvaziyer odağını artırma stratejisini destekleyecek esnek finansman çözümleri potansiyeli de sunuyor.
Başarılı bir anlaşma tamamlıyoruz
Grubun borçluluğunu azaltma stratejisine sağlam adımlarla devam ettiklerini ifade eden GYH ve GPH Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, “Söz konusu Eurobond’un faizi yüzde 8.125’iken, yeni kredi anlaşmamız sonucunda yıllık faiz maliyetimizi yüzde 5.25’e çekmiş olduk. Mevcut ekonomik koşullar dikkate alındığında başarılı bir anlaşmayı tamamlıyoruz” diye konuştu. Kutman, “Pandeminin küresel turizm sektörüne etkisine rağmen, turizmin en gözde segmenti olan kurvaziyer turizmine uzun vadeli pozitif bakış açımız devam ediyor. Bu bakış açımız piyasalarda destek gördüğü için uygun finansal koşullarda yeni bir anlaşma yapıp, yatırımcı ilgili görüyoruz. Dünyanın en büyük kruvaziyer liman işletmecisi konumumuzu güçlendirmeye devam edeceğiz” dedi.2021 umut dolu bir şekilde devam ediyor
Anlaşma ile ilgili konuşan GPH CEO’su Emre Sayın kredi anlaşmasının şirketin finansal yapısını iyileştirme noktasında önemli bir adım olduğunu belirterek, “Kruvaziyer limanlarımıza yolcular gelmeye başladı. Büyük çoğunluğu da önümüzdeki birkaç hafta içinde yolcularını karşılayacak. 2020 belirsizliklerle dolu bir yıldı. 2021 ise umut dolu bir şekilde devam ediyor” dedi. -
Global’in İtalya’da beşinci dünyada 19. kruvaziyer
limanı portföye girdi
01 Mayıs 2021
Global Yatırım Holding (GYH) iştiraki ve dünyanın en büyük kruvaziyer liman işletmecisi Global Ports Holding (GPH), İtalya’da Taranto Kruvaziyer Limanı’nını işletecek. Böylelikle GPH’nin portföyüne İtalya’da beşinci, toplamda 4 kıtada 13 ülkede 19. kruvaziyer limanı katılmış oldu.
Global Yatırım Holding ve GPH Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, “Pandeminin küresel turizm sektörüne etkisine rağmen, turizmin en gözde segmenti olan kruvaziyer turizmine uzun vadeli pozitif bakış açımız devam ediyor. Portföyümüzü genişletmek üzere akılcı yatırım fırsatlarını değerlendirmeye ve görüşmelere devam ediyoruz. Borçluluğu azaltma stratejimiz kapsamında ise Kasım 2021 vadeli 250 milyon dolarlık Eurobond’un refinansman sürecini başarıyla yönetiyoruz” dedi. GPH CEO’su Emre Sayın ise “Küresel çapta portföyümüzün sağladığı avantajlar ile uzmanlığımızı Akdeniz’deki kruvaziyer limanlarına yaymaya devam ediyoruz” dedi.
Global Yatırım Holding (GYH) iştiraki ve dünyanın en büyük kruvaziyer liman işletmecisi Global Ports Holding (GPH), İtalya’da Taranto Kruvaziyer Limanı’nı işletmek için 20 yıl süreli imtiyaz hakkı sözleşmesi imzaladı. Taranto, GPH’nin portföyüne giren İtalya’da beşinci, faaliyet gösterdiği toplam 13 ülkede ise 19. kruvaziyer limanı oldu.
Pozitif bakışımız devam ediyor
GYH ve GPH Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, “Pandeminin küresel turizm sektörüne etkisine rağmen, turizmin en gözde segmenti olan kruvaziyer turizmine uzun vadeli pozitif bakışımızı devam ediyor. Portföyümüzü genişletmek üzere akılcı fırsatları değerlendirmeye ve görüşmelere devam ediyoruz. Kasım 2020’de Akdeniz kruvaziyer pazarına yönelik iki önemli adım atarak, İtalya’da Taranto ve İspanya’da Valencia’yı işletmek üzere anlaşma müzakerelerine başlamıştık. Taranto’da anlaşmayı imzalayarak planımıza bağlılığımızı gösterdik. Valencia’yı da yakın zamanda imzalamayı bekliyoruz” diye konuştu. Kutman, “Borçluluğu azaltma stratejimiz kapsamında ise Kasım 2021 vadeli 250 milyon dolarlık Eurobond’un refinansman sürecini başarıyla yönetiyoruz. Son olarak ‘artırma süreci’ (Dutch Auction) ile 49,7 milyon dolar nominal bedelli Eurobond’u makul piyasa şartlarında geri alarak iptal edildi ve Eurobond bakiyesinin vadesinden önce itfa edilmesi amacıyla ekstra likidite sağlamaya yönelik görüşmelerde de son aşamaya geldik” şeklinde konuştu.Güney İtalya’da gözde destinasyon olacak
GPH CEO’su Emre Sayın ise “Küresel çapta portföyümüzün sağladığı avantajlar ile uzmanlığımızı Akdeniz’deki kruvaziyer limanlarına yaymaya devam ediyoruz. Yerel paydaşlarımız ile birlikte çalışarak Taranto’yu Güney İtalya’nın gözde kruvaziyer destinasyonlarından bir tanesi haline getirerek, Antik Çağ’da Spartalılar’a kadar dayanan tarihi zenginliğe sahip bu kente ziyaretçi sayılarını artıracağız” dedi.Kamu 28 milyon Euro yatırım yapıyor
Taranto Kruvaizyer Limanı’nda kamu tarafından finanse edilen, yeni bir kruvaziyer terminalinin inşası da dâhil olmak üzere yaklaşık 28 milyon Euro tutarında altyapı iyileştirme yatırımları halen devam ediyor. Yatırımların Mart 2022’de tamamlanması bekleniyor.Taranto’nun portföye katılmasını sağlayan anlaşmayı İtalya İyon Denizi Limanlar Otoritesi Başkanı Sergio Prete ile GPH İtalya Kruvaziyer Limanları Genel Müdürü Antonio Di Monte arasında imzalandı. Prete, “Taranto için yeni bir kalkınma dönemi başlıyor” derken, Di Monte “Kentin sosyo-ekonomik dokusuna önemli katkı vereceğimize inanıyorum” değerlendirmesinde bulundu.
-
Global Yatırım Holding, bedelli sermaye artırımına
gidiyor
23 Nisan 2021
Borçluluğu azaltma stratejisine başarıyla devam ediyor
Çeşitli iş kollarında yatırımlarıyla 4 kıta ve 13 ülkede faaliyet gösteren Global Yatırım Holding (GYH), borçları azaltma stratejisine devam ediyor. Bedelli sermaye artırımına gitme kararı alan GYH, bu yolla daha istikrarlı bir sermaye yapısına kavuşacak.
Borçluluğu azaltma stratejisi kapsamında Global Liman İşletmeleri’nin (GLİ) 250 milyon dolar tutarındaki Kasım 2021 vadeli Eurobond refinansmanı için Artırma Süreci (Dutch Auction) de tamamlandı. Süreç sonunda, 49,7 milyon dolar nominal bedelli Eurobond’u geri alarak iptal eden GLİ, Eurobond bakiyesinin vadesinden önce itfa edilmesi amacıyla ekstra likidite sağlamaya yönelik görüşmelerde de son aşamaya geldiğini duyurdu.
Öte yandan Naturelgaz halka arzında, GYH’ye ait olan payların satışından elde edilen 127.627.581 TL’lik brüt gelir de borçluluğu azaltma stratejisi kapsamında değerlendirildi.
Çeşitli iş kollarında yatırımlarıyla 4 kıta ve 13 ülkede faaliyet gösteren Global Yatırım Holding (GYH) 2021 yılını borçları bitirme yılı ilan etti. Bu strateji doğrultusunda art arda önemli adımlar atan GYH, bedelli sermaye artırımı kararı aldı.
GYH tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamada, 22 Nisan tarihli yönetim kurulunda “Şirket Esas Sözleşmesi’nin “Sermaye ve Payların Türü” başlıklı 6. ve “Sermayenin Artırılması” başlıklı 8. maddesinde verilmiş bulunan yetkiye istinaden, Şirket’in 650.000.000 TL kayıtlı sermaye tavanı içerisinde 325.888.409,93 TL olan çıkarılmış sermayesinin 324.111.590,07 artırılarak tamamı nakden karşılanmak üzere 650.000.000 TL’ye artırılması” kararı alındığına yer verildi.
Daha istikrarlı sermaye yapısına kavuşacak
KAP’a yapılan açıklamada bedelli sermaye artırımına ilişkin Global Menkul Değerler AŞ’nin yetkilendirildiği duyurulurken, Çıkarılmış sermayenin 650.000.000TL’ye artırılması için gerekli izin için Sermaye Piyasası Kurulu’na başvuru yapılmasının kararlaştırıldığı açıklandı.
Kısa ve uzun vadeli borç yükümlülüklerini azaltmak için etkili adımlar atan GYH, sermaye artırımı ile likidite pozisyonunu güçlendirecek. Şirket bedelli sermaye artırımı ile daha istikrarlı bir sermaye yapısına kavuşacak.
GLİ Eurobond için alternatif süreci başlatmıştı
GYH iştiraki ve dünyanın en büyük kruvaziyer liman işletmecisi Global Ports Holding Plc’nin %100 bağlı ortaklığı GLİ de, borçluluğu azaltma stratejisi kapsamında attığı adımları sürdürüyor.
Port Akdeniz’in 140 milyon dolar karşılığında Katar merkezli QTerminals’e devriyle buradan elde edilen gelir ile 250 milyon dolar tutarlı ve Kasım 2021 vadeli Eurobond’un refinansmanının önemli bir kısmını karşılamıştı. Daha önce kalan kısmın refinansman sürecine Artırma Süreci (Dutch Auction) ile devam eden GLİ, Artırma Sürecine ilişkin teklif alımını 16 Nisan 2021 tarihinde tamamladı. 49,7 milyon dolar nominal bedelli Eurobond’u makul piyasa şartlarında geri alan ve iptal eden GLİ, Eurobond bakiyesinin vadesinden önce itfa edilmesi amacıyla ekstra likidite sağlamaya yönelik görüşmelerde de son aşamaya geldiğini duyurdu.
Öte yandan Naturelgaz halka arzında da GYH’ye ait olan payların satışından elde edilen 127.627.581 TL’lik brüt gelir de borçluluğu azaltma stratejisi kapsamında değerlendirildi. -
Global Ports Holding Eurobond refinansmanı için
alternatif süreci uygulamaya koydu
08 Nisan 2021
Borçluluğu azaltma stratejisi kapsamında yeni adımlar atıyor
Dünyanın en büyük kruvaziyer liman işletmecisi ve Global Yatırım Holding iştiraki Global Ports Holding (GPH), Kasım 2021 vadeli 250 milyon dolarlık Eurobond’un refinansmanını artırma süreci (Dutch Auction) ile devam ettirme kararı aldı.
Global Yatırım Holding iştiraki ve 4 kıtada, 13 ülkede toplam 19 limanı içeren bir portföyü bünyesinde barındıran dünyanın en büyük kruvaziyer liman işletmecisi Global Ports Holding (GPH), borçluluğu azaltma stratejisi kapsamında yeni adımlar atıyor. Londra Borsası’na kote durumda bulunan GPH, Kasım 2021 vadeli 250 milyon dolarlık Eurobond’un refinansmanını “artırma süreci” (Dutch Auction) ile devam ettirme kararı aldı.
Sürece portföyündeki Port Akdeniz’i Katar merkezli QTerminals’e 140 milyon dolar bedel ile devretmekle başlayan GPH, bu stratejisini alternatif piyasa enstrümanları vasıtasıyla sürdüreceğini ve bu kapsamda artırma usulü ile teklif toplamaya başlayacağını duyurdu.
Vadesinden önce itfa fırsatı
GPH tarafından yapılan duyuruda, daha önce Eurobond’un refinansmanı kapsamında süre uzatım çalışmalarına başlandığı ancak mevcut piyasa şartlarının tekrar değerlendirilmesi sonucu alternatifler arasında yer alan artırma süreci ile refinansmana devam etme kararı alındığı bilgisine yer verildi. Artırma usulü ile alımın 7 Nisan – 13 Nisan 2021 tarihleri arasında gerçekleşeceği ve Port Akdeniz satışından elde edilen gelirin bir bölümü ile Eurobond’un önemli bir kısmının makul piyasa şartlarında geri alınacağına değinildi. GPH’nin duyurusunda son olarak, Eurobond bakiyesinin vadesinden önce itfa edilmesi amacıyla ekstra likidite sağlamaya yönelik görüşmelerde de son aşamaya gelindiği ifade edildi. - TUYID Bülten – Global Yatırım Holding Röportajı 01 Nisan 2021
-
Naturelgaz’ın halka arzına yatırımcılardan 15,8
milyar TL talep geldi
29 Mart 2021
25-26 Mart 2021 tarihleri arasında 8,50 TL sabit fiyatla talep toplayan şirkete, yurt içi bireysel yatırımcılardan 75,3 kat, yurt içi kurumsal yatırımcılardan 28,8 kat, yurt dışı kurumsal yatırımcılardan ise 3,5 kat talep geldi. Halka arz büyüklüğü ise 293 milyon 250 bin TL olarak gerçekleşti.
Naturelgaz’a olan ilgiden memnun olduklarını ifade eden Naturelgaz Genel Müdürü Hasan Tahsin Turan, “Talep toplama sürecinde hisselerimize ilgi gösteren, bize güvenerek talepte bulunan tüm yatırımcılarımıza teşekkür ediyorum. Naturelgaz’ın yönetim ekibi ve çalışanları olarak, yatırımcılarımızın beklentilerini en üst seviyede karşılama sorumluluğuyla, her zaman olduğu gibi elimizden gelen tüm gayreti göstereceğiz ve şirketimize gösterdikleri teveccühe layık olmaya çalışacağız.” dedi.
Taşımalı doğal gaz pazarının lideri ve Global Yatırım Holding iştiraki Naturelgaz halka arz için talep toplama sonuçlarını paylaştı. Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamaya göre, yılın enerji sektöründeki ilk halka arzı olan Naturelgaz’ın, 8,50 TL sabit fiyatla gerçekleştirdiği talep toplamaya yurt içi bireysel yatırımcılardan 75,3 kat talep geldi. 25-26 Mart tarihlerinde gerçekleşen talep toplamaya yurt içi kurumsal yatırımcılardan 28,8 kat, yurt dışı kurumsal yatırımcılardan ise 3,5 kat talep geldi. Halka arz büyüklüğü ise 293 milyon 250 bin TL olarak gerçekleşti.
Halka arz edilen payların yüzde 60'ı yurt içi bireysel, yüzde 30'u yurt içi kurumsal ve yüzde 10'u ise yurt dışı kurumsal yatırımcılara tahsis edildi.
KAP'a ayrı bir açıklamayla halka arzda yüzde 5'in üzerinde pay alan yatırımcılar da açıklandı. Buna göre Norveç merkezli Norges Bank Investment Management halka arz edilen payların yüzde 8,3’ünü aldı.
‘Güçlü talep beklentimiz karşılık buldu’
Naturelgaz’a olan ilgiden memnun olduklarını dile getiren Naturelgaz Genel Müdürü Hasan Tahsin Turan, “Güçlü talep beklentimiz karşılık buldu. Talep toplama sürecinde hisselerimize ilgi gösteren, bize güvenerek talepte bulunan tüm yatırımcılarımıza teşekkür ediyorum. Naturelgaz’ın yönetim ekibi ve çalışanları olarak, yatırımcılarımızın beklentilerini en üst seviyede karşılama sorumluluğuyla, her zaman olduğu gibi elimizden gelen tüm gayreti göstereceğiz ve şirketimize gösterdikleri teveccühe layık olmaya çalışacağız” dedi. -
Global’in konsolide gelirleri 1,6 milyar TL’yi
aştı 4. çeyrekte 19,9 milyon TL net kar açıkladı
12 Mart 2021
Çeşitli iş kollarında yatırımlarıyla 4 kıta ve 13 ülkede faaliyet gösteren Global Yatırım Holding’in (GYH) 2020 yılına ilişkin konsolide gelirleri, 298 milyon 828 bin TL’lik IFRIC 12 etkisi dahil tutulduğunda, 1 milyar 629 milyon 156 bin TL olarak gerçekleşti. Konsolide operasyonel faiz vergi amortisman öncesi karı (FAVÖK) ise 327 milyon 706 bin TL’ye ulaştı. GYH, 2020 yılının dördüncü çeyreğinde güçlü finansal performansı ile 19,9 milyon TL net kar açıkladı.
Pandeminin başlaması ile birlikte şirket çapında önlemler almaya başladıklarını anlatan GYH Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, “Maliyetleri düşürmek için hızla harekete geçtik ve bazı durumlarda aşırı önlemler alındı. Beklenmedik dalgalanma ve büyük zorluk dönemlerinde bile, Global Yatırım Holding'de olumlu olabilecek çok şey var. Grup genelinde olağanüstü bir performans sergilemeye ve gelecek için büyük hayaller kurmaya devam ediyoruz” dedi.
Salgına, sağlıklı sermaye ve likidite seviyeleri ile güçlü bir pozisyonda girdiklerini anlatan GYH Mali İşler ve Finansman’dan sorumlu Grup Direktörü Ferdağ Ildır ise, “Elde ettiğimiz finansal sonuçların gelecekte artarak devam etmesi en temel hedefimiz. Faaliyet gösterdiğimiz sektörlerde verimli, rekabetçi ve kârlı olmaya özen gösteriyoruz” diye konuştu.
GYH, ana faaliyet alanları olan liman işletmeciliği, temiz ve yenilenebilir enerji ile varlık yönetimi işkollarında yatırımlarına devam ediyor. GYH’nin liman işletmeciliği iş kolundaki iştiraki Global Ports Holding kruvaziyer odağını arttırma strateji doğrultusunda Port Akdeniz’i Katarlı QTerminals’e 1.033.158.000 TL (140 milyon ABD Doları) bedelle devretti. Gelen fon ile Kasım 2021 vadeli Eurobond ihracının refinansmanının önemli bir kısmını karşılamış olan şirket, mevcut brüt borç tutarının azaltılması ve vade yapısının uzatılması hedefiyle, tahvil sahipleri ile 26 Mart’ta bir toplantı gerçekleştirecek.
GYH, COVID-19 kriz yönetimi kapsamında tüm işkollarında etkin tedbirleri genişleterek hayata geçiriyor. Önümüzdeki dönemde kaldıraçlı olarak alınan risklerin düşürülmesi, pozitif serbest nakit akım üretimi, operasyonel karlılık ve verimliliği ana odak olarak belirleyen Grup, görevlerini en iyi şekilde yapmaya, yenilikçi ve öncü çalışmalar gerçekleştirmeye ve faaliyet gösterdiği her alana değer katmaya devam etmeyi hedefliyor.
Global Yatırım Holding (GYH), 2020 yılına ilişkin finansal sonuçlarını açıkladı. Grup, 2020 yılında 298,8 milyon TL’lik IFRIC 12 etkisi dahil, 1,629 milyon TL konsolide gelir elde etti; konsolide gelirler 209 yılında 1,441 mn TL seviyesindeydi. Yine aynı dönemde, 2019’daki 563 milyon 320 bin TL’ye kıyasla 327 milyon 706 bin TL tutarında amortisman, faiz ve vergi öncesi operasyonel kar (FAVÖK) elde etti. Enerji üretimi ile menkul kıymet ve varlık yönetimindeki güçlü sonuçlar, pandemiden en çok etkilen liman işletmeciliği ve gayrimenkul işkolları tarafından baskılandı. Grubun 2020’deki genel performansı Covid-19’un negatif etkilerine bağlı olarak bir önceki yıla kıyasla daha geride kalmış olsa da; özellikle madencilik ve gayrimenkul işkollarında, pandemi kısıtlamalarının biraz azalmasıyla birlikte, yılın ikinci yarısında ilk yarıya kıyasla bir toparlanma gözlendi.Covid-19 salgını, GYH finansalları üzerinde baskı yarattı. Böyle bir pandemi meydana gelmemiş olsaydı, IFRIC etkisi hariç tutulduğunda, toplam konsolide gelirlerin yıllık bazda yaklaşık yüzde 39, FAVÖK’ün de yüzde 50 artış kaydedebileceği tahmin ediliyordu.
GYH, 2020 yılının dördüncü çeyreğinde güçlü finansal performansı ile 19,9 milyon TL net kar açıkladı.‘Olağanüstü bir performans sergilemeye devam ediyoruz’
2020 yılının diğer yıllara benzemeyen bir yıl olduğunu ifade eden GYH Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, “2020 mali sonuçlarını yorumlamadan önce, dünyanın her yerindeki sağlık çalışanlarına, özellikle de faaliyet gösterdiğimiz ülkelerde çalışanlara teşekkür ederim. Dünya genelinde çalışanlarımızdan bazıları, arkadaşları veya aileleri virüsü kaptı ve hastalandı. Ancak doktorların ve hemşirelerin çabaları sayesinde, herhangi bir can kaybımız olmadı.” dedi.
GYH’nin bazı istisnalar dışında 2020’de gerçekleşen bozulmadan korkulduğu kadar etkilenmediğini vurgulayan Kutman, şöyle devam etti: “Koronavirüsün Wuhan'da ortaya çıkmasından sonra durumla ilgili ilk tartışmalarımız Ocak ayının son haftasında ve Şubat 2020'nin ilk haftasında gerçekleştirdik. Kısa süre sonra şirket çapında ilk önlemler duyuruldu. Bunlar başlangıçta seyahat kısıtlamaları şeklinde olsalar da, çok hızlı ve önemli ölçüde yükseldi. Ayrıca maliyetleri düşürmek için hızla harekete geçtik ve bazı durumlarda aşırı önlemler alındı. Tüm çalışanlara anlayış ve sabırları için teşekkür ederim. Beklenmedik dalgalanma ve büyük zorluk dönemlerinde bile, Global Yatırım Holding'de olumlu olabilecek çok şey var. Grup genelinde olağanüstü bir performans sergilemeye ve gelecek için büyük hayaller kurmaya devam ediyoruz.”‘Verimli, rekabetçi ve kârlı olmaya özen gösteriyoruz’
Sonuçları yorumlayan Mali İşler ve Finansman’dan sorumlu Grup Direktörü Ferdağ Ildır ise, “Bu salgına, sağlıklı sermaye ve likidite seviyeleri ile güçlü bir pozisyonda girdik. Ancak odak noktamız haklı olarak ekiplerimizin güvenliği ve refahı oldu. İş sürekliliğinin sağlandığı bir dönemde kuşkusuz karlar daha düşük. Yönetim, Covid-19 pandemisinin Grup üzerindeki uzun vadeli etkisini izlemeye ve düzenli olarak gözden geçirmeye devam edecektir. Aynı zamanda, likiditemizi güçlendirmek, sürdürmek ve ek finansman sağlamak için nakit parayı korumak, hem sermaye harcamalarını hem de işletme maliyetlerini azaltmak ve ertelemek için gerekli tüm önlemleri alıyoruz. Elde ettiğimiz finansal sonuçların gelecekte artarak devam etmesi en temel hedefimiz. Faaliyet gösterdiğimiz sektörlerde verimli, rekabetçi ve kârlı olmaya özen gösteriyoruz” diye konuştu.Naturelgaz’ın gelirleri 452,1 milyon TL’ye ulaştı
Taşımalı doğal gaz pazarında faaliyet gösteren Naturelgaz, 2020 yılında SOCAR LNG’nin satın alınmasının etkisi ile 2020 yılında 173,4 milyon metreküp sıkıştırılmış ve sıvılaştırılmış doğal gaz satışı gerçekleştirdi. 2019’da bu rakam 167,1 milyon seviyesindeydi. Naturelgaz’ın gelirleri yıllık bazda yüzde 6 artarak 452,1 milyon TL'ye ulaşırken, artışta SOCAR LNG’nin satın alınması ile LNG gelirlerinin yansıması etkili oldu. Bu dönemde, gaz işkolunun FAVÖK'ü yüzde 5 düşüşle 96,0 milyon TL olarak gerçekleşti ve yüzde 21,2 FAVÖK marjı elde etti. Brüt kar marjının yüzde 29 ile bir önceki yıla kıyasla aynı seviyede olmasına karşılık, FAVÖK’deki söz konusu düşüş, senenin son iki ayı içinde satın alımı tamamlanan istasyonların devam eden giderleri nedeniyle Şirketin faaliyet giderlerindeki artıştan kaynaklandı. Diğer taraftan, bu istasyonların önümüzdeki dönemde Naturelgaz’ın etkin yönetimi ile portföydeki diğer istasyonlarla benzer marjlarla faaliyet göstermesi bekleniyor. Naturelgaz operasyonel kabiliyeti, etkin maliyet yönetim yapısı ve yeni iş geliştirme çalışmaları sayesinde Covid-19 etkilerine rağmen sağlam finansal konumunu sürdürdü.Karayip limanları finansallara katkı sağladı
Covid-19'dan en çok etkilenen iş kolu liman işletmeciliği oldu. Liman işletmeciliği gelirleri (IFRIC-12 muhasebe standardının etkisi hariç) 2020 sonunda yüzde 41 azalarak 395,9 milyon TL olurken, FAVÖK ise yıllık bazda yüzde 71’lik daralmayla 127,1 milyon TL oldu. Nassau Kruvaziyer Limanı için IFRIC-12'nin uygulanması nedeniyle proje için yapılan yatırım harcamaları, gelire yüzde 2'lik marjla dahil edildi. 2020 yılında IFRIC-12 muhasebe standardının uygulanması gelirlere 298,8 milyon TL (42,6 milyon ABD doları) katkı sağladı. Liman işletmeciliği işkolu; özellikle Şubat 2020'nin sonlarından itibaren hem küresel ekonomiler hem de küresel seyahat sektörü üzerinde yıkıcı bir etkiye sahip olan salgından önemli ölçüde etkilendi. Covid-19'un olumsuz etkisi, ticari operasyonlardaki küresel ticaret etrafındaki belirsizliklerle birleştiğinde kar marjları üzerinde baskı oluşturdu. Liman işletmeciliği iş modelindeki dış kaynaklı hizmet sağlayıcıların etkin kullanımına da dayanan esnekliğin, çoğu giderin kruvaziyer ve kargo hacimlerindeki genişleme ve daralmalarla hareket edebilme olanağı sağlaması, giderlerin azalmasında ve nakit durumunun korunması konusunda destekleyici oluyor. Öte yandan, Karayip limanlarının ilk kez konsolidasyona katılması ve Türk lirasının döviz kurları karşısındaki hareketi, liman işletmeciliği iş kolunun finansallarına katkı sağladı.Elektrik üretiminde 5 katlık FAVÖK artışı
Ko/tri-jenerasyon ile biyokütle ve güneş bazlı temiz enerji üretimini içeren elektrik üretimi işkolu 2020’de gelirlerini yüzde 76 arttırarak 261,8 milyon TL seviyesinde açıkladı. Bu artışta büyük ölçüde 10,8 MW’lık Mardin güneş tesisinin devreye alınması, YEKDEM kapsamında 13,3 USc/Kwh tarife ile güneş bazlı elektrik üretiminin başlaması ve diğer enerji santrallerinde gerçekleşen olumlu performans etkili oldu. Elektrik üretimi işkolu, tüm tesislerde gerçekleşen üretim ve verimlilik ile yüksek marjlı güneş enerjisine dayalı yenilenebilir enerji santralinin ilk kez konsolidasyon dahil edilmesi sayesinde geçen sene aynı dönemde açıkladığı 18,3 milyon TL’ye kıyasla 5 kat artış göstererek 96,2 milyon TL FAVÖK açıkladı.Maden işkolu yılın ikinci yarısında ihracatla toparlandı
Maden işkolu 2020 yılında Covid-19 nedeniyle yıllık bazda yüzde 24 talep daralmasına bağlı olarak 366 bin 511 ton satış gerçekleştirdi. Maden işkolu yıllık bazda yüzde 8 daralma ile 88,7 milyon TL gelir açıkladı. FAVÖK tarafında ise işkolu yıllık bazda yüzde 17 daralma ile 27,1 milyon TL seviyesinde FAVÖK açıkladı. Dönem içinde Covid-19’a karşı özellikle yılın ilk yarısında Avrupa genelinde uygulanan kapanma tedbirleri iş kolu operasyonlarında baskıya neden olurken, hem satış hacminin hem de karlılığın yılın ikinci yarısında de ihracat pazarlarından gelen talebin artmasıyla toparlanma gösterdi. İş kolunun gelirleri 2020'nin ikinci yarısında önemli ölçüde artarak ilk yarı seviyelerini yüzde 57 aştı. Benzer şekilde iş kolu 2020'nin ikinci yarısında 20,1 milyon TL FAVÖK bildirerek 2020'nin ilk yarısına kıyasla neredeyse üç kat artış sağladı.Gayrimenkul işkolu 2020’nin ikinci yarısında FAVÖK üretimini ilk yarıya kıyasla 3’e katladı
Covid-19'dan ciddi şekilde olumsuz etkilenen diğer iş kolu ise gayrimenkul iş kolu oldu. Gayrimenkul iş kolu geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre sırasıyla 42,5 milyon TL ve 21,1 milyon TL'ye kıyasla 29,4 milyon TL gelir ve 11,9 milyon TL FAVÖK bildirdi. Operasyonel performansta Van Alışveriş Merkezi'nin Mart ayında kısmen, Nisan ve Mayıs aylarında tamamen kapalı kalması nedeniyle Covid-19'a karşı alınan güvenlik önlemleri nedeniyle özellikle 2020 yılının ilk yarısında düşen kira gelirleri etkili oldu. Öte yandan, pandemi kısıtlamalarının kısmen hafifletilmesi ile gayrimenkul iş kolu toparlanmaya başladı. İşkolunun gelirleri 2020'nin ikinci yarısında toparlanarak ilk yarı seviyelerini yüzde 30 aşarken, FAVÖK üretimi 2020'nin ilk yarısında 2020 yılının ilk yarısına göre üçe katlanarak 9,0 milyon TL'ye ulaştı.Artan işlem hacmi gelirde yüzde 89’luk artış getirdi
Menkul kıymet ve varlık yönetimine ilişkin gelirler 2020 yılında yüzde 89 artarak 101,3 milyon TL seviyesinde gerçekleşti, FAVÖK ise geçen seneki 2,7 milyon TL’ye kıyasla 12 kat artışla 31,7 milyon TL olarak açıklandı. Güçlü operasyonel performans, işlem hacmindeki artış ve etkin maliyet yönetimine bağlı olarak gerçekleşti.Tahvil sahipleri ile toplantı yapılacak
GYH, ana faaliyet alanları olan liman işletmeciliği, temiz ve yenilenebilir enerji ile varlık yönetimi işkollarında yatırımlarına devam ediyor. Raporlama yılı boyunca stratejik odak noktası, ana faaliyet alanları ve Grup’un Covid-19'un etkisinden en az şekilde nasıl etkileneceğine odaklanmak üzerinde kaldı.
GYH’nin liman işletmeciliği iş kolundaki iştiraki Global Ports Holding’in (GPH), kruvaziyer odağını arttırma strateji doğrultusunda, gerekli onayların ardından Antalya’daki ticari limanı Port Akdeniz’in 1.033.158.000 TL (140 milyon ABD Doları) bedelle Katar merkezli ticari liman işletmecisi QTerminals’e devri tamamlandı. Bu hamle şirketin, küresel kruvaziyer limanı operatörü olma stratejisiyle uyumlu. Port Akdeniz'in satış işleminin tamamlanması ile satıştan elde edilen fon ile Kasım 2021 vadeli 250 milyon dolarlık Eurobond’un refinansmanının ciddi bir kısmı karşılanmış oldu. GPH, 250.000.000 ABD Doları tutarlı yurtdışında ihraç edilmiş olan Kasım 2021 vadeli tahvillerinin (Eurobond) refinansmanı kapsamında Antalya Limanı satışından elde edilecek fonların kullanımını da içeren bir teklif açıkladı. Bu adım ile Şirketin mevcut brüt borç tutarının azaltılması ve vade yapısının uzatılmasının hedefleniyor. Tahvil sahipleri ile toplantı 26 Mart 2021 tarihinde gerçekleşecek.
GPH kruvaziyerde büyümeye devam edecek
Kruvaziyer operasyonları Covid-19 salgınından önemli ölçüde etkilenmeye devam etse de kruvaziyer turizmi uzun vadede önemini koruyor. GPH bu dönemde de dünyadaki önemli kruvaziyer limanları için çıkan fırsatları yatırım kriterleri içinde dikkatli bir şekilde değerlendirmeye devam ediyor. 2020 yılında GPH’nin ortağı Balearia Group, Valencia Limanı'nın kruvaziyer liman ve feribot operasyonlarına ilişkin 35 yıl süre ile (15 yıl ilave uzatma hakkı ile) işletilmesine yönelik bir imtiyaz sözleşmesine hak kazandı. GPH, imtiyaz sözleşmesi uyarınca, imtiyaz süresi boyunca Valencia Kruvaziyer Limanı'nı işletecek. Buna ilave olarak, GPH, yine 2020 yılında İtalya'daki Taranto Limanı'nın kruvaziyer liman operasyonlarına ilişkin 20 yıl süre ile işletilmesine yönelik İyonya Denizi Liman Başkanlığı tarafından seçilerek bir imtiyaz sözleşmesi elde etti. Bu hamleler GPH’nin küresel kruvaziyer limanı operatörü olma stratejisi doğrultusunda kruvaziyer odağını daha da arttırdı. GPH, kruvaziyer limanı pazarında büyümeye ve yeniliklerini sürdürmeye devam edecek.Naturelgaz’ın coğrafi kapsama alanı genişledi
GYH’nin ana faaliyet alanlarından olan sıkıştırılmış ve sıvılaştırılmış doğal gaz dağıtımı ve satışı iştiraki Naturelgaz, inorganik büyüme stratejisi doğrultusunda önemli bir adım atarak SOCAR Türkiye LNG Satış A.Ş.'nin yüzde 100'ünü 32,4 milyon TL bedelle satın aldı. Ayrıca 10 Şubat 2021'de Naturelgaz, Petrol Ofisi ile ekonomik ve çevreci bir yakıt olan Oto CNG pazarının geliştirilmesi için bir iş birliği anlaşması imzaladı. Bu tür gelişmeler, Naturelgaz'ın LNG, dökme (endüstriyel) CNG ve Oto CNG iş kollarındaki konumunu daha da güçlendirmenin yanı sıra, ürün portföyünü çeşitlendirirken, iş hacmini ve coğrafi kapsama alanını da genişletti.İstanbul Portföy’de satın alma opsiyonu bulunuyor
Odaklanılan alanların üçüncüsü olan varlık yönetiminde, GYH’nin Centricus ortaklığı sonrasında belirlenen varlık yönetimindeki büyüme stratejisi çerçevesinde, Actus Portföy Yönetimi ve İstanbul Portföy Yönetimi birleşmelerini tamamlayarak Türkiye'nin en büyük yerli ve bağımsız varlık yönetimi şirketini yarattı. GYH’nin İstanbul Portföy'ün sermayesinde sahip olduğu pay oranı %26,6. GYH’nin İstanbul Portföy'ün ilave %40 hissesini satın almak üzere bir satın alma opsiyonu bulunuyor.Covid-19’a karşı etkin kriz yönetimi
Öte yandan Global Yatırım Holding, Covid-19’un getirmiş olduğu küresel ekonomik kısıtlamalara karşı etkin tedbirleri tüm iş kollarında genişleterek hayata geçiriyor.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından 11 Mart 2020’de pandemi olarak ilan edilen Covid-19 salgını ve salgına karşı alınan önlemler, salgına maruz kalan tüm ülkelerde operasyonlarda aksaklıklara yol açmaya ve ekonomik koşulları olumsuz yönde etkilemeye devam etmektedir. Bunun sonucunda varlık fiyatları, likidite, kurlar, faiz oranları ve diğer pek çok konuda etkilenmekte ve salgının etkiler nedeniyle geleceğe ilişkin belirsizliğini korumaktadır.
Covid-19 salgınının Grup’un konsolide finansal durumuna, konsolide finansal performansına ve konsolide nakit akışlarına olan olumsuz etkilerini etkin bir şekilde yönetmek adına, Grup ilk andan itibaren tüm gelişmeleri yakından takip etmekte ve gerekli tedbirleri almaktadır.
Grup’un önümüzdeki dönem için ana odak alanları kaldıraçlı olarak alınan risklerin düşürülmesi, pozitif serbest nakit akımı, operasyonel karlılık ve verimliliktir. Grup ayrıca görevlerini en iyi şekilde yapmaya devam edecek, yenilikçi ve öncü çalışmalar gerçekleştirecek ve faaliyet gösterdiği her alana değer katmaya devam edecektir.Covid-19'dan en çok etkilenen iş kolu liman işletmeciliği ardından gayrimenkul (alışveriş merkezleri) gelmektedir. Ayrıca madencilik iş kolu üzerinde de nispeten küçük bir etkisi vardır. İş kolları, özellikle hükümetlerin Covid-19'a karşı önlemleri sıkılaştırması sonucu oluşan ekonomik faaliyetlerde yavaşlama etkilerine açıktır.
Etkili Covid-19 aşılarının yakın zamandaki gelişimi cesaret verici bir gelişme olsa da, Covid-19 etkisinin Dünyada ve Türkiye’de ne kadar süre ile devam edeceği, ne kadar yayılabileceği henüz net olarak tahmin edilememekte olup; etkilerin şiddeti ve süresi netleştikçe Grup yönetimi tarafından orta ve uzun vade için daha belirgin ve sağlıklı bir değerlendirme yapma imkânı söz konusu olabilecektir. Grup yönetimi, mevcut belirsiz ekonomik görünüme rağmen Grup’un ticari risklerini ve likidite rezervlerini başarılı bir şekilde yöneteceğine inanmaktadır.
-
Bloomberg HT, Üst Düzey programının konuğu Yönetim
Kurulu Başkanı Mehmet Kutman
18 Şubat 2021
-
Naturelgaz, Petrol Ofisi istasyonlarında Oto CNG
satışı yapacak
11 Şubat 2021
Petrol Ofisi ile Naturelgaz arasında gerçekleştirilen işbirliği kapsamında Naturelgaz, Petrol Ofisi’nin 12 istasyonunda kendi markası altında Oto CNG satışı yapacak.
Doğal gazın ağır ticari araçlar için ekonomik ve çevreci bir alternatif yakıt olduğunu söyleyen Petrol Ofisi CEO’su Selim Şiper, “Bütün alternatif yakıtlarda olduğu gibi Oto CNG’nin de gelişimine katkı sağlamaktan, önemli bir ivme kazandırmaktan memnuniyet duyuyoruz” dedi.
Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, “Naturelgaz olarak daha fazla noktada, daha fazla müşteriye hizmet vermek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Petrol Ofisi ile imzaladığımız bu yeni anlaşma ile stratejik büyüme hedeflerimizi gerçekleştirme yolunda önemli bir adım attık” diye konuştu.
Türkiye akaryakıt ve madeni yağlar sektörlerinin lideri Petrol Ofisi ile Global Yatırım Holding iştiraki ve Türkiye taşımalı doğal gaz pazarının önde gelen oyuncularından Naturelgaz arasındaki protokol, belirli Petrol Ofisi istasyonlarında Naturelgaz’ın kendi marka ve lisansları ile Oto CNG satışı yapmalarına olanak sağlıyor. İlk etapta Oto CNG müşterilerinin mevcut ikmal optimizasyonuna göre şehir çıkışları ve ana arterler üzerindeki 12 Petrol Ofisi istasyonu belirlendi. Bu anlaşmayla birlikte Naturelgaz Oto CNG istasyon sayısını 21’e çıkaracak.
Ekonomik ve çevreci özellikleri ile ağır ticari araçlar için önemli bir alternatif yakıt kaynağı oluşturan doğal gaz kullanımı, Türkiye’de de yeni gelişmeye başlayan bir alan. Hâlihazırda 25,5 milyon Sm3 olan Türkiye’deki Oto CNG satışının 12 milyon Sm3’ü Naturelgaz çatısı altında gerçekleştiriliyor.
“Oto CNG ikmali yapılabilen istasyon sayısında önemli bir aşama kaydedilecek”
Petrol Ofisi’nin her alanda lidere yakışır bir şekilde yeniliklere imza atarak, sektörlerine öncülük ettiğine vurgu yapan Petrol Ofisi CEO’su Selim Şiper, “LPG’nin binek ve hafif ticari araçlarda olduğu gibi doğal gaz da ağır ticari araçlar için ekonomik ve çevreci bir alternatif yakıt konumunda. Türkiye’de ağır vasıtalarda doğal gaz kullanımı yeni gelişmekte olan bir alan. Petrol Ofisi olarak Naturelgaz ile gerçekleştirdiğimiz anlaşma kapsamında ülkemizdeki Oto CNG ikmali yapılabilen istasyon sayısında önemli bir aşama kaydedilecek. Bütün alternatif yakıtlarda olduğu gibi Oto CNG’nin de gelişimine katkı sağlamaktan, önemli bir ivme kazandırmaktan memnuniyet duyuyoruz” dedi.
“Oto CNG trendinden Türkiye’nin etkilenmemesi mümkün değil”
Dünyada çevreci özelliği ile ön plana çıkan doğal gazlı araçların yaygınlaşmaya başladığını ifade eden Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, dünyanın elektrikli araçları konuşmasına rağmen özellikle ağır vasıtalarda CNG kullanımının artış gösterdiğini vurguladı. Avrupa Birliği’nin çevre politikalarında yer alan hedefler nedeniyle doğal gazla çalışan otobüs ve ticari araç pazarında ciddi bir büyüme beklediklerini hatırlatan Kutman, “Dünyadaki Oto CNG trendinden Türkiye’nin etkilenmemesi mümkün değil. Keşfedilen doğal gaz kuyuları ile Türkiye bölgesel ticaret merkezi olacaktır ve alım maliyetlerinde rekabet avantajı kazanacaktır. Ülkemizdeki otobüs ve ağır ticari araçların doğal gaza dönmesi durumunda cari açığa 12 milyar TL civarında olumlu katkı sağlanacaktır. Bu dönüşüm ülkemizin toplam karbon emisyonlarını da 10 milyon ton azaltacaktır. Naturelgaz olarak daha fazla noktada, daha fazla müşteriye hizmet vermek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Petrol Ofisi ile imzaladığımız bu yeni anlaşma ile stratejik büyüme hedeflerimizi gerçekleştirme yolunda önemli bir adım attık” dedi.
“Sunduğumuz ayrıcalıklı çözümlere, Naturelgaz ile birlikte Oto CNG’yi de dahil ediyoruz”
Petrol Ofisi istasyonlarının müşterilerinin birçok ihtiyacını karşıladıkları birer hizmet noktası olduğunu belirten Petrol Ofisi Perakende Direktörü Yiğit Meral de, “Gerek Market, Market Plus ve MigrosJet’ler ile gerek, Kap Bi’ Tat, Tchibo gibi lezzetlerimizle, gerekse VavaCars, WesternUnion gibi işbirliklerimizle bu alanda da referans noktasını oluşturuyoruz. Otomotiv yakıtlarında da Active-3 teknolojili V/Max serimizin yanı sıra PO/Gaz ve e-POwer ile yeni nesil çözümler sunuyoruz. Petrol Ofisi istasyonlarında sunduğumuz ayrıcalıklı çözümlere, Naturelgaz ile birlikte Oto CNG’yi de dahil ediyoruz” açıklamasında bulundu.
“Kritik lojistik rotalardayız”
Yapılan araştırmalara göre ağır vasıtalarda doğal gaz kullanımının hem yakıt maliyetlerinde hem de karbon emisyonlarında yüzde 25’e varan azalma sağladığını anlatan Naturelgaz Genel Müdürü Hasan Tahsin Turan, ekonomik ve çevresel avantajları nedeniyle Oto CNG pazarının büyüme potansiyeline inandıklarını vurguladı. NGVA Europe’un 2030 yılında Avrupa’daki hafif ve ağır ticari araçların yüzde 25’inin, otobüslerin ise yüzde 33’ünün doğal gazla çalışacağını öngördüğünü kaydeden Turan, “Türkiye’de 2020 yılı itibarıyla doğal gazla çalışan yaklaşık 3.500 otobüs ve ağır ticari araç bulunmaktadır. Fabrika çıkışlı CNG’li araç üretiminin artması ve mevcut araçların CNG dönüşümü Türkiye’deki pazarın gelişimine önemli katkılar sağlayacaktır. Naturelgaz olarak Oto CNG alanındaki en kurumsal ve en büyük oyuncuyuz. Türkiye genelinde, kritik lojistik rotalarda kurulu 9 aktif Oto CNG istasyonumuz bulunuyor. Türkiye’nin en yaygın perakende satış ağına sahip akaryakıt şirketi olan Petrol Ofisi ile birlikte iki yıl içinde 12 yeni Oto CNG istasyonu kurmayı hedefliyoruz. Bu iş birliği ile birlikte gelecek dönemde yerimizi daha da sağlamlaştırmış olacağız” diye konuştu.
-
Naturelgaz halka arz için düğmeye bastı
05 Şubat 2021
Taşımalı doğalgaz pazarının lideri ve Global Yatırım Holding iştiraki Naturelgaz halka arz için Sermaye Piyasası Kurulu’na (SPK) başvuru yaptı. Geçtiğimiz aylarda SOCAR Türkiye’nin LNG ve CNG dağıtım operasyonlarını devralarak bünyesinde birleştiren Naturelgaz’ın halka arzı, enerji sektöründeki 2021 yılının ilk halka açılmalarından birisi olacak.
Türkiye taşımalı doğalgaz pazarının lideri ve Global Yatırım Holding iştiraki Naturelgaz halka arz için Sermaye Piyasası Kurulu’na (SPK) başvurdu. Sıkıştırılmış (CNG) ve sıvılaştırılmış (LNG) doğal gaz pazarında 31 Aralık 2020 itibarıyla oto CNG dâhil, yaklaşık yüzde 25 pazar payı ile sektör lideri olan şirket; fabrikalar, enerji üretim tesisleri, oteller, otoyol şantiyeleri gibi endüstriyel ve ticari müşterilere hizmet vermekte olup, aynı zamanda ekonomik veya coğrafi engeller sebebiyle ana doğal gaz boru hatlarına erişimi olmayan ilçe ve beldelere dökme CNG taşımaktadır (Citygas).
Konuyla ilgili olarak Global Yatırım Holding tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Şirketimizin %95,5 oranında bağlı ortaklığı olan Naturelgaz Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin (“Naturelgaz”) halka arzı ile ilgili olarak Naturelgaz’ın çıkarılmış sermayesinin 100.018.594 Türk Lirası'ndan toplam 14.981.406 Türk Lirası tutarında artırılarak 115.000.000 Türk Lirası'na çıkarılması suretiyle ihraç edilecek olan toplam 14.981.406 Türk Lirası nominal değerli 14.981.406 adet payın halka arz edilmesi işlemine muvafakat verilmesine, Naturelgaz’da sahibi olduğumuz paylarımızdan 16.146.097,32 Türk Lirası nominal değerli 16.146.097,32 adet payın halka arz edilmek suretiyle satılmasına, ek olarak Sermaye Piyasası Kurulu'nun VII-128.1 sayılı Pay Tebliği kapsamında Naturelgaz Sanayi ve Ticaret A.Ş.'de sahibi olduğumuz paylarımızdan 3.136.363 Türk Lirası nominal değerli 3.136.363 adet payın da ek satış kapsamında satışa hazır hale getirilmesine karar verilmiştir.”
13 adet endüstriyel dolum tesisi, 9 adet oto CNG istasyonuyla Türkiye’nin lider taşımalı doğalgaz şirketi
Taşımalı doğalgaz sektörünün lideri Naturelgaz, 13 endüstriyel dolum tesisi ve özellikle şehirlerarası yük taşımacılığı ve şehir içi yolcu taşıması yapan otobüs, kamyon gibi ağır vasıtalara hizmet veren 9 Oto CNG istasyonu ve bu altyapıyı destekleyen 56.650 adet CNG silindir, 341 adet CNG tankeri, 22 araçlık çekici filosu ve 67 adet endüstriyel CNG kompresörü ile Türkiye'deki en yüksek CNG dolum kapasiteli tesis ve oto CNG istasyonu ağına sahip bulunmaktadır. Buna ek olarak, Socar LNG A.Ş.’nin şirket bünyesine katılması sonrası Naturelgaz 6 LNG kara tankeri, 44 adet LNG stok tankı ve 94 adet buharlaştırıcı ile müşterilerine LNG de tedarik ederek, taşımalı doğalgaz sektöründeki ürün gamını tamamlamıştır. Hem tesis ve istasyon altyapısı, hem de dökme gaz satış hacmi bakımından Avrupa'nın önde gelen taşımalı doğalgaz şirketlerinden birisi olan Naturelgaz, 2020 yılında 173,4 milyon metreküp doğalgaz dağıtımı gerçekleştirerek yüzde 25 pazar payıyla lider konumunu güçlendirmiştir. Şirket, orta vadeli büyüme planları kapsamında, altyapısı gelişmemiş, ancak özellikle elektrik üretimi ve sanayi için taşımalı doğalgaz ihtiyacı bulunan Sahra Altı Afrika ülkelerine faaliyet alanını genişletmeyi öngörmektedir.
-
Global Ports Holding, Port Akdeniz’in QTerminals’e
devrini tamamladı
26 Ocak 2021
Dünyanın en büyük kruvaziyer liman işletmecisi ve Global Yatırım Holding iştiraki Global Ports Holding, portföyünde bulunan Antalya’daki ticari limanı Port Akdeniz’in devrini tamamladı. Gerekli onayların ardından Port Akdeniz’in 1.033.158.000 TL (140 milyon ABD Doları) bedelle Katar merkezli ticari liman işletmecisi QTerminals’e devrinin tamamlanması ile birlikte Global Ports Holding, stratejisi doğrultusunda kruvaziyer işletmeciliği odağını daha da artırdı.
Port Akdeniz’in devri ile Kasım 2021’de vadesi dolacak olan 250 milyon dolarlık Eurobond’un refinansmanının ciddi bir kısmını karşılamış olduklarını ifade eden Global Yatırım Holding ve Global Ports Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, “Portföyümüzde kalan tek ticari liman olan Port of Adria Karadağ’ın devri için de görüşmelere başladık. Port Akdeniz’in devrinin tamamlanması ile birlikte stratejimiz doğrultusunda kruvaziyer odağımız daha da arttı. Kruvaziyer operasyonları Covid-19 pandemisinden önemli ölçüde etkilenmeye devam etse de kruvaziyer turizmi uzun vadede önemini koruyor” dedi.
Dünyanın en büyük kruvaziyer liman işletmecisi ve Global Yatırım Holding iştiraki Global Ports Holding, Türkiye’nin önde gelen ticari kargo ihracat limanı olan ve daha çok Asya ve Ortadoğu pazarlarına yönelik olarak konteyner, genel ve dökme kargo alanlarında faaliyet gösteren Antalya’daki Port Akdeniz’in satışını tamamladı. Gerekli onayların alınmasının ardından Port Akdeniz 1.033.158.000 TL (140 milyon ABD Doları) bedelle Katar merkezli ticari liman işletmecisi QTerminals’e devri tamamlandı. Port Akdeniz'in net borç durumu ve borç benzeri kalemlere göre yapılan ayarlamalar sonucu satış bedeli 849.837.111 TL olarak gerçekleşti. QTerminals toplam bedelin 764.853.400 TL’lik kısmını peşin olarak ödemiş olup, bakiye 84.983.711 TL’lik (ödeme günündeki TCMB döviz ABD Doları alış kuruna tabii tutularak kesinleşecek) kısmını 2021 yılının son çeyreğinde ödeyecektir. Global Ports Holding, devrin ardından stratejisi doğrultusunda kruvaziyer işletmeciliği odağını daha da artırdı. Önde gelen bir küresel ticari liman işletmecisi olan QTerminals'in Port Akdeniz’i işletmeye başlaması ile Türk- Katar ticari ilişkileri daha da yakınlaşmış olacak.
‘Port of Adria Karadağ’ın devri için de görüşmelere başladık’
Port Akdeniz’in devri ile Kasım 2021’de vadesi dolacak olan 250 milyon dolarlık Eurobond’un refinansmanının ciddi bir kısmını karşılamış olduklarını ifade eden Kutman, şöyle devam etti: “Portföyümüzde kalan tek ticari liman olan Port of Adria Karadağ’ın devri için de görüşmelere başladık. Kruvaziyer operasyonları Covid-19 pandemisinden önemli ölçüde etkilenmeye devam etse de kruvaziyer turizmi uzun vadede önemini koruyor. Kruvaziyer şirketlerinin 2021 için güçlü rezervasyonlar bildirmeye devam etmesi sektörün geri dönüşü açısından cesaret verici. Bu dönemde de dünyadaki önemli kruvaziyer limanları için önümüze çıkan fırsatları değerlendirmeye devam ediyoruz.”
‘QTerminals ideal bir yuva olacak’
Global Yatırım Holding ve Global Ports Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, Port Akdeniz’in Katar'ın ithalat ve ihracatından, deniz ticaretini sağlamaktan, yerel ve bölgesel olarak ekonomik büyümeyi teşvik etmekten sorumlu şirketi QTerminals’e devredilmesinin, zaten güçlü olan Türkiye ve Katar ilişkilerini daha da ileriye taşıyacağını vurguladı.
Port Akdeniz’in 2006 yılından beri Global Ports Holding’in ayrılmaz bir parçası olduğunu ve yıllar içinde Grubun başarılı gelişiminde çok önemli bir rol oynadığını anlatan Kutman, “Bununla birlikte, kruvaziyer limanı pazarında büyümemize devam ederken, Port Akdeniz yönetiminin öncelikli olarak ticari liman pazarına odaklanan bir organizasyona geçmesinin zamanı gelmişti. Önde gelen bir küresel ticari liman işletmecisi olarak QTerminals'in Port Akdeniz için ideal bir yuva olacağını ve tüm yerel paydaşların önümüzdeki yıllarda limanın QTerminals yönetiminden faydalanacağına inanıyorum” diye konuştu. -
Eurobond Refinansmanı
08 Ocak 2021
Dolaylı bağlı ortaklığımız Global Ports Holding Plc, %100 bağlı ortaklığı Global Liman İşletmeleri A.Ş.'nin ("GLİ") 250.000.000 ABD Doları tutarlı yurtdışında ihraç edilmiş olan Kasım 2021 vadeli tahvillerinin (Eurobond) refinansmanı kapsamında daha önce kamuoyuna açıklanmış olan Antalya Limanı satışının tamamlanması durumunda elde edilecek fonların kullanımını da içeren bir teklif açıkladığını ve bu adım ile Şirketin mevcut brüt borç tutarının azaltılması ve vade yapısının uzatılmasının hedeflendiğini Şirketimize bildirmiştir.