-
Global, Akdeniz’deki gücünü artırıyor Alicante
Kruvaziyer Limanı’nı portföyüne katacak
16 Aralık 2022
Global Yatırım Holding bağlı kuruluşu ve dünyanın en büyük kruvaziyer liman işletmecisi Global Ports Holding’in İspanya’daki Alicante Kruvaziyer Limanı’nın 15 yıl süre ile işletme imtiyazı ihalesi için vermiş olduğu teklif, en iyi teklif seçildi. Anlaşmanın imzalanması halinde Global Ports Holding, limanı işletecek konsorsiyumun yüzde 80 ortağı olacak. Ortak girişimin diğer ortağı ise Kanarya Adaları'nda 1936'dan bu yana kruvaziyer sektörüne hizmet sağlayan Sepcan S.L.
Tüm dünyada farklı coğrafyalarda 25-30 limanı takip ettiklerini anlatan Global Yatırım Holding ve Global Ports Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, “Dünyanın en hızlı büyüyen kruvaziyer rotası olan Akdeniz Çanağı’ndaki payımızı yüzde 40’a çıkardık. Alicante Kruvaziyer Limanı’nın portföyümüze katılması halinde bu payımızı daha da artıracağız” dedi.
Global Yatırım Holding’in iştiraki ve dünyanın en büyük kruvaziyer liman işletmecisi Global Ports Holding’in (GPH) yüzde 80 hissedarı olduğu konsorsiyumun İspanya’daki Alicante Kruvaziyer Limanı’nın 15 yıl süre ile işletme imtiyazı ihalesi için vermiş olduğu teklif, Alicante Liman Başkanlığı tarafından en iyi teklif seçildi. Konsorsiyumun yüzde 20 oranındaki diğer hissedarı ise Kanarya Adaları’nda 1936’dan bu yana Las Palmas limanına hizmet sağlayan, 1998’den beri palamar, bagaj, yolcu hizmetleri gibi alanlara yoğunlaşan ve deniz çevreciliği konularında da faaliyet gösteren bir aile şirketi olan Sepcan S.L. ("Sepcan").
Global Yatırım Holding’in KAP’a yaptığı açıklamada “Bundan sonraki süreçte bahsi geçen konsorsiyum ve Alicante Liman Başkanlığı İmtiyaz Sözleşmeleri üzerinde mutabakata varmak için görüşmelerde bulunacak ve çalışmalar yapacak olup, imtiyaz haklarının kullanılmaya başlanmasının 2023 takvim yılının ilk yarısında gerçekleşmesi beklenmektedir” denildi.
2 milyon Euro’ya kadar yatırım planlanıyor
Alicante Kruvaziyer Limanı yılda 100 binden fazla yolcu ile, İspanya'nın doğu kıyısındaki en çok talep gören ve büyüyen kruvaziyer destinasyonlarından biri olarak öne çıkıyor. Limanın güçlü havayolu bağlantısı mevcut olup, Akdeniz kruvaziyer güzergahlarına dahil edilmek üzere ideal bir konuma sahip.Mevcut durumda Alicante Kruvaziyer Limanı, Liman Başkanlığı tarafından, liman ve çevresini önemli ölçüde geliştirilmiş durumda. Liman ile ilgili sahil şeridi ve şehirle entegrasyonu sağlayacak kapsamlı bir yatırım sürecinden geçiliyor. İmtiyaz sözleşmesi hükümleri gereği GPH, kruvaziyer terminalinin yenilenmesi ve modernizasyonu için 2 milyon Euro'ya kadar yatırım yapmayı planlıyor.
’25- 30 limanı takip ediyoruz’
Global Yatırım Holding ve Global Ports Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, “Dünyanın en büyük kruvaziyer liman işletmecisi olarak bu alanda daha da büyüme stratejimize sadık kalarak, bu alandaki adımlarımıza ara vermeden devam ediyoruz. Portföyümüzde toplam 26 limana ulaşmış durumdayız. Tüm dünyada farklı coğrafyalarda 25-30 limanı takip ediyoruz ve bunlar üzerinde çalışmalar yapıyoruz. Çeşitli coğrafyalara dağılarak mevsimsellik etkisini de büyük ölçüde ortadan kaldırdık. Biz Global Ports Holding olarak halihazırda dünyanın en büyük kruvaziyer liman işletmecisiyiz. Hedefimiz bu unvanımızı daha da pekiştirecek yatırımlar yapmak. Aynı zamanda dünyanın en hızlı büyüyen kruvaziyer rotası olan Akdeniz Çanağı’ndaki payımızı yüzde 40’a çıkardık. Alicante Kruvaziyer Limanı’nın portföyümüze katılması halinde bu payımızı daha da artıracağız” dedi. -
Alaska turizmine Türk imzası
14 Kasım 2022
Global Ports Holding Kuzey Amerika’daki ilk limanını portföyüne ekledi
Global Yatırım Holding bağlı kuruluşu ve dünyanın en büyük kruvaziyer liman işletmecisi Global Ports Holding (GPH), Akdeniz, Karayipler, Asya ve Kuzey Avrupa’dan sonra Kuzey Amerika’daki ilk limanını portföyüne kattı. GPH’nin yeni limanı olan Kanada’nın İngiliz Kolumbiyası Bölgesi’ndeki Prince Rupert Kruvaziyer Limanı, dünyanın en büyük kruvaziyer destinasyonlarından olan Alaska’ya sadece 65 km uzaklıkta yer alıyor.
Global Ports Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Mehmet Kutman, “Dünyanın en önemli kruvaziyer rotalarında varlığımızı güçlendiriyoruz. Akdeniz Çanağı’ndaki payımızı yüzde 40’a çıkarırken, geçtiğimiz günlerde dünyanın en önemli kruvaziyer pazarı olan Karayipler’de 4. limanı portföyümüze katmak için ön anlaşma imzalamıştık. Şimdi de Prince Rupert Kruvaziyer Limanı ile yine dünyanın en önemli kruvaziyer destinasyonlarından olan Alaska pazarına adım atmış olduk” dedi.
Global Yatırım Holding bağlı kuruluşu ve dünyanın en büyük kruvaziyer liman işletmecisi Global Ports Holding, Kanada’nın İngiliz Kolumbiyası Bölgesi’ndeki Prince Rupert Kruvaziyer Limanı ile 10 yıllık uzatma opsiyonlu, 10 yıllık imtiyaz sözleşmesi imzaladı. Böylece Global Ports Holding, Akdeniz, Karayipler, Asya ve Kuzey Avrupa’dan sonra Kuzey Amerika’daki ilk limanını portföyüne eklemiş oldu. Akdeniz Çanağı’ndaki payını yüzde 40’a çıkaran, dünyanın en önemli kruvaziyer pazarı olan Karayipler’de 4. limanını portföyüne katmak üzere olan Global Ports Holding’in yeni limanı Prince Rupert Kruvaziyer Limanı, en önemli kruvaziyer destinasyonlarından biri olan Alaska’ya 65 km uzaklıkta bulunuyor.
2023’te 80 bin yolcu hedefleniyor
Global Ports Holding’in devam eden gelişimi ve büyümesinde önemli bir kilometre taşı olacak olan Prince Rupert Kruvaziyer Limanı, aynı zamanda Seattle ve Vancouver dahil olmak üzere bölgedeki ana limanlara gidiş ve dönüş seyahatleri için ideal bir konuma sahip. Prince Rupert Kruvaziyer Limanı’nın, 2022'de 41 bin kruvaziyer yolcusu ağırlaması beklenirken, 2023 kruvaziyer sezonu için yolcu hacminin 80 bine yaklaşması ve büyümeye devam etmesi hedefleniyor. Prince Rupert Kruvaziyer Limanı, daha büyük gemileri ağırlayacak altyapıya sahip.
Küresel know-how’ını Prince Rupert Kruvaziyer Limanı’na aktaracak olan Global Ports Holding, aynı zamanda anlaşmanın bir parçası olarak yerel miras, kültür, gastronomi ve son derece çeşitli bitki, hayvan ve deniz yaşamını öne çıkaran programlar geliştirmek için yerel paydaşlarla yakın bir şekilde çalışacak.‘Kruvaziyer pazarından aldığımız payı artırıyoruz’
Prince Rupert Kruvaziyer Limanı’nın Kuzey Amerika’daki ilk limanları olması nedeniyle önemli olduğuna dikkat çeken Global Ports Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Mehmet Kutman, “Global Ports Holding olarak dünyanın en büyük kruvaziyer limanı işletmecisi unvanımızı her geçen gün pekiştiriyoruz. Dünyanın en önemli kruvaziyer rotalarında varlığımızı güçlendiriyoruz. Akdeniz Çanağı’ndaki payımızı yüzde 40’a çıkarırken, geçtiğimiz günlerde dünyanın en önemli kruvaziyer pazarı olan Karayipler’de 4. limanı portföyümüze katmak için ön anlaşma imzalamıştık. Şimdi de Prince Rupert Kruvaziyer Limanı ile yine dünyanın en önemli kruvaziyer destinasyonlarından olan Alaska pazarına adım atmış olduk. Bu liman ile birlikte kruvaziyer pazarından aldığımız payı da artırıyoruz” dedi.Global Ports Holding Amerika Bölge Direktörü Mike Maura Jr. ise işbirliğine ilişkin olarak şunları söyledi: “GPH olarak, Prince Rupert’in tur imkanlarını güçlendirmek ve genişletmek istiyoruz. Aynı zamanda limana GPH olarak sahip olduğumuz uzmanlığı ve işletim modelini taşıyacağız. Prince Rupert, bozulmamış eşsiz bir destinasyon ve Alaska pazarında önemli bir liman olarak muazzam potansiyele sahip. Yolcu deneyimini geliştirmek için paydaşlarımızla birlikte çalışmayı, heyecan verici tur fırsatları eklemek için yerel halk ile iş birliği yapmayı ve Prince Rupert’a daha fazla trafik çekmeyi dört gözle bekliyoruz.”
-
4.6 milyar TL gelir, 1.6 milyar TL FAVÖK 262
milyon TL net kar elde etti
10 Kasım 2022
KAR RAKAMININ İÇİNDE 739 MİLYON TL’LİK NAKİT ÇIKIŞI GEREKTİRMEYEN GİDERLER YER ALDI
Global Yatırım Holding ilk dokuz ayda 4.6 milyar TL gelir, 1.6 milyar TL FAVÖK 262 milyon TL net kar elde etti
Çeşitli iş kollarında yatırımlarıyla 4 kıta ve 14 ülkede faaliyet gösteren Global Yatırım Holding’in (GYH) 2022 yılı ilk dokuz ayına ilişkin konsolide gelirleri, bir önceki yılın aynı dönemine göre IFRIC 12 etkisi hariç tutulduğunda yaklaşık 5 kat artarak 4 milyar 628,7 milyon TL oldu. Pandeminin durgunluğunun geride kaldığına işaret eden finansal sonuçlara göre; Grubun konsolide operasyonel faiz vergi amortisman öncesi karı (FAVÖK) ise aynı dönemde yaklaşık 8 katlık artışla 1 milyar 630 milyon TL'ye yükseldi. Global Yatırım Holding 2021 yılının ilk dokuz ayındaki 399 milyon TL'lik net zarara karşılık, bu yılın ilk 9 ayında 262 milyon TL konsolide net kar gerçekleştirdi.
Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Mehmet Kutman, “Grubumuzun dokuz aylık performansı, işkollarımızın 2022 yılı beklentilerini karşılayacağını ve hatta bazı işkollarında beklentilerin üzerinde gerçekleşebileceğini gösteriyor. Portföyümüzdeki şirket yapısının geleceğine her zaman güvendik. Pandeminin ardından normalleşen ticari hayat ile birlikte konsolide bazda da pozitif karlılığımız artış gösterdi. Bu bize portföyümüzün sağlıklı bir yapıda olduğunu gösteriyor. 2023 yılı için toplam 4.538 gemi rezervasyonu almış durumdayız ve bu rezervasyonlar pandemi öncesi gemi doluluk oranlarımız baz alındığında 2023 takvim yılı için 11 milyonun üzerinde yolcu hareketine işaret ediyor” dedi.
GYH Mali İşler Grup Başkanı Ferdağ Ildır ise, “Bildiğiniz gibi, 2021 yılından beri süregelen borçluluğu azaltma stratejimiz doğrultusunda önemli gelişmeler kaydettik. Holding solo borç miktarı 2021 yılında dolar bazında yüzde 46 gerilemişti, Eylül 2022 itibariyle de ilave bir yüzde 14 daha azaldı. Net borç/FAVÖK de 2021 sonunda konsolide bazda 11.6x iken Eylül 2022’de 4.3x’e geriledi” diye konuştu.
Çeşitli iş kollarında yatırımlarıyla 4 kıta ve 14 ülkede faaliyet gösteren Global Yatırım Holding (GYH), 2022 yılı ilk dokuz ayına ilişkin finansal sonuçlarını açıkladı. Global Yatırım Holding’in performansındaki iyileşme, Covid-19’un etkisinin geride kalması ve iş kollarının faaliyetlerinin güçlendirilmesine paralel olarak 2022’nin üçüncü çeyreğinde hızlı bir ivme kazandı. Grup, ilk dokuz aylık dönemde bir önceki yılın aynı dönemine göre IFRIC 12 etkisi hariç tutulduğunda yaklaşık 5 katlık artışla 4 milyar 628,7 milyon TL’lik konsolide gelir elde etti. Tüm iş kollarının güçlü katkısıyla büyük bir artış yaşanan konsolide gelire en çok katkıyı ise gaz ve liman iş kolları gerçekleştirdi. Global Yatırım Holding’in, aynı dönemde konsolide operasyonel faiz vergi amortisman öncesi karı (FAVÖK) ise yaklaşık 8 katlık artışla 1 milyar 630 milyon TL'ye ulaştı. Konsolide FAVÖK’e de en güçlü katkı limanlar ve gaz iş kolundan geldi.
Net karlılığını 262 milyon TL’ye yükseltti
Holding, 2021 yılının ilk 9 ayında 399 milyon TL'lik net zarara karşılık, bu yılın ilk 9 ayında 262 milyon TL konsolide net kar gerçekleştirdi. Söz konusu kar rakamının içerisinde 529 milyon TL’si amortisman gideri ve 210 milyon TL’si kur farkı gideri olmak üzere toplamda 739 milyon TL’lik nakit çıkışı gerektirmeyen giderler yer aldı. Bu arada, 104,7 milyon TL tutarındaki tek seferlik gelir ise proje giderleri ile nakit etkisi olmayan değerleme gelirlerinden oluşuyor.
Amortisman giderleri, Türk Lirası'nın rezerv para birimleri karşısında değer kaybetmesinin etkisiyle 2021 yılının ilk 9 ayındaki 266 milyon TL’den 2022’nin ilk 9 ayında 529 milyon TL seviyesine yükseldi. Ortalama döviz kuru aynı kalsaydı, amortisman ve itfa giderleri 256 milyon TL daha düşük açıklanacaktı.
Grup’un net faiz gideri ise, 2021’in ilk 9 ayında 216,5 milyon TL seviyesinden, bu yılın ilk 9 ayında 348 milyon TL seviyesine yükseldi. Net faiz giderlerindeki 4.9 milyon dolar azalışa karşılık, TL’nin değer kaybı nedeniyle faiz giderlerinde bir önceki döneme kıyasla 131.3 milyon TL artış gerçekleşti. Ortalama döviz kuru geçen yılki seviyesini korusaydı, net faiz gideri 2022’nin ilk 9 ayında yaklaşık 171 milyon TL daha az gerçekleşebilecekti.
Öte yandan Grup, Ekim 2022 itibarıyla, Pera Gayrimenkul Yatırım Ortaklığındaki doğrudan ve dolaylı sahip olunan hisselerini satmış olduğunu ve Pera GYO ortaklık yapısında artık yer almadığını belirtti.
‘Pandemiden geniş bir coğrafyaya uzanarak çıktık’
2022 yılında Global Yatırım Holding’in finansal sonuçlarındaki ivmenin üçüncü çeyrekte de artarak devam ettiğini anlatan Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Mehmet Kutman, “Grup olarak 2021’in aynı dönemine kıyasla başta gaz ve liman işletmeciliği olmak üzere tüm işkollarımızda önemli iyileşmeler kaydettik. Grubumuzun dokuz aylık performansı, işkollarımızın 2022 yılı beklentilerini karşılayacağını ve hatta bazı işkollarında beklentilerin üzerinde gerçekleşebileceğini gösteriyor. Pandemiden güçlenerek ve liman işkolunda daha geniş bir coğrafyaya uzanarak çıktık. Tüm çalışanlarımıza, paydaşlarımıza, iş ortaklarımıza bu vesile ile teşekkür ediyorum. Yılın üçüncü çeyreği, jeopolitik gerilimlerin etkisiyle artan enerji ve emtia fiyatları ve zorlayıcı makroekonomik etkiler nedeniyle enflasyonist baskıların ön plana çıktığı bir dönem oldu. Portföyümüzdeki şirket yapısının geleceğine her zaman güvendik. Pandeminin ardından normalleşen ticari hayat ile birlikte konsolide bazda da pozitif karlılığımız artış gösterdi. Özellikle enerji tarafının ve liman işletmelerinin katkısıyla, tüm iş kollarımız, 2022'nin üçüncü çeyreğinde üstün performans gösterdi” dedi.
‘2023 için 4 bin 538 gemi rezervasyon yaptı’
Pandemi öncesinde 2019 yılında portföylerinde 19 limanın olduğunu hatırlatan Kutman, şöyle devam etti: “Pandemi dahi şirketin büyüme hızını ve potansiyelini etkileyemedi. Bu dönemde bile duraksamadan liman ağımızı büyütmeye devam ettik ve hatta yeni bölgelere genişledik. Mevcut durumda 26 limanla Akdeniz, Karayipler, Asya, Afrika ve Kuzey Avrupa’dayız. Tüm dünyada farklı coğrafyalarda 25-30 limanı takip ediyoruz ve bunlar üzerinde çalışmalar yapıyoruz. Çeşitli coğrafyalara dağılarak mevsimsellik etkisini de büyük ölçüde ortadan kaldırdık. İlk çeyrekte İspanya’da Tarragona ve İtalya’da Crotone limanlarını, Ağustos ayında Kanarya Adaları’da yer alan, en büyüğü Las Palmas olmak üzere üç yeni kruvaziyer limanı ve San Juan limanlarını portföyümüze dahil etmiştik. Ekim ayında ise, Karayipler'de yer alan Nassau, Antigua ve San Juan Kruvaziyer Limanlarından sonra, yine Karayipler'de yer alan St Lucia limanının kruvaziyer operasyonlarının 30 yıl süre ile (10 yıl uzatma opsiyonu ile) işletilmesi imtiyazına ilişkin olarak St Lucia hükümeti ile bir ön anlaşma imzaladık. Amacımız, İmtiyaz hakkının elde edilmesi halinde kendi global deneyimimiz ve işletme modelimizi St. Lucia kruvaziyer limanının operasyonlarını yönetmek için kullanmaktır. Ek olarak, dünyanın en büyük gemilerinin yanaşmasına olanak verecek Point Seraphine'deki mevcut rıhtımın genişletilmesi, Casteries’de bulunan Vendors’ Arcade ve diğer ticari faaliyetleri canlandırmaya yönelik yatırımlar da dahil olmak üzere kruvaziyer liman hizmetlerini geliştirecek önemli yatırımlar yapmayı planlıyoruz. 2019 yılında yaklaşık 790 bin yolcu ağırlayan St. Lucia Kruvaziyer Limanı’nın, yatırımlar sonrasında, orta vadede 1 milyondan fazla yolcu ağırlamasını bekliyoruz. Pandemi öncesi 2019 yılında limanlarımıza gelen gemi sayısı 3.346 iken; mevcut durumda 2023 yılı için toplam 4.538 gemi rezervasyonu almış durumdayız ve bu rezervasyonlar pandemi öncesi gemi doluluk oranlarımız baz alındığında 2023 takvim yılı için 11 milyonun üzerinde yolcu hareketine işaret ediyor.”
‘Yılın ilk dokuz ayında (holding solo) borç dolar bazında yüzde 14 azaldı’
GYH Mali İşler ve Finansman’dan sorumlu Grup Direktörü Ferdağ Ildır ise, “Bildiğiniz gibi, 2021 yılından beri süregelen borçluluğu azaltma stratejimiz doğrultusunda önemli gelişmeler kaydettik. Naturelgaz ve Consus Enerji’nin halka arzları, ticari liman Antalya’nın satışı, Holding seviyesinde geçen yıl gerçekleştirdiğimiz sermaye artışı ile yaratılan fonlar sayesinde Holding solo borç miktarı 2021 yılında dolar bazında yüzde 46 gerilemişti, Eylül 2022 itibariyle de ilave bir yüzde 14 daha azaldı. Holdingin 2021 yılında 55.8 milyon dolar olan brüt borcu, 30 Eylül 2022 itibariyle 47.8 milyon dolara geriledi. Net borç/FAVÖK de 2021 sonunda konsolide bazda 11.6x iken Eylül 2022’de 4.3x’e geriledi” diye konuştu.
Naturelgaz’ın FAVÖK’ü yaklaşık 10 kat arttı
Naturelgaz, 2022 ilk 9 ayında son derece güçlü bir performans sergiledi. Bu performansta şirketin operasyonel kabiliyeti ve Şehir Gazı iş kolu faaliyetlerindeki hızlı büyüme etkili oldu. Şirketin satış hacmi yüzde 17 artışla 163 milyon sm3’e ulaştı. 2021’den bu yana toplam satış hacmi içerisindeki payı giderek artan Şehir Gazı işkolu satışları, hızlı büyümesini sürdürdü. Şehir Gazı iş kolu satış hacmi, ilk 9 ayda yüzde 72 artışla 44,3 milyon Sm3 oldu. Gelirler, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 496 oranında artarak 2,4 milyar TL'ye ulaştı. Şehir gazı ve Dökme CNG işkolları başta olmak üzere, artan satış hacmi ve doğal gaz fiyatlarında yaşanan artış, toplam gelir artışında etkili oldu.
Şirketin FAVÖK’ü ise ilk 9 aylık dönemde, bir önceki döneme göre yaklaşık 10’a katlanarak 604 milyon TL’ye ulaştı. Artan şehir gazı satışları ile mevsimsellik etkisinin önemli ölçüde azalması, maliyetlerin etkin bir şekilde yönetilmesi ve doğal gaz endeksinde beklentilerin üzerinde gerçekleşen artışların etkisi ile oluşan fiyat farkı etkileri ve optimizasyon çalışmaları FAVÖK büyümesine önemli katkı sağladı. Şirket solo finansallarına göre brüt kâr 2022 yılı 9 ayında yüzde 597 oranında artarak 659 milyon TL oldu. Geçen yılın aynı döneminde solo finansallar bazında 25,6 milyon TL olan vergi öncesi net kâr ise 2022 yılı ilk 9 ayında 535 milyon TL olarak gerçekleşti. Naturelgaz’ın 30 Haziran 2022 itibarıyla, 4,6 milyon TL olan net finansal borç tutarı, 30 Eylül 2022 itibarıyla 193 milyon TL net nakit fazlası olarak gerçekleşti. Şirket Ayrıca 9 Mayıs 2022 tarihinde 2021 yılına ilişkin brüt toplam 36 milyon TL temettü ödemesi gerçekleştirdi.
Liman işletmeciliğinde 737 milyon TL’lik pozitif FAVÖK
Kruvaziyer gemilerinin doluluk oranları üçüncü çeyrekte ortalama yüzde 94 olurken, büyük kruvaziyer şirketleri doluluk oranlarının yıl sonunda pandemi öncesindeki üç haneli rakamlara ulaşmasını bekliyor. Karayiplerde ise doluluk oranları yüzde 100`ü aşmış durumda. Ocak 2022’de Global Ports Holding`in limanlarına gelen gemilerin doluluk oranı yüzde 42 iken, aylar itibariyle kademeli artışını sürdürdü ve Ağustos 2022`de yüzde 97 seviyesine ulaştı. Global Ports Holding limanlarına gelen gemi sayısı Ekim 2022'de, pandeminin henüz ortaya çıkmadığı 2019 Ekim ayının yüzde 24 üzerinde gerçekleşirken, yolcu sayısı ise Ekim 2019 seviyesinin yüzde 7 üzerinde gerçekleşti. Ocak-Ekim 2022 dönemi kümüle olarak bakıldığında ise, toplam sefer sayısı 2019 Ocak-Ekim döneminin yüzde 11 üzerinde gerçekleşirken, yolcu sayılarında ise 2019 seviyesinin yüzde 76‘sına ulaşıldı.
IFRIC -12 etkisi hariç olarak Liman işletmeciliği gelirleri 2022’nin ilk dokuz ayında yaklaşık 8`e katlayarak 1.2 milyar TL seviyesinde gerçekleşirken; FAVÖK tarafında ise, 2021 yılının aynı dönemindeki 21,5 milyon TL’lik negatif etkiye kıyasla, 2022’nin ilk 9 ayında 737 milyon TL pozitif FAVÖK gerçekleşti. Gelir ve FAVÖK artışının ana nedenleri olarak; seyahat kısıtlamalarının kaldırılması, gemi filolarının tamamen sefere dönmüş olması ve doluluk oranlarındaki artış öne çıkıyor.
Enerji işkolunda yeni yatırım yolda
Ko/tri-jenerasyon ile biyokütle ve güneş bazlı temiz enerji üretimini içeren enerji üretimi iş kolunda gelirler 2022 yılının ilk 9 ayında bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 80 artışla 447 milyon TL’ye ulaştı. Elektrik fiyatlarındaki ve kurdaki yükseliş ile birlikte FAVÖK ise 2022’nin ilk 9 ayında yüzde 73 artışla 165 milyon TL seviyesinde gerçekleşti.
Consus Enerji halka arzı da Nisan ayında başarıyla tamamlanmıştı. İşkolunda, üretim hacmini ve tesis verimliliğini artırmak için yeni yardımcı kaynak yönetmeliğine paralel olarak, biyokütle tesisi alanlarında 2022 yılı son çeyreği ile 2023 yılının ilk çeyreğinde toplamda 3,6 MW kurulu güce sahip hibrit güneş enerjisi yatırımının tamamlanması hedefleniyor. Mevcut üretim lisansları ana kaynak biyokütle, yardımcı kaynak Ges olmak üzere tadil edildi.
Diğer taraftan Dağıtık Enerji tarafında potansiyel müşterilerin öz tüketimlerini karşılamaya yönelik yapılacak yeni Güneş enerjisi santralleri ile kurulu gücün arttırılması amaçlanıyor. Bu yönde yüksek kapasitelere ulaşan potansiyel müşteri portföyü ile önemli yol katedildi.
İspanya, İtalya ve Mısır’a feldspat ihracı gerçekleştirildi
Maden iş kolu, özellikle ihracat pazarlarında talebin güçlenmesine bağlı olarak gerçekleşen hacim artışı ve döviz cinsinden satışlar ile güçlü bir performans elde etti. 2022 yılının ilk dokuz ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10 artışla 424 bin ton satış hacmi gerçekleşti. İspanya, İtalya ve Mısır başta olmak üzere 342 bin ton feldspat ihracı gerçekleştirilirken, yurt içi satış hacmi ise 82 bin ton olarak gerçekleşti.
Maden iş kolu 2022’nin ilk 9 ayında önceki yılın aynı dönemine kıyasla gelirlerini yüzde 122 artırarak 268 milyon TL’ye ulaştırdı. FAVÖK’ünü ise yine aynı dönemde yüzde 113 artırarak 92 milyon TL seviyesinde gerçekleştirdi.
Gayrimenkulde gelirler 51 milyon TL’ye çıktı
Gayrimenkul iş kolu, ilk 9 ayında gelirlerinde 29 milyon TL, FAVÖK’te ise 16 milyon TL artış kaydetti. Böylece gelirler 51 milyon TL, FAVÖK ise 25 milyon TL seviyesinde gerçekleşti. Performanstaki iyileşme, pandeminin etkilerinin kaybolması ve yüksek FAVÖK üreten kiralama operasyonlarının artan katkısına bağlı olarak gerçekleşti. Pandeminin etkisinin bitmesi ile birlikte kira gelirleri 25 milyon TL artarken, gayrimenkul satışları da 4,5 milyon TL artış gösterdi
Menkul kıymet ve varlık yönetiminde FAVÖK yüzde 59 arttıMenkul kıymet ve varlık yönetimi iş kolu gelirleri, işlem hacimlerindeki artış ve İstanbul Portföy’ün tam konsolidasyon etkisine bağlı olarak ilk dokuz ayda yıllık bazda yüzde 127'lik bir artışla 236 milyon TL'ye ulaştı. FAVÖK ise bir önceki döneme göre yüzde 59 artışla 69,4 milyon TL olarak gerçekleşti.
-
Global Ports Holding, Karayipler’de dördüncü
limanını portföyüne ekleyecek
22 Ekim 2022
ST. LUCİA KRUVAZİYER LİMANI İÇİN ÖN ANLAŞMA İMZALANDI
Global Yatırım Holding bağlı kuruluşu ve dünyanın en büyük kruvaziyer liman işletmecisi Global Ports Holding (GPH), dünyanın en büyük kruvaziyer pazarı Karayipler’de dördüncü limanını portföyüne ekleyecek. Nassau ve Antigua’dan sonra yakın bir dönemde ABD’ye bağlı özerk bölge Porto Riko’nun başkenti San Juan Kruvaziyer Limanını portföyüne ekleyen GPH, St. Lucia limanının kruvaziyer operasyonlarının 30 yıl süre ile işletilmesine dair St. Lucia Hükümeti ile ön anlaşma imzaladı.
Global Ports Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Mehmet Kutman, “Dünyanın en önemli kruvaziyer destinasyonu olan Karayipler’deki varlığımızı güçlendirmek için atmış olduğumuz adımlara bir yenisini ekledik. Limanı portföyümüze eklememiz halinde kruvaziyer turizminden aldığımız payı da arttırmış olacağız” dedi.
Global Yatırım Holding’in iştiraki ve dünyanın en büyük kruvaziyer liman işletmecisi Global Ports Holding (GPH), kruvaziyer turizminde önemi artan Akdeniz Çanağı’ndaki payını yüzde 40’a çıkarmasının ardından, Karayipler’deki dördüncü limanını da portföyüne ekleyecek. GPH, Karayipler'de yer alan St. Lucia limanının kruvaziyer operasyonlarının 30 yıl süre ile (10 yıl uzatma opsiyonu ile) işletilmesi imtiyazına ilişkin olarak St. Lucia hükümeti ile ön anlaşma imzaladı. İmtiyaz sözleşmesinin imzalanması halinde St. Lucia Kruvaziyer Limanı, Nassau, Antigua ve San Juan’dan sonra GPH’nin Karayipler’deki dördüncü limanı olacak.
Global Yatırım Holding tarafından KAP’a yapılan açıklamada, “Ön anlaşma hükümleri uyarınca GPH ve St Lucia hükümeti münhasıran görüşmelere başlamış olup; bu dönemde kapsamlı bir inceleme ve değerlendirme süreci ile her iki taraf da imtiyaz sözleşmesini başarıyla imzalamak için çalışacaktır” denildi.
Yolcu sayısı 1 milyonu geçecek
İmtiyaz hakkının elde edilmesi halinde GPH, kendi global deneyimi ve işletme modelini St. Lucia kruvaziyer liman operasyonlarını yönetmek için kullanacak. Ek olarak, GPH dünyanın en büyük gemilerinin yanaşmasına olanak verecek Point Seraphine'deki mevcut rıhtımın genişletilmesi, Casteries’de bulunan Vendors’ Arcade ve diğer ticari faaliyetleri canlandırmaya yönelik yatırımlar da dahil olmak üzere kruvaziyer liman hizmetlerini geliştirecek önemli yatırımlar yapacak.2019 yılında yaklaşık 790 bin yolcu ağırlayan St. Lucia Kruvaziyer Limanı’nın, yatırımlar sonrasında, orta vadede 1 milyondan fazla yolcu ağırlaması bekleniyor.
İmtiyaz Sözleşmesinin imzalanması tarafların sözleşme hükümleri üzerinde mutabık kalmasına bağlı olup sözleşmenin 2023 yılının ilk yarısında gerçekleşmesi bekleniyor.
Karayipler’deki varlığını güçlendiriyor
Global Ports Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Mehmet Kutman, “St. Lucia Kruvaziyer Limanı’na ilişkin ön anlaşma imzalamış olmaktan son derece memnunuz. Dünyanın en önemli kruvaziyer destinasyonu olan Karayipler’deki varlığımızı güçlendirmek için atmış olduğumuz adımlara bir yenisini ekledik. Limanı portföyümüze eklememiz halinde kruvaziyer turizminden aldığımız payı da artırmış olacağız. Kruvaziyer turizminde önemi giderek artan Akdeniz Çanağı’ndaki payımızı da yüzde 40’a çıkardık. Gelecek dönemde de dünyanın en büyük kruvaziyer liman işletmecisi unvanımızı korumak için akılcı fırsatları değerlendirmeye devam edeceğiz” dedi. -
Gelirini yüzde 285, FAVÖK’ünü yüzde 565 artırdı
18 Ağustos 2022
GELİRİNİ YÜZDE 285, FAVÖK’ÜNÜ YÜZDE 565 ARTIRDI
Global Yatırım Holding ilk yarıda 2 milyar 411 milyon TL’lik gelir elde etti
Çeşitli iş kollarında yatırımlarıyla 4 kıta ve 14 ülkede faaliyet gösteren Global Yatırım Holding’in (GYH) 2022 yılı ilk yarısına ilişkin konsolide gelirleri, bir önceki yılın aynı dönemine göre IFRIC 12 etkisi hariç tutulduğunda yüzde 285 artışla 2 milyar 410,7 milyon TL oldu. Konsolide operasyonel faiz vergi amortisman öncesi karı (FAVÖK) ise aynı dönemde yüzde 565 artarak 714,2 milyon TL'ye yükseldi.
Global Yatırım Holding’in performansındaki iyileşme, Covid-19’un azalan etkisi ve iş kollarının güçlü performansına paralel olarak 2022’nin ilk yarısında hızlı bir ivme kazandı. Grup’un gelir artışına en çok katkıyı gaz iş kolu, FAVÖK artışına en güçlü katkıyı ise limanlar ve gaz iş kolu yaptı.
Global Yatırım Holding, 2021 yılının ilk 6 ayındaki 417,7 milyon TL net zarara kıyasla, 2022’nin aynı döneminde 81,3 milyon TL konsolide net kâr açıkladı. Söz konusu kar rakamının içerisinde 339,4 milyon TL’si amortisman gideri ve 66,8 milyon TL’si kur farkı gideri olmak üzere toplamda 406,2 milyon TL’lik nakit çıkışı gerektirmeyen gider yer aldı. Amortisman giderleri, Türk Lirası'nın diğer para birimleri karşısında değer kaybetmesinin etkisiyle 2021’in ilk 6 ayında gerçekleşen 173,2 milyon TL’den, bu yılın ilk 6 ayında 339,4 milyon TL seviyesine yükseldi. Ortalama döviz kuru aynı kalsaydı, amortisman ve itfa giderleri 153,4 milyon TL daha düşük açıklanacaktı.
Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Mehmet Kutman, “Tüm iş kollarımız, 2022'nin ikinci çeyreğinde, pandemi sonrası normalleşmeye dönüşün altını çizen üstün performans sergiledi. Pandemiden kaynaklı seyahat kısıtlamalarının geniş çapta hafifletilmesi, Karayipler'in yüksek sezonunun başlamasıyla aynı zamana denk geldi. Böylece Karayipler'deki Global Ports Holding limanlarına gelen gemi ve yolcu sayılarında önemli bir toparlanma yaşandı” dedi.
GYH Mali İşler Grup Başkanı Ferdağ Ildır ise, “FAVÖK rakamlarımız, Covid 19'un önemli ölçüde azalan etkisi ve tüm iş kollarımızda sergilenen üstün performans ile 2022'nin ikinci çeyreğinde önemli ölçüde arttı. Böylece Net Borç / FAVÖK verilerimizde olumlu yönde etkilendi. 2022 mali yılında konsolide gelirlerimizi üç katına konsolide FAVÖK’ü ise yıllık bazda dört katına çıkarmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
Çeşitli iş kollarında yatırımlarıyla 4 kıta ve 14 ülkede faaliyet gösteren Global Yatırım Holding (GYH), 2022 yılı ilk yarısına ilişkin finansal sonuçlarını açıkladı. Global Yatırım Holding’in performansındaki iyileşme, Covid-19’un kaybolmaya başlayan etkisi ve iş kollarının faaliyetlerinin güçlendirilmesine paralel olarak 2022’nin ilk yarısında hızlı bir ivme kazandı. Grup, ilk yarıda bir önceki yılın aynı dönemine göre IFRIC 12 etkisi hariç tutulduğunda yüzde 285 artışla 2 milyar 410,7 milyon TL’lik konsolide gelir elde etti.
Tüm iş kollarının güçlü katkısıyla neredeyse 4 katlık artış yaşanan konsolide gelire en çok katkıyı ise gaz iş kolu gerçekleştirdi. Global Yatırım Holding’in, aynı dönemde konsolide operasyonel faiz vergi amortisman öncesi karı (FAVÖK) ise yüzde 565 artarak 714,2 milyon TL'ye ulaştı. Konsolide FAVÖK’e en güçlü katkı ise limanlar ve gaz iş kolundan geldi.
Yılın ilk yarısında net karını artırdı, borçluluğu azalttı
Öte yandan Global Yatırım Holding, 2021 yılının ilk 6 ayındaki 417,7 milyon TL net zarara kıyasla, 2022’nin aynı döneminde 81,3 milyon TL konsolide net kâr açıkladı. Söz konusu kar rakamının içerisinde 339,4 milyon TL’si amortisman gideri ve 66,8 milyon TL’si kur farkı gideri olmak üzere toplamda 406,2 milyon TL’lik nakit çıkışı gerektirmeyen gider yer aldı. Bu arada, 112,5 milyon TL tutarındaki tek seferlik gelir ise proje giderleri ile nakit etkisi olmayan değerleme gelirlerinden oluştu.
Amortisman giderleri, Türk Lirası'nın rezerv para birimleri karşısında değer kaybetmesinin etkisiyle 2021’in ilk 6 ayında gerçekleşen 173,2 milyon TL’den, bu yılın ilk 6 ayında 339,4 milyon TL seviyesine yükseldi. Ortalama döviz kuru aynı kalsaydı, amortisman ve itfa giderleri 153,4 milyon TL daha düşük açıklanacaktı.
Grup’un net faiz gideri 2021 yılının ilk 6 ayındaki 155,2 milyon TL seviyesinden, bu yılın aynı döneminde 171,2 milyon TL seviyesine yükseldi. Ortalama döviz kuru 2021 yılının ilk 6 ayındaki seviyesini korusaydı, net faiz gideri bu yılın ilk 6 ayında yaklaşık 82,9 milyon TL daha az gerçekleşebilirdi.
Global Yatırım Holding 2021 yılı için borçluluğunu hızla düşürmeye devam etmeyi hedeflemişti ve bu hedefe doğru da iyi bir ilerleme kaydetmişti. Bu amaç doğrultusunda Global Yatırım Holding iştirakleri Naturelgaz ve Consus Enerji’nin Borsa İstanbul’a kote olması, Antalya ticari limanının satışı ve sermaye artırımı ile holdingin solo brüt borcu 2021’de dolar cinsinden yüzde 46 oranında erirken, bu yılın ilk yarısında da yüzde 9’luk düşüş kaydetti. Grubun konsolide borcu 2021 yılı sonundan bu yana 556,6 milyon dolardan, 550,9 milyon dolara geriledi.
Tüm kruvaziyer filoları sefere döndü
Umut verici ilk çeyrek rakamlarının ardından yılın ikinci çeyreğinde daha güçlü rakamlara ulaştıklarını ifade eden Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Mehmet Kutman, “Tüm iş kollarımız, 2022'nin ikinci çeyreğinde, pandemi sonrası normalleşmeye dönüşün altını çizen üstün performans sergiledi. Pandemiden kaynaklı küresel seyahat kısıtlamalarının geniş çapta hafifletilmesi, Karayipler'in yüksek sezonunun başlamasıyla aynı zamana denk geldi. Böylece Karayipler'deki Global Ports Holding limanlarına gelen gemi ve yolcu sayılarında önemli bir toparlanma yaşandı. Kruvaziyer firmaları tüm filolarını yoğun yaz sezonuna uygun olarak Haziran 2022 2. Çeyrek sonunda tekrar faaliyete geçirdi. Elde ettiğimiz verilere göre 2.çeyrek sonu itibariyle kruvaziyerlerin doluluk oranları da ortalama yüzde 80- 85’ler seviyesinde. Kruvaziyer endüstrisi yılsonuna kadar doluluk oranlarının artmaya devam etmesini, 2022'nin üçüncü çeyreğinde ortalama yüzde 90 civarında olmasını bekliyor. Yılsonunda pandemi öncesi 3 haneli rakamlara ulaşması bekleniyor. Global Ports Holding limanlarına gelen gemi sayısı Temmuz 2022'de, pandeminin henüz ortaya çıkmadığı 2019 Temmuz ayının yüzde 10 üzerinde. Yolcu sayısı ise Haziran 2019 seviyesinin yüzde 99’una ulaştı. Bu yükselişte Ege Port Kuşadası yolcu sayılarındaki önemli artış etkili oldu.
Mevsimsellik etkisini büyük ölçüde azalttı
Pandeminin getirdiği zorluklara rağmen liman iş kolundaki stratejik genişlemelerini sürdürdüklerini anlatan Kutman, şöyle devam etti: “2022 yılının ilk çeyreğinde liman ağımıza İspanya'daki Tarragona Kruvaziyer Limanı'nı ve İtalya'daki Crotone Kruvaziyer Limanı'nı eklemiştik. Buna ek olarak, yakın zamanda Kanarya Adaları'ndaki üç kruvaziyer limanı Las Palmas de Gran Canaria, Arrecife ve Puerto del Rosario için kesin kabul aldık. Ayrıca, bu hafta Porto Riko’daki San Juan Kruvaziyer Limanı için, Porto Riko Liman İdaresi ile 30 yıllık imtiyaz anlaşması imzaladık. Bu anlaşma, Karayipler'deki stratejik hedeflerimizde önemli bir gelişmeyi öne çıkarıyor. Yapımının tamamlandığı 2019 yılında 2,2 milyon yolcunun uğrak yeri haline gelen Liman, Global Ports Holding’in küresel ağındaki üçüncü en büyük kruvaziyer limanı olacak. Sağladığımız büyüme sadece yeni limanlar eklemekle ilgili değil. Liman portföyümüzdeki genişleme devam ederken coğrafi çeşitliliğin de artması, mevsimsellik etkisini önemli ölçüde azalttı. 2017’de GPH’nin Akdeniz’deki limanlarının yolcu hacmi tüm portföyün yüzde 80’ine denk gelirken, bu oran Karayipler’deki limanların portföye katılması ile yüzde 50’ye geriledi” ifadelerine yer verdi.
‘Yılın ilk yarısında borç dolar bazında yüzde 9 azaldı’
GYH Mali İşler ve Finansman’dan sorumlu Grup Direktörü Ferdağ Ildır ise, “Grubumuz, 2021 yılında başladığı süreçte borç yükünü azaltmak için sağlam ve etkin adımlar atıyor. Naturelgaz ve Consus Enerji’nin Borsa İstanbul’da halka arzı ve Antalya’daki ticari limanımızın satışı sonrası, 2021 yılında grubumuzun Holding solo brüt borcu ABD Doları cinsinden yüzde 46 azaldı. Brüt borçta 2022'nin ilk yarısında yüzde 9'luk bir düşüş daha sağladık. Bu arada, FAVÖK rakamlarımız, Covid 19'un önemli ölçüde azalan etkisi ve tüm iş kollarımızda kaydedilen üstün performans ile 2022'nin ikinci çeyreğinde önemli ölçüde arttı. Böylece Net Borç / FAVÖK verilerimizi olumlu yönde etkilendi. Geleceğe baktığımızda bu ivmenin yıl boyunca ve sonrasında devam edeceğini görüyoruz. 2022 mali yılında konsolide gelirlerimizi üç katına konsolide FAVÖK’ü ise yıllık bazda dört katına çıkarmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
Naturelgaz’ın brüt karı yüzde 422 arttı
Taşımalı doğal gaz pazarında faaliyet gösteren Naturelgaz, 2022’nin ilk 6 ayında güçlü finansal pozisyonunu korudu ve önemli bir büyüme kaydetti. Naturelgaz’ın, yılın ilk 6 ayında satış hacmi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 30’luk artışla 115,8 milyon Sm3’e ulaştı. 2021 yılında ve 2022 ilk çeyreğinde toplam satış hacmi içerisindeki payı giderek artan şehir gazı satışları da, hızlı büyümesini yılın ikinci çeyreğinde de sürdürdü. Şehir gazı satış hacmi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 74 artarak 41,8 milyon Sm3'e ulaştı. 2022’nin ilk 6 ayındaki gelirler, özellikle şehir gazı, dökme CNG satış hacmindeki artışın ve gaz fiyatlarındaki artışın etkisiyle bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 432 artarak 1 milyar 235 milyon TL'ye ulaştı. Şirket solo finansallarına göre Naturelgaz’ın brüt kârı 2022 yılı ilk yarısında yüzde 422 oranında artışla 303,3 milyon TL oldu. Şirketin FAVÖK’ü ise 2022’nin ilk 6 ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 618 artarak 260,7 milyon TL'ye ulaştı. Artan şehir gazı satışları ile mevsimsellik etkisinin önemli ölçüde azalması, maliyetlerin etkin bir şekilde yönetilmesi ve gaz marjında görülen iyileşme FAVÖK büyümesine önemli katkı sağladı.
Geçen yılın aynı döneminde şirket solo finansalları bazında 6,1 milyon TL olan vergi öncesi net kâr ise 2022 yılı ilk yarısında 223,7 milyon TL olarak gerçekleşti. Naturelgaz’ın 30 Haziran 2022 itibarıyla net borç tutarı 2,4 milyon TL oldu. Şirket Ayrıca 9 Mayıs 2022 tarihinde 2021 yılına ilişkin brüt toplam 35,8 milyon TL temettü ödemesi gerçekleştirdi.
Global limanlarına gelen yolcu sayısı Temmuz ayında 2019 seviyesini yakaladı
Liman İşletmeciliği işkolunda ise Haziran 2022 itibarıyla büyük kruvaziyer şirketleri filolarını tamamen sfere döndürürken, liman operasyonları yüksek hızda ivme kazanmaya devam etti. Doluluk oranları, 2022’nin ikinci çeyreğinin sonunda ortalama yüzde 80-85'e yükseldi. Başlıca kruvaziyer şirketleri, doluluk oranlarının artmasını ve 2022'nin üçüncü çeyreğinde ortalama yüzde 90 civarında olmasını ve yılsonuna kadar pandemi öncesi seviyelerdeki gibi üç haneli rakamlara ulaşmasını bekliyor. Haziran 2022'de Karayipler'deki Global Port Holding limanlarını ziyaret eden yolcu gemilerinin doluluk oranları yüzde 100'ü geçerken, bu oranın şirketin Akdeniz limanlarında ortalama yüzde 65 civarında olduğu görüldü.
Global Ports Holding limanlarına gelen gemi sayısı Temmuz 2022'de, pandeminin henüz ortaya çıkmadığı 2019 Temmuz ayının yüzde 10 üzerine çıktı. Yolcu sayısı ise Temmuz 2019 seviyesinin yüzde 99’una ulaştı. Bu yükselişte Ege Port Kuşadası yolcu sayılarındaki önemli artış etkili oldu. Ocak-Temmuz 2022 dönemi kümüle olarak bakıldığında ise, toplam sefer sayısı 2019 Ocak-Temmuz döneminin yüzde 8 üzerinde gerçekleşirken, yolcu sayılarında ise 2019 seviyesinin yüzde 68'ine ulaşıldı.
Limanlardan 299 milyon TL’lik pozitif FAVÖK
Liman işkolunda seyahat kısıtlamalarının büyük ölçüde kaldırılması, gemi filolarının Haziran 2022 itibariyle tamamen sefere dönmüş olması ve doluluk oranlarındaki artış paralelinde gelir ve FAVÖK artışı 2022’nin 2. çeyreğinde güçlü bir ivme kazandı.
Liman işletmeciliği gelirleri (IFRIC -12 etkisi hariç) 2022 yılının ilk 6 ayında, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 755 artışla 587,1 milyon TL seviyesinde gerçekleşirken; FAVÖK tarafında ise, 2021 yılının ilk yarısındaki 22,8 milyon TL’lik negatif etkiye kıyasla, 2022’nin ilk yarısında 299 milyon TL FAVÖK gerçekleşti.
Liman portföyündeki genişleme devam ederken coğrafi çeşitliliğin de artması, mevsimsellik etkisini önemli ölçüde azalttı. 2017’de GPH’in Akdeniz’deki limanlarının yolcu hacmi tüm portföyün yüzde 80’ine denk gelirken, bu oran Karayipler’deki limanların portföye katılması ile yüzde 50’ye geriledi.
Enerji işkolunda gelirler yüzde 59 arttı
Ko/tri-jenerasyon ile biyokütle ve güneş bazlı temiz enerji üretimini içeren enerji üretimi iş kolunda toplam kapasitesi 94,1 MW’a ulaşırken, bunun 40,0 MW’i yenilenebilir kaynaklardan oluşuyor. İş kolunda esas olarak elektrik fiyatlarındaki ve döviz kurlarındaki artış nedeniyle 2022’nin ilk 6 aylık döneminde yüzde 59 artışla 263 milyon TL gelir elde edildi. FAVÖK’te ise yılın ilk 6 ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 31’lik artışla 84,6 milyon TL’ye ulaşıldı.
Tarihinde önemli bir kilometre taşına imza atan Consus Enerji, Nisan 2022'de halka arz sürecini başarıyla tamamladı. Consus hisselerinin Borsa İstanbul'da alım satımı 20 Nisan 2022'deki halka arz ile başlarken, Global Yatırım Holding yüzde 70 hisse ile şirketteki en büyük bireysel hissedar olmaya devam ediyor.
Madende yurtdışından gelen taleple gelirler 156,3 milyon TL’ye ulaştı
Maden iş kolu, 2022'nin ilk yarısında, esas olarak ihracat pazarlarından gelen güçlü feldspat talebi nedeniyle geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14 artışla 270 bin 584 ton ürün satışı gerçekleştirdi. Şirketin ana ihracat pazarları İspanya, İtalya ve Mısır olmaya devam etti. Bu dönemde ihracata yönelik satış hacmi 214 bin 926 ton, yurt içi satış hacmi ise 55 bin 658 ton olarak gerçekleşti.
Maden işkolunda gelirler, 2022'nin ilk yarısında bir önceki yıla göre yüzde 115’lik artışla 156,3 milyon TL’ye yükseldi. FAVÖK ise 2022'nin ilk yarısında 53.1 milyon TL olarak gerçekleşti ve yüzde 91'lik güçlü bir büyüme sergiledi. Ağırlıklı olarak ihracat pazarlarında güçlenen talebin etkisiyle hacim büyümesi ve döviz bazlı gelirlerin baskınlığı, dönem boyunca kârlılıktaki artışı destekleyen unsurlar oldu.
Kira gelirleri 15.3 milyon TL arttı
Gayrimenkul iş kolu 2022’nin ilk yarısında gelirlerde 19,9 milyon TL ve FAVÖK'te 9,7 milyon TL artış kaydederken, gelirler ve FAVÖK sırasıyla 31,7 milyon TL ve 12,1 milyon TL olarak gerçekleşti. Operasyonel iyileşme, temel olarak, yüksek FAVÖK üreten kiralama operasyonlarının artan katkısına bağlanabilir. Pandemi etkisinin sona ermesiyle birlikte kira gelirleri 15,3 milyon TL artarken, gayrimenkul satışları 4,5 milyon TL artış gösterdi.
Menkul kıymet ve varlık yönetimi gelirleri yüzde 85 arttıMenkul kıymet ve varlık yönetimi iş kolu gelirleri, artan işlem hacimlerinin ve İstanbul Portföy Yönetimi'nin tam konsolidasyonunun katkısıyla 2022’nin ilk 6 ayında, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 85 artışla 136.2 milyon TL'ye ulaştı. FAVÖK ise yılın ilk yarısında yüzde 25 artarak 39,5 milyon TL olarak gerçekleşti. Aracı kurum ve portföy yönetim iştiraklerinden elde edilen gelirler arasında hisse senedi alım satım komisyonları, kredili işlemlere ilişkin faiz gelirleri, portföy yönetim ücretleri, kurumun kendi hesabına yaptığı işlem gelirleri ve danışmanlık ücretleri yer alıyor.
-
Global dünyanın en büyük kruvaziyer pazarı
Karayipler’de üçüncü limanı portföye ekledi,
küresel pazar payı yüzde 10 oldu
17 Ağustos 2022
Porto Riko’da San Juan, en büyük üçüncü limanı oldu
Global Yatırım Holding bağlı kuruluşu ve dünyanın en büyük kruvaziyer liman işletmecisi Global Ports Holding (GPH), dünyanın en büyük kruvaziyer pazarı Karayipler’de ABD’ye bağlı özerk bölge Porto Riko’nun başkenti San Juan Kruvaziyer Limanını portföyüne ekledi. GPH, portföyündeki en büyük üçüncü liman olan San Juan Kruvaziyer Limanı’nı 30 yıl süreyle işletecek. San Juan, aynı zamanda Antigua ve Nassau’nun ardından Karayipler’deki üçüncü liman oldu.
Global Ports Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Mehmet Kutman, “San Juan Kruvaziyer Limanı’nı portföyümüze eklemiş olmaktan son derece memnunuz. Bu harika konumun kruvaziyer limanı ağımıza eklenmesi, büyüme stratejimizde bir başka önemli adıma işaret ediyor. San Juan Kruvaziyer Limanı’nın portföyümüze katılması ile birlikte yıllık hizmet verdiğimiz kruvaziyer yolcu adedini dünya genelinde yılda 16 milyonun üstüne çıkaracağız” dedi.
Global Yatırım Holding’in iştiraki ve dünyanın en büyük kruvaziyer liman işletmecisi Global Ports Holding (GPH), Karayipler’deki ABD’ye bağlı özerk bölge Porto Riko’nun başkenti San Juan’daki kruvaziyer limanını portföyüne ekledi. GPH, Porto Riko Liman Otoritesi ile San Juan Kruvaziyer Limanı’nın 30 yıl süreyle işletilmesine yönelik olarak anlaşma imzaladı. Anlaşma, Porto Riko Valisi Pedro Pierluisi’nin düzenlediği ve GPH yöneticileri, Porto Riko turizm sektörü temsilcileri ile kamu görevlilerinin katılımıyla gerçekleşen basın toplantısında açıklandı.
San Juan Kruvaziyer Limanı, GPH’nin portföyündeki en büyük üçüncü liman oldu. Aynı zamanda dünyanın en büyük kruvaziyer pazarı özelliği taşıyan Karayipler’de Antigua ve Nassau’nun ardından üçünü liman da portföye katılmış oldu. Yapımının tamamlandığı 2019 yılında 2,2 milyon yolcuya ev sahipliği yapan San Juan Kruvaziyer Limanı, Doğu ve Güney Karayip güzergahlarındaki kilit konumu nedeniyle Karayipler’de stratejik öneme sahip. San Juan ile birlikte GPH’nin küresel kruvaziyer yolcu pazarında payı yüzde 10’a yükselmiş oldu. Şirketin Akdeniz’deki kruvaziyer yolcu pazar payı ise %29 seviyesinde.
Yıllık 16 milyondan fazla yolcuya hizmet verecek
Global Ports Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Mehmet Kutman, “San Juan Kruvaziyer Limanı’nı portföyümüze eklemiş olmaktan son derece memnunuz. Bu harika konumun kruvaziyer limanı ağımıza eklenmesi, büyüme stratejimizde bir başka önemli adıma işaret ediyor. San Juan Kruvaziyer Limanı’nın portföyümüze katılması ile birlikte yıllık kruvaziyer yolcu ağımızı dünya genelinde yılda 16 milyondan fazla yolcuya çıkaracağız. Aynı zamanda dünyanın en önemli kruvaziyer destinasyonu olan Karayipler’de varlığımızı daha da güçlendirmiş olduk. Gelecek dönemde de dünyanın en büyük kruvaziyer liman işletmecisi unvanımızı korumak için akılcı fırsatları değerlendirmeye devam edeceğiz” dedi.İki aşamalı yatırım planı devreye alınacak
İmtiyaz sözleşmesi şartlarına göre GPH, Porto Riko Limanlar Otoritesine 75 milyon dolar aktaracak. Aynı zamanda iki aşamalı bir yatırım planını devreye alacak. İlk aşamada öncelikle 1 ve 4 numaralı ile Pan American iskelelerinde altyapı onarımları, terminal binaları ve yürüme yollarının iyileştirilmesini içeren 100 milyon dolarlık yatırım yapılacak. 250 milyon dolarlık ikinci yatırım aşamasında ise dünyanın en büyük yolcu gemilerini ağırlayabilecek tamamen yeni bir kruvaziyer iskelesi ve son teknoloji ana liman terminali inşa edilerek, kapasite genişletilecek.GPH, limanın altyapısına yatırım yapmanın yanı sıra kruvaziyer yolcuları, yolcu gemileri ve yerel satıcılar için limanı modernleştirme çalışmaları ve yatırımları da yapacak. Liman operasyonlarının verimini artırmak için GPH’nin küresel uzmanlığı ve işletme modeli kullanılacak.
-
Global gelirini yüzde 194, FAVÖK’ünü %283 artırdı
10 Mayıs 2022
GELİRİNİ YÜZDE 194, FAVÖK’ÜNÜ YÜZDE 283 ARTIRDI
Global Yatırım Holding ilk çeyrekte 901.8 milyon TL’lik gelir elde etti
Çeşitli iş kollarında yatırımlarıyla 4 kıta ve 13 ülkede faaliyet gösteren Global Yatırım Holding’in (GYH) 2022 yılı ilk üç ayına ilişkin konsolide gelirleri, bir önceki yılın aynı dönemine göre IFRIC 12 etkisi hariç tutulduğunda yüzde 194 artışla 901.8 milyon TL oldu. Konsolide operasyonel faiz vergi amortisman öncesi karı (FAVÖK) ise aynı dönemde yüzde 283 artarak 176,4 milyon TL'ye yükseldi.
Global Yatırım Holding’in performansındaki iyileşme, Covid-19’un azalan etkisi ve iş kollarının güçlü performansına paralel olarak 2022’nin ilk çeyreğinde hızlı bir ivme kazandı. Grup’un gelirler artışına en çok katkıyı gaz iş kolu, FAVÖK artışına en güçlü katkıyı ise limanlar iş kolu yaptı.
Öte yandan Global Yatırım Holding, 2021 yılı birinci çeyreğindeki 184,7 milyon TL'lik net zarara karşılık, 2022 yılı birinci çeyreğinde 76,8 milyon TL konsolide net kar açıkladı. Grup’un net faiz gideri ise aynı dönemde 78,4 milyon TL’den 44,6 milyon TL’ye geriledi. Net faiz giderindeki bu toparlanmada konsolide borçluluktaki azalış etkili oldu. Konsolide net borç 2021 yıl sonunda 556,6 milyon ABD doları seviyesinden, 31.03.2022 tarihinde 544,8 milyon ABD doları seviyesine geriledi.
Pandeminin etkilerinin ardından 2022 yılına iyi bir başlangıç yapmalarından dolayı mutlu olduğunu ifade eden Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Mehmet Kutman, “2022'nin ilk çeyreğinde neredeyse tüm iş kollarımız üstün performans göstererek normalleşmeye geçişin altını çizdi. Global Ports Holding (GPH) limanlarına Mart 2022'deki gelen gemi sayısı, Mart 2019 seviyelerinden yüzde 14 daha fazla. Mart 2022'de GPH limanlarını ziyaret eden yolcu sayısı ise Mart 2019 seviyelerinin yüzde 62'sine ulaştı (Bu oran Ocak 2022'de yüzde 35 ve Şubat 2022'de yüzde 47 idi). GPH'nin yüksek sezonunu yaşayan Karayip limanları, Nassau ve Antigua göstergeleri ise, Mart 2022 rakamlarının Mart 2019 rakamlarına ulaştığını ve hatta geçtiğini gösteriyor” dedi.
GYH Mali İşler ve Finansman’dan sorumlu Grup Direktörü Ferdağ Ildır ise, “Şirketimiz, 2021 yılında başladığı bir süreç olan efektif borç yükünü azaltma hedefini sürdürüyor. Antalya'daki ticari limanımızın satışı, Naturelgaz'ın Borsa İstanbul’da işlem görmeye başlaması, GYH'nin sermaye artırımı süreci, 2021'de Holding solo borç tutarını neredeyse yarı yarıya eritti. 2022’de de borçluluğu azaltma hedefimiz devam ediyor. Nisan 2022’de gerçekleşen Consus Enerji halka arzında 236,3 milyon TL’si Consus Enerji, 283,5 milyon TL’si Global Yatırım Holding seviyesinde olmak üzere, Grup olarak toplam brüt 519,8 milyon TL nakit girişi sağladık. Bu kaynaklar Consus düzeyinde yeni yatırımlar ve borçluluğu azaltmada kullanılırken; Holding tarafında ağırlıklı olarak borç itfasında kullanacak. Bunun da önümüzdeki dönemlerde borçluluğu azaltmada etkili olmasını bekliyoruz” dedi.
Çeşitli iş kollarında yatırımlarıyla 4 kıta ve 13 ülkede faaliyet gösteren Global Yatırım Holding (GYH), 2022 yılı ilk üç ayına ilişkin finansal sonuçlarını açıkladı. Global Yatırım Holding’in performansındaki iyileşme, Covid-19’un kaybolmaya başlayan etkisi ve iş kollarının faaliyetlerinin güçlendirilmesine paralel olarak 2022’nin ilk çeyreğinde hızlı bir ivme kazandı. Grup, ilk çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre IFRIC 12 etkisi hariç tutulduğunda yüzde 194 artışla 901.8 milyon TL’lik konsolide gelir elde etti. Tüm iş kollarının güçlü katkısıyla neredeyse 3 katlık artış yaşanan konsolide gelire en çok katkıyı ise gaz iş kolu gerçekleştirdi. Global Yatırım Holding’in, aynı dönemde konsolide operasyonel faiz vergi amortisman öncesi karı (FAVÖK) ise yüzde 283 artarak 176,4 milyon TL'ye ulaştı. Konsolide FAVÖK’e en güçlü katkı ise limanlar iş kolundan geldi.
2022 1.çeyrekte net dönem karı açıklandı
Öte yandan Global Yatırım Holding, 2021 yılı 1.çeyreğindeki 184,7m TL'lik net zarara karşılık, 2022 yılı 1.çeyreğinde 76,8m TL konsolide net kar gerçekleşti. Söz konusu kar rakamının içerisinde 172,4m TL’si amortisman gideri ve 6,0m TL’si kur farkı geliri olmak üzere toplamda 166,4m TL’lik nakit çıkışı gerektirmeyen gelir / giderler yer aldı. Bu arada, 105,1m TL tutarındaki tek seferlik gelir (gider) ise proje giderleri ile nakit etkisi olmayan değerleme gelirlerinden oluşmakta.
Amortisman giderleri, Türk Lirası'nın diğer para birimleri karşısında değer kaybetmesinin etkisiyle 1Ç 2021’deki 89,3m TL’den 1Ç 2022’de 172,4m TL seviyesine yükselmiştir. Ortalama döviz kuru aynı kalsaydı, amortisman ve itfa giderleri 81,1m TL daha düşük açıklanacaktı.
Grup’un net faiz gideri 1Ç 2021’de 78,4m TL seviyesinden, 1Ç 2022’de 44,6m TL seviyesine geriledi. Net faiz giderindeki bu toparlanmada konsolide borçluluktaki azalış etkili oldu. Ortalama döviz kuru 1Ç 2021’deki seviyesini korusaydı, net faiz gideri 1Ç 2022’de yaklaşık 22,3m TL daha az gerçekleşebilirdi.
Konsolide net borç 545 milyon ABD dolarına geriledi
Konsolide net borç 2021 yıl sonunda 556,6 milyon ABD doları (7.223 milyon TL) seviyesinden, 31.03.2022 tarihinde 544,8 milyon ABD doları (7.979 milyon TL) seviyesine geriledi.
Global Yatırım Holding 2021 yılı için borçluluğunu hızla düşürmeye devam etmeyi hedeflemişti ve bu hedefe doğru da iyi bir ilerleme kaydetmişti. Grup olarak toplam brüt 519,8 milyon TL nakit girişi sağladık. Global Yatırım Holding, yenilenebilir enerji ve dağıtık enerji alanında faaliyet gösteren bağlı ortaklığı Consus Enerji’nin Nisan 2022’de gerçekleşen halka arzından 283 milyon 500 bin TL’lik brüt gelir elde ederken (Grubun halka arzdan elde ettiği toplam gelir 519,8 milyon TL) , Holding seviyesinde bu gelir ağırlıklı olarak borçların itfası için kullanılacak. Bunun da önümüzdeki dönemlerde borçluluğu azaltmada etkili olması bekleniyor.
‘GPH limanlarına gelen gemi sayısı pandemi öncesini aştı’
Pandeminin olumsuz etkilerinin ardından 2022 yılına iyi bir başlangıç yapmalarından dolayı mutlu olduğunu ifade eden Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Mehmet Kutman, “2022'nin ilk çeyreğinde tüm iş kollarımız üstün performans göstererek normalleşmeye geçişin altını çizdi. Neyse ki bugün, küresel kruvaziyer endüstrisi normal bir şekilde faaliyetlerine devam ediyor ve kruvaziyer işinin yeniden başlatılması, sıkı protokoller ve ertelenen talep sayesinde çarpıcı bir şekilde ilerlemeye devam ediyor. Son iki ayda, küresel kruvaziyer talebi hem Omicron öncesi hem de 2019 seviyelerini önemli ölçüde aştı. Şu an itibarıyla büyük kruvaziyer şirketleri filolarının yüzde 95'i ile hizmete dönerken; önümüzdeki yoğun yaz sezonu için gemi filolarınını yüzde 100 oranında sefere döndürmeyi planlıyorlar. Ocak ve Şubat aylarında Omicron varyantı tarafından etkilenen doluluk oranı çeyreğin geri kalanı için olumlu gelişerek ilk çeyrekte yüzde 65-70 seviyelerinde kaldı. Büyük kruvaziyer şirketleri, ikinci çeyrekte gemi doluluk oranlarının ortalama yüzde 75-80 aralığına yükselmesini ve yıl sonuna kadar üç haneli rakamlara ulaşmasını bekliyor” dedi.
Global Ports Holding (GPH) limanlarına, Mart 2022'de gelen gemi sayısının, Mart 2019 seviyelerinden yüzde 14 daha fazla olduğunu kaydeden Kutman, “Mart 2022'de GPH limanlarını ziyaret eden yolcu sayısı ise Mart 2019 seviyelerinin yüzde 62'sine ulaştı (Bu oran Ocak 2022'de yüzde 35 ve Şubat 2022'de yüzde 47 idi). GPH'nin Karayip limanları, Nassau ve Antigua (yüksek sezon) göstergeleri, Mart 2022 rakamlarının Mart 2019 rakamlarına ulaştığını ve hatta geçtiğini gösteriyor. Limanlarda stratejik genişlememizi sürdürmeye devam ediyoruz.. İspanya'da Tarragona Kruvaziyer Limanı'nı ve İtalya'daki Crotone Kruvaziyer Limanı’nı da ağımıza dahil ederek Akdeniz'deki varlığımızı daha da güçlendirdik. Tarragona, 6 yıllık uzatma opsiyonlu 12 yıllık bir imtiyaz; Crotone ise 4 yıllık yenilenebilir bir imtiyaz” diye konuştu.
‘Consus’un halka arzı stratejimizin önemli bir adımı’
Kutman, sözlerine şöyle devam etti: “Yenilenebilir ve dağıtılabilir enerji alanında faaliyet gösteren elektrik üretim iştirakimiz Consus Enerji'nin, tarihinde önemli bir dönüm noktası olan Nisan 2022'de halka arz sürecini başarıyla tamamladığını söylemekten gurur duyuyorum. Vizyonumuzu paylaşan yeni hissedarlarımıza da hoş geldiniz diyorum. Bu başarılı işlemin gerçekleşmesi için çok çalışan tüm çalışma arkadaşlarıma en içten teşekkürlerimi sunarım. Borsaya kayıtlı bir şirket olarak gelişimimizin bir sonraki aşamasını güvenle bekliyoruz. Ayrıca Consus'un halka arzının 2020'de belirlenen Grup stratejisine göre çok önemli adımlardan biri olduğunu da eklemek isterim. Bu doğrultuda, Global Yatırım Holding çatısı altında faaliyet gösteren tüm şirketlerimizi halka açarak kârlılığı sağlamak, hissedarlarımıza temettü dağıtmak ve en iyi şeffaflık uygulamalarını ve kurumsal yönetim ilkelerini tüm grup genelinde benimseyip tanıtmak nihai hedefimizdir.”
‘Efektif borç yükünü azaltma hedefini sürdürüyor’
GYH Mali İşler ve Finansman’dan sorumlu Grup Direktörü Ferdağ Ildır ise, “Grubumuz, likidite pozisyonunu istikrara kavuşturmak amacıyla uzun ve kısa vadeli borç yükümlülüklerini yönetmek için sağlam ve etkin adımlar atıyor. Şirketimiz, 2021 yılında başladığımız bir süreç olan efektif borç yükünü azaltma hedefini sürdürüyor. Antalya'daki ticari limanımızın satışı, Naturelgaz'ın Borsa İstanbul’da işlem görmeye başlaması, GYH'nin sermaye artırımı süreci, 2021'de holding solo borç tutarını neredeyse yarı yarıya eritti. 2022’de de borçluluğu azaltma hedefimiz devam ediyor. Consus Enerji halka arzında 236,3 milyon TL’si Consus Enerji, 283,5 milyon TL’si Global Yatırım Holding seviyesinde olmak üzere, Grup olarak toplam brüt 519,8 milyon TL nakit girişi sağladık. Bu kaynaklar Consus düzeyinde yeni yatırımlar ve borçluluğu azaltmada kullanılırken; Holding tarafında ağırlıklı olarak borç itfasında kullanacak. Bunun da önümüzdeki dönemlerde borçluluğu azaltmada etkili olmasını bekliyoruz” dedi.
Naturelgaz 2021 yılı brüt karının yüzde 60’ına 3 ayda ulaştı
Taşımalı doğal gaz pazarında faaliyet gösteren Naturelgaz, operasyonel kabiliyeti ve şehir gazı iş kolundaki artan operasyonları sayesinde 2022 yılının ilk çeyreğinde sağlam finansal konumunu korudu. Şirketin satış hacmi, 2022 yılının ilk çeyreğinde yıllık yüzde 41 artışla 67.9 milyon Sm3'e ulaştı. 2021 yılında toplam satış hacmindeki payı giderek artan şehir gazı satışları, hızlı büyümesini yılın ilk çeyreğinde de sürdürdü. Şehir gazı satış hacmi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 84 artarak 35,1 milyon Sm3'e ulaştı. Naturelgaz, 31.03.2022 itibarıyla net nakit pozisyonunu korudu ve net nakit fazlası 58,1 milyon TL olarak gerçekleşti. Ayrıca 28 Nisan 2022 tarihinde yapılan Genel Kurul'da ortaklara 35,8 milyon TL brüt temettü dağıtılması onaylandı. Gelirler, özellikle şehir gazı özelinde, dökme CNG satış hacmindeki artışın ve gaz fiyatlarındaki artışın yansıması olarak 2022'nin ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 267 artarak 458 milyon TL'ye ulaştı. 2022 yılının ilk çeyreğinde brüt kar ise solo finansallar bazında 80,5 milyon TL oldu. Böylece Şirket, 2022 yılının ilk çeyreğinde 2021 brüt kârının yaklaşık yüzde 60'ını gerçekleştirdi. Şirketin FAVÖK’ü 2022'nin ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 189 artarak 63,9 milyon TL'ye ulaştı. 2021 yılının ilk çeyreğinde solo finansallar bazında 0,3 milyon TL olan vergi öncesi kâr, 2022 yılının ilk çeyreğinde 41,8 milyon TL'ye yükseldi.
Liman iş kolunda yolcu sayısı 867 bine ulaştı
Kruvaziyer sektöründeki hızlı toparlanma devam ediyor. Kruvaziyer şirketlerinin büyük bölümü 2022 yazında, yani Akdeniz’in yüksek sezonunda gemi filolarının %100 oranında sefere döndürmeyi planlıyorlar. Mart 2022'de GPH limanlarındaki gemi sayısı, Mart 2019 (pandemi öncesi) seviyelerinden yüzde 14 daha yüksekti; GPH limanlarını ziyaret eden yolcu sayısı ise Mart 2022'de, Mart 2019 seviyelerinin yüzde 62'sine ulaştı (Bu oran Ocak 2022'de yüzde 35 ve Şubat 2022'de yüzde 47 idi). GPH'nin Karayip limanları, Nassau ve Antigua (yoğun sezon) göstergeleri, Mart 2022 rakamlarının Mart 2019 rakamlarına ulaştığını ve hatta geçtiğini gösteriyor. Mart 2022'de Nassau'da gemi sayısı Mart 2019 seviyelerinin yüzde 20 üzerinde olurken, yolcu sayısı Mart 2019 seviyelerinin yüzde 72'sine ulaştı. Benzer şekilde Mart 2022'de Antigua'da gemi sayısı Mart 2019 seviyelerinin yüzde 19 üzerinde gerçekleşti ve yolcu sayısı Mart 2019 seviyelerinin yüzde 56'sına ulaştı. Ocak-Mart 2022 döneminde kümülatif olarak; toplam konsolide gemi sayısı Mart 2019 rakamlarını yakalarken, toplam konsolide yolcu sayısı Mart 2019 seviyelerinin yüzde 48'ine ulaştı. Böylece, 2021 yılının ilk çeyreğinde 10 bin olan yolcu sayısı 2022 yılının ilk çeyreğinde 867 bin kişiye yükselirken, gemi sayısı ise 2021 yılının ilk çeyreğinde 12'den 2022 yılının ilk çeyreğinde 632'ye yükseldi.
Liman İşletmeciliği işkolu , 2022 yılının ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla %489’luk bir artışla 170,5 milyon TL gelir (IFRIC 12 etkisi hariç) elde etti. Sadece kruvaziyer gelirleri dikkate alındığında, 2022 yılı ilk çeyreğinde kruvaziyer gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre yaklaşık 9 kat artış kaydetti.
Operasyonel konsolide düzeltilmiş FAVÖK ise 2022'nin ilk çeyreğinde 51,2 milyon TL olarak dikkat çekti. Bu rakam 2021'in ilk çeyreğinde -20,1 milyon TL’ydi.
Seyahat kısıtlamalarının kademeli olarak kaldırılmasına bağlı olarak Covid'in azalan etkisi ve sefere dönen kruvaziyer gemi sayısındaki artışa paralel bir şekilde pozitif FAVÖK üretimi 2022 yılının ilk çeyreğinde güçlü bir ivme kazandı.
Elektrik üretiminde gelirler yıllık bazda yüzde 65 arttı
Ko/tri-jenerasyon ile biyokütle ve güneş bazlı temiz enerji üretimini içeren enerji üretimi iş kolunda 2022 yılının ilk çeyreğinde 126,1 milyon TL gelir elde edildi. Bu gelir yıllık bazda yüzde 65'lik bir artışa işaret ediyor. Elektrik fiyatlarındaki ve kurdaki yükseliş ile birlikte FAVÖK 1Ç 2022’de yıllık bazda yüzde 46 artışla 37,7 milyon TL seviyesinde gerçekleşti. Consus Enerji, tarihinde önemli bir kilometre taşı kaydederek, Nisan 2022'de halka arz sürecini başarıyla tamamladı. Consus hisseleri %30 ‘luk bir halka açıklık oranı ile 20 Nisan 2022 tarihinde Borsa İstanbul'da işlem görmeye başladı. Consus Enerji halka arzdan yaklaşık 236 milyon TL’lik gelir elde etti. Consus Enerji, elde edilen gelirin yarısını yeni yatırımlar ve işletme sermayesi olarak, diğer yarısını ise borçluluğu azaltmak için kullanacak. Halka arzdan sonra GYH, Consus Enerji'nin %70 hissesi ile en büyük hissedarı olmaya devam ediyor.
Madende ihracat yıllık geliri yüzde 136 artırdı
Maden iş kolu, özellikle ihracat pazarlarından gelen güçlü feldspat talebi nedeniyle 2022'nin ilk çeyreğinde yıllık yüzde 25 artışla 124 bin 187 ton ürün satış hacmi gerçekleştirdi. Şirketin ana ihracat pazarları İspanya, İtalya ve Mısır olmaya devam etti. Dönemde ihracata yönelik satış hacmi 104 bin 549 ton, yurt içi satış hacmi ise 19 bin 638 ton olarak gerçekleşti. Madencilik bölümü, 2022'nin ilk çeyreğinde 68.6 milyon TL gelir açıklayarak yıllık yüzde 136 artış gösterdi. FAVÖK ise 2022'nin ilk çeyreğinde 22,6 milyon TL olup, yıllık bazda yüzde 101'lik güçlü bir büyümeye işaret ediyor. Ağırlıklı olarak ihracat pazarlarında güçlenen talep kaynaklı hacim artışı ve döviz bazlı gelirlerin baskınlığı, dönem boyunca kârlılıktaki iyileşmeyi destekleyen unsurlar oldu.
Kira gelirleri 7.3 milyon TL arttı
Gayrimenkul iş kolu 2022 yılının ilk çeyreğinde gelirlerde 9.3 milyon TL ve FAVÖK'te 6 milyon TL artış kaydederken, gelirler ve FAVÖK sırasıyla 14.6 milyon TL ve 6.4 milyon TL olarak gerçekleşti. Operasyonel iyileşme, esas olarak, yüksek FAVÖK üreten kiralama operasyonlarının artan katkısına bağlanabilir. Pandemi etkisinin sona ermesiyle birlikte kira gelirleri solo finansallar bazında 7.3 milyon TL artarken, gayrimenkul satışları da 2 milyon TL arttı.
Menkul kıymet ve varlık yönetimi gelirleri yüzde 50 arttı
Menkul kıymet ve varlık yönetimi iş kolu gelirleri, 2022 yılının ilk çeyreğinde 63.1 milyon TL olarak gerçekleşti ve yıllık yüzde 50 artış kaydetti; faaliyet sırasında FAVÖK, 2021'in ilk çeyreğinde 21.3 milyon TL'ye kıyasla 18.1 milyon TL oldu. FAVÖK'teki düşüş, büyük ölçüde aracı kurum işlem hacimlerindeki düşüşten kaynaklandı.
-
Global’in konsolide gelirleri 2021’de 1,793 milyar
TL’yi aştı
14 Mart 2022
HOLDİNG’İN SOLO BRÜT BORCU DOLAR BAZINDA YÜZDE 46 AZALDI
Global’in konsolide gelirleri 1,793 milyar TL’yi aştı tüm işkolları gelir ve FAVÖK’e pozitif katkı sağladı
Çeşitli iş kollarında yatırımlarıyla 4 kıta ve 13 ülkede faaliyet gösteren Global Yatırım Holding’in (GYH) 2021 yılına ilişkin konsolide gelirleri, IFRIC 12 etkisi ve Ocak 2021’de satılan Port Akdeniz’in katkısı hariç tutulduğunda, bir önceki yıla göre yüzde 64’lük artışla 1.793,7 milyon TL olarak açıklandı. Konsolide operasyonel faiz vergi amortisman öncesi karı (FAVÖK) ise yüzde 153 artarak 424,9 milyon TL'ye yükseldi. Öte yandan Global Yatırım Holding’in solo brüt borcu, 2020 yılında 103,6 milyon ABD doları iken, 2021 yılında ABD doları bazında yüzde 46 azalarak 55,8 milyon ABD dolarına geriledi. Covid-19’un olumsuz etkilerinin silinmeye başladığının görüldüğü finansal sonuçlara, 2021'in son çeyreğinde tüm iş kolları gelir ve FAVÖK anlamında pozitif katkıda bulundu. Holding’in liman iş kolunda operasyonel konsolide düzeltilmiş FAVÖK, 2020 mali yılındaki 32,4 milyon TL'lik zarara karşılık, 2021 mali yılında pozitif 20.2 milyon TL oldu.
2021 yılında tüm iş kollarının, 2020'de pandemi sürecinin neden olduğu olumsuz etkilerden farklı derecelerde etkilenmelerine rağmen güçlü bir toparlanma kaydettiği bir yıl olduğunu anlatan GYH Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, “Açıkçası, pandeminin etkileri tamamen bitmedi ancak en kötü günler geride kaldı. 2023 yılından önce tüm iş kollarının normale dönmesini beklemesek de sağlık krizinin kontrol altına alındığını görmekten memnuniyet duyuyoruz. 2021'in son çeyreğinde tüm iş kollarımızın üstün performans sergilediğini, her birinin gelir ve FAVÖK artışına katkıda bulunduğunu, ayrıca kademeli olarak normalleşmeye geçişi teyit ettiğini görmekten çok mutluyum” dedi.
Grubun, likidite pozisyonunu istikrara kavuşturmak ve uzun ve kısa vadeli borç yükümlülüklerini yönetmek için 5 adım belirlediklerini anlatan GYH Mali İşler ve Finansman’dan sorumlu Grup Direktörü Ferdağ Ildır, “Grubumuz, Eurobond'un refinansmanının tamamlanması, gaz iş kolundaki bağlı ortaklığı Naturelgaz'ın Borsa İstanbul'da halka arzının başarıyla gerçekleştirilmesi, GYH'de sermaye artışı, Grubun en büyük ticari limanı olan Port Akdeniz'in satışının tamamlanması ve Consus Enerji'nin devam eden halka arz süreci konularında sağlam ve etkin adımlar atmaktadır.” dedi.
Global Yatırım Holding (GYH), 2021 yılına ilişkin finansal sonuçlarını açıkladı. Grup, 2021 yılında IFRIC 12 etkisi ve Ocak 2021’de satılan Port Akdeniz’in katkısı hariç tutulduğunda, bir önceki yıla göre yüzde 64’lük artışla 1.793,7 milyon TL gelir elde etti. Konsolide operasyonel faiz vergi amortisman öncesi karı (FAVÖK) ise yüzde 153 artarak 424,9 milyon TL'ye yükseldi. Öte yandan Global Yatırım Holding’in solo bazda brüt borcu, 2020 yılında 103,6 milyon ABD doları iken, 2021 yılında yüzde 46 azalarak 55,8 milyon ABD dolarına geriledi. Covid-19’un olumsuz etkilerinin silinmeye başladığının görüldüğü finansal sonuçlara, 2021'in son çeyreğinde tüm iş kolları, gelir ve FAVÖK anlamında pozitif katkıda bulundu.
‘Pandemide en kötü günler geride kaldı’
Pandemi sürecinde yaşanan gelişmelere rağmen güçlü bir toparlanma kaydedildiğini belirten GYH Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, “2021 yılı tüm iş kollarımızın 2020'de pandemi sürecinin neden olduğu olumsuz etkilerden farklı derecelerde etkilenmelerine rağmen güçlü bir toparlanma kaydettiği bir yıldı. Açıkçası, pandeminin etkileri tamamen bitmedi ancak en kötü günler geride kaldı. 2023 yılından önce tüm iş kollarının normale dönmesini beklemesek de sağlık krizinin kontrol altına alındığını görmekten memnuniyet duyuyoruz. Dünyadaki kruvaziyer gemilerinin yüzde 73’ü sefere döndü. Bugün artık kruvaziyer sektörü neredeyse normale dönmüş durumda ve rezervasyonlar da giderek güçleniyor. Aralık 2021 ortalarından itibaren Omicron varyantı tüm turizm sektörlerini olduğu gibi kruvaziyer sektörünü de olumsuz etkiledi. Ancak bu etkiler artık giderek azalmaya başladı ve birçok ülke Covid önlemlerini esnetme sürecine girdi. Ocak 2022 sonu itibariyle rezervasyonlar neredeyse Omicron öncesi seviyelerine geri döndü. Kruvaziyer şirketlerinin büyük bölümü 2022 yazında, yani Akdeniz’in yüksek sezonunda gemi filolarının tamamını sefere döndürmeyi planlıyorlar. Bu çerçevede, liman işletmeciliği iş kolumuzda ve tüm Grubumuz genelinde 2021 yılının 4.çeyreği, performanstaki iyileşmenin hızlandığı bir dönem oldu. Limanlarımız 2021 yılının 4.çeyreğinde, pandeminin henüz ortaya çıkmadığı 2019 yılının aynı dönemine kıyasla seferlerin yüzde 68'ini ve yolcuların yüzde 42'si gerçekleşti. Daha da çarpıcı bir şekilde, bu yılın Şubat ayı itibariyle ise sefer sayıları anlamında 2019’un yüzde 96’sına ulaşıldı. Dünyanın en büyük ikinci limanı olan ve liman işletmeciliği iş kolumuz Global Ports Holding’in portföyünde yer alan Nassau’nun sefer sayısı ise 2019’u geride bıraktı. 2021'in son çeyreğinde tüm iş kollarımız üstün performans sergilediğini, her birinin gelir ve FAVÖK büyümesine katkıda bulunduğunu ayrıca kademeli olarak normalleşmeye geçişi teyit ettiğini görmekten çok mutluyum” dedi.Ukrayna'da sürmekte olan savaşla ilgili olarak ise tüm ülke halkına taziye ve başsağlığı dileyen Kutman, “Bu kadar çok acının yaşandığı bir savaşın mali sonuçları hakkında yorum yapmak tatsız olsa da, bunun işlerimiz üzerindeki etkisini göz önünde bulundurmak zorundayız. Şu anki öngörümüz, doğalgaz fiyatlarının daha da artabileceği ancak bunun enerji alanındaki işlerimizi olumsuz veya olumlu olarak net bir şekilde etkilemeyeceği yönünde. Kruvaziyer bölümü ile bağlantılı olarak ise Karadeniz halihazırda merkezin dışında kalan bir yerdi ve Türkiye'deki limanlarımızda bir miktar etki beklenebilirken, genel olarak önemli bir etki görmüyoruz. Diğer tüm iş kollarımız üzerinde de çok az veya hiç etkisi olacağını görmüyoruz” diye konuştu.
Likidite pozisyonunu güçlendirmek için 5 adım
2021'in üçüncü çeyreğinde hız kazanmaya başlayan FAVÖK’ün, Covid-19'un yavaşlayan etkisine ve diğer grup şirketlerinin operasyonlarının güçlenmesine paralel olarak grup genelinde dördüncü çeyrekte çok daha güçlendiğine dikkat çeken GYH Mali İşler ve Finansman’dan sorumlu Grup Direktörü Ferdağ Ildır ise, “Grubumuz, likidite pozisyonunu istikrara kavuşturmak ve uzun ve kısa vadeli borç yükümlülüklerini yönetmek için; Eurobond'un refinansmanının tamamlanması, gaz iş kolumuz Naturelgaz'ın Borsa İstanbul'da halka arzının başarıyla gerçekleştirilmesi, GYH'de sermaye artışı ile elde edilen nakit girişi, Grubun en büyük ticari limanı olan Port Akdeniz'in satışının tamamlanması ve Consus Enerji'nin halka arz süreci konularında sağlam ve etkin adımlar atmaktadır. Global Yatırım Holding'de toplam 487,1 milyon TL'nin bir miktar üzerinde bir hasılatla sonuçlanan sermaye artırım sürecini tamamladık. Önümüzdeki çeyreklerde net faiz giderlerini önemli ölçüde azaltması beklenen fon kullanım raporuna göre, sermaye artırımından sağlanan fonların toplam tutarı, TL tahvillerin (ilk üç çeyrekte 172,2 milyon TL ve Ekim 2021'de ek 17,3 milyon TL ödeme) ve 31,3 milyon Euro'luk banka kredisinin geri ödemesinde kullanıldı” ifadelerini kullandı.Naturelgaz’ın gelirleri yüzde 53 arttı
Taşımalı doğal gaz pazarında faaliyet gösteren Naturelgaz, operasyonel kabiliyeti, etkin maliyet yönetimi ve şehir gazı iş kolundaki hızlı büyüme sayesinde Covid-19 etkisine rağmen 2021 yılında da sağlam finansal pozisyonunu korudu. Naturelgaz’in 2020 sonunda 85,5 milyon TL olan net borcu, 2021 yılı sonunda 39,6 milyon TL net nakit pozisyonuna dönüştü. Ayrıca ortaklara toplam 32,5 milyon TL tutarında temettü ödemesi yapıldı.Naturelgaz’ın satış hacmi 2021'de 202,9 milyon Sm3’e ulaşarak 2020' ye kıyasla yüzde 17'lik bir artış gösterdi. Artan hacimde büyük ölçüde Şehir Gazı satışlarındaki artış etkili olurken, SOCAR Türkiye'nin LNG ve CNG operasyonlarının 2020 sonunda satın alınmasıyla sağlanan inorganik büyüme de LNG satış hacmindeki artışa önemli katkı sağladı. Gelirler, özellikle Şehir Gazının satış hacmindeki artış, SOCAR LNG birleşmesi sonucu LNG gelirlerinin eklenmesi ve gaz fiyatlarındaki artışın etkisiyle yıllık yüzde 53 artarak 692 milyon TL'ye ulaştı. Naturelgaz’ın FAVÖK'ü ise 98,9 milyon TL oldu. Yıllık brüt kardaki yüzde 15'lik artışa rağmen, 2021 yılında yıllık FAVÖK artışı, inorganik büyüme kaynaklı tesis giderlerinin artmasının yanı sıra halka açılma nedeniyle gerçekleşen tek seferlik giderlerin etkisi ile %3 ile sınırlı kaldı.
Naturelgaz Aralık 2021’de satış hacmi ve gelirlerinde tarihi rekorunu gerçekleştirdi; bu trend 2022 yılında da devam etmekte.
Liman işletmeciliğinde pozitif FAVÖK üretimi hızlandı
Ocak 2021'de satılan Port Akdeniz ve IFRIC 12 etkisi hariç tutulduğunda, 2021 yılında liman işletmeciliği iş kolunda gelirler yüzde 76 artarak 285,7 milyon TL'ye ulaştı. Konsolide FAVÖK, 2020 yılındaki 32,4 milyon TL'lik zarara karşılık, 2021 mali yılında pozitif 20.2 milyon TL oldu. Pozitif FAVÖK üretimi 2021'in 4. çeyreğinde hızlandı. Konsolide FAVÖK 2021'in 4. çeyreğinde 41.8 milyon TL'ye ulaştı. Bu rakam bir önceki yılın aynı döneminde -25,1 milyon TL'ydi.Seyahat kısıtlamalarının kademeli olarak hafifletilmesi ve sefere dönen kruvaziyer gemilerinin sayısındaki artış nedeniyle Covid'in etkisinin azalmasına paralel olarak, liman gelirleri 2021 yılının dördüncü çeyreğinde yaklaşık dört katına çıkarak 134,6 milyon TL'ye ulaştı.
Öte yandan, limanlarda stratejik genişleme de sürüyor. Danimarka Kalundborg Limanı'nda kruvaziyer yolcularına hizmet vermek üzere Kalundborg Limanı ile 20 yıllık bir anlaşma imzalanırken, liman Global Liman İşletmeleri'nin Kuzey Avrupa'daki ilk limanı olma özelliği taşıyor.
Yolcu ve trafik sayısında pandemi öncesine yaklaşılıyor
Liman İşletmeciliği iş kolunda 2021 yılında yolcu hacmi 1.5 milyona yükseldi. Yolcu hacmi bir önceki yıl 1.3 milyon kişiydi. Ancak, 2020 yılına ait yolcu hacimleri, büyük ölçüde pandemi öncesini ve özellikle de GPH'nin Karayip kruvaziyer limanlarından gelen güçlü ilk katkısını da içeriyor. Dünya kruvaziyer sektörü bugün neredeyse normal bir şekilde çalışmaya başlaçış durumda; talep ve rezervasyonlarda kademeli bir artış görülmekte. Omicron varyantı kruvaziyer sektörünü özellikle Aralık 2021’in ortasından itibaren etkilemiş olsa da, varyantta zirve noktasından uzaklaşıldığı görülüyor. Ocak 2022'nin sonunda ise rezervasyon seviyeleri neredeyse Omicron varyantı öncesi seviyelere döndü. Çoğu kruvaziyer şirketi, en yoğun dönem olan yaz sezonu için yüzde 100'e yakın filo konuşlandırması bekliyor. Böyle bir zemine uygun olarak, performanstaki iyileşme süreci 2021 yılının son çeyreğinde daha fazla ivme kazandı. Liman iş kolu Global Ports Holding’in limanlarında 2021’in dördüncü çeyreğinde pandeminin henüz ortaya çıkmadığı 2019 yılının aynı dönemine kıyasla seferlerin yüzde 68'ini ve yolcuların yüzde 42'si gerçekleşti. Bu yılın şubat ayı itibariyle ise sefer sayıları anlamında 2019’un yüzde 96’sına ulaşıldı. Dünyanın en büyük ikinci limanı olan GPH limanlarından Nassau’nun sefer sayısı ise 2019’u geride bıraktıUkrayna’da meydana gelen son olaylar birtakım belirsizlikler doğursa da, orta ve uzun vadede kruvaziyer sektörüne olan talep güçlü yapısını koruyor.Elektrik üretiminden 368,6 milyon TL’lik gelir.
Dağıtık sistemler (Ko/tri-jenerasyon) ile biyokütle ve güneş bazlı temiz enerji üretimini içeren elektrik üretimi işkolunun gelirleri faal santrallerin güçlü performansına bağlı olarak yıllık bazda yüzde 41’lik artışla 368,6 milyon TL’ye ulaştı. Elektrik üretimi işkolunun FAVÖK’ü de yıllık yüzde 54 artışla 148,2 milyon TL oldu.Feldspata olan talep maden iş kolunu güçlendirdi
Maden iş kolu, ihracat pazarlarından gelen güçlü feldspat talebi nedeniyle 2021'de yıllık yüzde 45 artışla 531.728 ton ürün satışı gerçekleştirdi. İhracata yönelik satış hacmi 480.204 tona, yurtiçi satış hacmi ise 51.524 tona ulaştı. Maden iş kolunda gelir yıllık bazda iki katından fazla artarak 182,6 milyon TL'ye ulaşırken, FAVÖK yüzde 137 artışla 64,3 milyon TL’ye ulaştı. Hacim artışının yanı sıra etkin maliyet kontrolleri ve ihracat pazarlarında döviz bazlı gelirlerin ağırliğı, karlılıktaki artışta etkili oldu.Gayrimenkulde FAVÖK yüzde 13 arttı
Gayrimenkul iş kolu 2021 yılı gelirlerinde %11, FAVÖK’te ise %13 artış kaydedildi; gelirler 32,7m TL, FAVÖK ise 13,4m TL seviyesinde gerçekleşti. Operasyonel performanstaki iyileşme, özellikle yılın ikinci yarsından itibaren pandeminin etkilerinin azalmasıyla yüksek FAVÖK üreten kiralama operasyonlarının artan katkısına bağlı olarak gerçekleşti.Artan işlem hacmiyle FAVÖK’te yaklaşık 3 katlık artış yakaladı
Aracılık hizmetleri ve varlık yönetimi iş kolunun gelirleri ise yıllık yüzde 124'lük güçlü bir artış kaydederek 227,5 milyon TL'ye ulaştı. İşlem hacmindeki artış ve etkin maliyet yönetimi sayesinde FAVÖK neredeyse üç katına çıkarak 87,9 milyon TL oldu.Varlık yönetimi iş kolu İstanbul Portföy’ün yönettiği fon büyüklüğü ise 2020 yılsonunda 6,4 milyar TL iken, 2021 sonunda 23,9 milyar TL'ye yükseldi.
Holding’in borcu 55,8 milyon dolara geriledi
Global Yatırım Holding finansal sonuçları ile birlikte borçluluğu ile ilgili de bilgi verdi. Holding’in solo brüt borcu, 2020 yılında 103,6 milyon ABD doları iken, 2021 yılında yüzde 46 azalarak 55,8 milyon ABD dolarına geriledi. Öte yandan, grubun konsolide net borcu ise 30.09.2021 itibariyle 521.1 milyon dolardan 556,6 milyon dolara yükseldi. Ancak bu artış, büyük yatırımların yapıldığı Nassau Kruvaziyer Limanı’nın borcundan kaynaklandı. Nassau Kruvaziyer Limanı’nın borcu hariç tutulduğunda 30.09.2021’e kıyasla net borç 2021 yılında 25,4 milyon dolar düşüş gösteriyor.GYH 2021 yılında borçluluğu azaltma hedefine doğrultusunda iyi bir ilerleme kaydetti. Bu doğrultuda, üçüncü çeyrekte sermaye artırım sürecini tamamlayarak toplam 487,1 milyon TL nakit girişi sağladı. Sermaye artırımından sağlanan fonların tamamı, fon kullanım raporu ile uyumlu bir şekilde TL tahvillerinin (ilk üç çeyrekte 172,2 milyon TL ve Ekim 2021'de ilave 17,3 milyon TL) ve 31,3 milyon Euro'luk banka kredisinin geri ödemesinde kullanıldı.
-
Global Yatırım Holding’in enerji üretim iştiraki
Consus Enerji halka arz için SPK ve BİST’e
başvurdu
21 Şubat 2022
Global Yatırım Holding'in iştiraki Consus Enerji, halka arz için Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ve Borsa İstanbul’a (BİST) başvurdu. SPK onayının ardından Consus Enerji’nin halka arzına lider aracı kurum olarak Garanti Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş. ve eş lider aracı kurum Global Menkul Değerler A.Ş. aracılık edecek.
Consus Enerji, yenilenebilir enerji alanında gerçekleştirdiği biyokütle ve güneş santralleri yatırımları ile öne çıkıyor. Diğer taraftan Şirket, dağıtık enerji alanında birleşik ısı ve güç sistemlerini (kojenerasyon / trijenerasyon ) Yap-İşlet modeli ile hayata geçirerek, Türkiye’nin en büyük kurulu gücüne sahip enerji hizmet firması (ESCo) olarak bu alanda sektör lideri unvanını elinde tutuyor.
Global Yatırım Holding (GYH) iştiraki Consus Enerji halka arz için Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ve Borsa İstanbul’a (BİST) başvurdu. SPK onayının ardından Consus Enerji’nin halka arzına lider aracı kurum olarak Garanti Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş. ve eş lider aracı kurum Global Menkul Değerler A.Ş. aracılık edecek.
Dağıtık enerji kapsamında Yap-İşlet modeli ile Türkiye’nin en büyük kojenerasyon / trijenerasyon tesisi kurulu gücüne sahip enerji hizmet firması (ESCo) olarak sektör lideri olan Consus Enerji yenilenebilir enerji alanında da önemli faaliyetler sürdürmektedir. Aynı zamanda Türkiye’nin önde gelen biyokütle enerji üreticilerinden biri olan Consus Enerji, 40 MW’ı biyokütle ve güneşten oluşan yenilenebilir kaynaklardan, kalan kısmı ise kojenerasyon / trijenerasyon tesislerinden olmak üzere toplam 94,1 MW’lık kurulu güce sahip. Yenilenebilir enerji üretim kapasitesini artırmaya yönelik hibrit ve çatı tipi endüstriyel güneş santralleri alanında yatırım çalışmalarına ek olarak kojenerasyon / trijenerasyon tesisleri kurulu gücünü artırmaya yönelik iş geliştirme faaliyetleri tüm hızıyla devem etmektedir.
Global Yatırım Holding tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformu’na yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Şirketimizin %100 oranında bağlı ortaklığı olan Consus Enerji İşletmeciliği ve Hizmetleri A.Ş.; kayıtlı sermaye tavanı içerisinde sermaye artırımı yapılmak suretiyle ihraç edilecek payların sermaye artırımı yöntemiyle ve Şirket'in mevcut paylarının ortak satışı yöntemiyle halka arz edilmesi işlemine yönelik olarak Sermaye Piyasası Kurulu düzenlemeleri uyarınca hazırlanan başvuru dosyasını Sermaye Piyasası Kurulu'na ve Borsa İstanbul düzenlemeleri uyarınca hazırlanan başvuru dosyasını da Borsa İstanbul’a bugün (18.02.2022) teslim ettiğini Şirketimize bildirmiştir.”
Biyokütle ve güneş santralleri ile 73 bin hanenin elektrik ihtiyacını karşılıyor
Ağırlıklı olarak tarımsal atıklardan enerji üreten ve 12 MW’ı Aydın, 12 MW’ı Mardin ve 5,2 MW’ı Şanlıurfa tesisinden olmak üzere bu alanda 29,2 MW’lık kurulu güce sahip olan Consus Enerji, Türkiye’nin önde gelen biyokütle enerji üreticileri arasında yer alıyor. Consus Enerji, geçtiğimiz yıl bu üç tesisten 176,5 milyon kWh elektrik üreterek 73 bin hanenin elektrik ihtiyacını karşıladı. Consus Enerji’nin üç tesisi de Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması (YEKDEM) kapsamında yer alıyor. Şirket aynı zamanda biyokütle tedarik ve toplama faaliyetleriyle birlikte enerji santrali operasyonlarını tek çatı altında birleştiren az sayıdaki şirketten biri olarak faaliyetlerini sürdürüyor.Portföyündeki ilk güneş enerjisi santrali olan 10,8 MWp kurulu güce sahip tesisi 2019 yılında Mardin’de faaliyete alan Consus Enerji, burada da 2020 yılından itibaren YEKDEM’den yararlanıyor. 10 yıl boyunca YEKDEM kapsamında elektrik satışı yapacak olan şirket, bu tesiste 2021 yılında 22 milyon kWh elektrik üreterek yaklaşık 8,3 bin hanenin elektrik ihtiyacını karşıladı.
ESCo alanında Türkiye’de lider konumda
Consus, dağıtık enerji sektöründe faaliyet gösteren enerji hizmet firması (ESCo) bünyesinde kurup işlettiği kojenerasyon / trijenerasyon tesis yatırımları ile Türkiye’de sekiz farklı noktada toplam 54,1 MW kurulu güce sahiptir ve bu alanda sektörün lideri konumundadır. Şirket, 2021 yılında elektrik, ısıtma ve soğutma dahil olmak üzere 495 milyon kWh enerji üretmiştir. Şirket, ESCo alanında başta çatı tipi güneş santrali yatırımları ile toplam yenilenebilir enerji kurulu gücünü artırmayı ve ayrıca kojenerasyon / trijenerasyon tesisleri yatırımlarına devam etmeyi, bu sayede sektördeki lider konumunu güçlendirmeyi amaçlamaktadır.Yurtiçi ve yurtdışında yatırım planlıyor
Consus Enerji stratejisini, uzun vadeli tarife garantili yenilenebilir enerji projeleriyle yenilikçi enerji verimliliği çözümleri geliştirmek üzerine kurarken, hem kaynak hem de coğrafi açıdan çeşitlendirilmiş portföyünü gelecek yıllarda dengeli bir şekilde daha da genişletmeyi planlıyor.Yurtdışında da çeşitli bölgelerde yenilenebilir enerji projeleri geliştirmeyi ve/veya satın almayı planlayan Consus Enerji, mevcut kurulu gücünü ek yenilenebilir enerji ve dağıtık enerji sektöründe planladığı yatırımları ile büyütmeyi hedefliyor. Yurtdışında büyüme fırsatları bakımından Global Yatırım Holding’in Karayipler’den Singapur’a kadar geniş liman ağından da faydalanacak olan Consus Enerji, bu ülkelerde yatırım planlıyor.
2020 yılında gerçekleştirilen düzenleme ile şebeke ile aynı bağlantı noktasından bağlanan birden fazla enerji kaynağından elektrik üretmek amacı ile mevcut lisanslı santrallere güneş enerjisinden üretim tesisi kurulması mümkün hale gelmiş ve bu doğrultuda Şirket üretim performansını ve tesis verimliliğini artırmak için yeni hibrit üretim yönetmeliğine paralel olarak biyokütle tesislerinde güneş enerjisi yatırımlarına başlamıştır.
-
GPH Akdeniz’e odaklandı İspanya’daki Tarragona
Kruvaziyer Limanı’nı portföyüne katacak
27 Ocak 2022
Global Yatırım Holding’in (GYH) bağlı kuruluşu ve dünyanın en büyük kruvaziyer liman işletmecisi Global Ports Holding’in (GPH), İspanya’da bulunan Tarragona Limanı’nın kruvaziyer operasyonlarını 12 yıl süre ile (6 yıl ilave uzatma opsiyonu ile) işletme imtiyazı ihalesi için vermiş olduğu teklif en iyi teklif seçildi.
Global Yatırım Holding ve Global Ports Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, “Akdeniz Çanağı’nın dünya kruvaziyer turizminden aldığı payın daha da artacağına inanıyoruz. Bu nedenle Tarragona Kruvaziyer Limanı’nı portföyümüze katacak olmaktan son derece mutluyuz. Dünyanın en büyük kruvaziyer liman işletmecisi olarak bu alanda büyüme stratejimize sadık kalarak, bu alandaki adımlarımıza ara vermeden devam ediyoruz” dedi.
Global Ports Holding CEO’su Emre Sayın ise İber Yarımadası ve Batı Akdeniz’de artan etkisiyle Tarragona Kruvaziyer Limanı’nın, kruvaziyer liman ağlarına önemli bir katkı olduğunu söyleyerek, “Tarragona'daki yolcu hacimlerini sürdürülebilir bir şekilde büyütmek için tüm paydaşlarla çalışmayı dört gözle bekliyoruz” diye konuştu.
Global Yatırım Holding’in iştiraki ve dünyanın en büyük kruvaziyer liman işletmecisi Global Ports Holding’in (GPH) ), İspanya’da bulunan Tarragona Limanı’nın kruvaziyer operasyonlarını 12 yıl süre ile (6 yıl ilave uzatma opsiyonu ile) işletme imtiyazı ihalesi için vermiş olduğu teklif en iyi teklif seçildi. Geçen yılın üçüncü çeyreğinde Tarragona Kruvaziyer Limanı altyapısına yapılan 30 milyon Euro’luk yatırım tamamlanmıştı. Bu yatırım programı ile dünyanın en büyük yolcu gemilerinin yanaşabileceği yeni bir rıhtım inşa edilmişti. Söz konusu yatırımla iskele sayısı iki katına çıkarak 4’e yükselmiş; dolayısıyla liman bu yatırım sonrasında aynı anda dört gemiye kadar hizmet verebilir duruma geldi.
Global Yatırım Holding’in KAP’a yaptığı açıklamada Söz konusu yatırım kapsamında genel kruvaziyer alanlarının genişletilmesine ilave olarak, Liman Başkanlığı karbon emisyonunu önemli ölçüde azaltacak şekilde enerji düzenlemesine de yatırım yaptı. Anlaşma hükümleri uyarınca, GPH, limana güneş enerjisi ile sürdürülebilir enerji tedariki sağlayacak son teknoloji yeni modüler terminal binası yapımı için 5,5 milyon Euro’ya kadar yatırım yapmayı planlıyor.
Tarragona Kruvaziyer Limanı rıhtımı genişletilmeden önce 2019 yılında yaklaşık 130 bin yolcu ağırlamıştı. Tarragona Kruvaziyer Limanı, Barcelona havalimanına bir saatten kısa bir mesafede olup; bahsi geçen tamamlanmış yatırım ve planlanan yeni terminalin, bölgedeki homeport (ana liman) operasyonları için limanın çekiciliğini önemli ölçüde artırması bekleniyor.
‘Büyüme adımlarımıza devam ediyoruz’
Global Yatırım Holding ve Global Ports Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, “Akdeniz Çanağı’nın dünya kruvaziyer turizminden aldığı payın daha da artacağına inanıyoruz. Bu nedenle Tarragona Kruvaziyer Limanı’nı portföyümüze katacak olmaktan son derece mutluyuz. Dünyanın en büyük kruvaziyer liman işletmecisi olarak bu alanda büyüme stratejimize sadık kalarak, bu alandaki adımlarımıza ara vermeden devam ediyoruz. Turizmin en gözde segmenti olan kruvaziyer turizmine uzun vadeli pozitif bakışımızı devam ediyor. Portföyümüzü genişletmek üzere akılcı fırsatları değerlendirmeye ve görüşmelere devam ediyoruz” dedi.‘İber Yarımadası ve Batı Akdeniz’de etkisi artıyor’
Global Ports Holding CEO’su Emre Sayın, İber Yarımadası ve Batı Akdeniz’de artan etkisiyle Tarragona Kruvaziyer Limanı’nın kruvaziyer liman ağlarına önemli bir katkı olduğunu söyleyerek, “Tarragona Liman Otoritesine, GPH'ye güvendikleri için çok müteşekkiriz. Tarragona'daki yolcu hacimlerini sürdürülebilir bir şekilde büyütmek için tüm paydaşlarla çalışmayı dört gözle bekliyoruz. Covid-19 pandemisinde yaşadığımız zorluklara rağmen, kruvaziyer liman ağımızı büyütme konusundaki stratejik hedeflerimizi gerçekleştiriyoruz” diye konuştu.